Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 22:11

Συρία: «Φύλακες άγγελοι» με βόμβες πάνω από το Ιντλίμπ Κύριο

14/9, Διαδήλωση στο Ιντλίμπ

 

Νίκος Λούντος

Συρία: «Φύλακες άγγελοι» με βόμβες πάνω από το Ιντλίμπ

Στο Ιντλίμπ, η στιγμή της επίθεσης, φαίνεται να πλησιάζει, αν όχι τώρα, ίσως τα Χριστούγεννα, και ο κόσμος σκάβει στο έδαφος, ψάχνει να βρει σπηλιές που θα αντέξουν τις βόμβες, φτιάχνει αυτοσχέδιες μάσκες μήπως σωθεί κάποιος από τα χημικά. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία κάνει λόγο για «πανικό που έχει καταλάβει τα τρία εκατομμύρια πολίτες της επαρχίας του Ιντλίμπ». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ λέει πως θα «πυροδοτηθεί ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης που δεν θα συγκρίνεται με ό,τι έχουμε δει ως τώρα στη ματοβαμμένη συριακή σύγκρουση».

Ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ λέει πως θα προκληθεί «ένα μαζικό κύμα προσφύγων με τρομερούς κινδύνουν ασφάλειας για την Τουρκία, την υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμη παραπέρα». Και ο Τραμπ δεν ξέχασε να τιτιβίσει «Αν εξελιχθεί σφαγή, οΙ ΗΠΑ θα θυμώσουν πάρα πολύ».

Πόσο «ανησυχούν» όλοι τους για τη Συρία, πόσο «ανησυχούν» για τους άμαχους... Ο ΟΗΕ παραχώρησε τις συντεταγμένες 235 σχολείων και νοσοκομείων στη Ρωσία για να αποφευχθεί το χτύπημά τους. Το άλλο μισό της είδησης είναι ότι ήδη έχουν χτυπηθεί τέσσερα νοσοκομεία. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι μεγάλοι βομβαρδισμοί και ήδη προετοιμάζεται στα ΜΜΕ η μάχη των επιχειρημάτων για το ποιος θα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με χημικά αέρια. Οι επιθέσεις είναι σίγουρες, οι μαζικοί θάνατοι είναι σίγουροι, το θέμα είναι ποιος θα πάρει τη ρετσινιά.

Σότσι

Και αφού τις τελευταίες βδομάδες είχαν προηγηθεί όλες αυτές οι δηλώσεις για την έκταση της επερχόμενης σφαγής, τη Δευτέρα έδωσαν τη θέση τους στην ανακούφιση για τη συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα η συμφωνία έχει περισσότερο να κάνει με το πώς θα διαχειριστούν τα αποτελέσματα του εγκλήματος που ετοιμάζουν. Υποτίθεται ότι δίνουν ένα μήνα για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 25 χιλιομέτρων για να διαχωρίσουν τις δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών και του Άσαντ. Στο μεταξύ η Ρωσία εγγυάται ότι δεν θα ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί. Η Τουρκία αναλαμβάνει να διαχωρίσει τους «ακραίους ενόπλους» από τον άμαχο πληθυσμό. Ήδη στα τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια που βρίσκονται περιμετρικά του Ιντλίμπ καταφθάνουν ενισχύσεις περνώντας τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Οι πιο φιλικοί προς την Τουρκία ένοπλοι στη Συρία, διά στόματος του εκπροσώπου τους, Μουστάφα Σετζάρι, ισχυρίζονται ότι «η συμφωνία εξασφαλίζει τις ζωές των αμάχων από την άμεση επίθεση του καθεστώτος. Θάβει τα όνειρα του Άσαντ για επιβολή πλήρους ελέγχου σε όλη τη Συρία. Η περιοχή θα παραμένει στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και θα αναγκαστεί το καθεστώς και οι υποστηρικτές του να ξεκινήσουν μια σοβαρή πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε πραγματική μετάβαση και θα βάλει τέλος στην κυριαρχία του Άσαντ».

Η πλειοψηφία τόσο των ένοπλων όσο και των άμαχων δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Πούτιν μετατράπηκε ξαφνικά σε «φύλακα άγγελό» τους και ο Άσαντ θα τους παραχωρήσει τη μισή Συρία.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ο Ερντογάν, που ήταν ως τώρα ο «φύλακας άγγελος», βρίσκεται πιεσμένος από όλες τις κατευθύνσεις και βάζει την αμοιβαία κατανόηση με τον Πούτιν πάνω από τα μεγάλα λόγια για τις ευθύνες που αναλάμβανε η Τουρκία προς τον εξεγερμένο συριακό λαό. Για τον Πούτιν η συνεννόηση με τον Ερντογάν είναι μια έξτρα εγγύηση ότι μετά και τους βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ δεν θα υπάρξει καινούργια αναταραχή, ακόμη κι αν χρειαστεί ο τουρκικός στρατός να μετατραπεί σε στρατό κατοχής σε μια ζώνη της Συρίας, για να «προστατεύει τον πληθυσμό» από την εκδικητικότητα του καθεστώτος. Κάποιοι κάνουν συγκρίσεις με τη «Βόρεια Κύπρο».

Αν ψάχνουν κι άλλα τέτοια «επιτυχημένα» παραδείγματα έχουν το Ιράκ στα ανατολικά της Συρίας για να βλέπουν πού οδήγησε η τακτική των εθνοτικών και θρησκευτικών διαχωρισμών. Ορισμένοι από τους αμάχους του Ιντλίμπ ίσως προορίζονται να ξαναγίνουν άλλη μια φορά πρόσφυγες για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθυσμός στα σύνορα με την Τουρκία δεν θα μετατραπεί σε αμιγώς Κουρδικός. Είναι προφανές ότι στις μοιρασιές Ερντογάν-Πούτιν βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα το χαλινάρι που θέλουν να βάλουν στις επιδιώξεις των Κούρδων για αυτονομία. Ενώ η «ωραία ατμόσφαιρα» συμπληρώνεται με τις υποσχέσεις για το ρόλο που θα παίξει ο τούρκικος καπιταλισμός και οι κατασκευαστικές του εταιρείες στην ανοικοδόμηση πάνω στα ερείπια της Συρίας.

Εύθραυστοι σχεδιασμοί

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι εύθραυστοι πριν καν ξεκινήσουν. Τα περί προστασίας των αμάχων είναι σκέτο φύλο συκής. Ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να τεντωθεί ακόμη περισσότερο για να εξασφαλίσει την «τάξη» από το Ντιγιάρμπακιρ ως το Χαλέπι και το Ιντλίμπ.

Στη μέση αυτής της διαδρομής βρίσκεται το Μανμπίτζ, το οποίο σύμφωνα με μια άλλη «μεγάλη» συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνη, θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει από τον έλεγχο των Κούρδων. Αυτά την ώρα που η τουρκική λίρα ξανακατρακυλάει παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, οι τραπεζικές μετοχές πιέζονται και η αντιπαράθεση για την οικονομία μετατρέπεται σε γερή πολιτική κρίση που φτάνει στο εσωτερικό των θεσμών του τουρκικού κράτους.

Όσο για τα τιτιβίσματα του Τραμπ και τις ανθρωπιστικές ανησυχίες της ΕΕ, η υποκρισία τους είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από του Ερντογάν και του Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, μόλις ανακοίνωσε ότι μειώνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ το 2019, σε 30 χιλιάδες, από 45 χιλιάδες το 2018 και 85 χιλιάδες το 2016. Ενώ στις Βρυξέλες και το Βερολίνο ακούνε με ενδιαφέρον την ιδέα ότι ο Ερντογάν προτίθεται να μαντρώσει μερικά εκατομμύρια Σύριους εντός Συρίας.

Υπάρχει μία μόνο δύναμη που μπορεί να απλώσει το χέρι στον κόσμο που τιμωρείται επειδή τόλμησε να εξεγερθεί, και είναι το εργατικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, με την πάλη για ανοιχτά σύνορα και ενάντια σε όλους τους δήμιους της Αραβικής Άνοιξης.

Kι όμως διαδηλώνουν

Ο θάνατος έχει περικυκλώσει το Ιντλίμπ της Συρίας. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που αντιμετωπίζουν την επικείμενη εισβολή σαν την τελική μάχη που θα επιβεβαιώσει την εξουσία του Άσαντ. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι πιο αδύναμοι και οι πιο χτυπημένοι. Πρόκειται για κόσμο που έγινε δύο και τρεις φορές πρόσφυγας μέσα στην ίδια του τη χώρα, οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Συρία.

Πρόκειται όμως και για ένα κόσμο, που κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να κατεβαίνει στο δρόμο και να διαδηλώνει όπως έδειξαν οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε πάνω από 12 πόλεις και κωμοπόλεις στην περιοχή του Ιντλίμπ στις 14 Σεπτέμβρη. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε απλά άνθρωποι που καταπιέζονται, άνθρωποι που θέλουν την ελευθερία τους» δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ένας από τους διαδηλωτές, ο Μαχμούντ Χερκάουι, 36 ετών, λιθογράφος που συμμετείχε σε μια διαδήλωση 25.000 ανθρώπων στην πόλη Μαάρα. Ενώ ο Αχμάντ αλ-Γιούσεφ, εργαζόμενος σε μια ομάδα που δίνει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά, δήλωσε ότι «η διαδήλωση έχει στόχο να δείξει στη διεθνή κοινότητα, τη Ρωσία και το καθεστώς ότι πρόκειται για μια λαϊκή επανάσταση και όχι τρομοκρατία».

Οικογένειες με νεκρούς

Ο πληθυσμός του Ιντλίμπ διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Ο καινούργιος αυτός πληθυσμός μένει κυρίως σε παράγκες που στήθηκαν πρόχειρα. Πολλοί έχουν ήδη νεκρούς στις οικογένειές τους, έζησαν άλλους βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές και τελικά στάλθηκαν στο Ιντλίμπ με τις ανταλλαγές πληθυσμών που σχεδιάζαν οι μικρές και μεγάλες δυνάμεις στη Συρία.

Πριν από δυο χρόνια όταν σαρώθηκε το Χαλέπι, γράφαμε στην Εργατική Αλληλεγγύη πως «ο άμαχος πληθυσμός αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο συναλλαγής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ανατολικό Χαλέπι μετακινούνται ή προσπαθούν να μετακινηθούν αυτές τις στιγμές προς περιοχές όπως το Ιντλίμπ, το οποίο πλέον είναι το επόμενο πιο σημαντικό κέντρο που δεν έχει περάσει στα χέρια του καθεστώτος. Δηλαδή πηγαίνουν εκεί όπου τις επόμενες βδομάδες ή μήνες θα ξαναδεχτούν επίθεση για να «ξανα-απελευθερωθούν»

Πηγή: Εργατική Αλληλεγγύη, φ. 1341, 19 Σεπτεμβρίου 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:14

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.