Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 15:54

Ανακοίνωση των Anticapitalistas για τη Νικαράγουα Κύριο

Ανακοίνωση των Anticapitalistas για τη Νικαράγουα

Οι Anticapitalistas θέλουν να εκφράσουν την καταδίκη της καταπίεσης που εξασκεί το αυταρχικό καθεστώς των Ορτέγκα - Μουρίλλο και να σταθούν αλληλέγγυοι με τους αριστερούς μαχητές, τα κινήματα και τους εργαζόμενους γενικά, που απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Το καθεστώς υπό την ηγεσία του Ντανιέλ Ορτέγκα δεν έχει καμία σχέση με την επανάσταση των Σαντινίστας. Τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε ολοένα και περισσότερο μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πορεία, συμμαχώντας με τμήματα της αστικής τάξης, όπως αυτό που αντιπροσωπεύει ο μοχθηρός Άρνολντ Αλεμάν. Έχει επίσης εκτρέψει τις ιστορικές πολιτικές σχέσεις του FSLN σε ένα διεφθαρμένο δίκτυο, όπου το κράτος είναι ένα απλό μέσο συσσώρευσης πλούτου στην υπηρεσία μιας οικογενειακής κάστας. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η κυβέρνηση Ορτέγκα – Μουρίλλο υιοθέτησε μια πολιτική εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών, σε συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς τομείς της Καθολικής Εκκλησίας, τιμωρώντας την άμβλωση. Ένα καλό παράδειγμα είναι η συμμαχία των Ορτέγκα - Μουρίλλο με τον πρόσφατα αποθανόντα Μονσινιόρ Ομπάντο, έναν σκληρό αντίπαλο του Σαντινισμού κατά τη διάρκεια της επαναστατικής κυβέρνησης της δεκαετίας του 1980.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου τις σοσιαλιστικές προσδοκίες της Επανάστασης των Σαντινίστας. Οι αριστεροί/ες εξακολουθούν να συγχέουν τις πολιτικές σχέσεις του FSLN με το έργο του κοινωνικού μετασχηματισμού που εκπροσωπούσε ο Σαντινισμός. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η κινητοποίηση του λαού της Νικαράγουας δεν είναι μια «καθαρή» κινητοποίηση, αλλά ένα κίνημα στο οποίο συνυπάρχουν αντιφατικές ιδεολογίες και κοινωνικές θέσεις. Ωστόσο, εάν μάθαμε κάτι κατά τη διάρκεια του μακρού κύκλου των παγκόσμιων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το 2008, είναι ότι η τύχη των εξεγέρσεων δεν γράφεται εκ των προτέρων, αλλά ότι μια ηγεσία πρέπει να οικοδομηθεί με αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων που ισχυρίζονται ότι είναι σοσιαλιστικές και επαναστάτικες είναι θεμελιώδης.

Anticapitalistas,20 Ιουλίου 2018

«Nicaragua: Statement by Anticapitalistas», International Viewpoint, 21 Ιουλίου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.