Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 22:55

Η Φωλιά των Λιονταριών: Το μέλλον της παλαιστινιακής αντίστασης

 

 

Sally Ibrahim

 

Η Φωλιά των Λιονταριών: Το μέλλον της παλαιστινιακής αντίστασης

 

 

Ο σχηματισμός μικρότερων ένοπλων ομάδων θα μπορούσε να καθορίσει την παλαιστινιακή αντίσταση για μια νεότερη γενιά.

 

 

Η «Φωλιά των Λιονταριών» [عرين الأسود – Αρίν αλ-’Ούσουντ], μια νεοσύστατη ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που εμφανίστηκε τον Αύγουστο στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, έχει θέσει ένα δίλημμα στο Ισραήλ[1].

Απαντώντας στην επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού και των εποίκων με συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η ομάδα αντιπροσωπεύει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της παλαιστινιακής αντίστασης και απολαμβάνει λαϊκής υποστήριξης[2].

Οι τακτικές της ομάδας περιλαμβάνουν μια δραματική κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων με τον ισραηλινό στρατό, με μια νέα γενιά μαχητών να μπαίνουν σε μάχες με όπλα που οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δυσκολεύονται να προβλέψουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών, οι μαχητές, κυρίως 20άρηδες και 30άρηδες, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Μόνο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν πάνω από 800 περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων πετροπόλεμων, επιχειρήσεων με πυροβολισμούς και τοποθέτησης ή ρίψης εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από μαχητές της «Φωλιάς των Λιονταριών», ενώ άλλοι 91 έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά.

Ως εκ τούτου, τον Οκτώβριο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τους μαχητές της ομάδας στη Ναμπλούς. Ολόκληρη η πόλη και οι γύρω περιοχές τέθηκαν υπό πολιορκία[3], με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις 430.000 Παλαιστινίων για αρκετές εβδομάδες.

 

Μια νέα γενιά

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, η «Φωλιά των Λιονταριών» έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, με δεκάδες μαχητές της να εμφανίζονται οργανωμένα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ένας μασκοφόρος ένοπλος δήλωσε: «Τα όπλα μας δεν θα ρίξουν ούτε μια σφαίρα στον αέρα μάταια. Ο μόνος μας στόχος είναι η κατοχή».

Η ένοπλη ομάδα βασίζεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση δελτίων Τύπου και βίντεο επιθέσεων, κυρίως μέσω του λογαριασμού της στο Telegram, ο οποίος έχει προσελκύσει περισσότερους από 250.000 οπαδούς.

Ορισμένοι αναλυτές προσδιορίζουν την εμφάνιση της ομάδας τον Φεβρουάριο του 2022, με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να παρατηρούν σημαντική αύξηση των πυροβολισμών στην περιοχή της Ναμπλούς[4].

Το Ισραήλ απέδωσε την άνοδο αυτή σε μια μικρή ένοπλη ομάδα που σχηματίστηκε στην πόλη, παρόμοια με την «Ταξιαρχία της Τζενίν», η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσει έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους από την Τζενίν που είχαν διαφύγει μετά την απόδρασή τους από την ισραηλινή φυλακή Γκιλμπόα[5].

Με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η Ισραηλινή Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας ή Shin Bet αποφάσισε να προσπαθήσει να εξαλείψει αυτές τις ομάδες[6].

Κατά συνέπεια, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικές επιδρομές και εκστρατείες συλλήψεων στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν το 2022, σκοτώνοντας τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και μαχητές, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) που εδρεύει στη Ραμάλα.

Ο Μοχάμμεντ αλ-Αζίζι, ο Αδάμ Μαμπρούκα, ο Μοχάμμεντ αλ-Ντάχιλ, ο Άσραφ Μαμπσλάτ, ο Αμπούντ Σομπ, ο Ιμπραχίμ αλ-Ναμπούλσι και ο Ισλάμ Σαμπούχ είναι μεταξύ δεκάδων επιφανών ονομάτων που έχουν γίνει διάσημοι ως μαχητές και ιδρυτές της «Φωλιάς των Λεόντων». Όλοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς.

 

عرين الأسود 1244096723

Μια νεαρή Παλαιστίνια στέκεται κοντά σε μια αφίσα του Ιμπραχίμ αλ-Ναμπούλσι κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας στη Ναμπλούς μετά τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου καταζητούμενου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις 20 Οκτωβρίου 2022. [Getty]

 

 

«Παρά το γεγονός ότι χάσαμε αρκετούς από τους καλύτερους μαχητές μας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος μας να αντιμετωπίσουμε την κατοχή πέθανε», δήλωσε ένας μαχητής της Φωλιάς των Λιονταριών με έδρα τη Ναμπλούς στο The New Arab υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση είναι ένα ανανεούμενο φαινόμενο και γεννιέται με κάθε νέα γενιά και καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να την τερματίσει όσο η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει να διαπράττει τα εγκλήματά της εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

«Οι μαχητές μας είναι ωρολογιακές βόμβες που θα εκραγούν μπροστά στην κατοχή σε οποιοδήποτε μέρος και ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο στη Δυτική Όχθη αλλά και μέσα στις ισραηλινές πόλεις».

 

Κερδίζοντας λαϊκή υποστήριξη

Η «Φωλιά των Λιονταριών» έχει κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη των Παλαιστινίων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω σχεδόν συνεχών ισραηλινών επιδρομών, βίας των εποίκων και εδραίωσης της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ.

«Είναι φυσιολογικό για τους νέους να ιδρύουν μια τέτοια ηρωική ομάδα, κυρίως καθώς είμαστε μια γενιά που έχει κουραστεί από τις αδύναμες πολιτικές που υιοθετούν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ και της Χαμάς, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ», δήλωσε στο The New Arab ο Άμιρ Σιάμ, που ζει στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή αντίσταση στην κατοχή «δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει», πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπάρχει μια «ισχυρή αφύπνιση της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Όχθη» από νέους ανθρώπους που δεν έχουν καν βιώσει τους πολλαπλούς πολέμους που έχει αντιμετωπίσει η Γάζα από το 2008[7].

Ο Μουσάμπ Αλ Ατζράμι από τη Ραμάλα συμφωνεί. «Το Ισραήλ θέλει να σκοτώσει τον πατριωτισμό μέσα μας, παρέχοντάς μας περισσότερες διευκολύνσεις για να εργαστούμε στα κατεχόμενα εδάφη», είπε. «[Το Ισραήλ] θέλει να νοιαζόμαστε μόνο για τα χρήματα και να ξεχνάμε το εθνικό μας καθήκον να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από την κατοχή», δήλωσε ο 30χρονος στο The New Arab.

Ο πολιτικός αναλυτής Χάνι αλ-Μάσρι, με έδρα τη Ραμάλα, δήλωσε στο The New Arab ότι «είναι φυσικό να είναι τόσο δημοφιλής η Φωλιά των Λιονταριών επειδή εμφανίστηκε σε μια εποχή που η Παλαιστινιακή Αρχή βυθιζόταν στην αδυναμία».

Θέματα όπως ο συντονισμός της ασφάλειας της ΠΑ εξακολουθούν να αποδεικνύονται αμφιλεγόμενα για τους Παλαιστίνιους[8], οι οποίοι βλέπουν τις ισραηλινές δυνάμεις να προβαίνουν σε συλλήψεις, κατεδαφίσεις σπιτιών και δολοφονίες σε εδάφη που υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό την «κυριαρχία» της ΠΑ.

«Ίσως αυτό που διακρίνει τους νέους μαχητές είναι ότι ανήκουν στη γενιά της θυσίας και όχι στη γενιά της προετοιμασίας και της απελευθέρωσης (...) Πιστεύουν στον αγώνα μέχρι μαρτυρίου», πρόσθεσε ο Αλ-Μάσρι.

Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι η ομάδα να προσανατολιστεί προς μια «απελευθερωτική ιδεολογία».

 

Η αποτυχία του Ισραήλ

Παρά τα βαριά πλήγματα στην οργανωτική δομή της Φωλιάς των Λιονταριών μέσω δολοφονιών[9], θα ήταν αφελές να διαγράψουμε την ικανότητά τους να κινητοποιούνται.

Ο Γιάρον Φρίντμαν, Ισραηλινός πολιτικός εμπειρογνώμονας, έγραψε πρόσφατα ότι το κύμα δολοφονιών με στόχο τους ηγέτες της Φωλιάς των Λιονταριών δημιούργησε μόνο έναν προσωρινό αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς η ομάδα εξακολουθεί να παράγει μαχητές που εμπνέουν νέους Παλαιστίνιους.

«Η νεότερη παλαιστινιακή γενιά δεν έζησε τις ιντιφάντες του 1987 και του 2000 και θέλει να πάρει την ευκαιρία να πολεμήσει, κυρίως επειδή πιστεύει ότι θα καταφέρει να πετύχει ό,τι απέτυχαν οι προκάτοχοί της», έγραψε[10].

Από την πλευρά του, ο Αμπντουλλάχ Αλ-Ακραμπάουι, ερευνητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών με έδρα τη Ραμάλα, δήλωσε στο The New Arab ότι η ισραηλινή στρατηγική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη απέτυχε να καταστείλει την παλαιστινιακή αντίσταση, με την επέκταση των οικισμών και τις παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ να προσελκύουν περισσότερους νέους στο κίνημα.

Οι μαζικές συλλήψεις ή οι εκστρατείες δολοφονιών θα αποτύχουν επίσης να αποτρέψουν τη νέα γενιά, εξήγησε, με πολλούς από αυτούς που τώρα πολεμούν σε νεοπαγείς ομάδες που δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους παρακολούθησης της ασφάλειας που καταρτίζει το Ισραήλ, παραμένοντας στην πραγματικότητα μακριά από τα ραντάρ τόσο των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας όσο και των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

عرين الأسود 1242401757

Ένας ένοπλος άνδρας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των κηδειών τριών Παλαιστινίων - του Ιμπραχίμ αλ-Ναμπούλσι, του Ισλάμ Σαμπούχ και του Χουσεΐν Τζαμάλ Τάχα - που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης στις 9 Αυγούστου 2022. [Getty]

 

 

Ένας «νέος εφιάλτης»

Παλαιστίνιοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί το σημερινό status quo, η Δυτική Όχθη θα γίνει μάρτυρας μιας έκρηξης μαχητικότητας μεγαλύτερης από την Πρώτη και τη Δεύτερη Ιντιφάντα.

Οι ισραηλινοί οικισμοί και οι υποδομές ασφαλείας, όπως τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέους στόχους.

«Είναι σαφές ότι οι νέοι μαχητές εργάζονται σύμφωνα με μια στρατηγική συνεχούς αντίστασης που εξασφαλίζει την επέκταση της ιδέας πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ναμπλούς», δήλωσε στο The New Arab ο πολιτικός αναλυτής Σαρχαμπίλ Αλ Γαρίμπ με έδρα τη Γάζα.

Εργάζονται επίσης για να επεκταθούν και να συντονιστούν με άλλες παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη, πρόσθεσε.

«Η ιδεολογία της Φωλιάς των Λιονταριών θα παραμείνει ο νέος εφιάλτης του Ισραήλ και θα είναι το μέλλον της παλαιστινιακής αντίστασης».

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Sally Ibrahim, “Lions’ Den: The future of Palestinian resistance”, The New Arab, 9 Νοεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/lions-den-future-palestinian-resistance.

 

Η Sally Ibrahim είναι Παλαιστίνια δημοσιογράφος του The New Arab με έδρα τη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Σημειώσεις

[1] “Palestinians in Nablus rally in support of Lions’ Den group as Israeli siege persists”, The New Arab, 29 Οκτωβρίου 2022, https://www.newarab.com/news/palestinians-rally-nablus-support-lions-den-group.

[2] Sally Ibrahim, “A new generation of Palestinians is emerging to resist Israel”, The New Arab, 6 Οκτωβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/new-generation-palestinians-emerges-resist-israel.

[3] Ali Adam, “Siege of Nablus: How Israel is applying the ‘Gaza model’ to the West Bank”, The New Arab, 31 Οκτωβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/how-israel-applying-gaza-model-west-bank.

[4] Qassam Muaddi, “Mountain of Fire: How Nablus became the heart of the Palestinian struggle”, The New Arab, 26 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/how-nablus-became-heart-palestinian-struggle.

[5] Alessandra Bajec, “Icons of resistance: The plight of Palestinian prisoners”, The New Arab, 5 Οκτωβρίου 2021, https://www.newarab.com/analysis/icons-resistance-plight-palestinian-prisoners.

[6] Qassam Muaddi, “Death from the skies: Israel’s new policy of armed drones in the West Bank”, The New Arab, 12 Οκτωβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/israels-new-policy-armed-drones-west-bank.

[7] Qassam Muaddi, “Jenin refugee camp: The battle that never ended”, The New Arab, 20 Απριλίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/jenin-refugee-camp-battle-never-ended.

[8] Emad Moussa, “Israel-PA security coordination: Protection for whom?”, The New Arab, 14 Οκτωβρίου 2021, https://www.newarab.com/analysis/israel-pa-security-coordination-protection-whom.

[9] “New Palestinian armed group Lions' Den says Israel 'assassinated' member amid Nablus siege”, The New Arab, 23 Οκτωβρίου 2022, https://www.newarab.com/news/lions-den-says-israel-assassinated-member-nablus.

[10] “Dr. Yaron Friedman: Gov Aryot – a new organization or a passing phenomenon?”, Times News, 3 Νοεμβρίου 2022, https://time.news/dr-yaron-friedman-gov-aryot-a-new-organization-or-a-passing-phenomenon/.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 23:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.