Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 22:35

Καταδικάζουμε την επίθεση της 4ης Αυγούστου

Δήλωση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Marea Socialista

Καταδικάζουμε την επίθεση της 4ης Αυγούστου

Marea Socialista [Σοσιαλιστικό Ρεύμα], 5 Αυγούστου 2018

Απέναντι στις αβεβαιότητες, απαιτούμε μια ανεξάρτητη έρευνα και προειδοποιούμε κατά της χρησιμοποίησης της κατάστασης για να περιοριστούν τα δικαιώματα του λαού.

Το Marea Socialista καταδικάζει την επίθεση που καταγγέλλει η εθνική κυβέρνηση ενάντια στο πρόσωπο του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο. Πιστεύουμε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν και που θέλουν είναι περισσότερο χάος και βία για τον πληθυσμό και για τη χώρα. Οι επιπτώσεις μπορεί να πάνε πολύ πιο πέρα και, αντίθετα από την εύρεση λύσεων για την κατάσταση κρίσης και αυταρχισμού που υφίσταται ο λαός, να προκαλέσουν πρόσθετα δεινά και μεγαλύτερους περιορισμούς στις δημοκρατικές ελευθερίες και περισσότερη καταστολή.

Παρόλο που έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες και μόλις που άρχισαν οι έρευνες, ο υπουργός Χόρχε Ροντρίγκες και ο ίδιος ο Μαδούρο έδειξαν τμήματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, κατονομάζοντας ειδικά τον απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Απορρίπτουμε κάθε αντιδημοκρατική και βίαιη «διέξοδο» τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Δεν μας παραξενεύει ούτε και αποκλείουμε τμήματα της εθνικής και της διεθνούς δεξιάς να σχεδιάζουν για ακόμα μια φορά τρομοκρατία, όπως το έκαναν σε όλη τους την πραξικοπηματική ιστορία. Το Marea Socialista ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή ενάντια σε τέτοιες ενέργειες, υπερασπιζόμενο την αυθεντική μπολιβαριανή επανάσταση, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα του 1999, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε αντιταχθεί αποφασιστικά σε κάθε μορφή ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του λαού μας, όπως σχεδιάζουν τμήματα της εθνικής και διεθνούς δεξιάς.

Αναμφίβολα, ενέργειες τέτοιου τύπου δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται εγρήγορση και αποφασιστικότητα για να αντιταχθούμε σε κάθε χρησιμοποίηση της κατάστασης για να επιβληθούν περισσότερες θυσίες στον βενεζουελάνικο λαό, όπως αυτές που συνεπάγονται τα οικονομικά μέτρα που προβλέπει η κυβέρνηση για τις 20 Αυγούστου, για την εφαρμογή των οποίων η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει πολύ τον κοινωνικό της έλεγχο και να περικόψει ακόμα περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα για να αποφύγει τη λαϊκή αντίσταση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρη στοιχεία και να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις σε σχέση με την επίθεση, για όλα όσα ενοχοποιούν τους φερόμενους ως δράστες, για να μη μείνουν αμφιβολίες σε σχέση με ενδεχόμενες χειραγωγήσεις, αφού ακόμα και χωρίς εικόνες και αποδείξεις για τα γεγονότα, κυκλοφόρησαν διάφορες εκδοχές και υποτιθέμενα στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο μια ανεξάρτητη, επαγγελματική και συμμετοχική έρευνα μπορεί να εγγυηθεί την ακρίβεια των γεγονότων και να αποκλείσει τις χειραγωγήσεις.

Όπως ακριβώς καταγγέλλουμε ενέργειες όπως αυτή της 4ης Αυγούστου, έτσι ταυτόχρονα απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας κατά του βενεζουελάνικου λαού, ενάντια στις συνθήκες ζωής του και στα ανθρώπινα και δημοκρατικά του δικαιώματα.

Απαιτούμε να μη χρησιμοποιηθούν τα γεγονότα αυτά για να ποινικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες και οι δημοκρατικές διαμαρτυρίες τμημάτων της εργατικής τάξης και του λαού, που δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες κατά της εθνικής κυβέρνησης, καθώς οι διεκδικήσεις του λαού αποτελούν αναφέρετο δημοκρατικό του δικαίωμα απέναντι στις συνθήκες ζωής που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι οποίες θέλουν να ενισχύσουν τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να επιβάλει.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καταγγέλουμε με αποτροπιασμό την επίθεση κατά του προέδρου Μαδούρο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επίσης απορρίπτουμε την τρομοκρατία που επιβάλλεται στην εργατική τάξη, μέσα από μισθούς που μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση. Οι πολιτικές αυτές πείνας και η αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, που δεν μπορούν να πάνε ψωμί στα παιδιά τους, αποτελούν επίσης μαζική τρομοκρατία. Η πλήρης απώλεια αξίας του μισθού, οι εκβιασμοί απέναντι σε όσους αγωνίζονται, όπως με αντίποινα, με έμμεσες απολύσεις, με την αδυναμία πρόσβασης σε τρόφιμα και φάρμακα, είναι κάτι που επίσης πλήττει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αντιτασσόμαστε στις αντεπαναστατικές και αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, και επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια:

Όχι στην τρομοκρατία όχι στις ξένες επεμβάσεις!

Καταδικάζουμε κάθε τύπο τέτοιων ενεργειών κατά του οιουδήποτε!

Απαιτούμε σαφή πληροφόρηση και ανεξάρτητη έρευνα. Προειδοποιούμε κατά της οποιασδήποτε προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση αυτή για να ενισχυθεί η εφαρμογή του αντιλαϊκού πακέτου ή για να ενισχυθεί ο αυταρχισμός και η παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και υπερασπιζόμαστε την αναζήτηση αντικαπιταλιστικών λύσεων μέσα από το δημοκρατικό αγώνα του βενεζουελάνικου λαού.

Marea Socialista, «Repudiamos el atentado del 4 de agosto», Aporrea, 5 Αυγούστου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.