Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 12:57

«Γυναίκα! Ζωή! Ελευθερία!» Μια σύντομη αναφορά στις διαδηλώσεις που γίνονται του Ιράν

 

 

Laya Hooshyari

 

«Γυναίκα! Ζωή! Ελευθερία!» Μια σύντομη αναφορά στις διαδηλώσεις που γίνονται του Ιράν

 

 

Όλα αυτά τα χρόνια που ο λαός του Ιράν ζει κάτω από τη σημαία της τυραννίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έχει αντιμετωπίσει κάθε είδους καταστολή και βία. Μετά την ορκωμοσία του Εμπραχίμ Ραΐσι ως προέδρου το 2021, του δήμιου της δεκαετίας του 1990 που ηγήθηκε της δολοφονίας χιλιάδων αγωνιστών ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών και των φεμινιστριών, το επίπεδο της καταστολής έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο από πριν.

Οι γυναίκες, ιδίως οι γυναίκες των εθνοτικών ομάδων, των θρησκευτικών μειονοτήτων, της εργατικής τάξης και των φτωχών των πόλεων, είναι μεταξύ των ομάδων που έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη καταπίεση. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες αντιμετωπίζει διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα η ίδια η καθημερινότητά τους διαπνέεται από αντίσταση. Οι γυναίκες βιώνουν μια πληθώρα καταπιέσεων, από τις οποίες η υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ αποτελεί μια από τις κύριες μορφές.

 

Αντίσταση

Ωστόσο, οι Ιρανές δεν αποδέχθηκαν ποτέ το υποχρεωτικό χιτζάμπ και πάντα αγωνίζονταν για την κατάργησή του μέσω διαφόρων μορφών πολιτικής και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τις τελευταίες ημέρες, με τη δολοφονία της Μάχσα (Ζίνα) Αμινί από τους πράκτορες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα νέο κύμα εξέγερσης του ιρανικού λαού ξεκίνησε σε πολλές πόλεις του Ιράν. Αυτό που συνέβη στη Μάχσα (Ζίνα) είναι τόσο οδυνηρό, σοκαριστικό και τρομερό για το λαό του Ιράν που η δολοφονία της προκάλεσε εθνικές διαδηλώσεις και απεργίες σε διάφορα μέρη.

«Μάχσα (Ζίνα), δεν πέθανες! το όνομά σου θα γίνει σύμβολο». Αυτό έχει αναγραφεί στον τάφο της. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η Μάχσα (Ζίνα), μια 22χρονη γυναίκα, πήγε στην Τεχεράνη για ένα ταξίδι αναψυχής με τον αδελφό της από τη γενέτειρά της Σακκέζ, μια κουρδική πόλη στα δυτικά του Ιράν. Μια περίπολος της Καθοδήγησης, η οποία ελέγχει με τη βία το χιτζάμπ των γυναικών και τη συμπεριφορά τους στους δρόμους, τη συνέλαβε στο σταθμό του μετρό Χακκανί στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε το κατάλληλο χιτζάμπ. Αφού ξυλοκόπησαν τη Μάχσα (Ζίνα), οι δυνάμεις της περιπόλου Καθοδήγησης την μετέφεραν στο διαβόητο κέντρο κράτησης Βόζαρα στο κέντρο της Τεχεράνης. Η Μάχσα (Ζίνα) υπέστη διάσειση μετά από λίγες ώρες στο κέντρο κράτησης Βόζαρα λόγω του σοβαρού ξυλοδαρμού και των τραυματισμών. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κάσρα της Τεχεράνης. Αφού έπεσε σε κώμα για δύο ημέρες, πέθανε.

Το γεγονός ότι ο θάνατος της Ζίνα δεν είναι ένας συνηθισμένος θάνατος, αλλά μια κυβερνητική δολοφονία, μια δολοφονία από αυτές που συμβαίνουν καθημερινά χωρίς να ακούγεται φωνή στα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Ιράν, και μπορεί να συμβεί και σε κάθε Ιρανή γυναίκα, καθιστά το θέμα πολιτικό για όλους τους Ιρανούς.

 

Απεργία

Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι Κούρδοι σε διάφορες πόλεις του ιρανικού Κουρδιστάν πραγματοποίησαν γενική απεργία. Οι φεμινίστριες δημοσίευσαν μια ανακοίνωση σε τουλάχιστον δύο πόλεις του Ιράν για να οργανώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση μαζί με διάφορα τμήματα της κοινωνίας. Όπως και στο παρελθόν, οι γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων και βγάζοντας τις μαντίλες τους, έδειξαν ότι διαδηλώνουν όχι μόνο κατά του χιτζάμπ αλλά και κατά ολόκληρης της βάρβαρης δομής της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις πόλεις Τεχεράνη, Ραστ, Καράτζ, Ντιαβάν Νταρρέ και Ντεγκλάν, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, υπήρξαν επεισόδια με τους αστυνομικούς να χτυπούν και να πυροβολούν τον κόσμο. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή τραυματιστεί και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ονόματα αυτών των νεκρών είναι Μοχσέν Μοχαμμαντί, Ρεζά Λοτφί και Φουάντ Γντιμί. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Ποια είναι η ουσία των πρόσφατων διαδηλώσεων; Μπορεί κανείς να τη βρει στα συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές/τριες σε όλη τη χώρα: «Γυναίκες! Ζωή! Ελευθερία!» – «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδελφή μου!» – «Θάνατος στον δικτάτορα!» – «[Ισλαμική Δημοκρατία] Η χειραφέτηση είναι δικαίωμά μας!» – «Η δύναμή μας είναι συλλογική! – «Ψωμί! Δουλειά! Ελευθερία!»…

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Laya Hooshyari, “Woman! Life! Freedom! A short report on Iran’s current protests”, Anticapitalist Resistance, 20 Σεπτεμβρίου 2022, https://anticapitalistresistance.org/woman-life-freedom/. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 23 Σεπτεμβρίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7826.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 13:12

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.