Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 10:48

Ο θρίαμβος του Μπόρις στη Χιλή και ο αγώνας για τα αιτήματα της εξέγερσης του 2019

«Ελευθερία σε όσους φυλακίστηκαν για τον αγώνα», ήταν το σύνθημα που φώναζε ο κόσμος όταν Γκαμπριέλ Μπόρις κέρδισε τις εκλογές.

 

 

La Izquierda Diario Chile

 

Ο θρίαμβος του Μπόρις στη Χιλή και ο αγώνας για τα αιτήματα της εξέγερσης του 2019

 

 

Η ευρεία νίκη του Γκαμπριέλ Μπόρις επί του Χοσέ Αντόνιο Καστ εξέπληξε, με διαφορά που ξεπέρασε τις 10 μονάδες, ξεπερνώντας το 55,8% του συνόλου των ψήφων. Η νίκη του Καστ στον πρώτο γύρο και η ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας στο κοινοβούλιο προκάλεσαν έντονη αντίδραση για να σταματήσουμε τον Καστ. Αυτή η δύναμη που σήμερα εκφράστηκε στην κάλπη πρέπει να εκφραστεί στους δρόμους για να επαναφέρουμε τα αιτήματα του Οκτωβρίου που σήμερα όλοι θέλουν να θάψουν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του εκλεγμένου προέδρου.

Εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να ψηφίσουν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη συμμετοχή από τότε που καθιερώθηκε η προαιρετική ψηφοφορία. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν, δηλαδή περίπου το 55% του εκλογικού σώματος. Ο Γκαμπριέλ Μπόρις είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος που έλαβε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία.

Διατήρησε το προβάδισμά του στη Μητροπολιτική Περιφέρεια (μία από τις 16 περιφέρειες της χώρας, με πρωτεύουσα το Σαντιάγο), εκτός από τις «τρεις κοινότητες» που καταψηφίστηκε. Αν και ο Καστ κέρδισε στις περιφέρειες Λα Αραουκανία και Μπίο Μπίο, έχασε στις περιφέρειες Ο’ Ίγκινς και Λος Λάγος, μη καταφέρνοντας να διατηρήσει το απόλυτο προβάδισμα που είχε κερδίσει στο νότο της Χιλής κατά τον πρώτο γύρο.

Ο Γκαμπριέλ Μπόρις πέτυχε μια καθαρή νίκη στην περιοχή Αντοφαγάστα, η οποία ήταν η πρωτεύουσα του φαινομένουΦράνκο Παρίσι1. Ο υποψήφιος του Κόμματος του Λαού [Partido de la Gente] εμφανίστηκε ως απροκάλυπτα δεξιός, καλώντας σε ψήφο υπέρ του Καστ. Όμως, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του, του γύρισε την πλάτη, ψηφίζοντας κατά της ακροδεξιάς.

Ο Μπόρις αύξησε σημαντικά τις ψήφους του, δημιουργώντας ευρείες προσδοκίες για αλλαγή. Ωστόσο, πολλοί τον ψήφισαν για να απομακρύνουν τον Καστ και χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το πρόσωπό του, ο οποίος ήταν ένα σύμβολο της «Συμφωνίας για την Ειρήνη και το Νέο Σύνταγμα» που έσωσε το τομάρι του Πινιέρα και ευνόησε την ατιμωρησία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Γκαμπριέλ Μπόρις και το Apruebo Dignidad [Έγκριση Αξιοπρέπειας]2 στρέφονταν συστηματικά προς το κέντρο και απομακρύνονταν από τα αιτήματα για τα οποία κινητοποιηθήκαμε εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Αμφισβήτησε τον νόμο περί αμνηστίας για τους κρατούμενους της εξέγερσης και ότι η κατάργηση των AFP3 ήταν ένα αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Διάφορες προσωπικότητες και οικονομολόγοι από τον πρώην Συνασπισμό (Concertación) τέθηκαν υπό τις διαταγές του με στόχο τη διασφάλιση των απαιτήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων για τη διατήρηση βασικών πυλώνων του νεοφιλελευθερισμού. Έτσι, ο Μπόρις δεσμεύτηκε να σεβαστεί τον προϋπολογισμό του 2022 που ευνοεί μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με το τέλος του IFE4 και αποδέχτηκε το αίτημα για δημοσιονομική «υπευθυνότητα».

Όλες οι ενδείξεις είναι προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας νέας συμμαχίας μεταξύ της ρεφορμιστικής αριστεράς και της πρώην Concertación, ένα είδος Νέας Πλειοψηφίας5, με τη ρητή υποστήριξη του Ρικάρντο Λάγος, της Μιτσελιέ Μπατσελέτ και των Χριστιανοδημοκρατών. Μένει να δούμε πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνησή του και το υπουργικό συμβούλιο.

Η νίκη του Καστ6 στον πρώτο γύρο και η ενίσχυση της δεξιάς στο κοινοβούλιο προκάλεσαν έντονη αντίδραση για να σταματήσει ο Καστ. Αυτή η δύναμη που σήμερα εκφράστηκε στις κάλπες, πρέπει να εκφραστεί και στους δρόμους για να επαναφέρουμε τα αιτήματα του Οκτωβρίου που σήμερα όλοι θέλουν να θάψουν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γκαμπριέλ Μπόρις.

Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση αμνηστίας για τους κρατούμενους της εξέγερσης και την αποστρατιωτικοποίηση του Βαλμάπου και παλεύοντας για επείγοντα κοινωνικά αιτήματα όπως το τέλος των AFP, έναν κατώτατο μισθό 600.000 δολαρίων με αυτόματη αναπροσαρμογή ανάλογα με τον πληθωρισμό, το τέλος των λιστών αναμονής και της επισφάλειας της υγείας, το σταμάτημα των απολύσεων στην υγεία. Συντάξεις, μισθοί, υγεία, στέγαση είναι τα επείγοντα λαϊκά ζητήματα για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε.

Παρά την ήττα του Καστ, η δεξιά παραμένει ισχυρή στο κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Χιλής έχουν ήδη ανακοινώσει ότι το σχέδιό τους για αυτά τα χρόνια είναι ότι η ύφεση και ο πληθωρισμός θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους. Θα κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν κάθε αλλαγή υπέρ του λαού. Και ο Μπόρις έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραμείνει μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε τα αιτήματα του Οκτώβρη, να ενισχύσουμε τις συνδικαλιστικές, φοιτητικές και κοινωνικές οργανώσεις, τον συντονισμό και την αυτοοργάνωση για να προετοιμάσουμε το έδαφος για κινητοποιήσεις.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

«Presidenciales. El triunfo de Boric en Chile y la lucha por las demandas de la rebelión de 2019», La Izquierda Diario, 19 Δεκεμβρίου 2021, https://www.laizquierdadiario.com.ve/El-triunfo-de-Boric-en-Chile-y-la-lucha-por-las-demandas-de-la-rebelion-de-2019

 

 

Σημειώσεις

1 «Elecciones.Chile: ¿Quiénes son los votantes de Parisi, el candidato neoliberal que se presentó como “outsider”?», La Izquierda Diario, 23 Νοεμβρίου 2021, https://www.laizquierdadiario.com/Chile-Quienes-son-los-votantes-de-Parisi-el-candidato-neoliberal-que-se-presento-como-outsider

2 Σ.τ.μ.: Η Apruebo Dignidad είναι ένας εκλογικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν τα παρακάτω κόμματα: Partido Comunista de Chile, Federación Regionalista Verde Social, Acción Humanista, Izquierda Cristiana de Chile, Revolución Democrática, Convergencia Social, Comunes, Movimiento Unir και Fuerza Común.

3 Στμ:Administradoras de fondos de pensiones de Chile, διαχείριση συνταξιοδοτικών ταμείων-ασφαλιστικό του Πινοσέτ

4 Στμ: Ingreso Familiar de Emergenci: κοινωνική εξασφάλιση για άτομα τα οποία λόγω της πανδημείας και του λοκντάουν έχουν χάσει τα εισοδήματά τους.

5 Στμ: Η Nueva Mayoría, ήταν ένας κεντροαριστερός εκλογικός συνασπισμός από το 2013 έως το 2018, αποτελούμενος κυρίως από κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα που υποστήριξαν την προεδρική υποψηφιότητα της Μιτσελιέ Μπατσελέτ στις εκλογές του 2013.

6 Pablo Torres, «De la revuelta a Kast: ¿Cómo pudo suceder? ¿Qué hacer ahora?», La Izquierda Diario, 21 Νοεμβρίου 2021, https://www.laizquierdadiario.com/De-la-revuelta-a-Kast-Como-pudo-suceder-Que-hacer-ahora-213204

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 10:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.