Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 20:48

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι πολιορκίες στη Συρία, συμπαράσταση στον λαό της Συρίας!

Η ανακοίνωση αυτή εγκρίθηκε από τη συνάντηση του Διεθνούς Επαναστατικού Κάμπινγκ Νέων της Τέταρτης Διεθνούς στις 30 Ιουλίου στο Κάνοβες της Καταλονίας. Συμμετείχαν περισσότερα από 350 άτομα από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, το ισπανικό κράτος και την Ελβετία καθώς και εκπρόσωποι από τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την έναρξη της συριακής λαϊκής εξέγερσης που διεκδικούσε ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια ενάντια στο αδίστακτο καθεστώς της οικογένειας Άσαντ. Αυτή η εξέγερση ήταν μέρος της ευρύτερης περιφερειακής επαναστατικής διαδικασίας που ξεκίνησε στην Τυνησία, συνταράσσοντας τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε έναν υποδειγματικό αγώνα για τις λαϊκές τάξεις όλου του κόσμου. Και πάλι τον Μάρτιο αυτής της χρονιάς, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, εκατοντάδες διαδηλώσεις που υποστήριζαν τα ίδια αιτήματα πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την ελεύθερη Συρία κάθε Παρασκευή. Ένα καλό παράδειγμα για την επιβίωση των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας είναι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Μάαρατ αν-Νάαμαν, ενάντια στον Άσαντ, την αν-Νούσρα και τον Ντά’ις. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για την Καφρανμπέλ, ή για τα Λευκά Κράνη, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε μέρα για να σώσουν ανθρώπους από τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο λαός της Συρίας βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με μια αντεπανάσταση που υπήρξε από τις βιαιότερες εδώ και δεκαετίες. Το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του, δηλαδή οι Ιρανοί Πασνταράν, τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα, η Χεζμπολάχ και άλλες θρησκευτικές πολιτοφυλακές από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χρησιμοποίησαν κάθε είδους όπλο για να τιμωρήσουν τη δημοκρατική εξέγερση: από τις βόμβες-βαρέλια μέχρι τους ελεύθερους σκοπευτές, τα μαζικά βασανιστήρια, τις πολιορκίες, τις θρησκευτικές σφαγές και τα χημικά όπλα. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το καθεστώς Άσαντ και τους σύμμαχους του, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 95% των θανάτων αμάχων. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το μισό του πληθυσμού, εκτοπίστηκαν ή κατέφυγαν από τη Συρία σε γειτονικές χώρες. Ο Άσαντ απελευθέρωσε τζιχαντιστές από τις φυλακές του το 2011 και αργότερα άφησε ανενόχλητο τον αυξανόμενο καρκίνο του Ντά’ις, με σαφή στόχο να καταστρέψει το πνεύμα της επανάστασης που φώναζε «ο λαός της Συρίας είναι ένας» και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και να εξαπλώσει τη θρησκευτική σύγκρουση στη χώρα. Ο Άσαντ και ο Ντά’ις χρειάζονται ο ένας τον άλλο για προπαγανδιστικούς, αλλά και για στρατιωτικούς λόγους. Και οι δύο ονειρεύονται να γίνουν οι δύο τελευταίες επιλογές στη Συρία. Παρά τη μυθολογία, ο Άσαντ έχει αφήσει το Ισραήλ να χτυπήσει πολλές φορές μέσα στη Συρία χωρίς να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Το καθεστώς του κατέστειλε βίαια τους Κούρδους το 2004 και δεν είναι ένας γνήσιος φίλος κάθε απελευθερωτικού αγώνα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα εγκλήματα του Άσαντ κατά της ανθρωπότητας.

Αυτή η πολύπλευρη και εξαιρετικά βίαιη αντεπανάσταση μας αφορά όλους. Κάθε παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη βρίσκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενάντια σε μια πραγματικά δημοκρατική και ανεξίθρησκη Συρία: οι ΗΠΑ, που εστιάζουν μόνο στον Ντά’ις και θέλουν να επιτύχουν μια συμφωνία με τη Ρωσία· τα αντιδραστικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που υποστήριξαν μια θρησκευτική και ολοκληρωτική προοπτική για την επανάσταση· ή η Τουρκία, που είναι ενάντια στην αυτονομία του Κουρδιστάν στο Βορά, έκανε τη διαβόητη συμφωνία με την ΕΕ για να σταματήσει τους πρόσφυγες, και επέτρεψε στους οπαδούς του Ντά’ις να πάνε στη Συρία. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη και ο διεθνισμός μάς κάνουν να κατανοούμε το πώς η αντεπανάσταση ωθεί χιλιάδες πρόσφυγες να πεθάνουν στο δρόμο προς την Ευρώπη, πώς τρέφει τις εγκληματικές συμμορίες του Ντά’ις και την αύξηση των πράξεων μαζικής βίας, και πάνω απ’ όλα το αστυνομικό κράτος και την ακροδεξιά σε πολλές από τις χώρες μας. Ως νέοι/νέες διεθνιστές/διεθνίστριες, αρνούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικές αντιπάλους και τις αντιδραστικές εναλλακτικές λύσεις του Άσαντ και του Ντά’ις και επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον αγωνιζόμενο λαό στη Συρία, στις εναπομένουσες δομές αυτοοργάνωσης που εξασφαλίζουν την επιβίωση και τις ελευθερίες εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων, και στις δημοκρατικές ταξιαρχίες που επέζησαν παρά τον πολύ άνισο στρατιωτικό συσχετισμό δυνάμεων.

Σήμερα, περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό πολιορκία στη Συρία. Στερούνται τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, καθαρό νερό, και άλλες βασικές ανάγκες. Είναι επίσης αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Από τα μέσα Ιουλίου, ο τελευταίος δρόμος ανεφοδιασμού από το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού έχει κοπεί από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ, θέτοντας 300.000 άνθρωπους υπό την άμεση απειλή της πείνας και τις ζωές τους σε κίνδυνο. Παράλληλα, η πόλη της Ντάραγια αντιμετωπίζει την εισβολή των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Άσαντ και διατρέχουν τον κίνδυνο της σφαγής. Ο ίδιος ο ΟΗΕ συνεργάζεται ξεδιάντροπα με το καθεστώς του Άσαντ στην πολιτική του «γονατίστε ή λιμοκτονείστε» με τον τρόπο που παρέχει ή δεν παρέχει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να απαλλαγούμε από το καθεστώς Άσαντ και να υποστηρίξουμε ένα κοσμικό και δημοκρατικό καθεστώς που θα διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη για τον λαό και την αυτοδιάθεση του κουρδικού λαού. Το 33ο Διεθνές Επαναστατικό Κάμπινγκ Νέων που συγκεντρώθηκε στην Καταλονία, ανταποκρίνεται στην έκκληση του συριακού λαού για την αλληλεγγύη:

Να σταματήσουν όλες οι βομβιστικές επιθέσεις τώρα, ιδιαίτερα εναντίον των ιατρικών εγκαταστάσεων.

Να σταματήσουν οι πολιορκίες και οι αποκλεισμοί τώρα.

Ανοίξτε τα σύνορα και πραγματική στήριξη για τους πρόσφυγες.

Άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που τώρα βρίσκονται υπό πολιορκία: ρίχτε βοήθεια, όχι βόμβες.

Όλη η απαραίτητη υλική βοήθεια για τις δημοκρατικές δομές και τις δυνάμεις της Συρίας.

Ζήτω η διαρκής επανάσταση!

Μετάφραση: e la libertà

«Stop the bombings and the sieges in Syria, support the Syrian people!», International Viewpoint, 5 Αυγούστου 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.