Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 12:07

Αλληλεγγύη στον λαό του Περού-Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς

Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς: Αλληλεγγύη στον λαό του Περού

Ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε!
Νέες άμεσες εκλογές και Συντακτική Εθνοσυνέλευση!

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες των κυριότερων πόλεων του Περού, κατά του πραξικοπήματος που διαπράχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το Κογκρέσο της δεξιάς πλειοψηφίας, το οποίο απομάκρυνε τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο από τα καθήκοντά του και τον συνέλαβε - μέσω του μηχανισμού του "διατάγματος της κενής θέσης", ένα είδος μομφής. Το Κογκρέσο αντικατέστησε τον Καστίγιο με την αντιπρόεδρό του, Ντίνα Μπολουάρτε. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις προέβαλαν τα συνθήματα των νέων γενικών εκλογών, της Συντακτικής Συνέλευσης και της απελευθέρωσης του Καστίγιο. Έκτοτε, η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Μπολουάρτε, υποστηριζόμενη από όλους τους αστικούς και αντιδραστικούς τομείς της χώρας, κατέστειλε έντονα όσους αντιτίθενται στο θεσμικό πραξικόπημα, με αιματηρό αποτέλεσμα 30 νεκρούς και 700 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 300 αστυνομικοί. [Οι αριθμοί προέρχονται από το Γραφείο του Περουβιανού Διαμεσολαβητή].Η κυβέρνηση Μπολουάρτε, μαριονέτα του παράνομου Κογκρέσου, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί συνδυάζοντας τη σκληρή καταστολή με μια έντονη εκστρατεία στα ΜΜΕ για την "ειρήνευση" της χώρας, μέσω της οποίας ποινικοποιεί τους αντιπάλους της, δικαιολογώντας τις συλλήψεις και τις συγκρούσεις.

Η κρατική καταστολή ενισχύθηκε: η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα στις 15 Δεκεμβρίου, κινητοποιώντας τον στρατό κατά των διαδηλώσεων Την ίδια ημέρα, μια σφαγή διαπράχθηκε από το στρατό στο Αγιακούτσο, με σφαίρες που εκτοξεύτηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκαλώντας το θάνατο οκτώ διαδηλωτών. Η Μπολουάρτε καταφεύγει στην πολιτική αστυνομία (Dircote) και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να στιγματίσει και να ποινικοποιήσει τους λαϊκούς αγωνιστές και οργανώνει κινητοποιήσεις για την "ειρήνη" σε ορισμένες περιοχές, στηριζόμενη στις κοινωνικές βάσεις της ακροδεξιάς, για να νομιμοποιήσει τη δράση των δυνάμεων καταστολής Έτσι, ως απάντηση στην ημέρα αγώνων και απεργιών που διοργάνωσε η αντιπολίτευση την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση κάλεσε σε "διαδήλωση για την ειρήνη" στη Λίμα.


Η κρίση του πολιτικού συστήματος του Φουτζιμόρι
Το πραξικόπημα και η λαϊκή αντίδραση κατά του Κογκρέσου και της νέας προέδρου αποτελούν τη βίαιη κορύφωση της πολιτικής-θεσμικής κρίσης που βάθυνε πριν από πέντε χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία τέσσερις πρώην πρόεδροι καταδικάστηκαν για διαφθορά (ένας εκ των οποίων πήγε στην εξορία, ένας άλλος αυτοκτόνησε σε κατ' οίκον περιορισμό) και τρεις, εκλεγμένοι από το Κογκρέσο, παραιτήθηκαν μεταξύ 2020 και 2021. Η περουβιανή τραγωδία έχει σε μεγάλο βαθμό την ρίζα της στο ισχύον Σύνταγμα, που θεσπίστηκε από τον δικτάτορα Αλμπέρτο Φουχιμόρι το 1993, το οποίο θέσπισε την χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων από τις επιχειρήσεις -κάτι που εγγυάται μια σχεδόν αιώνια πλειοψηφία στις πιο συντηρητικές και φιλοεπιχειρηματικές δυνάμεις- και επιπλέον επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της παραπομπής από το Κογκρέσο.
Εκλεγμένος σε μια εξαιρετικά πολωμένη διαδικασία και με εξαιρετικά κατακερματισμένες πολιτικές επιλογές (31 υποψηφιότητες στον πρώτο γύρο), ο δάσκαλος της υπαίθρου και συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο- υποψήφιος του Ελεύθερου Περού (Peru Libre) - ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2021.

Κυβέρνησε υπό την πίεση της ρατσιστικής ελίτ της Λίμα, της λαϊκιστικής ακροδεξιάς της Κέικο Φουτζιμόρι (κόρης του δικτάτορα, η οποία τον αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο), και μιας πραξικοπηματικής Βουλής και ενός τύπου, που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι ένας συνδικαλιστής αγροτικής καταγωγής και από την ενδοχώρα θα έπρεπε να είναι πρόεδρος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κοινοβουλευτική ακροδεξιά και η Γενική Εισαγγελία τον πολιορκούσαν μόνιμα, με συστηματική παρεμπόδιση των νομοσχεδίων της εκτελεστικής εξουσίας, ανοίγοντας έξι δικαστικές έρευνες σε χρόνο ρεκόρ εναντίον του προέδρου και καταθέτοντας προτάσεις για «κενή θέση» και άλλες παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της δεξιάς και της ακροδεξιάς αντιτάχθηκαν στη διεξαγωγή ενός ενδεχόμενου συνταγματικού δημοψηφίσματος και πέτυχαν να τροποποιήσουν τον συσχετισμό δυνάμεων μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που περιόριζαν τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διάλυση αυτού του τόσο μισητού από τις λαϊκές πλειοψηφίες Κογκρέσου. Ήταν απολύτως σαφές ότι η αντιδραστική πλειοψηφία του Κογκρέσου επεδίωκε να ανατρέψει τον Καστίγιο και να ανακτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Αλλά, αντί να στηριχθεί στις λαϊκές οργανώσεις για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για αλλαγή για την οποία ψήφισε ο λαός, ο Καστίγιο υποχωρούσε στις άρχουσες τάξεις, απομακρύνοντας προοδευτικούς ή αριστερούς υπουργούς και ενσωματώνοντας νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες στο υπουργικό του συμβούλιο. Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, έχασε την πολιτική πρωτοβουλία την οποία προσπάθησε μάταια να ανακτήσει κηρύσσοντας μια αποτυχημένη "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", χωρίς (να έχει) καμία βάση ή τον συσχετισμό δυνάμεων για κάτι τέτοιο. Η απάντηση σε αυτόν τον ελιγμό ήταν το πραξικόπημα του Κογκρέσου, το οποίο εγκρίθηκε σε εννέα λεπτά, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης και αγνοώντας τις διαδικασίες που ορίζει ο ίδιος κανονισμός του κοινοβουλευτικού θεσμού. Με αυτόν τον τρόπο, το Περού έρχεται να προστεθεί στην Ονδούρα (2009), την Παραγουάη και τη Βραζιλία σε μια ιστορία θεσμικών πραξικοπημάτων (κοινοβουλευτικών, δικαστικών και μιντιακών) μέσω των οποίων σημαντικές φράξιες των νεοφιλελεύθερων αστικών τάξεων της Λατινικής Αμερικής καταφέρνουν να απαλλαγούν από κυβερνήσεις που τους ενοχλούσαν ή δεν τους εξυπηρετούσαν πλέον.

Παράνομη η κυβέρνηση και το Κογκρέσο

Ως πράκτορας του πραξικοπήματος, το σημερινό Περουβιανό Κογκρέσο απέδειξε ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι δεν είχε ποτέ συντακτική εξουσία. Μετά την «κενή θέση» κατά του Καστίγιο που εγκρίθηκε παράτυπα στις 7 Δεκεμβρίου και τη βίαιη καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων από την παράνομη κυβέρνηση, η απομάκρυνση της Μπολουάρτε από το αξίωμα, με την προκήρυξη νέων εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και ενός νέου Κογκρέσου, είναι επείγουσα ανάγκη.
Η βαθιά διάβρωση του περουβιανού πολιτικού συστήματος που γεννήθηκε από τον φουτζιμορισμό απαιτεί -όπως σοφά και θαρραλέα απαιτούν όσοι ξεσηκώνονται εναντίον του Κογκρέσου και της πραξικοπηματικής προεδρίας- μια νέα δημοκρατική και κυρίαρχη συντακτική διαδικασία, η οποία θα ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ των πλειοψηφιών.

Η Τέταρτη Διεθνής στέκεται αλληλέγγυα στις λαϊκές κινητοποιήσεις στο Περού και υποστηρίζει ενεργά τα αιτήματά τους, ξεκινώντας από τον άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και μια σε βάθος έρευνα, με την υποστήριξη διεθνών παρατηρητών, για τους θανάτους, τους τραυματισμούς και τις φυλακίσεις που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία. Καλούμε όλες τις επαναστατικές και προοδευτικές οργανώσεις στον κόσμο να καταγγείλουν το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Καστίγιο, την αυταρχική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε και το πραξικοπηματικό Κογκρέσο, μπροστά στη βάναυση καταστολή που ασκούν στη χώρα των Άνδεων.Όχι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Όχι στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα!

Έξω η Ντίνα Μπολουάρτε!

Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων! Διερεύνηση των θανάτων και τιμωρία των δολοφόνων!
Για μια συντακτική Εθνοσυνέλευση!
Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς
4 Ιανουαρίου 2023


https://europe-solidaire.org/spip.php?article65279

ΚΑΙ
https://fourth.international/en/566/latin-america/494

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 12:16

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.