Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 14:22

Η παρωδία της «επανεκλογής» του Μπασάρ αλ-Άσαντ

لا مستقبل للسوريين مع القاتل / «Δεν υπάρχει μέλλον για τους Σύριους με τον δολοφόνο», Ντέρα’α, 25 Μαΐου 2021

 

Joseph Daher

Η παρωδία της «επανεκλογής» του Μπασάρ αλ-Άσαντ

 

Η Δαμασκός οργάνωσε μια πλήρους κλίμακας παρωδία με τις δεύτερες «προεδρικές εκλογές» αφότου ξεκίνησε η επαναστατική διαδικασία το 2011. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «κέρδισε το 95,1% των ψήφων», βελτιώνοντας το αποτέλεσμά του από τις προεδρικές εκλογές του 2014 (88%).

Από τότε που η οικογένεια Άσαντ ήρθε στην εξουσία το 1970, ο κύριος σκοπός των προεδρικών εκλογών ήταν πάντα η κινητοποίηση των δικτύων του καθεστώτος και η επιβεβαίωση της απόλυτης εξουσίας της πάνω στη συριακή κοινωνία.

Μεταξύ εκλογικής φάρσας και κινητοποίησης των δικτύων του καθεστώτος

Δεν ήταν διαφορετικά φέτος με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η λατρεία της προσωπικότητας του αρχηγού του κράτους είναι ιδιαίτερα εμφανής: τεράστιες αφίσες με το πρόσωπό του, συνθήματα, τραγούδια και βίντεο κλιπ προς δόξαν του, προπαγανδιστικές εκπομπές, όλα δείχνουν ότι το έργο του πατέρα του, Χαφέζ αλ-Άσαντ, εξακολουθεί να επιβιώνει, περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας. Επιπλέον, τα πορτραίτα του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είχαν ποτέ άλλοτε φανεί τόσο πολυάριθμα στις περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του συριακού καθεστώτος.

Δύο προσωπικότητες που θεωρούνται ανδρείκελα έθεσαν υποψηφιότητα κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ: ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αμπντάλλα Σάλλουμ Αμπντάλλα και ένα μέλος της «ανεκτής» από τη Δαμασκό αντιπολίτευσης, ο Μαχμούντ Μαρέι. Κέρδισαν αντίστοιχα το 1,5 και το 3,3% των ψήφων.

Η ψηφοφορία απέκλεισε de facto τα στελέχη της εξόριστης αντιπολίτευσης, η οποία είναι πολύ αποδυναμωμένη, καθώς ο εκλογικός νόμος απαιτεί οι υποψήφιοι να έχουν ζήσει στη Συρία επί δέκα συναπτά έτη και να έχουν την υποστήριξη 35 βουλευτών. Επιπλέον, στο εξωτερικό, η ψηφοφορία δεν είναι πιο αξιόπιστη. Για να ψηφίσουν, οι Σύροι υπήκοοι έπρεπε να αποδείξουν ότι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα νόμιμα. Μια κατάσταση που αποκλείει, στην πραγματικότητα, τη συμμετοχή των προσφύγων και πολλών πολιτικών αντιπάλων.

Υποστήριξη από τους συμμάχους της Συρίας και περαιτέρω περιφερειακή εξομάλυνση

Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε την «επανεκλογή» «αδιαμφισβήτητη νίκη» και «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας» της χώρας. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσαν πλήρως το υψηλό πολιτικό κύρος του Μπασάρ αλ Άσαντ και την εμπιστοσύνη των «συμπολιτών του». Ο άλλος σύμμαχος της Δαμασκού, η Τεχεράνη, συνεχάρη τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για την «αποφασιστική νίκη» του.

Οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και πολλών ευρωπαϊκών κρατών καταδίκασαν τις εκλογές που δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες». «Η γνώμη σας δεν έχει καμιά αξία», ανταπάντησε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πολιτική εξομάλυνση μεταξύ της Δαμασκού και ορισμένων αραβικών πρωτευουσών. Ο υπουργός Τουρισμού της Συρίας Ράμι Μαρτίνι επισκέφθηκε το σαουδαραβικό βασίλειο στην πρώτη επίσημη επίσκεψη συριακής αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Η συριακή αντιπροσωπεία προσκλήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για να συμμετάσχει στην «47η συνεδρίαση της Επιτροπής Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού». Η επίσκεψη έρχεται ύστερα από αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στις αρχές του μήνα ότι αντιπροσωπεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών επισκέφθηκε τη Δαμασκό για να συναντηθεί με αξιωματούχους ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ.

«Δεν υπάρχει μέλλον για τους Σύριους με τον δολοφόνο»

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης παρωδίας, σε πολλά χωριά και πόλεις της επαρχίας Ντέρα’α πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και γενική απεργία ενάντια σε αυτές τις «εκλογές». Σημαίες της συριακής επανάστασης κυμάτιζαν στο προαύλιο του τζαμιού Αλ-Ομάρι –το λίκνο της λαϊκής εξέγερσης– πάνω από ένα πανό που έγραφε: «Δεν υπάρχει μέλλον για τους Σύριους με τον δολοφόνο». Σε άλλα πανό και γκράφιτι, οι διαδηλωτές επιβεβαίωναν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε νομιμότητα σε αυτές τις εκλογές. Η περιοχή αυτή, η οποία ανακαταλήφθηκε επίσημα από τα στρατεύματα της Δαμασκού το καλοκαίρι του 2018, αποτελεί κέντρο συνεχιζόμενων διαδηλώσεων εναντίον του συριακού καθεστώτος. Στη νοτιοδυτική περιοχή Σουουάιντα, γκράφιτι κατήγγειλαν επίσης τις εκλογές κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Πολυάριθμες λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι και η οποία βρίσκεται υπό την κυριαρχία της τζιχαντιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχίρ ασ-Σαμ. Οι αυτόνομες περιοχές στα βορειοανατολικά που τελούν υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις PYD, αδιαφόρησαν για τις εκλογές.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο τέλος αυτής της νέας επταετούς θητείας, θα έχει κυβερνήσει τη χώρα για 28 χρόνια, ανεβάζοντας το χρονικό διάστημα κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ, πατέρα (Χαφέζ αλ-Άσαντ) και γιου, στα 58 χρόνια, τα οποία θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το μισό διάστημα της ύπαρξης της χώρας από την ανεξαρτησία της το 1946.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη τυραννία του καθεστώτος της φατρίας Άσαντ, ας διατηρήσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας!

 

 

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «La mascarade de la “réélection” de Bachar al-Assad», Hebdo L’Anticapitaliste, τ. 571, 3 Ιουνίου 2021, https://lanticapitaliste.org/actualite/international/la-mascarade-de-la-reelection-de-bachar-al-assad?fbclid=IwAR1qtREfIzszfF4_jEn0ME8DqvXbFt1sNuqbV3ULiHmD_8I5siaKUdT_zCE.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 23:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.