Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 12:00

Anticapitalistes Catalonia: Απορρίπτουμε το άρθρο 155 Κύριο

Anticapitalistes Catalonia

Απορρίπτουμε το άρθρο 155

1. Η εφαρμογή του άρθρου 155 από το υπουργικό συμβούλιο του Ραχόι αποτελεί ένα πραξικόπημα στην Καταλονία. Η επίθεση αυτή αποσκοπεί στη διάλυση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και στην επιβολή εκλογών σε μια αυτόνομη περιοχή, αγνοώντας τη δημοκρατική εντολή της 1ης Οκτωβρίου και τις εκκλήσεις για διάλογο. Είναι μια επίθεση που απευθύνεται και στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Καταλονία, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι πρόκειται για παραβίαση της «ελευθερίας έκφρασης και ενημέρωσης» και ότι δεν θα συμμορφωθούν.

Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που έρχεται να προστεθεί στις επιθέσεις κατά την περίοδο μέχρι την 1η Οκτωβρίου και την ίδια αυτή ημέρα και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αστυνομίας στην οποία ζούμε. Στη δημαγωγία της τελευταίας εβδομάδας εναντίον εκείνών από τον τομέα της εκπαίδευσης που υπήρξαν αιχμή του δόρατος του κινήματος και, φυσικά, στη φυλάκιση των Jordi Cuixart και Jordi Sànchez, των προέδρων της Omnium και της ANC τις οποίες εμείς υποστηρίζουμε.

Η αντίδραση σε αυτή τη σειρά επιθέσεων είναι μια κινητοποιημένη Καταλονία, καθώς σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι πλημμύρισαν χθες το κέντρο της Βαρκελώνης.

2. Είναι στους δρόμους και μέσα από τη λαϊκή αυτοοργάνωση που μπορούμε να κάνουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αποτελεσματικό, μόνο εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και την καταστολή του καθεστώτος. Η μη αναγνώριση της εξουσίας του ΡΡ για τη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης, των αστυνομικών δυνάμεων ή του Κοινοβουλίου της Καταλονίας απαιτεί ένα άλμα προς τα εμπρός στη μαζική πολιτική ανυπακοή που ζούμε τον τελευταίο μήνα. Για να κάνουμε αυτό το άλμα, θα πρέπει να αντιδράσουμε με συνέπεια ενάντια στο άρθρο 155. Μέσω κινητοποιήσεων, γενικών απεργιών, συλλογής χρημάτων για τη συλλογική καταβολή προστίμων, ανάπτυξης οικονομικών εναλλακτικών λύσεων... Μια σειρά πρωτοβουλιών που μας επιτρέπουν να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα οποία ζούμε και να αντισταθούμε στη στρατηγική του φόβου.

3. Η αναστολή της αυτονομίας των καταλανικών θεσμών, όχι μόνο δεν αποτελεί επιστροφή στην «κανονικότητα» την οποία ισχυρίζεται το καθεστώς ότι επιδιώκει, αλλά επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια συνταγματική παλυνόρθωση με αντιδραστικές συνέπειες. Μπροστά σ’ αυτής την αντίδραση, θα βρει μια μαζική απόρριψη στην Καταλονία όπου θα οργανωθεί η ανυπακοή και θα δημιουργηθούν μεγάλες συμμαχίες εκτός της Καταλονίας για να αποφευχθεί η απομόνωση. Να οικοδομήσουμε συμμαχίες με τους λαούς της Ευρώπης που υποφέρουν από την αυταρχική στροφή της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, αλλά και να επανεξοπλίσουμε ένα δημοκρατικό μπλοκ εναντίον του καθεστώτος σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος, το οποίο μπορεί να εξαπλώσει το συνταγματικό παλμό παντού.

4. Είναι πλέον επείγον να καταστήσουμε την κυριαρχία της Καταλονίας πραγματική να αποφύγουμε τη συνταγματική παλυνόρθωση στο αυταρχικό πλαίσιο και να μην εγκαταλήψουμε την δημοκρατική πρόκληση που αναδείχθηκε από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό συνεπάγεται την υπέρβαση των συζητήσεων ότι η ανεξαρτησία είναι εύκολη και συλλογικά να αναλάβουμε τις προκλήσεις που έχουμε ήδη μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος υλοποίησης αυτής της κυριαρχίας ανοίγει μια λαϊκή συνταγματική διαδικασία, ότι εκείνοι που υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα θα είναι επίσης οι πρωταγωνιστές της νέας Δημοκρατίας. Μια συνταγματική διαδικασία που δεν είναι η απλή σύνταξη ενός συντάγματος, αλλά μια περίοδος για την ανάπτυξη νέων θεσμών που θα αναπτύσσονται μέσα από τη λαϊκή αυτοοργάνωση, οι οποίοι θα δημιουργούν αντιεξουσίες για να ξεπεραστεί ο εκβιασμός, αλλά και που θα επιτρέψουν την κοινωνική διεύρυνση του πεδίου της κυριαρχίας.

Η ανυπακοή και η αυτοοργάνωση είναι τα θεσμικά μας όργανα. Από αυτά ανοίγουμε μια διαδικασία διαμόρφωσης της δημοκρατίας.

Μετάφραση: e la libertà

Anticapitalistes Catalonia, «We defy article 155», International Viewpoint, 23 Οκτωβρίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.