Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 12:32

Συρία: Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις βομβαρδίζουν νοσοκομεία καθώς εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ

Φωτογραφία: Το προσωπικό του νοσοκομείου του ‘Ακάιρμπατ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επισκεφθεί το Ιντλίμπ και να δει με τα μάτια του τις αποδείξεις για τις στοχευμένες επιθέσεις σε νοσοκομεία από την κυβέρνηση της Συρίας και τις ρωσικές δυνάμεις - εικόνα: ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Atareb μέσω Facebook

Δίκτυο Αλληλεγγύης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

(MENA Solidarity Network)

Συρία: Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις βομβαρδίζουν νοσοκομεία καθώς εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ

Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο ‘Ακάιρμπατ στην ύπαιθρο κοντά στο Ιντλίμπ στη Συρία πραγματοποίησε μια απεγνωσμένη διαμαρτυρία στις 6 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή στην καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και των νοσοκομείων1. Είχαν πανό με τα οποία καλούσαν τον Αντονιο Γκουτιέρες, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να επισκεφτεί το Ιντλίμπ και να «δει ο ίδιος» τον αυξανόμενο κατάλογο των ιατρικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημίες από το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του. Μόλις λίγες ώρες πριν, η Ένωση Ανεξάρτητων Γιατρών, μια ΜΚΟ γιατρών που παρέχει υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περιοχές του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού, ανέφερε ότι τα πυρά του πυροβολικού είχαν χτυπήσει το κέντρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Αναντάν.

Η συστηματική καταστροφή του συστήματος υγείας στο Ιντλίμπ εντάσσεται σε μια ευρύτερη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, για να αναλάβουν τον στρατιωτικό έλεγχο στην περιοχή γύρω από το Ιντλίμπ, τον τελευταίο θύλακα της επικράτειας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Μοτάζ, πρώην διευθυντής προγράμματος σε ιατρική ΜΚΟ της Συρίας, δήλωσε στο Middle East Solidarity ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA / United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), έχουν γίνει «συνεργάτες του Άσαντ και της ρωσικής μηχανής θανάτου στη Συρία» παρέχοντας πληροφορίες για την τοποθεσία των ιατρικών εγκαταστάσεων απευθείας στις ρωσικές δυνάμεις μέσω του αποκαλούμενου «μηχανισμού αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων».

Το σχέδιο αφορούσε την ανταλλαγή πληροφοριών για τις συντεταγμένες των ιατρικών εγκαταστάσεων μεταξύ των συριακών ΜΚΟ υγείας και των «Δυνάμεων του Συνασπισμού, της Κυβέρνησης της Τουρκίας, της Ρωσική Ομοσπονδίας, καθώς και των Προέδρων της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας)». Οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις κινητές και σταθερές ανθρωπιστικές αποστολές, όπως την τοποθεσία, τις συντεταγμένες (Global Positioning System / GPS), γεωγραφικό πλάτος και μήκος σε μοίρες, τη λειτουργία του κτιρίου (γραφείο, στέγαση, σχολείο, αποθήκη, νοσοκομείο... κλπ.), την ακριβή διεύθυνση του κτιρίου και τη θέση του».

 1 ida healthcentre syria bombed060220

Φωτογραφία: Το κέντρο υγείας Αναντάν ερείπια μετά τον βομβαρδισμό του πυροβολικού στις 6 Φεβρουαρίου. Εικόνα: Ένωση Ανεξάρτητων Γιατρών μέσω του Facebook

 

Παρόλο που όπως φαίνεται ο σκοπός του σχεδίου ήταν να βοηθήσει να αποφευχθούν επιθέσεις σε νοσοκομεία από τους μαχητές, ο Μοτάζ μας είπε ότι η πραγματοποίηση ανταλλαγής πληροφοριών αύξησε στην πραγματικότητα την απειλή για τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Οι συριακές ΜΚΟ που εργάζονται από την πόλη Γκαζίαντεπ στην Τουρκία και παρακολουθούν τις διάφορες συναντήσεις ανθρωπιστικών ομάδων πίστεψαν τους ισχυρισμούς της OCHA ότι “προστατεύουν” τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις εγκαταστάσεις τους. Οι ιατρικές ΜΚΟ, για παράδειγμα, γνωστοποίησαν όχι μόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες αλλά και τους “ιατρικούς χάρτες” για τις εγκαταστάσεις τους», εξήγησε.

«Αν και η γνωστοποίηση των συντεταγμένων στην OCHA ήταν “εθελοντική”, οι ΜΚΟ δέχτηκαν πιέσεις για να τις γνωστοποιήσουν στην OCHA». Μερικές φοβούνταν ότι η άρνηση να καταγραφούν θα οδηγούσε σε περικοπές της χρηματοδότησης, ενώ άλλες πίστευαν ότι η παροχή αυτών των πληροφοριών θα προστατεύσει τα μέλη του προσωπικού τους, τους ασθενείς και τις εγκαταστάσεις τους.

Ωστόσο, ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» δεν λειτούργησε. Οι New York Times βρήκαν δεκάδες παραδείγματα νοσοκομείων και κλινικών, που εμφανίζονται στον κατάλογο μη επιθέσεων του ΟΗΕ και υπέστησαν ζημία ή καταστράφηκαν από ρωσικές ή συριακές επιθέσεις από τον Απρίλιο του περασμένου έτους2.

Για τον Μοτάζ, ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την παροχή αυτών των πληροφοριών στους συμμάχους ενός καθεστώτος που είναι αποφασισμένο να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας που δεν είναι υπό τον έλεγχό του. «Με την ανταλλαγή των γεωγραφικών συντεταγμένων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η αποστολή εξουδετέρωσης αυτών των βιώσιμων εγκαταστάσεων γίνεται ευκολότερη, λιγότερο χρονοβόρα και λιγότερο δαπανηρή. Πράγματι, οι επιθέσεις ισοδυναμούν με τσεκάρισμα καταλόγου αντί να ξοδεύεται περισσότερος χρόνος για να προσδιορίζεται πού βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις. Οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουν γίνει συνεργάτες του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας για την αύξηση των δεινών του συριακού λαού».

Για αρκετά χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης της Συρίας βασίστηκαν στη βοήθεια που έφτανε στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ. Αυτές οι «διασυνοριακές» επιχειρήσεις επιτράπηκαν με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα η Ρωσία και η Κίνα πιέζουν να κλείσει αυτή η γραμμή διάσωσης αρνούμενες να επεκταθεί το ψήφισμα πέραν του Ιουνίου του 20203. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι χορηγοί βοήθειας θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να διοχετεύσουν κεφάλαια βοήθειας μέσω της Δαμασκού, σε συνεργασία με οργανώσεις που συνδέονται στενά με το καθεστώς, όπως η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος.

«Η καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων στις περιοχές της αντιπολίτευσης έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές διαστάσεις» εξήγησε ο Μοτάζ. «Από τη μια πλευρά, το καθεστώς Άσαντ θέλει να ξανακερδίσει τον απόλυτο έλεγχο του εδάφους της Συρίας. Από την άλλη, το καθεστώς επιδιώκει να γίνει ο μόνος πάροχος υπηρεσιών στη Συρία και να εξαλείψει κάθε θεσμικό όργανο που ιδρύθηκε από την αντιπολίτευση».

Μετά το Ιντλίμπ, η επόμενη φάση της βίαιης εκστρατείας του καθεστώτος Άσαντ ενδέχεται να είναι η επίθεση στην επαρχία του Χαλεπιού. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτες, μας είπε ο Μοτάζ. «Έχουν παραταχθεί σαν εύκολοι στόχοι για τις συριακές και ρωσικές επιθέσεις, καθώς το UNOCHA έχει ήδη μοιραστεί τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Να βγάλετε ψήφισμα από το σωματείο σας ζητώντας τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων, ιατρικών εγκαταστάσεων και προσωπικού στη Συρία.
  • Να στείλετε επιστολή διαμαρτυρίας στις ρωσικές, συριακές και ιρανικές πρεσβείες στη χώρα σας, καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, ιατρικών εγκαταστάσεων και προσωπικού στη Συρία.

 

Μετάφραση: e la libertà

MENA Solidarity Network, «Russian and Syrian forces target hospitals as offensive in Idlib gathers pace», MENA Solidarity Network, 7 Φεβρουαρίου 2020 και Europe Solidaire Sans Frontières, 7 Φεβρουαρίου 2020

MENA Solidarity Network, «Idlib-Dossier. Les forces russes et syriennes ciblent les hôpitaux alors que l’offensive sur Idlib s’intensifie», A l’encontre, 8 Φεβρουαρίου 2020 και Europe Solidaire Sans Frontières.

 

 

Σημειώσεις

1 «الأتارب‎», Facebook, 6 Φεβρουαρίου 2020.

2 Evan Hill and Whitney Hurst, «The U.N. Tried to Save Hospitals in Syria. It Didn’t Work», New York Times, 29 Δεκεμβρίου 2019.

3 «Russia and China Block Cross-Border Aid Deliveries to Syria», New York Times, 20 Δεκεμβρίου 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 12:47

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.