Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 21:29

Οι διαδηλώσεις κατά του λοκντάουν εξαπλώνονται στην Κίνα καθώς αυξάνεται η οργή για τη στρατηγική μηδενικού Covid

Κόσμος φωνάζει συνθήματα κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου σε δρόμο στη Σαγκάη στις 27 Νοεμβρίου 2022. Πηγή φωτογραφίας: AFP

 

 

Verna Yu

Helen Davidson

 

 

Οι διαδηλώσεις κατά του λοκντάουν εξαπλώνονται στην Κίνα καθώς αυξάνεται η οργή για τη στρατηγική μηδενικού Covid

 

 

Οι φοιτητές του Πεκίνου φωνάζουν «η ελευθερία θα επικρατήσει», καθώς η πυρκαγιά στο Ουρούμτσι προκαλεί επίπεδα ανυπακοής πρωτοφανή για την εποχή του Σι. Δείτε το βίντεο στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί να συλλαμβάνουν άτομα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των περιορισμών του Covid στη Σαγκάη. Στο 02:07΄ ακούγεται το σύνθημα «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!»: Οι διαδηλώσεις κατά του λοκμντάουν εξαπλώνονται σε όλη την Κίνα.

 

 

Οι διαδηλώσεις κατά των αυστηρών περιορισμών λόγω Covid στην Κίνα έχουν ενταθεί, καθώς το κύμα πολιτικής ανυπακοής που προκλήθηκε από μια φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στην ηπειρωτική χώρα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.

Στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου, οι φοιτητές φώναξαν «η ελευθερία θα επικρατήσει» και ζήτησαν τον τερματισμό των αποκλεισμών, ενώ πλήθη επέστρεψαν επίσης στη Μέση Οδό Ουρούμτσι στη Σαγκάη για δεύτερη ημέρα και κατέβασαν τα οδοφράγματα για την πανδημία στη Γουχάν.

 

1 Σαγκάη της Κίνας το Σάββατοjpg

Σαγκάη

 

Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που φάνηκε να δείχνει το επίπεδο της απελπισίας των ανθρώπων, ένα πλήθος στη Σαγκάη απαίτησε την απομάκρυνση του κομμουνιστικού κόμματος και του Σι σε μια αντιπαράθεση με την αστυνομία αργά το Σάββατο, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter. Οι Κινέζοι συνήθως αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του από φόβο για αντίποινα. «Κομμουνιστικό κόμμα! Παραιτήσου! Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου!», φώναζαν.

Σε άλλα πλάνα, οι άνθρωποι φώναζαν: «Δεν θέλουμε τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!» και ακολούθησαν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για «Ελευθερία! Ελευθερία!» Το σύνθημα επαναλάμβανε το σύνθημα ενός μοναχικού διαδηλωτή στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείωμα κολλημένο σε μια κολόνα φωτισμού στην Μέση Οδό Ουρούμτσι, σε μια αριστοκρατική περιοχή της Σαγκάης, αναφέρει: «Στους φίλους μας στο Ουρούμτσι: Σας αγαπώ όπως αγαπώ αυτόν τον δρόμο, όπως αγαπώ την οικογένειά μου. 26 Νοεμβρίου 22».

 

2 Στο κέντρο της Σαγκάης στις 27 Νοεμβρίου 2022 

Σαγκάη

 

Άλλες φωτογραφίες δείχνουν μια αγρυπνία με κεριά μπροστά από ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στον ίδιο δρόμο, ανάμεσα σε μια θάλασσα από λευκά καντηλάκια, με ένα χαρτονένιο πλακάτ που γράφει: «Ουρούμτσι 24 Νοεμβρίου. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη όσοι πέθαναν».

Παρά τις πολλές τεκμηριωμένες συλλήψεις διαδηλωτών από την αστυνομία το Σάββατο, οι άνθρωποι επέστρεψαν στους δρόμους της Σαγκάης –της μεγαλύτερης πόλης της Κίνας και παγκόσμιου οικονομικού κόμβου στα ανατολικά της χώρας– την Κυριακή.

Στο Πεκίνο, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι φοιτητές σήκωσαν ένα λευκό χαρτί [που συμβολίζει τη λογοκρισία] κοντά στην καντίνα περίπου στις 11.30 π.μ. και 200-300 άτομα είχαν ενωθεί μαζί τους μέχρι το απόγευμα. Τα λευκά φύλλα χαρτιού έχουν γίνει σύμβολο των διογκούμενων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Αυτή δεν είναι φυσιολογική ζωή, έχουμε βαρεθεί. Η ζωή μας δεν ήταν έτσι πριν».

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι σπάνιες στην Κίνα, όπου ο χώρος για διαφωνίες έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό την εξουσία του Σι, αναγκάζοντας τους πολίτες να ξεσπούν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους λογοκριτές.

 

3 Σαγκάη 27 Νοεμβρίου 2022

Σαγκάη

 

Διαδήλωση ξέσπασε την Παρασκευή στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της απομακρυσμένης δυτικής περιοχής Σιντζιάνγκ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν μια μέρα νωρίτερα σε πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών. Πολλοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν επειδή δεν μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω των περιορισμών του Covid – κάτι το οποίο η τοπική κυβέρνηση διέψευσε.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε ο Guardian απομακρύνθηκαν γρήγορα από τους λογοκριτές του διαδικτύου, αλλά πολλές συνέχισαν να κυκλοφορούν στο Twitter, το οποίο είναι αποκλεισμένο στην Κίνα.

Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο στο Sina Weibo που διαγράφηκαν αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στη Ναντζίνγκ, στην ανατολική Κίνα, δύο φοιτητές κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού σε μια πλατεία της πανεπιστημιούπολης το Σάββατο. Το βράδυ, τους συνόδευσε πλήθος φοιτητών που άναψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό [= Ζήτω στο λαό]. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!»

 

4 Σαγκάη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής AFP via Getty

Σαγκάη

 

Ένας από τους νεαρούς άνδρες επευφημήθηκε από το πλήθος καθώς είπε: «Παλιά ήμουν δειλός, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσω για εκείνους που χάθηκαν!» Οι τηλεφωνικές κλήσεις προς το πανεπιστήμιο για σχολιασμό δεν απαντήθηκαν.

Μεταξύ άλλων εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας νεαρός άνδρας στέκεται μπροστά από κάτι που μοιάζει με σταθμό τεστ για Covid και κρατάει ένα χαρτί που γράφει: «Μνημονεύοντας με θλίψη τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου».

Αναφορικά με τις τραγωδίες που συνέβησαν λόγω των περιορισμών για τον Covid, ένα πλακάτ που φοριέται στην πλάτη ενός άλλου νεαρού γράφει: «Ήμουν στο λεωφορείο που ανατράπηκε ... Ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν αυτός που έκανε άλμα θανάτου, ήμουν αυτός που παγιδεύτηκε στη φωτιά - αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ».

 

5 Πεκίνο Κίνα 27 Νοεμβρίου 2022

Πεκίνο

 

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι ήταν από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου, αλλά η ταυτότητά του δεν μπόρεσε να επαληθευτεί.

Στη Σαγκάη, το μήνυμα «Μην μένετε σιωπηλοί» γράφτηκε με σπρέι σε μια κόκκινη διαφημιστική πινακίδα για τον εορτασμό της 70ής επετείου του Πανεπιστημίου Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας.

Στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Κινγκντάο στην ανατολική Κίνα, ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στην είσοδο έγραφε: «Θρήνος για τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου. Μην αδιαφορείτε. Μην μένετε σιωπηλοί. Μην ξεχνάτε».

Ο Guardian έχει επαληθεύσει τις τοποθεσίες αυτών των φωτογραφιών.

 

6 Πεκίνο Κίνα 27 Νοεμβρίου 2022. REUTERS Thomas Peter

Πεκίνο

 

Βίντεο που λέγεται ότι τραβήχτηκε στο Πεκίνο δείχνει ανθρώπους να τραγουδούν τη Διεθνή και να φωνάζουν «Ελευθερία ή θάνατος!» έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η τοποθεσία δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.

Ένα βίντεο, που φέρεται να τραβήχτηκε στην Γκουανγκζού, έδειχνε πλήθη να γκρεμίζουν τα φράγματα που τοποθετήθηκαν για το λοκντάουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών, ενώ ένα άλλο –που φέρεται να τραβήχτηκε στην Τόνγκζου κοντά στο Πεκίνο– έδειχνε επίσης πλήθη να διαλύουν τα φράγματα που τοποθετήθηκαν για το λοκντάουν, ενώ φώναζαν «Όχι στις δοκιμές PCR». Οι τοποθεσίες τους δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

 

7 Πεκίνο 27 Νοεμβρίου 2022

Πεκίνο

Οι China Digital Times, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σιάν στα βορειοδυτικά και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Σιτσουάν στα νοτιοδυτικά.

Ο καθηγητής Τσουνγκ Κιμ-γουάχ, κοινωνικός επιστήμονας, πρώην μέλος του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι, αν και οι διαδηλώσεις είναι εκτεταμένες, είναι απίθανο οι κινητοποιήσεις να απειλήσουν την κεντρική κυβέρνηση. Περιμένει ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τόσο τον κατευνασμό όσο και την καταστολή για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια.

«Πρέπει να παρατηρήσει κανείς αν τα συνθήματα κατά του Σι θα εξαπλωθούν, αλλά ο Σι θα μπορούσε να μεταθέσει την ευθύνη [στις τοπικές αρχές], καθώς [η κεντρική κυβέρνηση] μπορεί να πει ότι είναι οι τοπικές κυβερνήσεις που έχουν επιβάλει με υπερβολικό τρόπο» τους περιορισμούς του Covid, είπε, αναφερόμενος σε μια κυβερνητική ανακοίνωση στις 11 Νοεμβρίου που χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς και προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να απέχουν από περιορισμούς λόγω Covid χωρίς διακρίσεις.

 

Verna Yu και Helen Davidson στην Ταϊπέι

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Verna Yu and Helen Davidson, “Anti-lockdown protests spread in China as anger rises over zero-Covid strategy”, The Guardian, 27 Νοεμβρίου 2022, https://www.theguardian.com/world/2022/nov/27/anti-lockdown-protests-spread-across-china-amid-growing-anger-at-zero-covid-strategy. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64841.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.