Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 23:18

Βολιβία: Κάτω το θρησκευτικό στρατιωτικο-πολιτικό πραξικόπημα!

Liga Obrera Revolucionaria por la Cuarta Internacional

Βολιβία: Κάτω το θρησκευτικό στρατιωτικο-πολιτικό πραξικόπημα!

Σήμερα, μετά από μια δεξιά κλιμάκωση που ξεκίνησε με την αστυνομική ανταρσία της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου, επικυρώθηκε ένα πολιτικό αστυνομο-στρατιωτικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πολιτειακής Επιτροπής της Σάντα Κρους, τον επιχειρηματία και φανατικό θρήσκο, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο. Ο Έβο Μοράλες προκήρυξε νέες βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε την αλλαγή της ανώτατης εκλογικής επιτροπής. Ωστόσο, η αναγγελία αυτή ήρθε πολύ αργά σε σχέση με την προώθηση του πολιτικού, αστυνομικού και, τελικά, στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Είναι η ίδια η κυβέρνηση του MAS (Movimiento al Socialismo), που προετοίμασε το έδαφος για την ενίσχυση αυτής της εκδικητικής δεξιάς, που απαιτεί παράδοση χωρίς αντίσταση. Η επιταχυνόμενη εγκατάλειψη από κυβερνήτες, υπουργούς, βουλευτές και άλλους υπαλλήλους, ακόμα και η τοποθέτηση της COB (Central Obrera Boliviana – Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Βολιβίας) ότι «για να ειρηνευτεί η χώρα είναι αναγκαία η παραίτηση του προέδρου, άρα να παραιτηθεί», τελικά κατέγραψε και τροποποίησε το συσχετισμό δυνάμεων, επικυρώνοντας το θρίαμβο του πραξικοπήματος.

Ο Καμάτσο, με μια βίβλο στα χέρια, απαίτησε την παραίτηση του προέδρου και ζήτησε να σχηματιστεί μια μεταβατική πολιτικο-στρατιωτική κυβέρνηση. Ο Έβο Μοράλες πιάστηκε στην ίδια του την εμπιστοσύνη προς έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό όπως η OEA (Organización de Estados Americanos -Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών), που εξέδωσε ανακοίνωση για να νομιμοποιήσει το δεξιό πραξικόπημα, ενισχύοντας το πολιτικό κίνημα και επιτρέποντας μια ντροπιαστική ιμπεριαλιστική ανάμειξη στη χώρα.

Εμείς στην LOR-CI αντικρούσαμε τη δεξιά αυτή κινητοποίηση από την αρχή της, στις 20 Οκτωβρίου, και τώρα καταγγέλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε αυτό το πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό πραξικόπημα που βρίσκεται στην υπηρεσία των εκκλησιών, της αγροτο-βιομηχανίας και των επιχειρηματιών. Όπως συζητήθηκε και στην εργατική, αγροτική, φοιτητική και λαϊκή Συνάντηση, που είναι ένας ανεξάρτητος χώρος από τον οποίο καταγγέλθηκε έντονα η άνοδος της δεξιάς, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η αυτο-οργάνωση της εργαζόμενης τάξης, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των ιθαγενών, του φοιτητικού κινήματος, του γυναικείου κινήματος, των κινημάτων για τη σεξουαλική ποικιλομορφία και όλων των λαϊκών τομέων, για να αντιμετωπίσουμε με ανεξάρτητο τρόπο αυτή τη νέα προώθηση της πιο αντιδραστικής δεξιάς, που θα ξεπουλήσει όλες μας τις κατακτήσεις.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις, συνδικαλιστικές, αριστερές, γυναικείες, δικαιωμάτων του ανθρώπου, να οργανωθούμε και να εμποδίσουμε αυτό το σενάριο.

Liga Obrera Revolucionaria LOR-CI

 

10 Νοεμβρίου 2019

«Bolivia: ¡Abajo el golpe cívico militar religioso!», La Izquierda Diario, 10 Νοεμβρίου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.