Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 00:47

Εκουαδόρ: Οι αυτόχθονες λαοί αντεπιτίθονται

Εκουαδόρ: Οι αυτόχθονες λαοί αντεπιτίθονται

Δήλωση της Συνομοσπονδίας των Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE - Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador) σχετικά με την εξέγερση που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί το ΔΝΤ. Το πρωτότυπο είναι διαθέσιμο εδώ. Μετάφραση [στα αγγλικά] και εισαγωγή από τον Max Leak

rs21

Τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεσπάσει μια εξέγερση επαναστατικών διαστάσεων στον Ισημερινό. Η μαζική απεργία των εργαζομένων στις μεταφορές και η τεράστια κινητοποίηση των αυτοχθόνων πληθυσμών έφεραν απο κοινού ένα μεγάλο μέρος της χώρας σε παράλυση. Κυβερνητικά κτίρια σε όλη την πρωτεύουσα, το Κίτο και πολλές άλλες πόλεις και κομοπόλεις έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές και χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή ανοικτών συνελεύσεων. Ο Πρόεδρος, Λενίν Μορένο, εγκατέλειψε το Κίτο πηγαίνοντας στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και εισήγαγε μια σειρά κατασταλτικών μέτρων «έκτακτης ανάγκης». Ένας αριθμός διαδηλωτών έχει σκοτωθεί από την αστυνομία και την στρατιωτική καταστολή, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνονται να έχουν υπερκεραστεί από την κλίμακα και την επιμονή της εξέγερσης.

Η άμεση σπίθα για τη διαδήλωση ήταν η ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων, με την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι το πιο εμφανές και μισητό μέτρο σε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκε από την δεξιά διοίκηση του Μορένο, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η αύξηση των τιμών των καυσίμων δεν πρέπει να συγχέεται με περιβαλλοντολογικό μέτρο: δεν είναι αυτό το επιχείρημα με το οποίο το παρουσίασε η κυβέρνηση και είναι πολύ απίθανο το μέτρο να έχει κάποιο αντίκτυπο στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και αντίθετα θα αυξήσει τα βάρη των Εκουαδοριανών εργαζόμενων που προσπαθούν να πάνε στους τόπους εργασίας τους. Η αύξηση θα επηρεάσει επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες και οι νέες αυξήσεις στις τιμές των λεωφορείων στο Κίτο ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως απάντηση στο ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πράγματι, η οργή των αυτόχθονων λαών της χώρας, η οποία κυοφορούνταν για πολλά χρόνια κάτω από διαδοχικές κυβερνήσεις πριν ξεσπάσει στην σημερινή διαμαρτυρία, υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εξορυκτικιστικές πολιτικές και τη συνεχή καταστολή της αντίστασης των αυτόχθονων στην εξόρυξη πετρελαίου. Οι διαδηλωτές της τωρινής εξέγερσης έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρό τους και έχουν κλείσει ορισμένες πετρελαιοπηγές - ως αποτέλεσμα, πριν από δύο ημέρες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι είχε ήδη χάσει 231.000 βαρέλια εξαγόμενου πετρελαίου.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω μια ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας των ιθαγενών εθνικοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), ορίζοντας τη θέση της και την άποψή της για τα επόμενα βήματα.

Max Leak στο rs21

Συνομοσπονδία των Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ

Στις βάσεις μας και στον εκουαδοριανό λαό

Έχοντας ζήσει μέρες μεγάλης αναταραχής, έχουμε εκπλαγεί από τη δική μας ικανότητα να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε, και έχουμε δείξει στον κόσμο ότι εμείς, το ιθαγενικό κίνημα και ο λαός του Εκουαδόρ, είμαστε ενωμένοι σα μία γροθιά και στη θέση απ’ την οποία μας όρισε η ιστορία έχουμε κλονίσει την εξουσία. Αυτά έχουμε να πούμε: δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φύγει το ΔΝΤ από τον Ισημερινό.

Όπως κάθε αδύναμη και απαξιωμένη κυβέρνηση, η μόνη απάντηση που έδωσε ο Λενίν Μορένο είναι η βία και η καταστολή. Χωρίς ίχνος εκτίμησης για τους βασικούς κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό της. Δεν σεβάστηκε τις καθορισμένες ζώνες ασφάλειας των ανθρώπινων ζωών, εκτοξεύοντας δακρυγόνα στους χώρους που φιλοξενούνταν τα παιδιά μας και οι ηλικιωμένοι μας. Μας εμπόδισαν να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να επιτρέψουμε στους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Και σφαγίασαν τους συντρόφους μας που έπεσαν, με σφαίρες, με βόμβες δακρυγόνων, με ξυλοδαρμούς ή συνθλίβοντάς τους κάτω από άλογα ή πετώντας τους από γέφυρες. Αυτό που ζούμε στη χώρα μας είναι απερίγραπτο. Δεν έχουμε πρόσφατο παράλληλο για τέτοιες θηριωδίες και πράξεις βίαιης καταστολής εναντίον ενός λαού που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Ποιοι έρχονται τώρα να υποστήριξουν αυτή την κυβέρνηση, ενθαρρύνοντάς την να συνεχίσει τον πόλεμό της εναντίον του λαού; Είναι οι ίδιοι αυτοί που βρίσκουν καταφύγιο στην Γκουαγιακίλ: την φιλοϊμπεριαλιστική επιχειρηματική τάξη, που ξεπουλά τη χώρα και θέλει να εξασφαλίσει τα δάνεια από το ΔΝΤ, ώστε τα δικά τους χρέη, η δική τους κρίση, να να την πληρώσουμε η εργατική τάξη, οι αυτόχθονες λαοί και οι λαϊκές τάξεις.

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για την αύξηση της τιμής της βενζίνης σήμερα, είναι για να τους εμποδίσουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον μας και να πληρώνουμε με πείνα και φτώχεια για δύο ή τρεις γενιές, αυτό που δεν σταματήσαμε εγκαίρως σήμερα.

Έχουμε πολλά δάκρυα οργής, αλλά μάθαμε από τους προγόνους μας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα τιμήσουμε αυτούς που σκοτώθηκαν στον αγώνα είναι με περισσότερους αγώνες. Ο «διάλογος» που προτείνει ο Λενίν Μορένο είναι φάρσα. Γι’ αυτό, σύντροφοι και συντρόφισσες, πρέπει τώρα να ριζοσπαστικοποιήσουμε τις δράσεις μας. Δεν υπάρχει κανένας «διάλογος» με μια δολοφονική κυβέρνηση μέχρι να ανταποκριθεί στα ελάχιστα αιτήματά μας: την παραίτηση από την κυβέρνηση της [Υπουργού Εσωτερικών] Μαρία Πάουλα Ρόμο και του [υπουργού Άμυνας] Οσβάλντο Χαρρίν και την κατάργηση του διατάγματος 883 [για την τιμή των καυσίμων].

Εν τω μεταξύ, ο στόχος μας είναι να αγωνιζόμαστε, να ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας και να διατηρούμε τους αποκλεισμούς των δρόμων και τις καταλήψεις κυβερνητικών εγκαταστάσεων και των δημόσιων κτιρίων, να συνεχίσουμε να οργανώνουμε συγκεντρώσεις σε όλες τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα και να διαμορφώνουμε συμμαχίες με όλα τα τμήματα του πληθυσμού.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του ιθαγενούς κινήματος με αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Η μοναδική εξουσιοδοτημένη φωνή μας είναι η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE). Αυτό που λέμε είναι ότι οι ηγέτες που παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή θα υπόκεινται στην ιθαγενή και λαϊκή δικαιοσύνη.

Ούτε βήμα πίσω!

Έξω το ΔΝΤ από τον Ισημερινό!

Η απεργία συνεχίζεται!

Μετάφρση: e la libertà

μετάφρση ακολουθεί το ισπανικό κείμενο)

Στα ισπανικά: CONAIE, «A nuestras bases y al pueblo ecuatoriano», Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador, 10 Οκτωβρίου 2019. 

Στα αγγλικά: CONAIE, «Ecuador: Indigenous peoples fight back», rs21, 11 Οκτωβρίου 2019 (μετάφραση: Max Leak).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:11

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.