International Workers’ League – Fourth International
Κάτω η αμερικανική επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας!
Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά της Βενεζουέλας. Οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους!
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βομβάρδισε τη Βενεζουέλα και απήγαγε τον πρόεδρό της, Νικολά Μαδούρο. Πρόκειται για μια σοβαρή πολεμική ενέργεια, η οποία, αν μείνει αναπάντητη, ανοίγει το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο σε οποιαδήποτε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα η Βενεζουέλα, αύριο μπορεί να είναι η Κολομβία, μετά η Κούβα…
Ο στόχος του Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τον «αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών», όπως ισχυρίζεται. Η χάρη που έδωσε ο Τραμπ στον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πρώην πρόεδρο της Ονδούρας που καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ για εμπορία ναρκωτικών, αποδεικνύει ότι πρόκειται για φάρσα.
Το έγγραφο της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνει ρητά τον στόχο της να έχει μαριονέτες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Οι φιλοϊμπεριαλιστικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερα σχέδια δεν αρκούν πλέον. Θέλουν ακροδεξιές κυβερνήσεις που να είναι απόλυτα υποταγμένες στον Τραμπ. Για το σκοπό αυτό, ασκούν ακόμη και οικονομική και πολιτική πίεση για να επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουν σημειώσει πρόοδο με τους Μιλέι, Καστ, Μπουκέλε, Ασφούρα και θέλουν περισσότερα με τον Ουριμπισμό στην Κολομβία. Και τώρα, μέσω στρατιωτικής εισβολής, έχουν ανατρέψει τον Μαδούρο. Ο στόχος είναι να κλέψουν τους πόρους της Βενεζουέλας και να επιβάλουν μια κυβέρνηση μαριονέτα του ιμπεριαλισμού, με επικεφαλής κάποιον όπως η Μαρία Κορίνα Ματσάντο. Ο Τραμπ μόλις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα».
Η επίθεση του Τραμπ στη Βενεζουέλα θα συνδυαστεί επίσης με νέες επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και άλλων εργαζομένων της Βόρειας Αμερικής.
Γι’ αυτό καλούμε σε μια ευρεία ενωτική εκστρατεία με όλους όσους είναι εναντίον της στρατιωτικής επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού εναντίον της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής. Ας βγούμε στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του Τραμπ και να αναζωογονήσουμε την αντιιμπεριαλιστική συνείδηση.
Καμία εμπιστοσύνη στον Μαδούρο
Η καταπολέμηση της στρατιωτικής επιθετικότητας του Τραμπ δεν σημαίνει πολιτική υποστήριξη στον Μαδούρο. Η κυβέρνησή του δεν είναι αντιιμπεριαλιστική, πόσο μάλλον σοσιαλιστική. Είναι μια καπιταλιστική δικτατορία που εφαρμόζει μέτρα κατά των εργαζομένων, μια κυβέρνηση διπλής γλώσσας και ψεύτικου σοσιαλισμού. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός είναι λιγότερο από ένα δολάριο το μήνα. Τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν παραβιαστεί στο πλαίσιο της φιλοεργοδοτικής και αντεργατικής πολιτικής λιτότητας του Μαδούρο. Ο Μαδούρο είχε προσφερθεί να παραδώσει το πετρέλαιο και τα ορυκτά της Βενεζουέλας στον Τραμπ με αντάλλαγμα για να παραμείνει στην εξουσία. Όλα αυτά το μόνο που έκαναν ήταν να αποδυναμώσουν την άμυνα του λαού και των εργαζομένων ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Αλλά είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Βενεζουέλας που πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον Μαδούρο, όχι ο ιμπεριαλισμός. Οι επιθέσεις του Τραμπ και το σχέδιό του για τη Βενεζουέλα θα επιδεινώσουν ακόμα περισσέτερα την κατάσταση των εργαζομένων. Δεν θα φέρουν δημοκρατία ούτε θα βελτιώσουν την κατάσταση των εργαζομένων, αλλά θα φέρουν περισσότερη καταστολή και περισσότερη δυστυχία.
Για να πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό, είναι σημαντικό να απαιτήσουμε από το τσαβικό καθεστώς να παραδώσει τα όπλα στους εργάτες και να απαλλοτριώσει τις αμερικανικές εταιρείες στη Βενεζουέλα.
Πρέπει να πολεμήσουμε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό!
Καλούμε για την ευρύτερη ενότητα πολιτικής και στρατιωτικής δράσης εντός της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μαδούρο και των υποστηρικτών της, για την καταπολέμηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας!
Καλούμε τους εργάτες και τους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λατινικής Αμερικής να ενωθούν και να κινητοποιηθούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Καλούμε όλες τις οργανώσεις του μαζικού κινήματος και τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε δράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στον Τραμπ, την εισβολή στη Βενεζουέλα και την απαγωγή του Μαδούρο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη Βενεζουέλα και να εξασφαλίσουμε την ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ! Ο Λούλα, ο Πέδρο, η Σέινμπαουμ –που δηλώνουν ότι καταδικάζουν την επέμβαση του Τραμπ– πρέπει να καλέσουν σε ημέρες κινητοποίησης και να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη ενάντια στην αμερικανική επιθετικότητα!
Όχι στην εισβολή στη Βενεζουέλα! Ήττα του ιμπεριαλισμού και νίκη της Βενεζουέλας!
Όπλα στους εργάτες! Πλήρης ελευθερία κινητοποίησης ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη Βενεζουέλα!
Όλοι στους δρόμους ενάντια στον ιμπεριαλισμό!
Έξω από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ο Τραμπ και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός!
Μετάφραση: elaliberta.gr
International Workers’ League – Fourth International, “Down with U.S. aggression against Venezuela!”, International Workers’ League – Fourth International, 3 Ιανουαρίου 2026, https://litci.org/en/down-with-u-s-aggression-against-venezuela/?utm_source=copylink&utm_medium=browser.
LIT/QI - Liga Internacional dos Trabalhadores/Quart a Internacional, «Abaixo a agressão ianque contra a Venezuela!», Liga Internacional dos Trabalhadores – Quart a Internacional, 3 Ιανουαρίου 2026, https://litci.org/pt/2026/01/03/abaixo-a-agressao-ianque-contra-a-venezuela/?utm_source=copylink&utm_medium=browser.
Международная лига трудящихся – Четвертый интернационал (МЛТ–ЧИ), «Долой агрессию США против Венесуэлы!», Международная лига трудящихся – Четвертый интернационал, 3 Ιανουαρίου 2026, https://litci.org/ru/%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b9-%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%81%d0%b8%d1%8e-%d1%81%d1%88%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%83%d1%8d%d0%bb%d1%8b/.
Міжнародна ліга трудящих – Четвертий Інтернаціонал, «Геть агресію США проти Венесуели!», Міжнародна ліга трудящих – Четвертий Інтернаціонал, 3 Ιανουαρίου 2026, https://litci.org/ua/2026/01/03/%d0%b3%d0%b5%d1%82%d1%8c-%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%96%d1%8e-%d1%81%d1%88%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

