Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 13:28

Οι δυσοίωνες επιπτώσεις της Διάσκεψης Κορυφής της Τεχεράνης και της Συμφωνίας του Σότσι μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν Κύριο

Frieda Afary

Οι δυσοίωνες επιπτώσεις της Διάσκεψης Κορυφής της Τεχεράνης και της Συμφωνίας του Σότσι μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν

 

Μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίηθηκε μεταξύ του Ρουχανί, του Πούτιν και του Ερντογάν στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτεμβρίου, το Ιράν ξεκίνησε επίθεση εναντίον των Κούρδων στο Ιράν και το Ιράκ. Η Ρωσία και η Συρία ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο Ιντλίμπ. Αργότερα, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι και κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία που επίσης εγκρίθηκε επισήμως από τη Συρία και το Ιράν και αποτελεί προειδοποίηση για ένα δυσοίωνο μέλλον για τους προοδευτικούς αγώνες σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι επιπτώσεις της Συνόδου Κορυφής της Τεχεράνης

Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τη διάσκεψη κορυφής της Τεχεράνης, η ιρανική κυβέρνηση εκτέλεσε τρεις Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους, τον Ραμίν Χοσσέιν Παναχί, τον Ζανιάρ Μοραντί και τον Λογμάν Μοραντί. Την ίδια ημέρα, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της έδρας και του στρατοπέδου εκπαίδευσης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράκ και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν (που έχει τη βάση του στο ιρακινό Κουρδιστάν). Ως αποτέλεσμα αυτών των πυραυλικών επιθέσεων, σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, το ιρανικό κράτος εκτέλεσε έναν Κούρδο πολιτικό κρατούμενο, τον Καμάλ Αχμαντνετζάντ στο Μιαντοάμπ του Ιράν.

Μια μέρα μετά τη διάσκεψη κορυφής της 7ης Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη επανέλαβαν εντατικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιντλίμπ και τη Χάμα. Και πάλι, έριξαν βόμβες βαρέλια σε αθώους πολίτες και βομβάρδισαν κλινικές στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το Ιράν υπήρξε επίσης ένας από τους δράστες αυτών των εγκλημάτων με τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς το καθεστώς Άσαντ και με την παρουσία της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και των πολιτοφυλακών του στη Συρία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην επίθεση εναντίον του Ιντλίμπ επειδή δεν είναι έτοιμη να δεχτεί εκατομμύρια Σύριων προσφύγων στους οποίους έχει κλείσει τα σύνορά της από το 2016. Η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης τις ένοπλες ομάδες που ελέγχει στο Ιντλίμπ για να επιτεθεί στους Κούρδους.

Η συμφωνία του Σότσι

Για να επιτευχθεί συμφωνία, ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν άλλη μια συνάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου στη ρωσική πόλη Σότσι. Εκεί κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία δημοσιοποίησαν μετά από την έγκριση του Ιράν και της Συρίας. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν ανακοίνωσαν ότι μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» (περιοχή 15-20 χιλιομέτρων) θα οριστεί στη βόρεια Συρία ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της περιοχής που ελέγχεται από το καθεστώς Άσαντ και της περιοχής που ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζει η Τουρκία. Η ζώνη αυτή θα ελέγχεται από την Τουρκία και τη Ρωσία. Η Ταχρίρ ασ-Σαμ (Αλ Κάιντα) θα απομακρυνθεί από την περιοχή. Ωστόσο, άλλες θρησκευτικές φονταμενταλιστικές και αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες υπό τουρκικό έλεγχο θα παραμείνουν εκεί και θα κρατήσουν τα όπλα τους.

Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της σε εδάφη που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό της. Αφενός, επιδιώκει να εντείνει την επίθεσή της στους Κούρδους. Από την άλλη πλευρά, θέλει να αντικαταστήσει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία με τους Άραβες που εγκαταλείπουν το καθεστώς Άσαντ ή τουλάχιστον να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της βόρειας Συρίας.

Να υπερασπιστούμε τους αγώνες των προοδευτικών και επαναστατών Αράβων και Κούρδων στην περιοχή

Το Ιντλίμπ έχει πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, εκ των οποίων οι μισοί είναι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν άλλες περιοχές της Συρίας μετά από θανατηφόρες επιθέσεις και πολιορκίες του καθεστώτος Άσαντ. Παρόλο που η τζιχαντιστική Ταχρίρ ασ-Σαμ (με περισσότερους από 10.000 μαχητές) και άλλες θρησκευτικές φονταμενταλιστικές ομάδες, όπως ο Άχραρ ασ-Σαμ που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ελέγχουν το Ιντλίμπ, η πλειονότητα του πληθυσμού του Ιντλίμπ εξέφρασε την αντίθεσή της στις τζιχαντιστικές και σαλαφιστές ομάδες. Η πλειοψηφία είναι δημοκρατικοί αντίπαλοι του Άσαντ και δέχονται επίθεση τόσο από το καθεστώς του όσο και από θρησκευτικούς φονταμενταλιστές.

Στις λαϊκές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη σε όλο το Ιντλίμπ και επαναλήφθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, η παρουσία αμάχων και ανεξαρτήτων από τους Ταχρίρ ασ-Σαμ και Άχραρ ασ-Σαμ ήταν πολύ πιο εμφανής από τους υποστηρικτές των θρησκευτικών φονταμενταλιστών ομάδων. Στην πόλη Μά’αρράτ αν-Νού’μαν, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και φώναζαν: «Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι είμαστε απλώς καταπιεσμένοι άνθρωποι που θέλουν ελευθερία». «Ο στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το καθεστώς Άσαντ και να σταματήσουμε τις ρωσικές επιθέσεις.» «Αυτή είναι μια λαϊκή επανάσταση και όχι τρομοκρατία».

Παρόλο που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είναι υποστηρικτής του συριακού λαού και αντίπαλος του Ασαντ, και έτσι κατάφερε να κερδίσει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού του Ιντλίμπ, ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αντιταχθεί στο δολοφονικό καθεστώς του Ασαντ. Αντίθετα, έχει ως στόχο να κρατήσει τους σύριους πρόσφυγες στη «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και να χρησιμοποιήσει πολλούς από αυτούς για να επιτεθεί στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας συμφωνούν στην αντίθεσή τους στην αυτοδιάθεση των Κούρδων. Ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπήρξε στρατιωτική και πολιτική συνεργασία μεταξύ του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) και της Ρωσίας, η Ρωσία απλώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους για τους δικούς της στόχους.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται ούτε για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ ούτε για στρατιωτική παρέμβαση για να βοηθήσουν αθώους πολίτες. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ διέκοψαν τη βοήθειά τους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για την ανασυγκρότηση στη Συρία. Απλώς ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση του ISIS και τη μείωση της επιρροής του Ιράν. Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του Foreign Policy, οι ΗΠΑ δεν καλωσορίζουν απλά το σύμφωνο της Ρωσίας και της Τουρκίας για το Ιντλίμπ: «Αν ο Πούτιν, ο Άσαντ και το Ιράν θέλουν να βρουν έναν τρόπο να διαχειριστούν τη Συρία, τόσο το καλύτερο. Αν οι Ισραηλινοί μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν με τους Ρώσους, τόσο το καλύτερο.» (Michael Hirsch, «How Putin’s Syrian War Is Humbling Trump», Foreign Policy, 18 Σεπτεμβρίου 2018).

Ευθύνες των Ιρανών Προοδευτικών και Σοσιαλιστών

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις σε αθώους πολίτες από το καθεστώς Άσαντ και από όλες τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις αποτελούν οι ίδιες μια μορφή τρομοκρατίας. Αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη των σιιτικών και σουνιτικών τζιχαντιστικών/τρομοκρατικών δυνάμεων.

Πρέπει να αντιταχθούμε στο Ιράν και στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, καθώς και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση όλων των περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων στη Συρία και στην περιοχή.

Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ αθώων αμάχων και τζιχαντιστικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ και να υπερασπιστούμε τους αγώνες των προοδευτικών και δημοκρατικών Σύριων εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και εναντίον των θρησκευτικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων.

Να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ της αλληλεγγύης προς στον κουρδικό αγώνα για αυτοδιάθεση και της αλληλεγγύης προς τους αγώνες των δημοκρατικών και προοδευτικών ακτιβιστών στο Ιντλίμπ και αλλού εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, των τζιχαντιστικών και των άλλων θρησκευτικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων.

Πρέπει να αποκαλύψουμε την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον μιλιταρισμό.

 

22 Σεπτεμβρίου 2018

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στα φαρσί στο Akhbar-rooz στις 23 Σεπτεμβρίου 2018:

فریدا آفاری, «پیامدهای هولناک اجلاس تهران و توافق سوچی بین روسیه, ترکیه, سوریه و ایران», يکشنبه ۱ مهر ۱٣۹۷ - ۲٣ سپتامبر ۲۰۱٨ , اخبار روز

http://www.akhbar-rooz.com/article.jsp?essayId=89024

 

Για μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση, δείτε τη βιβλιοκριτική του Indefensible - Democracy, Counterrevolution, and the Rhetoric of Anti-Imperialism της Rohini Hensman:

https://www.allianceofmesocialists.org/review-of-rohini-hensmans-indefensible-a-challenge-to-pseudo-anti-imperialism/

Μετάφραση: e la libertà

Frieda Afary, «The Ominous Ramifications of the Tehran Summit and the Sochi Agreement Between Russia, Turkey, Syria and Iran», Alliance of Middle Eastern Socialists, 23 Σεπτεμβρίου 2018. https://www.allianceofmesocialists.org/the-ominous-ramifications-of-the-tehran-summit-and-the-sochi-agreement-between-russia-turkey-syria-and-iran/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:14

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.