Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 10:28

Παλαιστίνη: μια «κατάπαυση του πυρός» που δεν επιλύει τίποτα, μια κινητοποίηση που συνεχίζεται

 

 

Julien Salingue

 

Παλαιστίνη: μια «κατάπαυση του πυρός» που δεν επιλύει τίποτα, μια κινητοποίηση που συνεχίζεται

 

Μετά από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, στις 21 Μαΐου αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας. Αν και είναι προφανώς ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν δέχονται πλέον βομβαρδισμούς, τίποτα δεν έχει διευθετηθεί και οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να συνεχίσουν να κινητοποιούνται για τα εθνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο τερματισμός των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας ακούγεται σαν αποτυχία για τις ισραηλινές αρχές. Παρότι η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα βίαιη, με επιδρομές πρωτοφανούς έντασης και σημαντικές υλικές και ανθρώπινες απώλειες, γεγονός παραμένει ότι το κράτος του Ισραήλ δεν είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης των τελευταίων εβδομάδων. Αντιθέτως, για πολλούς Παλαιστίνιους, η κατάπαυση του πυρός αντανακλά περισσότερο τον ισραηλινό φόβο ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο του.

Το κοινό πεπρωμένο

Αν και η προσοχή των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε κυρίως στη Γάζα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει ακόμη- σε ολόκληρη την Παλαιστίνη μια παλαιστινιακή διαμαρτυρία κατά των πολιτικών του απαρτχάιντ: η ταυτόχρονη κινητοποίηση στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και στο ίδιο το Ισραήλ, αν και προφανώς δεν είναι η επιβεβαίωση μιας ξαφνικά ανακτηθείσας πολιτικής ενότητας, είναι η έκφραση της συνειδητοποίησης ενός κοινού πεπρωμένου μεταξύ των διαφόρων παλαιστινιακών τομέων. Είναι μια σκληρή προειδοποίηση προς την αποικιοκρατική δύναμη που δεν έπαψε, τις τελευταίες δεκαετίες, να κατακερματίζει τον παλαιστινιακό πληθυσμό, κάνοντας πράξη το παλιό σλόγκαν «διαίρει και βασίλευε».

Αυτή είναι μία από τις ιδιαιτερότητες της εξέγερσης των τελευταίων εβδομάδων, η οποία έχει επίσης ένα ιδιαίτερα νεανικό πρόσωπο και η οποία δύσκολα μπορεί να μπει στα πλαίσια των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, είτε πρόκειται για τη Χαμάς, είτε για τη Φατάχ, είτε για την Αριστερά. Τις πρώτες ημέρες, είδαμε μάλιστα την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα να καταστέλλει τους διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη, πριν αλλάξει πορεία και προβάλει τη ρητορική της «εθνικής ενότητας», από φόβο μήπως χάσει κι άλλο έδαφος από μια Χαμάς που εμφανιζόταν να υπερασπίζεται όλους τους Παλαιστίνιους και όχι μόνο εκείνους της Γάζας.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ωστόσο: η ισραηλινή καταστολή συνεχίζεται, μεταξύ άλλων με την επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» που διεξάγεται στο Ισραήλ με στόχο τη σύλληψη 500 Παλαιστινίων που έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Ιερουσαλήμ, κυρίως γύρω από τις γειτονιές Σέιχ Τζάρραχ και Σιλουάν, και στη Δυτική Όχθη. Παντού στην Παλαιστίνη γίνονται πολιτικές συζητήσεις, συζητήσεις για την οργάνωση και συζητήσεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και, αν και δύσκολα μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να κάνουμε προβλέψεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία που έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες απέχει πολύ από το τέλος και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Tareq Baconi: «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν αυτή τη λαϊκή εξέγερση πέρα από τις ηγετικές δομές που υπάρχουν σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ηγεσία για το κίνημα. Αυτό που μάθαμε από τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011 είναι ότι αν δεν υπάρχει ηγεσία ικανή να λάβει πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις, το βαθύ κράτος και το status quo θα νικήσουν. Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να διοχετεύεται στους ίδιους διεφθαρμένους θεσμούς που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Πρέπει να υπάρξει μια πιο περιεκτική ηγεσία που θα προκύψει από αυτή την κινητοποίηση της βάσης. Το ποια μορφή θα πάρει αυτή η ηγεσία είναι ακόμη ασαφές, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή».1

 

 

Μετάφραση: e la libertà

Julien Salingue, «Palestine: un “cessez-le-feu” qui ne règle rien, une mobilisation qui continue», Hebdo L’Anticapitaliste, 27 Μαΐου 2021, https://lanticapitaliste.org/actualite/international/palestine-un-cessez-le-feu-qui-ne-regle-rien-une-mobilisation-qui-continue. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, 27 Μαΐου 2021, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article58356.

Julien Salingue, «Palestine: a “ceasefire” that solves nothing, a mobilization that continues», Europe Solidaire Sans Frontières, 27 Μαΐου 2021, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article58357. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 29 Μαΐου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7162.

 

 

Σημειώσεις

1 Amjad Iraqi, «Hamas breaks out of its Gaza cage», +972 Magazine, 21 Μαΐου 2021, https://www.972mag.com/hamas-gaza-jerusalem-protests/.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 10:37
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Παλαιστινιακή Εξέγερση του 1936

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.