Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 23:32

Τουλάχιστον 15 νεκροί στην τελευταία εξέγερση σε φυλακή του Ισημερινού

Μέλη των οικογενειών των φυλακισμένων περιμένουν με αγωνία έξω από τη φυλακή Κοτοπάξι Νο 1 για νέα από τους συγγενείς τους [Karen Toro/Reuters]

 

 

Τουλάχιστον 15 νεκροί στην τελευταία εξέγερση σε φυλακή του Ισημερινού

 

 

Η υπηρεσία φυλακών της νοτιοαμερικανικής χώρας αναφέρει ότι 14 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ότι διεξάγονται εργασίες για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην τελευταία εξέγερση που ξέσπασε στο προβληματικό σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού.

Οι ταραχές της Δευτέρας στη φυλακή Κοτοπάξι Νο 1 στη Λατακούνγκα άφησαν πίσω τους «15 νεκρούς και 20 τραυματίες», δήλωσε εκπρόσωπος της SNAI, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τις φυλακές του Ισημερινού.

Περισσότεροι από 400 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στις φυλακές από τον Φεβρουάριο του 2021, τα οποία η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο αποδίδει σε πόλεμο συμμοριών για τον έλεγχο εδαφών και οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των πτωμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ ο Οσβάλντο Κορονέλ, κυβερνήτης της επαρχίας Κοτοπάξι, στην οποία ανήκει η Λατακούνγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί.

Ο Κορονέλ δήλωσε ότι 14 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η Λατακούνγκα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) νότια της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, Κίτο.

Τον Ιούλιο, 12 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε φυλακή στη Σάντα Ντομίνγκο, μόλις δύο μήνες μετά τη βία στο ίδιο ίδρυμα που σκότωσε 43 άτομα τον Μάιο.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο Ισημερινός δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για το σωφρονιστικό του σύστημα και ότι οι κρατούμενοι υπομένουν συνθήκες συνωστισμού και επικινδυνότητας.

Οι οικογένειες πιστεύουν ότι ο αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους σε αναταραχές στις φυλακές είναι πολύ μεγαλύτερος και έχουν ζητήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Μαζί έχουν ιδρύσει την Επιτροπή Οικογενειών για τη Δικαιοσύνη στις Φυλακές για να απαιτήσουν να λογοδοτήσει το κράτος για αμέλεια δεκαετιών.

Στις φυλακές του Ισημερινού βρίσκονται περίπου 33.500 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει κατά 11,3% τη μέγιστη χωρητικότητα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“At least 15 killed in latest Ecuador prison riot”, Al Jazeera, 4 Οκτωβρίου 2022, https://www.aljazeera.com/news/2022/10/4/at-least-15-killed-in-latest-ecuador-prison-riot.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 23:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.