Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 23:29

Η διεθνής διπλωματία συνεργάζεται με τη χούντα στο Σουδάν

 

 

 

Paul Martial

 

 

Η διεθνής διπλωματία συνεργάζεται με τη χούντα στο Σουδάν

 

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι δυτικές χώρες και οι μοναρχίες πετρελαίου δεν φείδονται διπλωματικών προσπαθειών για να εγκαθιδρύσουν στο Σουδάν μια κυβέρνηση αποτελούμενη από πολιτικούς και στρατιωτικούς. Κινούνται ενάντια στη θέληση του πληθυσμού, ο οποίος συνεχίζει να φωνάζει στους δρόμους το σύνθημα «Όχι διαπραγματεύσεις, όχι συνεργασία, όχι συμβιβασμός» με το στρατό.

Από τις 25 Οκτωβρίου, την ημερομηνία του πραξικοπήματος, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον στρατηγό Άμπντελ Φάτταχ αλ-Μπουρχάν και τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντόγκολο ή αλλιώς Χεμιντί, τον ηγέτη της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις καταστολής. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, επτά διαδηλωτές θερίστηκαν από σφαίρες. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον χίλιοι έχουν τραυματιστεί μετά το πραξικόπημα. Από τώρα και στο εξής, οι στρατιώτες παρελαύνουν με βαρέα όπλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά πυροβόλα στους δρόμους του Χαρτούμ.

 

Χέρι βοήθειας προς το στρατό

Αν και οι σημαντικότερες δυτικές πρωτεύουσες καταδικάζουν τη βία των πραξικοπηματιών κατά του πληθυσμού, ταυτόχρονα τους προσφέρουν μια σανίδα σωτηρίας. Ο Φόλκερ Πέρτες, Γερμανός διπλωμάτης και πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, με την επιτυχία που γνωρίζουμε, είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της χούντας και των λαϊκών οργανώσεων.

Θυμόμαστε τον ελιγμό του στρατηγού Μπουρχάν να επαναφέρει στη θέση του τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ, τον οποίο είχε ανατρέψει λίγες εβδομάδες νωρίτερα, επιβάλλοντας μια νέα συμφωνία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον στρατό. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ είδε σε αυτή τη συμφωνία «ένα βήμα προς έναν ολοκληρωμένο διάλογο και την επιστροφή στη συνταγματική τάξη». Ήταν ο μόνος, αφού ακόμη και ο Χάμντοκ παραιτήθηκε μετά από περίπου 40 ημέρες. Ο Πέρτες θεωρεί ότι «οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες του Σουδάν θα πρέπει πρωτίστως να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με το ίδιο τους το εθνικό ακροατήριο, ιδίως με τη νέα γενιά»1, θέτοντας έτσι σε ισότιμη βάση το στρατό και τις λαϊκές οργανώσεις, δηλαδή τους δολοφόνους και τα θύματα. Στόχος του διπλωμάτη του ΟΗΕ είναι να ανοίξει έναν έμμεσο διάλογο. Οι στρατιωτικοί άδραξαν αυτή την ευκαιρία, διότι στόχος τους είναι να εγκαταστήσουν μια πολιτική κυβέρνηση-μαριονέτα, πίσω από την οποία θα συνεχίσουν να ασκούν πλήρη εξουσία. Το να παραμείνουν στην εξουσία σημαίνει να συνεχίσουν να λεηλατούν τη χώρα ατιμώρητα.

 

«Φίλοι του Σουδάν» ή φίλοι της χούντας;

Σήμερα, η άτυπη δομή «Φίλοι του Σουδάν», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, έχει δώσει την υποστήριξή της στο σχέδιο του Φόλκερ Πέρτες, το οποίο αποσκοπεί στη διαιώνιση του δράσης του στρατού ως ρυθμιστικού παράγοντα στη χώρα. Αυτό ακριβώς δεν επιθυμούν πλέον οι κινητοποιημένοι πληθυσμοί, οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους.

Οι «Φίλοι του Σουδάν» είναι εκείνοι που έχουν στραγγαλίσει οικονομικά τη χώρα απαιτώντας από τη μεταβατική κυβέρνηση Χάμντοκ να αποπληρώσει τα χρέη που είχε συνάψει η δικτατορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ομάρ αλ Μπασίρ. Αυτό διευκόλυνε το έργο των στρατηγών, οι οποίοι μπόρεσαν να κολυμπήσουν για λίγο στη βαθιά δυσαρέσκεια του πληθυσμού για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν το πραξικόπημά τους.

Σε άλλη μια απόδειξη «φιλίας», η Γαλλία, μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους της, βοήθησε οικονομικά τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες δεν είναι παρά το αντίγραφο των πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ. Οι ίδιες αυτές RSF βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταστολής κατά των διαδηλωτών.

Έτσι, από το 2016 έως το 2017, σχεδόν 160 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν στο Σουδάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της μετανάστευσης. Ο Ομάρ αλ Μπασίρ έχει αναθέσει τη φύλαξη των συνόρων στις RSF. Σύμφωνα με έκθεση του ολλανδικού think tank Clingendael2, ένα μέρος των χρημάτων χρηματοδότησε αυτή την εγκληματική πολιτοφυλακή, επιτρέποντάς της να εξοπλιστεί καλύτερα. Η έκθεση αναφέρει ότι οι RSR συλλαμβάνουν μετανάστες και οι περισσότεροι από αυτούς πωλούνται σε λιβυκές πολιτοφυλακές. Τους κάνουν σκλάβους ή τους κρατούν ομήρους. Όταν οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα λύτρα, τους βασανίζουν.

Στη Γαλλία πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας. Το να σταθούμε στο πλευρό του λαού του Σουδάν σημαίνει να απαιτήσουμε από τη γαλλική κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία είναι αντίθετη με τη θέληση του λαού. Σημαίνει επίσης να απαιτήσουμε να σταλούν άμεσα ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν τους πολλούς τραυματίες, θύματα της βίας της χούντας.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Paul Martial, « Soudan : une diplomatie internationale complice de la junte », L’Anticapitaliste, 27 Ιανουαρίου 2022, https://lanticapitaliste.org/actualite/international/soudan-une-diplomatie-internationale-complice-de-la-junte

Paul Martial, “International diplomacy complicit with the junta in Sudan”, International Viewpoint, 2 φεβρουαρίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7504

Σημειώσεις

1 “Security Council briefing on the UN Integrated Transition Assistance Mission in Sudan (UNITAMS)”, UNITAMS (United Nations Integrated Transition Assistance Mission in Sudan), 11 Δεκεμβρίου 2021, https://unitams.unmissions.org/en/security-council-briefing-un-integrated-transition-assistance-mission-sudan-unitams-2

2 Clingendael, “Multilateral Damage : The impact of EU migration policies on central Saharan routes”, 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 23:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.