Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 17:03

Δράσεις ενάντια στον εθνικισμό από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους (3 βίντεο) Κύριο

Η Εικόνα από το facebook της οργάνωσης Αριστερη Κινηση - Θελουμεν Ομοσπονδια με τη λεζάντα: «Υπουργοί Εξωτερικών ή Υπουργοί Αποικιών; Ministers of Exterior Affairs or Ministers of Colonies?»

Δράσεις ενάντια στον εθνικισμό από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους (3 βίντεο)

Οι Κύπριοι είναι ένας λαός που έχει υποφέρει πάρα πολύ από τη δράση των ακροδεξιών εθνικιστών πάνω στο νησί, αλλά και από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες των δύο «μητέρων πατρίδων», οι οποίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θεωρούν την Κύπρο, λίγο πολύ, ως αποικία τους. Και να πράττουν ανάλογα. Οι αστικές τάξεις των δύο εθνοτήτων, σε στενή συνεργασία με τις αστικές τάξεις των «μητέρων πατρίδων», προσπαθούν συνεχώς και συστηματικά να καλλιεργούν το σοβινισμό και την εθνικιστική αντιπαλότητα, όχι μόνο επειδή αυτό επιβάλλει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καπιταλιστές, αλλά και επειδή ο εθνικισμός και η συνεργασία με τους «αδερφούς» καπιταλιστές είναι τα ισχυρά όπλα για να επιβάλουν την κυριαρχία τους πάνω στις «δικές τους» λαϊκές μάζες.

Όμως αυτές οι λαϊκές μάζες, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αντιλαμβάνονται ότι τα δικά τους δικαιώματα, οι δικές τους ελευθερίες και συμφέροντα, μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο μέσα από ένα κοινό μέλλον, σε μια ενιαία χώρα, ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να παλέψουν από κοινού, ενάντια στα «δικά τους» αφεντικά και στους καπιταλιστές των «μητέρων πατρίδων». Το σύνθημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι για τις κυπριακές λαϊκές μάζες ένας διπλωματικός όρος και έχει γίνει βασική διεκδίκηση σε κοινούς αγώνες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Εργατικά συνδικάτα, νεολαιίστικοι σύλλογοι, οργανώσεις του κινήματος καθώς και πλήθος οργανώσεων πολιτών και των δυο εθνικών κοινοτήτων, έχουν ενώσει εδώ και καιρό τις προσπάθειές τους και τις φωνές τους και έχουν κινητοποιηθεί μαζί πολλές φορές για να πιέσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες να συμφωνήσουν στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τον τελευταίο χρόνο.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του κινήματος είναι ότι η κάθε κοινότητα του νησιού δεν διστάζει να αναδείξει τις ευθύνες της «δικιάς της πλευράς» (της πολιτικής της ηγεσίας, της αστικής τάξης, της «μητέρας πατρίδας»), τόσο για τα αδιέξοδα των συνομιλιών και το τελικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όσο όμως και στην ιστορική ανασκόπηση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εθνικιστές εναντίον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων αντίστοιχα.

Ύστερα από τον ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, για το οποίο βασικό μερίδιο ευθύνης έχει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο εθνικιστής Έλληνας υπουργός εξωτερικών Κοτζιάς, μέσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει πολύ θυμός γι’ αυτή την απροκάλυπτη και χυδαία επιβολή της πολιτικής του ελληνικού καπιταλισμού στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά φυσικά υπάρχει θυμός και για την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία συντάχτηκε με τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών εναντίον του κυπριακού λαού. Ένα αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων και των δράσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι οι κινήσεις που οργανώθηκαν από ακτιβιστές και των δύο κοινοτήτων το τελευταίο διάστημα. Αναδημοσιεύουμε σχετικά (από diktiospartakos):

«Πολίτες που μας ενώνει η θέληση για λύση και επανένωση, δίνουμε το παρών μας έξω από το Προεδρικό την Τρίτη 18/7 και ώρα 10 π.μ. με αφορμή τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα παρευρεθεί και ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς. Διαδηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση και το σημερινό στάτους κβο. Αρνούμαστε το για δεκαετίες παραμύθι του ότι για όλα φταίει η Τουρκία και δεν μας πείθει η εκδοχή που δίνεται για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.

Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία – Κατέβασαν ελληνικές σημαίες από σχολεία και φυλάκια της Ε.Φ.

Ομάδα νεαρών κατέβασε την ελληνική σημαία από τέσσερα μνημεία ιστορικής σημασίας στη Λευκωσία και τοποθέτησαν ένα πανό με την Κύπρο σε ροζ χρώμα, ενώ από κάτω υπάρχει η εικόνα δύο περιστεριών, που... αφοδεύουν πάνω στην Ελληνική και Τουρκική Σημαία, κρατώντας ένα πανό, με γραμμένο πάνω του το μήνυμα Επανενωμένη Κύπρος-Birlesik Kibris.

Αυτή τους η ενέργεια έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς επέλεξαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία από τέσσερα σημεία με ιστορική αξία: To Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, την Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Κάθε ένα από τα σημεία, συνοδεύεται στο βίντεο και με τα πιο κάτω μηνύματα:

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Εκπαίδευση: Με εθνικές γιορτές, προσευχές και μια μονόπλευρη αφήγηση της ιστορίας από εθνικιστική σκοπιά καλλιεργεί για χρόνια την ιδέα ότι η Κύπρος υπάγεται αποκλειστικά στο ελληνικό έθνος

Φυλάκιο Εθνικής Φρουράς:

Εθνική Φρουρά: Yυπεύθυνη για την επέκταση της διακοινοτικής βίας και διενέργειας του ελληνικού πραξικοπήματος που προκάλεσε την τουρκική εισβολή. Υπεύθυνη για την καλλιέργεια εθνικιστικών και αντιτουρκικών αντιλήψεων στους νέους.

Εκκλησία Αγίου Λαζάρου – Εκκλησία της Κύπρου:

Αγνοεί επιδεικτικά ότι στην Κύπρο υπάρχει ανεξιθρησκεία. Επιβάλλεται τόσο στην παιδεία όσο και στην πολιτική προωθώντας το μίσος και τον εθνικισμό.

Άγαλμα Ελευθερίας

Η ελευθερία δεν συνδέεται με τα έθνη και τους εθνικισμούς. Ελευθερία σημαίνει το δικαίωμα στην ζωή χωρίς συρματομπλέγματα, στρατόπεδα και διαχωρισμούς. Ελευθερία στην Κύπρο σημαίνει επανένωση της χώρας και αυτή πρέπει πλέον να κτιστεί από τον καθένα μας στους δρόμους.

Στο τέλος τους σχετικού βίντεο που έχει μέχρι στιγμής 17 χιλιάδες θεάσεις, όλες οι ελληνικές σημαίες που κατέβηκαν μπαίνουν διπλωμένες σε ένα κουτί με παραλήπτη, όπως γράφει, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία συνοδεύει επίσης το βίντεο με το πιο κάτω μήνυμα

Ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει επανένωση της χώρας και του λαού της. Αυτό προϋποθέτει την ανατροπή της κυριαρχίας του ελληνικού και του τουρκικού εθνικισμού σε πολιτικό, ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο. Δεν μας ενοχλεί το ότι κάποιοι συμπατριώτες μας αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ή ως Τούρκοι. Αυτό που δεν ανεχόμαστε, όμως, είναι το ότι μας επιβάλλουν τον ελληνισμό και τον τουρκισμό τους σε όλα τα επίπεδα, υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της Κύπρου και παρεμποδίζοντας την επανένωσή της. Στην Κύπρο, που διχοτομήθηκε από τις επεμβάσεις του ελληνικού και του τουρκικού κράτους, οι σημαίες αυτών των κρατών συντηρούν και αναπαράγουν κάθε μέρα το δίδυμο έγκλημα του 1974.

Kıbrıs’ta barış, memleketin ve halkının yeniden birleşmesi demek. Bu sembollik, ideolojik ve siyasal düzeyde Yunan ve Türk Milliyetçiliklerin baskıcılığının devrilmesi gereklidir. Bazı vatandaşlarımızın Rum ya da Türk olarak kendilerini kimlikledirmesine itirazımız yok. Ama, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini engelleyerek ve istiklalınının temelini çürüterek, onların bütün düzeylerde Yunanlılığı ve Türklüğü bize dayatmalarını kabul etmiyoruz. Yunan ve Türk devletlerinin müdahaleleriyle bölünmüş Kıbrıs’ta, bu iki devletin dalglanan bayrakları, 1974 çifte cinayetini her gün muhafaza eder ve yeniden üretir.”

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό η ίδια ομάδα άλλαξε τα ονόματα σε οδούς στις ελεύθερες περιοχές όπου αναγραφόταν το όνομα του Γρίβα Διγενή και κόλλησαν αυτοκόλλητα που έγραφαν “Οδός Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων”, “Σάββα Μενοίκου” και άλλα.»

Πριν λίγο καιρό επίσης, σύμφωνα με το βίντεο που ανέβηκε στο facebook από την οργάνωση Dayanışma (Αλληλεγγύη), Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές στην τουρκοκυπριακή πλευρά, άλλαξαν τα ονόματα των δρόμων που έγραφαν «1η Αυγούστου», «Ινσταμπούλ», «Άγκυρας» κ.α και κόλλησαν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Οδός Κωστή Αχνιώτη», «Οδός Καβάζογλου/ Μισσιαούλη», «Λεωφόρος Ομοσπονδιακής Κύπρου», και «Οδός Ε/κ αγνοουμένων».

Και το βίντεο κλείνει με το μήνυμα:

«İşgali, savaş tamtamlarını kaldırıp yerine eşitlik ve barış inşa edeceğiz - Mücadele sokakta başlar

Θα άρουμε την εισβολή και τα τύμπανα του πολέμου και στην θέση τους θα οικοδομήσουμε την ισότητα και την ειρήνη - Ο αγώνας αρχίζει στους δρόμους.»

Το σχετικό βίντεο: https://www.facebook.com/dayanismanet/videos/1906746996271226/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.