Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 17:24

Σουδάν: Ανακοινώσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

 

 

 

Σουδάν: Ανακοινώσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

 

 

Δηλώσεις επιτροπών αντίστασης: - TAM (Συμμαχία Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων):

Συντονισμός των Επιτροπών Αντίστασης της Πολιτείας του Χαρτούμ

Επαναστάτριες και επαναστάτες, γιοι και κόρες του γενναίου λαού μας, η χώρα έχει διολισθήσει στην άβυσσο της ένοπλης διαμάχης, στην οποία την οδηγεί η τρέλα του στρατού, ανάβοντας τις φωτιές της καταστροφής και της αιματοχυσίας.

Ως εκ τούτου, εμείς, το Συντονιστικό των Επιτροπών Αντίστασης της Πολιτείας του Χαρτούμ, απορρίπτουμε πλήρως τον πόλεμο και δηλώνουμε με δυνατή φωνή Όχι στον πόλεμο, Ζήτω η ειρήνη! Η ένδοξη επανάστασή μας ξεκίνησε και θριάμβευσε με ειρηνικά μέσα, με τις γενναίες θυσίες της και τη συνεχή ενότητα και απόρριψη της φυλετικής και ρατσιστικής στράτευσης.

Ο γενναίος λαός μας, η χώρα διανύει μια ιστορική στιγμή που δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του Σουδάν. Καλούμε όλες τις εθνικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την ενότητα του Σουδάν, τον λαό μας και τη γη μας. Τους καλούμε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και να εργαστούν για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο μέτωπο ειρήνης και να προστατεύσουν τη σουδανική επανάσταση από την κατάρρευση.

Πολίτες και έντιμοι επαναστάτες, μέχρι να περάσει αυτό το κρίσιμο στάδιο, σας ζητάμε να μην υποκύψετε στα λόγια υποκίνησης και αντι-υποκίνησης που έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται από τα αντιμαχόμενα μέρη. Σας παρακαλούμε να διαφυλάξετε την ασφάλεια των γειτονιών και των πόλεών σας και να μην εμπλακείτε σε καλέσματα για βία ή οπλοφορία.

Το εθνικό μας καθήκον είναι να φωνάξουμε συνθήματα ειρήνης, να γεμίσουμε τη γη και το διάστημα με τη φωνή της σοφίας και της λογικής, να απορρίψουμε τις μάχες και να γεμίσουμε τη χώρα με ύμνους ειρήνης.

Είθε ο Θεός να σώσει το Σουδάν και να προστατεύσει το λαό του.

Δόξα στους μάρτυρες.

Επιτροπές γειτονιάς του Μπάχρι

Συντονισμός των επιτροπών αντίστασης στον Νότιο Ανατολικό Νείλο

Συντονισμός των επιτροπών αντίστασης στο παλιό Ομντουρμάν

Κέντρο Επιτροπών Αντίστασης και Αλλαγής, Νταρ Αλ Σαλάμ, Ιμπάντα

Επιτροπές γειτονιάς της Ομπάντα

15 Απριλίου 2023

 

 

Δίκτυο Σουδανών δημοσιογράφων

Ανακοίνωση Τύπου:

Το Δίκτυο Σουδανών Δημοσιογράφων καταδικάζει τη στοχοποίηση των κεντρικών γραφείων της εφημερίδας Αλ-Τζαρίντα σήμερα το βράδυ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν θραύσματα μέσα στις εγκαταστάσεις και να καταστραφεί κάποιος εξοπλισμός.

Επιπλέον, το Δίκτυο Σουδανών Δημοσιογράφων καταδικάζει επίσης την επίθεση και τη σύλληψη του ανταποκριτή του BBC Μοχάμεντ Μοχάμεντ Οσμάν από τις στρατιωτικές δυνάμεις ενώ πήγαινε στη δουλειά του.

Λάβαμε επίσης αναφορές για τρεις συναδέλφους από τα γραφεία του East Channel που αγνοούνται ενώ κάλυπταν τα γεγονότα στην περιοχή Μαράουι και θεωρούμε τις αρχές υπεύθυνες για την ασφάλειά τους. Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση να μείνουν μακριά από μη στρατιωτικές περιοχές και να μην στοχοποιούν δημοσιογράφους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Γραμματεία του Δικτύου Σουδανών Δημοσιογράφων θα συνεδριάζει και θα παρακολουθεί τις παραβιάσεις και καλούμε τους συναδέλφους μας να ακολουθούν τις διαδικασίες ασφαλείας και να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις.

 

 

Δίκτυο Σουδανών δημοσιογράφων

Έκκληση:

Η Ένωση Σουδανών Δημοσιογράφων απευθύνει έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις μάχες και να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους για τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στις περιοχές των συγκρούσεων, καθώς και για το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να φτάσουν στα νοσοκομεία και τα κέντρα θεραπείας. Η Ένωση απευθύνει επίσης έκκληση για το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για τους μαθητές των σχολείων του Καμπόνι, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα σχολεία τους στο κεντρικό Χαρτούμ από το πρωί χωρίς φαγητό ή προμήθειες και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 250. Η ένωση ζητά να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μαζί με τις οικογένειες και τους κατοίκους που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή του κεντρικού Χαρτούμ κοντά σε περιοχές συγκρούσεων, και να τους επιτραπεί να φύγουν για ασφαλείς περιοχές.

15 Απριλίου 2023.

 

 

Όχι στην καταπίεση των γυναικών

Ανακοίνωση:

Προς την επιτροπή ασφαλείας του ανατραπέντος καθεστώτος, τις πολιτοφυλακές και όλες τις ένοπλες ομάδες, σας λέμε: αφήστε κάτω τα όπλα σας.

Η κούρσα των εξοπλισμών στη χώρα μας απορροφά περισσότερο από το 80% του προϋπολογισμού μας για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την ανάπτυξη. Καταστρέφει τους γεωργικούς και ορυκτούς μας πόρους, και όλα αυτά γίνονται για να στρέφονται τα όπλα προς τα στήθη μας και τους αγαπημένους μας.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02dAd8HouYWShsrLDAZDRy2xGjn6uZU6Y1f2r69v3onaMYhoJgKGukRL4ZP1aBjSqul&id=100064644763520

Αυτό που συμβαίνει από το πρωί της 15ης Απριλίου 2023, της βίας, των δολοφονιών και του πολέμου σε όλες τις πόλεις του Σουδάν, έχει σπρώξει τη χώρα μας σε έναν πόλεμο που διεξάγεται από εκείνους που προσκολλώνται στην εξουσία και τον πλούτο του έθνους για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα συμφέροντα ξένων χωρών, αγνοώντας τα αιτήματα της μεγάλης λαϊκής μας επανάστασης για ένα πολιτικό κράτος, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή των στρατιωτικών στους στρατώνες τους.

Εμείς, στην πρωτοβουλία «Όχι στην καταπίεση των γυναικών», επιβεβαιώνουμε με λογική, επίγνωση και πίστη ότι δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο. Ο λαός του Σουδάν απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική διακυβέρνηση και δεν υπάρχει λαϊκή υποστήριξη για κανένα από τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό το χάος.

 

 

Επιτροπή Γιατρών Κεντρικού Σουδάν

Επείγουσα έκκληση

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας Χαρτούμ, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του πολέμου, αντιμετωπίζουν δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες λόγω της απομόνωσης και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, προμηθειών και αναλώσιμων υλικών. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της χρήσης ορισμένων μαχόμενων δυνάμεων που αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία και τα χρησιμοποιούν ως στρατιωτικά οχυρά, γεγονός που εκθέτει τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις σε πολυάριθμους κινδύνους και απειλεί τη ζωή αθώων ανθρώπων.

Η επίθεση στα νοσοκομεία θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τα νοσοκομεία διατηρούν την αξία και την ακεραιότητά τους ακόμη και σε καιρό πολέμου. Ως εκ τούτου, καλούμε τα αντιμαχόμενα μέρη να τηρούν τη ηθική και τις βασικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με τα ιδρύματα υγείας σε καιρό πολέμου και να απέχουν από τη χρήση τους ως στρατιωτικές θέσεις για την αντιμετώπιση της άλλης πλευράς.

Είθε ο Θεός να προστατεύσει τους ανθρώπους και τη χώρα.

Το γραφείο τύπου της Επιτροπής

17 Απριλίου 2023

 

 

Ανακοινώσεις των Επιτροπών Αντίστασης – TAM (Συμμαχία Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων:

Συντονισμός των επιτροπών αντίστασης της πολιτείας του Χαρτούμ

«Σημαντική ανακοίνωση προς τον σουδανικό λαό»

Δεν είμαστε ουδέτεροι, διότι δίνουμε μια ειρηνική μάχη από την εποχή του ανατραπέντος Μπασίρ μέχρι σήμερα, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της χώρας και για τον έλεγχο των όπλων στους δρόμους. Ξεκινήσαμε με την ειρηνική μας δράση και θα συνεχίσουμε με αυτήν για να πετύχουμε τους στόχους μας ενάντια σε όλα τα μέρη του συνεχιζόμενου πολέμου στους δρόμους της χώρας. Ο Αλ-Μπουρχάν και ο Χεμετί είναι εχθροί της επανάστασης και των επαναστατών. Αυτός είναι ο δρόμος με τον οποίο ξεκινήσαμε και μέσω αυτού θα επικρατήσουμε, γιατί είμαστε ενάντια στον πόλεμο και σε κάθε αποτέλεσμα που οδηγεί σε αυτόν. Και οι δύο πλευρές του πολέμου δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την προστασία του λαού μας. Ως εκ τούτου, τους προτρέπουμε να μην ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους ανάμεσα σε αθώους πολίτες.

Καλούμε τους επαναστάτες στις γειτονιές να οργανωθούν στην παρούσα κατάσταση και να προετοιμαστούν για να παρέχουν τις βασικές ανάγκες του λαού μας στις περιοχές τους σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες.

Ζητάμε από τις Επιτροπές Αντίστασης σε κάθε γειτονιά να κάνουν τα εξής, όπως οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο:

Να παρακολουθεί την κατάσταση επί τόπου και να ενημερώνει περιοδικά για το τι συμβαίνει σε κάθε γειτονιά και γύρω από αυτήν, για να αποτρέπει τις φήμες και να μεταδίδει τα γεγονότα ως έχουν, ώστε να αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή για τους ανθρώπους μας.

Να δημιουργήσετε ιατρικές αίθουσες για τις πιθανότητες τραυματισμών και να είστε προετοιμασμένοι για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Να παρακολουθείτε τις συνθήκες προμήθειας αγαθών στη γειτονιά, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανότητας ο σημερινός πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο, και να ελέγχετε την κατάσταση ζωής του λαού μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Να παρακολουθείτε την κατάσταση ασφαλείας στη γειτονιά και να διασφαλίζετε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι παραμένουν μακριά από τις περιοχές συγκρούσεων.

Να προβάλλουμε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» και να μην ανταποκριθούμε σε καμία έκκληση για εξοπλισμό, καθώς θα μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Ο μόνος χαμένος από τον πόλεμο είναι ο λαός, γι’ αυτό ας ενωθούμε για να τον ξεπεράσουμε.

Καλούμε όλες τις πολιτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και την Ερυθρά Ημισέληνο, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ένωσης Σουδανών Γιατρών, να αναλάβουν τον ρόλο τους στην παροχή πρώτων βοηθειών στους πληγέντες και τους τραυματίες και στη μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη, καθώς και να παράσχουν βοήθεια στον σουδανικό λαό για να ξεπεράσει αυτή την κρίση.

Τέλος, προσευχόμαστε για όλους τους αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν και τους θεωρούμε μάρτυρες στα μάτια του Θεού. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και τους πληγέντες και ασφαλή επιστροφή στους αγνοούμενους.

Είθε ο Θεός να προστατεύει το λαό μας

Οι στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους και οι Τζαντζαουίντ να διαλυθούν.

Συντονισμός των Επιτροπών Αντίστασης της Πολιτείας του Χαρτούμ

16 Απριλίου 2023

Υπογράφεται από:

Ενωμένη Επιτροπή Ανασυγκρότησης Χατζ Γιουσέφ

Επιτροπές της Γειτονιάς Μπαχρί

Συντονισμός των Επιτροπών Αντίστασης Ανατολικού Νείλου

Συντονισμός των επιτροπών αντίστασης της ευρύτερης περιοχής του Ομντουρμάν

Συντονισμός των Επιτροπών Αντίστασης της Πολιτείας του Χαρτούμ

 

 

Έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Σουδάν από σήμερα, Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, 10:00 π.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου):

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, ξύπνησαν σήμερα το πρωί από τους ήχους αεροπορικών επιδρομών και πολλών μαχητικών αεροσκαφών που πετούσαν χαμηλά πάνω από το ανατολικό Χαρτούμ, συγκεκριμένα στις γειτονιές της Εξακοστής Οδού και του Βόρειου Χαρτούμ, που περιλαμβάνει τις γειτονιές Καφούρι και Αλ-Άμλακ, καθώς και την περιοχή ανατολικά του Νείλου. Ακούστηκαν επίσης βαριές εκρήξεις βομβών και πυροβολισμοί, οι οποίοι συνεχίζονται ακόμη.

Πολλοί πολίτες ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί στις περισσότερες γειτονιές του Χαρτούμ, του Μπάχρι και του Ομντουρμάν. Οι υπηρεσίες ύδρευσης απουσιάζουν επίσης εντελώς για περισσότερες από 40 ώρες από την έναρξη των συγκρούσεων.

Από την έναρξη των συγκρούσεων, πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που εργάζονταν στην πώληση τροφίμων μπροστά από πανεπιστημιακά κτίρια, έχουν παγιδευτεί σε ξεχωριστούς χώρους, όπως οι πανεπιστημιακές εστίες και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χαρτούμ. Εκκλήσεις για βοήθεια έχουν γίνει από διάφορες εταιρείες και κτίρια, όπου οι παγιδευμένοι πολίτες υποφέρουν από άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες λόγω έλλειψης τροφίμων, νερού και ιατρικής περίθαλψης.

Πολλοί από τους παγιδευμένους προσπάθησαν να φύγουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που κήρυξε χθες η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τα δύο στρατιωτικά μέρη δεν συμμορφώθηκαν με την εκεχειρία, παρά τις υποσχέσεις τους να το πράξουν στις επίσημες δηλώσεις τους. Άμαχοι πυροβολήθηκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και το θάνατο περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Χαρτούμ και μια γυναίκα γιατρός. Αυτό τους ανάγκασε να επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους.

Για τρίτη ημέρα από την έναρξη των συγκρούσεων, ήταν αδύνατο για τους πολίτες να θάψουν τα πτώματα λόγω των συνεχών πυροβολισμών. Αρκετά μηνύματα έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παγιδευμένους πολίτες που ζητούν ασφαλείς διαδρομές για να θάψουν τις σορούς των νεκρών που ήταν μαζί τους. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές και υγειονομικές κρίσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν επίσης αναφέρει μεγάλο αριθμό πτωμάτων στους δρόμους από την έναρξη των συγκρούσεων, τα οποία έχουν αρχίσει να διογκώνονται και να αποσυντίθενται.

Οι γυναίκες βιώνουν εξαιρετικά κακές συνθήκες υγείας λόγω του κλεισίματος των φαρμακείων, γεγονός που δυσχεραίνει την προμήθεια ειδών γυναικείας υγιεινής και σερβιετών, καθώς και την πρόσβαση σε νοσοκομεία για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν. Παρατηρείται αισθητή μείωση του αριθμού των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά, με αρτοποιεία και φαρμακεία να έχουν κλείσει τις πόρτες τους. Αυτό απειλεί με έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και ειδών καθημερινής ανάγκης, ιδίως βρεφικών τροφών, φαρμάκων για χρόνιες ασθένειες, πρώτων βοηθειών και βασικών τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων στο Σουδάν έχει φθάσει τουλάχιστον τα 83 άτομα και άλλα 1.126 έχουν τραυματιστεί από το ξέσπασμα των πρόσφατων γεγονότων.

Οι υπηρεσίες διαδικτύου και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές εφαρμογές εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά υπάρχουν συνεχείς απειλές για διακοπή των υπηρεσιών με εντολή των αρχών ανά πάσα στιγμή.

Η προκαταρκτική επιτροπή της συνδικαλιστικής οργάνωσης των γιατρών του Σουδάν απαίτησε την εξασφάλιση ασφαλών διαδρομών για την εκκένωση των γιατρών που εργάζονται από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων, ώστε να μπορέσουν να αντικατασταθούν από άλλους γιατρούς. Η επιτροπή έχει επίσης επισημάνει ότι τα νοσοκομεία υποφέρουν από οξεία έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Από την άλλη πλευρά, η Κεντρική Επιτροπή Γιατρών καταδίκασε τη ρίψη αδέσποτης ρουκέτας στο νοσοκομείο Μπασάερ, νότια του Χαρτούμ, η οποία απείλησε τη ζωή του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα νέα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στις περιοχές Ελ Φάσερ, Νιάλα και ανατολικό Σουδάν σήμερα.

Η Κρατική Αρχή Ύδρευσης του Χαρτούμ εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι υπάλληλοί της δεν μπόρεσαν να επισκευάσουν τα δίκτυα ύδρευσης, πολλά από τα οποία υπέστησαν ζημιές από πυροβολισμούς.

Τα πολιτικά κόμματα, οι τοπικές και διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες καλούν τα δύο μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση να σταματήσουν αμέσως τα πυρά, να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις υποθέσεις του Σουδάν. Επιπλέον, πολλοί Αφρικανοί περιφερειακοί ηγέτες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να έρθουν στο Χαρτούμ για να συναντηθούν με τα συγκρουόμενα μέρη και να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Πηγή: Issam Khalafallah (Σουδανός ακτιβιστής)

 

 

Επιτροπή Γιατρών Κεντρικού Σουδάν

Επείγον

Εκκένωση των νοσοκομείων Αλ-Σάαμπ και Αλ-Μουάλιμ λόγω της ανταλλαγής πυροβολισμών, πτώσης οβίδων και πραγματικών σφαιρών στους τοίχους των νοσοκομείων, παρά τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα.

Με λύπη μας ενημερώνουμε επίσης ότι οι ασθενείς του νοσοκομείου Αλ-Σάαμπ έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Χαρτούμ, το οποίο ήταν πρώην τμήμα νεφροπαθών. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβου και αναμονής βομβαρδισμών.

Γραφείο Τύπου της Επιτροπής

17 Απριλίου.

 

 

Προκαταρκτική Επιτροπή της Συνδικαλιστικής Ένωσης Γιατρών του Σουδάν

Σημαντικό και επείγον:

Είχαμε προηγουμένως παροτρύνει τα συγκρουόμενα μέρη να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αλλά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς το αντίθετο. Νοσοκομεία και ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν δέχθηκαν βομβαρδισμούς από πυροβολικό και πυροβόλα όπλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλ-Σάαμπ, στο Νοσοκομείο Ειδικοτήτων Ιμπν Σίνα και στο Νοσοκομείο Μπασάγιερ λόγω των εκατέρωθεν βομβαρδισμών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στη γύρω περιοχή.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την πλήρη διακοπή λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλ-Σάαμπ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαρτούμ, προκαλώντας σύγχυση και φόβο στο ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς, τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Ο βομβαρδισμός αυτός συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των συμφωνιών που προβλέπουν την προστασία και την ουδετερότητα των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης από τη στοχοποίηση.

Χθες, το Αστυνομικό Νοσοκομείο εκκενώθηκε και είναι πλέον εντελώς εκτός λειτουργίας. Το νοσοκομείο Αλ-Νταμάν στο Αλ-Ομπιέντ έκλεισε επίσης μετά την έφοδο των ενόπλων δυνάμεων.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Διεθνές Νοσοκομείο στην πόλη Μπάχρι πλήττεται από διακοπές ρεύματος και τα καύσιμα για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας τελειώνουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών εντατικής θεραπείας και των εγχειρισμένων ασθενών.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει τα συγκρουόμενα μέρη να μην στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, να ανοίξουν ασφαλείς διόδους και να επιτρέψουν τη διέλευση ασθενοφόρων. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να τείνουν χείρα βοηθείας και να αναλάβουν επειγόντως δράση για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή ενδοφλέβιων διαλυμάτων, φιαλών αίματος και ιατρικών προμηθειών.

Προκαταρκτική Επιτροπή της Συνδικαλιστικής Ένωσης Γιατρών του Σουδάν – Γραφείο Τύπου

17 Απριλίου 2023

13:00

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Soudan : Déclaration des organisations de la société civile”, Afriques en Lutte, 19 Απριλίου 2023, https://www.afriquesenlutte.org/afrique-de-l-est/soudan/article/soudan-declaration-des-organisations-de-la-societe-civile.

« Soudan : Déclaration des organisations de la société civile », Afriques en Lutte, 19 Απριλίου 2023, https://www.afriquesenlutte.org/afrique-de-l-est/soudan/article/soudan-declaration-des-organisations-de-la-societe-civile.

 

 

 

Κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων του Σουδάν

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Μετά την υποχώρηση της πολλά υποσχόμενης επανάστασής της, το κύριο πρόβλημά της είναι η κατάρρευση της ασφάλειας και οι αυθαίρετες δολοφονίες σε πολλά χωριά και πόλεις, ιδίως στην περιοχή του Νταρφούρ. Αυτό συνοδεύεται από την κατρακύλα της χώρας σε ανοιχτές στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, έναν πόλεμο που θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος και θα απειλήσει την ύπαρξή της, αν δεν σταθούμε αποφασιστικά απέναντί του και δεν τον σταματήσουμε.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ, ξύπνησε σήμερα το πρωί, Σάββατο 15 Απριλίου, από τον ήχο των πυροβολισμών και τον βόμβο των αεροπλάνων, καθώς και από αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Αυτός ο άμεσος κίνδυνος επιβάλλει στους ενδιαφερόμενους να καλέσουν σε κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές και να απευθύνουν έκκληση στη λογική για να σταθούν σταθερά ενάντια στα καταστροφικά σχέδια που έχουν ως στόχο να ματαιώσουν το ένδοξο έργο της επανάστασης και την επιδίωξή της να μετατρέψει τη χώρα σε ένα δημοκρατικό κράτος πολιτών με ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Το φαινόμενο της επιδείνωσης της ασφάλειας ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στο Νταρφούρ, το Νότιο Κορντοφάν και το Γαλάζιο Νείλο και δεν θα είχε ξεκινήσει καθόλου αν δεν υπήρχε το πραξικόπημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η επιμονή της να διαλύσει τη χώρα και να ταπεινώσει τους ειρηνικούς πολίτες της. Τώρα, το φαινόμενο αυτό έχει επεκταθεί πέρα από αυτό το γεωγραφικό πεδίο και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Στις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Μαράουι στο Βόρειο Κράτος σημειώθηκαν οξύτατες εντάσεις, που οδήγησαν σε στρατιωτικές συγκρούσεις λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ του στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Αυτές τροφοδοτήθηκαν από τις περιβάλλουσες περιφερειακές επιρροές που έχουν γίνει εμφανείς στην πολιτική σκηνή του Σουδάν, με την παρέμβαση στοιχείων του αποπεμφθέντος καθεστώτος μέσα από την κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης και το έργο, φανερό και κρυφό, για τη διάδοση του μηνύματος του μίσους.

Αυτή η συνεχιζόμενη κρίση είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας πολλών πλευρών να διατηρήσουν τα ύποπτα συμφέροντά τους εντός του Σουδάν. Μόνο στο Νταρφούρ, και κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, με τη συμμετοχή διασυνοριακών ομάδων, η περιοχή Φορμπαράνγκα δέχτηκε επίθεση, όπου σκοτώθηκαν 25 άτομα και χιλιάδες εκτοπίστηκαν, εκτός από δεκάδες τραυματισμούς. Στην περιοχή Κουντούμπε στο Δυτικό Νταρφούρ σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Στην πολιτεία του Βόρειου Νταρφούρ, ένοπλη πολιτοφυλακή επιτέθηκε στην περιοχή Λουουάμπιντ, 40 χλμ. από το Ελ Φάσερ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, σε όχημα τράπεζας, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις υπάλληλοι και αρπάχτηκαν τα χρήματα (μισθοί), εκτός από άλλα περιστατικά.

Συναισθανόμενοι την εθνική και ηθική ευθύνη και αυτό που υπαγορεύει η εθνική συνείδηση σε αυτή την κρίσιμη ιστορική κατάσταση που περνάει η χώρα, πολλά συνδικαλιστικά όργανα συναντήθηκαν στην έδρα της Ένωσης Σουδανών Δημοσιογράφων στο Χαρτούμ και συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες δημιουργίας αναταραχής και αποσταθεροποίησης της χώρας και να αντιταχθούν στον πόλεμο, την κατάρρευση της ασφάλειας και την ατιμωρησία, ελπίζοντας να ληφθούν σοβαρά μέτρα μέσω των οποίων θα επικρατήσει η φωνή της λογικής και της σοφίας και θα εκτονωθούν οι κρίσεις και οι συγκρούσεις που έχουν κλιμακωθεί.

Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να συζητηθούν οι κρίσεις, να παραχθούν λύσεις και να κληθούν όλα τα συνδικάτα και οι φορείς των πολιτών να αναλάβουν το ρόλο τους και να συμμετάσχουν στην ευθύνη της αναχαίτισης του πολέμου και της κατάρρευσης της ασφάλειας.

Υπογραφές συνδικαλιστικών οργάνων:

1. Ένωση Σουδανών Δημοσιογράφων

2. Διοικούσα Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου του Σουδάν

3. Επιτροπές της Βιομηχανικής Ζώνης του Μπάχρι

4. Αλληλεγγύη των Συνδικάτων του Σουδάν

5. Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ένωσης Καθηγητών του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Σουδάν

6. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Σουδανών Μηχανικών

7. Επιτροπή Σουδανών Εκπαιδευτικών

8. Ένωση Σουδανών Συγγραφέων

9. Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ένωσης Φαρμακοποιών – Πολιτεία Χαρτούμ

10. Σύλλογος Δικηγόρων του Νταρφούρ

11. Συνδικαλιστική Ένωση Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου του Χαρτούμ

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Joint Statement from Sudanese Trade Unions”, Afriques en Lutte, 19 Απριλίου 2023, https://www.afriquesenlutte.org/afrique-de-l-est/soudan/article/joint-statement-from-sudanese-trade-unions.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 18:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.