Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 10:36

Αμυντικοί αγώνες κατά της αυταρχικής παλινόρθωσης και της κοινωνικής κρίσης στην Τυνησία

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πραξικόπημα του Καΐς Σαϊέντ στην Τύνιδα της Τυνησίας στις 10 Οκτωβρίου 2021 [Nacer Talel/Anadolu Agency].

 

 

Abir Mestiri

Khalil Amor

 

Αμυντικοί αγώνες κατά της αυταρχικής παλινόρθωσης και της κοινωνικής κρίσης στην Τυνησία

 

 

Η Τυνησία υφίσταται μια αυταρχική παλινόρθωση με τη μορφή της προσωποποίησης της εξουσίας και της σκλήρυνσης της αστυνομικής καταστολής. Μετά το πραξικόπημα της 25ης Ιουλίου 2021, ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ επέκτεινε τις εξουσίες του. Αφού κατάργησε το κοινοβούλιο, ανέστειλε το σύνταγμα του 2014 που προέκυψε από την επανάσταση και κυβέρνησε με νομοθετικά διατάγματα, θεσμοθέτησε το πραξικόπημα.

Το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, που διεξήχθη στις 25 Ιουλίου 2022 παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και την αποχή του 72,6%, νομιμοποιεί την υπερπροεδρική εξουσία και την υποταγή της δικαιοσύνης στον πρόεδρο. Το νέο Σύνταγμα επικυρώνει νομικά το τέλος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που περιέχονται στο Σύνταγμα του 2014. Ορίζοντας τη χώρα ως «ισλαμική ούμμα» (κοινότητα μουσουλμάνων), δικαιολογεί τις πιο καταπιεστικές, σεξιστικές, ΛΟΑΤ-φοβικές και άλλες πολιτικές. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό σύνταγμα με στόχο να βάλει τέλος στους χειραφετητικούς αγώνες που συνόδευσαν την επανάσταση.

 

Εξατομίκευση της εξουσίας και αυξημένη αστυνομική καταστολή

Πριν από το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα προηγήθηκε αυξημένη καταστολή κατά των φεμινιστικών και των ΛΟΑΤ ακτιβιστικών και οργανώσεων. Γενικότερα, όλοι οι ακτιβιστές διαμαρτυρίας, καθώς και οι επικριτικοί δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι, βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής, η οποία στοχεύει ιδιαίτερα όσους αυτοπροσδιορίζονται ως επαναστάτες.

Εκτός από τη δημοσιογράφο και φεμινίστρια Arroi Baraket, η δίκη της οποίας μετατέθηκε για τον Οκτώβριο, αρκετές φεμινίστριες, ΛΟΑΤ και ακροαριστερούς/ές ακτιβιστές/ριες έχουν κατηγορηθεί από την αστυνομία. Μεταξύ αυτών είναι οι Μίριαμ Μπρίμπρι, Ουάελ Ναουάρ, Τζαουάχερ Τσάνα, Σαΐφ Αγιάντι, Σαμάρ Τιλίλι, Άνις Χαράτι, Χάμζα Νασρί, Αγιούμπ Αμάρα, Μαριέμ Μναουάρ, Ουατζντί Μαχουάτσι, Ασράρ Μπεν Ζουίρα, Σουχάιελ Ιντούντι, Ράνια Αμντούνι, κ.λπ.

Η αστυνομία επιτίθεται επίσης στους οπαδούς του ποδοσφαίρου στα γήπεδα και στις παρυφές των γηπέδων. Η αστυνομική καταστολή είναι ένα δομικό φαινόμενο, αλλά με το πραξικόπημα, η αστυνομία αισθάνθηκε ότι μπορεί να απογειωθεί.

 

Μια εκτεταμένη αλλά κατακερματισμένη διαμαρτυρία

Η καταστολή και η προσωποποίηση της εξουσίας έχουν διαλύσει τις ψευδαισθήσεις για τον Καΐς Σαϊέντ. Τον Ιούλιο του 2021, κατάφερε να εκμεταλλευτεί για τον εαυτό του την κινητοποίηση κατά του κόμματος Εννάχντα. Παρουσιάστηκε ως ο «σωτήρας της επανάστασης» υποσχόμενος να δικάσει τις διεφθαρμένες πολιτικές ελίτ. Με τον τρόπο αυτό, έβαλε τέλος στο κίνημα διαμαρτυρίας και στη φιλελεύθερη δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την επανάσταση. Ωστόσο, μόνο μια μειοψηφία αριστερών και ακροαριστερών ακτιβιστών ερμήνευσε το γεγονός ως ένα αντεπαναστατικό πραξικόπημα που σηματοδοτούσε μια αυταρχική παλινόρθωση. Έκτοτε, η κατάργηση του δικαστικού συμβουλίου και η απόλυση σχεδόν εξήντα δικαστών τον Φεβρουάριο του 2022, η σκλήρυνση της αστυνομικής καταστολής και η αποκάλυψη του σχεδίου συντάγματος τον Ιούνιο έχουν μετατοπίσει τις διαχωριστικές γραμμές. Η καταγγελία της «αυταρχικής διολίσθησης» συγκεντρώνει ευρύτερο κόσμο και πραγματοποιούνται πολλοί αμυντικοί αγώνες, αλλά οι συλλογικές δράσεις παραμένουν μάλλον διάσπαρτες και κατακερματισμένες.

 

Μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση

Η αυταρχική παλινόρθωση στοχεύει στην επιβολή πολύ υποβαθμισμένων υλικών συνθηκών στις εργατικές και μεσαίες τάξεις με τη λιτότητα που επιβάλλει το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο. Η κοινωνική κατάσταση είναι εκρηκτική, με καλπάζοντα πληθωρισμό, έλλειψη βασικών ειδών διατροφής (καφέ, ζάχαρη κ.λπ.), επιταχυνόμενη αποσύνθεση των δημόσιων υπηρεσιών (οι διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνές και όλο και πιο μακράς διάρκειας) κ.λπ. Απέναντι στην κοινωνική κρίση και την εργοδοτική αυθαιρεσία, οργανώνονται τοπικές απεργίες: αυτή των εργαζομένων της γαλλικής αλυσίδας fast-food Pomme de pain στην Τύνιδα, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους εδώ και αρκετούς μήνες∙ αυτή των τεχνικών αεροναυτιλίας, κ.λπ.

Προς το παρόν, η αντίσταση συνεχίζεται, είτε για να διαφυλαχθούν οι χώροι ελευθερίας που έχουν απομείνει από την επανάσταση ή/και για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση των υλικών συνθηκών. Θα ήταν χρήσιμο να συντονιστούν καλύτερα και να αναμεταδοθούν διεθνώς.

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Abir Mestiri and Khalil Amor, « Tunisie : des luttes défensives contre la restauration autoritaire et la crise sociale », L’Anticapitaliste, 15 Σεπτεμβρίου 2022, https://lanticapitaliste.org/actualite/international/tunisie-des-luttes-defensives-contre-la-restauration-autoritaire-et-la.

Abir Mestiri and Khalil Amor, “Defensive struggles against authoritarian restoration and social crisis in Tunisia”, International Viewpoint, 17 Σεπτεμβρίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7817.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 10:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.