Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 12:50

Προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιράν παρουσία των Ιρανών δημιουργών τους Talayeh και Taravat Atlasi

Προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιράν παρουσία των Ιρανών δημιουργών τους Talayeh και Taravat Atlasi

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, διοργανώνουν προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιράν, παρουσία των Ιρανών δημιουργών τους Talayeh & Taravat Atlasi, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, ώρα: 20:00 στο Studio new star art cinema (Σταυροπούλου 33, Αθήνα)

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει συζήτηση με τις σκηνοθέτριες και παρεμβάσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, την Μαρία Κομνηνού Πρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και από καλλιτέχνιδες. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι επικρατούσες συνθήκες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, αλλά και τους αγώνες των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία: αγώνες που εντάθηκαν μετά τον θάνατοτης 22χρονης Mahsa (Zhina) Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση τον Σεπτέμβριοτου 2022 και που συνεχίζονται παρά τη φονική καταστολή από τις αρχές.

Τα ντοκιμαντέρπου θα προβληθούν:

UNCOLORED MARRIAGE, διάρκεια: 10 λεπτά – Σε παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Talayeh Atlasi |Σενάριο, παραγωγή: Taravat Atlasi, Talayeh Atlasi
Σε συνεργασία με ΑΤΛΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Ιράν, Ελλάδα 2022.
Ένα νεαρό ζευγάρι από το Ιράν δεν μπορεί να ζήσει μαζί – συναντιέται μόνο για λίγες ώρες, σε ασυνήθιστα μέρη. Η κοπέλα δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση. Η ταινία προσεγγίζει ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα που μοιράζεται σήμερα η πλειονότητα των νέων στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία.

«Η βασική ανάγκη των νεαρώνζευγαριών να έχουν μια σχέση πριν από το γάμο περιορίζεται πολύ στο Ιράν. Πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα που στερούνται, στερούνται και την εμπειρία του έρωτα», λένε οι δημιουργοί.

 

Boutique 14, διάρκεια: 39 min

Σκηνοθεσία, παραγωγή: Talayeh Atlasi | Έρευνα, σενάριο: Taravat Atlasi, Talayeh Atlasi,
Παραγωγή του Documentary and Experimental Film Center – Προβολή από ΑΤΛΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Ιράν, Ελλάδα 2022.

Η ταινία καταδεικνύει το περίπλοκο ζήτημα της ιδιοκτησίας -ένα από τα πολλά- για τησύγχρονη Ιρανική κοινωνία. Ο νόμοςτου 1978 παραμένει άκαμπτος εδώ και 45 χρόνια, ταλαιπωρώντας δικηγόρους, δικαστέςκαι πολίτες.

«Καθώς η οικογένειά μας είχε το ίδιο θέμα, καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό τοπρόβλημα χωρίς να το γνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δικαστήριο ήρθαμε σε επαφή με πάνω από 100 υποθέσεις και συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί δικαστές και δικηγόροι δυσκολεύονται να βρουν λύσεις. Αυτό μας έκανε πιο αποφασισμένες να γυρίσουμε την ταινία», σημειώνουν οι δημιουργοί.

Ευχαριστούμετο Studio new star art cinema για τηνευγενική παραχώρηση της αίθουσας υλοποίησης της εκδήλωσης.

Είσοδοςελεύθερη 

 https://www.facebook.com/events/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 12:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.