Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 11:07

Ενάντια στον Ντά’ις: μια στρατιωτική στρατηγική καταδικασμένη σε πολιτική αποτυχία

Joseph Daher

Τα δυτικά κράτη, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν να αποδείξουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ή Ντά’ις) είναι ο κύριος εχθρός, γιατί αποτελεί έναν περιφερειακό και διεθνή παράγοντα αστάθειας, ιδιαίτερα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη…

Τα στοιχεία που έθρεψαν την ανάπτυξή του, χρησιμοποιούνται και πάλι για να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν στρατιωτικά με την στήριξη αυταρχικών καθεστώτων και θρησκευτικών ομάδων, νεοφιλελεύθερων πολιτικων αλλά και στρατιωτικών επεμβάσεων…

Έτσι, στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επικέντρωσαν τις στρατιωτικές τους δράσεις εναντίον του Ντά’ις, ενώ η αλλαγή του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα. Οι σύμμαχοι του καθεστώτος (η Ρωσία, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι σιιτικές φονταμενταλιστικές πολιτοφυλακές του Ιράκ) συνέχισαν να βρίσκονται στο πλευρό του παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό για την εξάλειψη όλων των μορφών της ένοπλης αντιπολίτευσης, της δημοκρατικής (Ελεύθερου Συριακού Στρατού) ή της αντιδραστικής (Τζάμπχατ αν-Νούσρα και Ντά’ις), συνεχίζοντας τις βιοπραγίες τους εναντίον Συρίων αμάχων. Οι επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας το Σάββατο 25 Ιουνίου στην πόλη αλ-Κουριγιέ, νοτιοανατολικά της πόλης του Ντέιρ αζ-Ζορ, για παράδειγμα, έχουν σκοτώσει 31 αμάχους.

Στο Ιράκ, η καταπολέμηση του Ντά’ις διεξάγεται από τον ιρακινό στρατό και τις επίλεκτες ομάδες του, αλλά και από σιιτικές φονταμενταλιστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και είναι ιδιαίτερα μισητές σε μεγάλα τμήματα του σουνιτικού πληθυσμού στο Ιράκ, λόγω των βιαιοπραγιών εναντίον τους και των θρησκευτικών κηρυγμάτων και πρακτικών τους.

Στη Λιβύη, οι δυτικοί προωθούν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με δύο προτεραιότητες: την καταπολέμηση του Ντά’ις και την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης». Οι πολιτικές και τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα έχουν σχεδόν αγνοηθεί. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υποσχεθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη αυτής της κυβέρνησης… Μέσα σ' ένα χρόνο ξεχάστηκε η υποστήριξη των δυτικών κρατών, κυρίως του γαλλικού, στον αρχηγό του αιγυπτιακού καθεστώς τον δικτάτορα Σίσι ο οποίος συνεχίζει τη βίαιη καταστολή ενάντια σε όλες τις μορφές αντιπολίτευσης, από τα αριστερά κινήματα, μέχρι την μουσουλμανική Αδελφότητα. Μια πολύπλευρη καταστολή η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μελών Ντά’ις μέσα στη χώρα…

 

 

Για την υποστήριξη των δημοκρατικών και μη θρησκευτικών κινημάτων.

Μπροστά στον κίνδυνο της επανεμφάνισης του Ντά’ις στο μέλλον, όπως συνέβη και στο παρελθόν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικες και τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που βοήθησαν την ανάπτυξή του. Να θυμάστε ότι ο Ντά’ις, θεμελιώδες στοιχείο για την αντεπανάσταση, γνώρισε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη μετά την συντριβή των λαϊκών κινημάτων, καθώς τροφοδοτήθηκε από αυτή τη μαζική και βίαιη καταστολή από τα αυταρχικά καθεστώτα και τις τρομοκρατικές ομάδες, που συχνά υποδαυλίζονταν με κηρύγματα και πρακτικές που βασίζονται στο θρησκευτικό μίσος.

Οι παρεμβάσεις των περιφερειακών κρατών και των διεθνών δυνάμεων συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν με τις πολιτικές τους, στην ανάπτυξη του Ντά’ις. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, μαζί με την καταστολή των δημοκρατικών και των συνδικαλιστικών δυνάμεων είναι οπωσδήποτε θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη του Ντά’ις.

Η καταπολέμηση αυτών των στοιχείων και η υποστήριξη των μαζικών δημοκρατικών, λαϊκών και μη θρησκευτικών κινημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές παρά τις σημαντικές αποτυχίες, αψηφώντας τόσο αυταρχικά καθεστώτα όσο και τις φονταμενταλιστικές, θρησκευτικές οργανώσεις· αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσουν αυτές οι δύο μορφές βαρβαρότητας, και όχι να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που συμβάλλουν στην αναγέννηση τους.

Μετάφραση: Αντώνης Λάσκαρης


Πηγή: Joseph Daher, «Contre Daesh, une stratégie militaire vouée à l’échec politique», NPA, 30 Ιουνίου 2016 -  سوريا الحرية للأبد - Syria Freedom Forever, 7 Ιουλίου 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.