Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 14:36

Νικαράγουα: ο επίλογος Κύριο

Mike Gonzalez

Νικαράγουα: ο επίλογος

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νικαράγουα τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας. Είναι μια γνωστή ιστορία στον νεοφιλελεύθερο κόσμο. Η διαφορά είναι ότι οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία των Σαντινίστας και τα μέτρα εφαρμόστηκαν από τον Ντανιέλ Ορτέγκα, τον ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας που, το 1979, ανέτρεψε την κτηνώδη δικτατορία του Σομόζα στη χώρα αυτή. Έξι χρόνια νωρίτερα, ο Σαλβαδόρ Αλλιέντε είχε δολοφονηθεί στη Χιλή κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο οποίο ηγούνταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ. Όταν η Σομόζα έφυγε και το καθεστώς του έπεσε, φάνηκε ότι επέστρεφε η δυνατότητα της επανάστασης. Η γλώσσα του Σαντινισμού δανειζόταν από την θεολογία της απελευθέρωσης. μιλούσε για την αγάπη, την κοινότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε πολιορκία στην νεαρή επανάσταση. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, την είχε ήδη καταγγείλει ως άμεση απειλή για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και χρηματοδότησε μια αντεπαναστατική δύναμη που πληρωνόταν από τις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, με τον Oliver North ως αρχηγό της. Δεδομένου ότι η Νικαράγουα ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατεστραμμένη από μια 40χρονη δικτατορία, χωρίς φυσικούς πόρους, με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για τον γίγαντα του βορρά - εκτός, όπως έγραψε ένας συγγραφέας από «την απειλή ενός καλού παραδείγματος».

Η παγίωση της σύγκρουσης - ο πόλεμος των Κόντρας- είχε χιλιάδες θύματα. 50.000 Νικαραγουανοί σκοτώθηκαν και 100.000 τραυματίστηκαν στην δεκαετή πολιορκία που υποστήριζε η Ουάσινγκτον με την υποστήριξη της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Ονδούρα. Η οικονομία καταστράφηκε. Μια δεκαετία μετά τη νίκη τους, το 1990, οι Σαντινίστας καταψηφίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα δεξιό καθεστώς υπό τη Βιολέτα Τσαμόρρο. Αλλά η ήττα δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα της επίθεσης από το βορρά. Οι Σαντινίστας είχαν χάσει την υποστήριξη του φτωχού και εργατικού λαού της Νικαράγουα που είχε πανηγυρίσει για την πτώση (και αργότερα τη δολοφονία) του δικτάτορα Σομόζα. Η υποσχεθείσα ανακατανομή της γης μόλις είχε αρχίσει, η εκστρατεία αλφαβητισμού των πρώτων ετών ήταν συναρπαστική, αλλά το καθεστώς δεν είχε καμία οικονομική στρατηγική και παράπαιε από κρίση σε κρίση. Ο Ορτέγκα εισήγαγε επιστράτευση χωρίς διαβούλευση.

Η επανάσταση του Σαντινίστας θα ήταν ένα νέο είδος επανάστασης, μια μαρξιστική λαϊκή δημοκρατία. Ωστόσο, το FSLN οργανώθηκε με άκαμπτο συγκεντρωτικό τρόπο και δεν λογοδοτούσε ποτέ στον έλεγχο της βάσης. Το σύνθημα που φωνάζονταν στις διαδηλώσεις μιλούσε από μόνο του - «Dirección Nacional Ordene» («Εθνική ηγεσία, περιμένουμε τις εντολές σου»). Στην πραγματικότητα, παρά τη ρομαντική εικόνα που δημιουργήθηκε διεθνώς, οι ιδρυτές των Σαντινίστας υιοθέτησαν μια σταλινική εκδοχή του κομμουνισμού, σε συνδυασμό με μια Γκεβαριστική άποψη για την επαναστατική πρωτοπορία. Οι αποφάσεις παίρνονταν από μια εθνική διεύθυνση 9 ατόμων. Η έμφαση στην κοινότητα και την αλληλεγγύη που είχαν δανειστεί από την θεολογία της απελευθέρωσης δεν αντανακλούνταν στις δομές ή στις πρακτικές του Φρέντε. Έγιναν προεδρικές εκλογές το 1984 και εκλέχτηκε ο Ντανιέλ Ορτέγκα. Από εκείνη την εποχή, οι Σαντινίστας απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από τη μαζική τους βάση και οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς έγιναν όλο και πιο επίμονοι. Οι «κομαντάντες», ή οι περισσότεροι από αυτούς, ζούσαν στις αστικές περιοχές. Και ο Ορτέγκα υποστήριξε μια συμμαχία με τη μεσαία τάξη. Η συγκέντρωση της εξουσίας που σήμερα έφθασε στα άκρα ξεκίνησε στη συνέχεια.

Η εικόνα του Σαντινίσμο που παρουσιάστηκε στη δύση ήταν μια ρομαντική Τρίτη Παγκόσμια επανάσταση που αντικατοπτρίζεται στη μουσική των τροβαδούρων της - των αδελφών Μεχία Γκοντόι - και στους απλοϊκούς πίνακες που παράγονταν από αγρότες σε εργαστήρια που οργάνωνε ο Υπουργός Πολιτισμού, ο ποιητής Ερνέστ Καρντενάλ, μέλος ο ίδιος θρησκευτικού τάγματος. Αλλά η βαθύτερη πολιτική πραγματικότητα του Φρέντε αντανακλούνταν στην κεντρική δομή και το πρότυπο της διοίκησης του κράτους. Οι ιδρυτές του Φρέντε (το 1963) ήταν όλοι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο πολιτικός σύμβουλός τους ήταν η κυβέρνηση της Κούβας. Ο χαρακτήρας των λαϊκών κινημάτων τον 21ο αιώνα, με έμφαση στον έλεγχο από κάτω και την εσωτερική δημοκρατία, απέχει πολύ από την αυταρχική καρδιά του FSLN. Τώρα, καθώς στέλνει στρατεύματα εναντίον διαδηλωτών, ο Ορτέγκα εγκατέλειψε μύθους είκοσι χρόνων και ανακήρυξε τον εαυτό του ισόβιο ηγέτη με τη σύζυγό του Ροσάριο Ιμπάρρα ως αυτοδιοριζόμενη διάδοχό του.

Όταν οι Σαντινίστας έφυγαν από την εξουσία, έκλεψαν από το κράτος οτιδήποτε μπορούσαν να πάρουν μαζί τους. Ο αδερφός του Ορτέγκα, ο Ουμπέρτο, επικεφαλής του στρατού, κατοχύρωσε για τον εαυτό του μια τεράστια ιδιωτική περιουσία στο κέντρο της Μανάγκουα. Άλλοι υπουργοί και ηγέτες των Σαντινίστας έκαναν το ίδιο. Ο Τομάς Μπόρχε, το είδωλο του κινήματος αλληλεγγύης, πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διεφθαρμένο πρόεδρο του Μεξικού, τον Κάρλος Σαλίνας, για να γράψει την αυτοβιογραφία του. Αυτή η οργανωμένη λεηλασία ονομάστηκε «λα πινιάτα» - μια αναφορά στις φιγούρες από πηλό γεμάτες γλυκά που τα παιδιά της Λατινικής Αμερικής σπάζουν στα γενέθλιά τους. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Τσαμόρρο, ο Ορτέγκα υπέγραψε συμφωνία μαζί της. Το μόνο κίνημα με κάποια ανεξαρτησία ή ικανότητα αντίστασης τότε ήταν το γυναικείο κίνημα. Ο Ορτέγκα κινήθηκε εναντίον του, επιτέθηκε στο δικαίωμα άμβλωσης και έκανε μια κοινή εκστρατεία με τα συντηρητικά στοιχεία της καθολικής εκκλησίας που είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Κόντρας για να συντρίψουν την επανάσταση μετά το 1979. Και οι ριζοσπάστες ιερείς και οι θρησκευτικές προσωπικότητες με τους οποίους οι Σαντινίστας είχαν κερδίσει τη φήμη ως ανιδιοτελείς επαναστάτες, όπως ο Καρντενάλ, εκδιώχθηκαν από το Φρέντε. Οι φιλοδοξίες του Ορτέγκα ήταν σαφείς - θα γινόταν πρόεδρος της χώρας και θα πετούσε οποιοδήποτε κριτικό στοιχείο ή αντιπολιτευόμενο έξω από το Φρέντε.

Ο Ορτέγκα περίμενε μέχρι το 2006 να γίνει πρόεδρος, αν και δούλεψε χέρι-χέρι με κάθε αντιδραστική κυβέρνηση που ακολούθησε την ήττα των Σαντινίστας. Ο ίδιος και το κοινοβουλευτικό του μπλοκ υποστήριξαν μέτρα λιτότητας, παρακολουθώντας το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας να καταρρέει και μοιράστηκαν τους καρπούς της διαφθοράς. Μόλις πήρε την προεδρία υπό τον έλεγχό του, άλλαξε το σύνταγμα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της εξουσίας του και άρχισε την αμείλικτη δίωξη οποιασδήποτε αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που κάποτε ήταν οι σύντροφοι του στον αγώνα. Οι νέοι εκατομμυριούχοι Σαντινίστας μοιράστηκαν τα έσοδα με την παλιά μπουρζουαζία των Σομοζικών. Τα κοινά συμφέροντά τους είναι αυτά που υπερασπίζεται και προστατεύει ο Ορτέγκα, στην τέταρτη πλέον προεδρική θητεία του.

Η τραγωδία της Νικαράγουας είναι διπλή. Από τη μία πλευρά, ο μακρύς αγώνας για την ανατροπή της βίαιης δυναστείας της Σομόζα έχει τελειώσει δημιουργώντας μια νέα δυναστεία - τη γραμμή Ορτέγκα - η οποία αναπαράγει το αυταρχικό καθεστώς και τον κατασταλτικό μηχανισμό που είχε διαμορφώσει η παλιά δικτατορία. Ο κύκλος φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Ο Ορτέγκα έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εταιρεία της Ταϊβάν για την κατασκευή ενός καναλιού μεταξύ των δύο Ωκεανών. Ήταν το όνειρο των βαρόνων ληστών των ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα. Το νέο κανάλι θα διασχίσει τη λίμνη Νικαράγουα, την πηγή του γλυκού νερού της χώρας και θα προκαλέσει τεράστιες και μόνιμες περιβαλλοντικές ζημίες. Αλλά θα κάνει τον Ορτέγκα και τον κύκλο του πολύ πλούσιους στην πραγματικότητα

Η δεύτερη τραγωδία είναι ότι ο Ορτέγκα εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής. Είναι ένας αδίστακτος οπορτουνιστής που σήμερα προβάλλει τον εαυτό του σε μια μεσαιωνική εκστρατεία κρεμώντας γιγαντιαία πορτρέτα του σε δημόσια κτίρια, ενώ η σύζυγός του, που θα συνεχίσει τη δυναστεία, τον ανακηρύσσει σωτήρα της χώρας. Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετικό από τη καρικατούρα του σοσιαλισμού που αντιπροσωπεύει ο Ορτέγκα και τα νέα κινήματα της περιοχής που επιδιώκουν μια δημοκρατία με τη συμμετοχή της βάσης. Όσοι από το εξωτερικό υποστήριζαν κάποτε τον Ορτέγκα, όπως και άλλα καθεστώτα που εγκατέλειψαν την αναζήτηση επαναστατικής αλλαγής, φαίνονται παραδόξως απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τη διαφθορά και την προδοσία εκεί που προκύπτουν, εάν διεκδικούν επαναστατικά διαπιστευτήρια. Όσοι στη Δύση εξακολουθούν να συνεργούν στη συγκάλυψη της πραγματικότητας δεν θα κερδίσουν φίλους στη Νικαράγουα, πέρα από τον συρρικνούμενο κύκλο που κατέχει την εξουσία για λογαριασμό του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Μετάφραση: e la libertà

Mike Gonzalez, «Nicaragua: the epilogue», rs21, 13 Μαΐου 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:59

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.