Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 11:15

Πίσω από το πραξικόπημα στο Σουδάν

 

 

Paul Martial

 

Πίσω από το πραξικόπημα στο Σουδάν

 

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν μόλις έθεσε τέλος στη μεταβατική διαδικασία που προέκυψε από την επανάσταση του 2018, η οποία ανέτρεψε τον Ομάρ αλ-Μπασίρ. Το πραξικόπημα αυτό συνοδεύεται από άγρια καταστολή των διαδηλωτών, των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και δέκα είχαν σκοτωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι στρατηγοί δεν επιθυμούν μια δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν. Έχουν πολλά να χάσουν. Πράγματι, η στρατιωτική ιεραρχία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και των επιχειρήσεων της χώρας. Η ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία δεν ήταν ευχαριστημένη με την παρέμβαση της πολιτικής κυβέρνησης στις υποθέσεις της. Ήδη, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έχουν διαλυθεί. Η Επιτροπή του Σουδάν για την διάλυση του καθεστώτος Ινγκάζ (δηλαδή του καθεστώτος του αλ Μπασίρ) είχε αρχίσει να αποκαλύπτει μεγάλες υπεξαιρέσεις κεφαλαίων.

Όσο για τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντόγκολο, γνωστό ως Χεμίντ, έναν από τους ισχυρούς άνδρες του Σουδάν, αντιδρούσε στην ενσωμάτωση της παραστρατιωτικής του δομής, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, στον στρατό, όπως πρότειναν οι πολιτικές αρχές. Με 60.000 άνδρες, αυτή η πολιτοφυλακή χρηματοδοτείται από τις παράνομες δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων, τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού ή από τους μισθοφόρους της στην Υεμένη για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, υπήρχε ανησυχία στο στρατό ότι η δικαιοσύνη, είτε η εθνική είτε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα έφτανε στους ανώτερους αξιωματικούς που ήταν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου σε διάφορα μέρη του Σουδάν – κυρίως στο Νταρφούρ.

Τέλος, η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 2020 με τους δύο ηγέτες της ένοπλης εξέγερσης, τον Μίνι Μινάουι και τον Τζιμπρίλ Ιμπραχίμ, επέτρεψε τη συμμαχία μεταξύ αυτών και του στρατού. Έτσι, οι πολιτοφυλακές τους συμμετέχουν πλέον στην καταστολή.

Η απογοήτευση από την πολιτική κυβέρνηση

Για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημά τους, οι στρατηγοί προσπαθούν να επωφεληθούν από την πολύ πραγματική λαϊκή δυσαρέσκεια. Πράγματι, ο πρωθυπουργός Αμπντάλλα Χάμντοκ, υπό τις εντολές του ΔΝΤ, έχει ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας προκειμένου να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του χρέους και να επωφεληθεί έτσι από την «Πρωτοβουλία για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες» (HIPC / Heavily Indebted Poor Countries).

Τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια και η μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, αύξησαν την επισφάλεια της πλειοψηφίας των Σουδανών και υπονόμευσαν τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού και της ομάδας του.

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά με τον πολύμηνο αποκλεισμό του Πορτ Σουδάν, της κύριας πηγής εφοδιασμού της χώρας, που οργάνωσε ο Μοχάμεντ ελ-Αμίν Τιρίκ, ηγέτης της φυλής Μπέτζα. Πολλοί θεωρούν ότι ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε ως όργανο από την ηγεσία του στρατού. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμίν Τιρίκ έδωσε τώρα την υποστήριξή του στους στρατηγούς.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η φυλή υπέφερε επί δεκαετίες, όπως και πολλές άλλες, από την περιθωριοποίηση που μεθόδευσαν οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν το πραξικόπημα.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν κατάφερε έτσι να ενισχύσει τη θέση του συμμαχώντας με τον Χεμίντ και κερδίζοντας τους ηγέτες των ανταρτών Μίνι Μινάουι και Τζιμπρίλ Ιμπραχίμ. Η αποχώρησή τους από την πολιτική κυβέρνηση δεν αποτελεί έκπληξη. Εδώ και αρκετούς μήνες ζητούσαν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις κυβερνητικές δομές.

Δυτική υποκρισία και λαϊκή κινητοποίηση

Αν και οι ηγέτες των δυτικών χωρών καταδίκασαν το πραξικόπημα, είναι εν μέρει υπεύθυνοι γι’ αυτό, καθώς υποστηρίζουν την πολιτική του ΔΝΤ. Η πολιτική του ΔΝΤ απλώς επιδείνωσε τις οικονομικές συνθήκες της πλειοψηφίας των Σουδανών και ευνόησε την κατάληψη της εξουσίας από τον Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον υποστήριξαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το πραξικόπημα θα ηττηθεί κυρίως από τη λαϊκή αντίσταση. Η γενική απεργία έχει μαζική ανταπόκριση και παρά την καταστολή, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι μεγάλη, όπως έδειξαν οι εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί που βγήκαν στους δρόμους το περασμένο Σάββατο για να απαιτήσουν 100% πολιτική κυβέρνηση.

4 Νοεμβρίου 2021

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Paul Martial, “Behind the coup in Sudan”, International Viewpoint, 5 Νοεμβρίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7384

 

Ο Paul Martial είναι ανταποκριτής του International Viewpoint. Είναι εκδότης του Afriques en Lutte και μέλος της Τέταρτης Διεθνούς στη Γαλλία.

 

 

 

Tempest

 

Το Σουδάν αντιστέκεται στο πραξικόπημα - Online forum

Οργάνωση αλληλεγγύης στους επαναστάτες του Σουδάν

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, από την Tempest Collective

Η Tempest Collective έχει την τιμή να έχει συνδιοργανώσει αυτή τη σημαντική εκδήλωση –με τους Africa is a Country, Dissenters, DSA AfroSocialist and Socialists of Color Caucus, Internationalism from Below, New Politics, Review of African Political Economy (ROAPE), και Spring Magazine– η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στο Σουδάν..

Οι εκδηλώσεις αυτού του μήνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επαναστατική διαδικασία στο Σουδάν, που ξεκινά τουλάχιστον από το 2019. Ενθαρρύνουμε όλους να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις στις επερχόμενες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης μιας που υποστηρίζεται από το Haymarket Books τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. ανατολική ώρα (περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια)!

Το Σουδάν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στην επανάσταση και την αντεπανάσταση. Ο σουδανικός στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα στις 25 Οκτωβρίου, ανατρέποντας την προσωρινή κυβέρνηση που κυβερνούσε τη χώρα μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τη δικτατορία του Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

Το πραξικοπηματικό καθεστώς έχει συλλάβει πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο λαός ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί την επανάστασή του για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργάτες έχουν σταματήσει την παραγωγή με ένα κύμα απεργιών. Οι διαδηλώσεις στις 30 Οκτωβρίου αριθμούσαν εκατομμύρια άτομα στο Χαρτούμ και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ήδη, ο στρατός προσπάθησε να καταδιώξει πρωτοπόρους ακτιβιστές, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Χωρίς αμφιβολία, ο λαός θα απαντήσει με ένα νέο κύμα αγώνα.

Εν μέσω αυτής της εθνικής εξέγερσης, μία από τις βασικές οργανώσεις της επανάστασης, οι Επιτροπές Αντίστασης, ανακοίνωσαν τα ακόλουθα αιτήματα:

– Ανατροπή του στρατιωτικού πραξικοπήματος και μεταβίβαση ολόκληρης της εξουσίας στους πολίτες.

– Να παραδοθούν όλα τα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου σε επείγουσες και άμεσες δίκες με την κατηγορία της οργάνωσης στρατιωτικού πραξικοπήματος.

– Κανένας διάλογος ή διαπραγμάτευση με κανένα από τα μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου και τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας του και απόρριψη κάθε παρέμβασης από διεθνείς παράγοντες.

– Να διαλυθούν όλες οι ένοπλες πολιτοφυλακές και να ανασυγκροτηθεί μια εθνική ένοπλη δύναμη, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και σύμφωνα με μια εθνική αντίληψη που θα αποσκοπεί στην προστασία των συνόρων της χώρας και των δικαιωμάτων του λαού στην ελευθερία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

– Απομάκρυνση όλων των ένοπλων και πολιτικών δυνάμεων από την πολιτική διαδικασία μια για πάντα, ποινικοποιώντας την άσκηση πολιτικής από τους στρατιωτικούς.

Παρακολουθήστε στο Youtube: “Sudan Resists the Coup: Organizing Solidarity with Sudan’s Revolutionaries” https://www.youtube.com/watch?v=c-lN3Mab0LQ&t=13s

Ομιλητές:

Rabab Elnaiem, Σουδανή ακτιβίστρια, μέλος της Συμμαχίας Σουδανών Εργαζομένων για την Αποκατάσταση των Συνδικάτων,

Muzan Alneel, Σουδανή ακτιβίστρια, συνιδρύτρια της δεξαμενής καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας για την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο (ISTiNAD) στο Σουδάν.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Tempest, “Sudan resists the coup. Organizing solidarity with Sudan’s revolutionaries”, Tempest, 31 Οκτωβρίου 2021, https://www.tempestmag.org/2021/10/sudan-resists-the-coup/. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 5 Νοεμβρίου 2021,

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 11:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.