Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 17:29

Έκκληση των Σουδανών για αλληλεγγύη

 

 

Έκκληση των Σουδανών για αλληλεγγύη

 

 

Αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στο Σουδάν και σε ένδειξη διεθνιστικής αλληλεγγύης, το Tempest αναδημοσιεύει δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής [MENA Solidarity Network]. Το πρώτο είναι μια επικαιροποιημένη έκκληση του Δικτύου από τις 19 Απριλίου 2023. Το δεύτερο είναι μια ανακοίνωση από τη Συμμαχία Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων (TAM) , η οποία έχει πάνω από 70 μέλη σε όλο το Σουδάν, που περιλαμβάνουν από εργατικές οργανώσεις μέχρι καμπάνιες για περιβαλλοντική δικαιοσύνη και δικαιώματα προσφύγων. Το Tempest είναι απόλυτα αλληλέγγυο με το λαϊκό κίνημα στο Σουδάν, καθώς η επαναστατική διαδικασία απειλείται από το καθεστώς των πολέμαρχων ανταγωνιστών εντός της στρατιωτικής χούντας.

 

 

Ανακοίνωση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

(επικαιροποιημένη στις 19 Απριλίου 2023)

 

Οι Επιτροπές Αντίστασης, τα συνδικάτα, οι γυναικείες οργανώσεις και οι καμπάνιες βάσης στο Σουδάν απευθύνουν επείγουσα έκκληση για αλληλεγγύη και ειρήνη, καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ των φατριών της κυβερνώσας στρατιωτικής χούντας έχει μετατραπεί σε θανάσιμο πόλεμο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, στις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, μαχητές των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και της πολιτοφυλακής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν εμπλακεί σε μάχες με πυροβόλα όπλα και αντηλλάγησαν πυρά με οβίδες σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, πλήττοντας σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες γειτονιές. Οι SAF φέρονται επίσης να έχουν επιτεθεί σε θέσεις των RSF με μαχητικά αεροσκάφη MiG και Sokhoi.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί από τις μάχες, συμπεριλαμβανομένων ασθενών νοσοκομείων που χρειάστηκε να απομακρυνθούν υπό τα πυρά των πυροβόλων και εκατοντάδων μαθητών στο Χαρτούμ που πολιορκήθηκαν στις τάξεις τους. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τρίτη 18 Απριλίου ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1800 τραυματίστηκαν. Μέχρι την επόμενη ημέρα, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είχαν αυξηθεί σε σχεδόν 300. Εν τω μεταξύ, σουδανικές οργανώσεις ανέφεραν ότι τα συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης παρουσίαζαν βλάβες ή ήταν απροσπέλαστα σε τμήματα της πρωτεύουσας.

Το επαναστατικό κίνημα στο Σουδάν δείχνει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτό το μακελειό. Στις 19 Απριλίου, ένας κατάλογος 42 Επιτροπών Αντίστασης, συνδικάτων, εργατικών και γυναικείων οργανώσεων εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καλεί τις «δυνάμεις της επανάστασης των πολιτών» να αναλάβουν την πρωτοβουλία με μια «γενική πολιτική απεργία». Σύμφωνα με Σουδανούς ακτιβιστές με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Αλληλεγγύη στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των αιτημάτων που εγείρονται στο Σουδάν είναι οι εκκλήσεις όχι μόνο για κατάπαυση του πυρός, αλλά και για αποστρατιωτικοποίηση των σουδανικών πόλεων και κατοικημένων περιοχών. Οι επιτροπές αντίστασης ηγούνται επίσης της πρακτικής υποστήριξης επί τόπου παρά τον κίνδυνο, οργανώνοντας ιατρική βοήθεια και προμήθειες τροφίμων.

Τι σκεφτόμαστε εμείς: Οι κυβερνήσεις μας είναι συνένοχες σε αυτή την αιματοχυσία, όχι θεατές.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση είναι αντίπαλες παρατάξεις της στρατιωτικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2021 από τους πολιτικούς της κοινωνίας των πολιτών που ήταν «εταίροι» τους στη μεταβατική κυβέρνηση που συστάθηκε μετά την πτώση του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019. Έχουν οπλιστεί μέχρι τα δόντια και έχουν λάβει πληροφορίες, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη από τις περιφερειακές δυνάμεις Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Ισραήλ – όλες σταθεροί σύμμαχοι των μεγάλων δυτικών κυβερνήσεων (και αποδέκτες τεράστιων ποσών δυτικής βοήθειας και όπλων). Και οι δύο πλευρές στον πόλεμο έχουν επίσης φλερτάρει με τον Πούτιν στη Ρωσία, ο οποίος ελπίζει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια νέα ναυτική και στρατιωτική βάση στο Σουδάν σαν αποτέλεσμα.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αντί να αναλάβουν αποτελεσματική δράση για την απομόνωση των στρατιωτικών και των πραξικοπηματιών της πολιτοφυλακής, έχουν επανειλημμένα ωθήσει τα κινήματα των Σουδανών πολιτών σε διαπραγματεύσεις με τους στρατιωτικούς και τους ηγέτες της πολιτοφυλακής. Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε την έκκληση αυτή σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 15 Απριλίου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σαφή θέση που υιοθετούν οι Επιτροπές Αντίστασης και τα περισσότερα συνδικάτα και οι μεγαλύτερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες απορρίπτουν κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης του στρατιωτικού πραξικοπήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Να αναληφθεί άμεση δράση τώρα:

Στείλτε μήνυμα στις αρχές του Σουδάν μέσω της πρεσβείας του Σουδάν στη χώρα σας και με δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ασφαλών διόδων για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή πρώτων βοηθημάτων.

Καλέστε τις βρετανικές, αμερικανικές και άλλες ξένες κυβερνήσεις να σταματήσουν κάθε μεταφορά όπλων, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης ΚΑΙ τις περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος που τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Πρέπει να σπεύσουν να παράσχουν ανθρωπιστικές προμήθειες στο Σουδάν, να επιβεβαιώσουν ότι θα διαγράψουν τα χρέη του Σουδάν μόλις η στρατιωτική χούντα αντικατασταθεί από μια δημοκρατική πολιτική κυβέρνηση και ότι οι στρατιωτικοί και πολιτοφύλακες ηγέτες που ευθύνονται για αυτή την αιματοχυσία δεν θα απολαύσουν διπλωματικής ασυλίας ούτε θα τους παραχωρηθεί οποιαδήποτε νομιμοποίηση.

Κάντε γρήγορα δωρεές για ιατρικές προμήθειες στην παρακάτω έκκληση της Ένωσης Γιατρών του Σουδάν – Ηνωμένο Βασίλειο. Διαδώστε τη λεπτομερή έκθεση για την κρίσιμη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας του Σουδάν εδώ:

Μοιραστείτε πλατιά τα παρακάτω μηνύματα των σουδανικών οργανώσεων – υποστηρίξτε τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια και αποστρατιωτικοποίηση των σουδανικών πόλεων και κατοικημένων περιοχών.

Συμμετέχετε στις ειρηνευτικές διαμαρτυρίες που οργανώνονται από Σουδανούς ακτιβιστές στο εξωτερικό – ενημερωθείτε μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

 

 

Υπηρεσίες υγείας, εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα και νοσοκομεία που δέχθηκαν επίθεση

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, καθώς νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό έχουν δεχθεί επιθέσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 έχουν τραυματιστεί, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μεγάλο αριθμό πτωμάτων στους δρόμους.

Νοσοκομεία και ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν έχουν δεχθεί βομβαρδισμούς με πυροβολικό και πυροβόλα όπλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και αναγκάζοντας ορισμένες εγκαταστάσεις να κλείσουν εντελώς. Οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των συμφωνιών που προβλέπουν την προστασία και την ουδετερότητα των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης από τη στοχοποίηση.

Το κλείσιμο των φαρμακείων έχει καταστήσει δύσκολο για τις γυναίκες να προμηθεύονται είδη γυναικείας υγιεινής και σερβιέτες, καθώς και να φτάνουν στα νοσοκομεία οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που πρόκειται να γεννήσουν. Επιπλέον, μια έγκυος γυναίκα και ο πατέρας της σκοτώθηκαν μπροστά από ένα νοσοκομείο ενώ προσπαθούσαν να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και το παιδί διασώθηκε ως εκ θαύματος, ενώ αρκετοί γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Η ένωση γιατρών του Σουδάν έχει δημιουργήσει διαδικτυακά κανάλια για να βοηθήσει τους πολίτες που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, δημοσιεύοντας διαδικτυακούς αριθμούς τηλεφώνου για εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που θα παρέχουν βοήθεια μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ομάδων WhatsApp. Συντονίζονται επίσης με επιτροπές αντίστασης σε όλη τη χώρα για τη δημιουργία ιατρικών αιθουσών για ενδεχόμενους τραυματισμούς και για να είναι προετοιμασμένοι για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξαναγκάσει τα συγκρουόμενα μέρη να μην στοχεύουν τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, να ανοίξουν ασφαλείς διόδους και να επιτρέψουν τη διέλευση οχημάτων ασθενοφόρων. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν επειγόντως δράση για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή ιατρικών προμηθειών σε όσους έχουν ανάγκη. Η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των ασθενών και των εγκαταστάσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

 

Έκκληση για αλληλεγγύη προς τον σουδανικό λαό: Η Συμμαχία των Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων

(20 Απριλίου 2023)

Πριν από την τρέχουσα καταστροφική κατρακύλα στις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που έχουν τις ρίζες τους στην πολιτοφυλακή Τζαντζαουίντ, η δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν είχε ήδη προσκρούσει στον αγώνα εξουσίας των στρατιωτικών και των παραστρατιωτικών και η ανθρωπιστική κατάσταση ήταν ήδη τραγική, με 16 εκατομμύρια Σουδανούς να έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια.

Τώρα, οι άμαχοι στις περιοχές της πρωτεύουσας και στις πολιτείες του Νταρφούρ είναι απροστάτευτοι από το βαρύ πυροβολικό και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων και εργαζομένων του WFP [Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης] και της UNOCHA [Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων] στο Νταρφούρ και εναντίον νοσοκομείων στο Χαρτούμ. Οι επιθέσεις, σε συνδυασμό με την εξάντληση των πηγών ενέργειας και των ιατρικών προμηθειών, έθεσαν εκτός λειτουργίας 39 νοσοκομεία του Χαρτούμ, αφήνοντας μόνο 20 νοσοκομεία με ελάχιστη λειτουργική ικανότητα. Οι άμαχοι στις πολιτείες του Βορρά και του Κορντοφάν δέχονται παρόμοιες απειλές.

Η απόρριψη του πολέμου από τη Συμμαχία Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων (TAM) βασίζεται στη θεμελιώδη θέση μας για το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα στη ζωή. Η TAM καλεί τους φίλους του Σουδάν, τους φίλους της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και τον δημοκρατικό κόσμο να συμπαραταχθούν με τον σουδανικό λαό και να υποστηρίξουν τις προσδοκίες του που εκφράζονται στο σύνθημα της επανάστασης του Σουδάν: ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Απαιτούμε:

Άμεση κατάπαυση του πυρός

Άμεση ανθρωπιστική βοήθεια

Την αποστρατιωτικοποίηση των σουδανικών πόλεων και όλων των περιοχών όπου διαμένουν άμαχοι.

Την αποκατάσταση της πορείας προς μια δημοκρατική μετάβαση και τη στήριξη της πολιτικής κυβέρνησης μόλις αυτή υπάρξει, με τη διαγραφή του χρέους του Σουδάν, τη δημιουργία οικονομικών σχέσεων συνεργασίας και την παροχή διπλωματικής υποστήριξης.

Επιπλέον, καλώντας τις κυβερνήσεις σας να αποτρέψουν τις ξένες επεμβάσεις που προσφέρουν όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και πληροφορίες, μπορείτε να βοηθήσετε να αποφευχθεί η διολίσθηση σε έναν εμφύλιο πόλεμο και ένα εντελώς αποτυχημένο κράτος.

Η Συμμαχία Καμπανιών στη Βάση Αιτημάτων (TAM)

Γραφείο Εξωτερικών Σχέσεων

 

Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη με τον Khaled Taha από την TAM στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Middle East Solidarity.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Κατεβάστε αυτή την ανακοίνωση από εδώ:

Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό εδώ

Στείλτε μήνυμα στις αρχές του Σουδάν μέσω της πρεσβείας του Σουδάν στη χώρα σας και με δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ασφαλών διόδων για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή πρώτων βοηθημάτων.

Καλέστε τις βρετανικές, αμερικανικές και άλλες ξένες κυβερνήσεις να σταματήσουν κάθε μεταφορά όπλων, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης ΚΑΙ τις περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος που τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Πρέπει να σπεύσουν να παράσχουν ανθρωπιστικές προμήθειες στο Σουδάν, να επιβεβαιώσουν ότι θα διαγράψουν τα χρέη του Σουδάν μόλις η στρατιωτική χούντα αντικατασταθεί από μια δημοκρατική πολιτική κυβέρνηση και ότι οι στρατιωτικοί και πολιτοφύλακες ηγέτες που ευθύνονται για αυτή την αιματοχυσία δεν θα απολαύσουν διπλωματικής ασυλίας ούτε θα τους παραχωρηθεί οποιαδήποτε νομιμοποίηση.

Κάντε γρήγορα δωρεές για ιατρικές προμήθειες στην Ένωση Γιατρών του Σουδάν - έκκληση του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ

Μοιραστείτε πλατιά τα παρακάτω μηνύματα των σουδανικών οργανώσεων – υποστηρίξτε τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική βοήθεια και αποστρατιωτικοποίηση των σουδανικών πόλεων και κατοικημένων περιοχών.

Συμμετέχετε στις ειρηνευτικές διαμαρτυρίες που οργανώνονται από Σουδανούς ακτιβιστές στο εξωτερικό – ενημερωθείτε μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

“Sudanese appeal for solidarity”, Tempest, 23 Απριλίου 2023, https://www.tempestmag.org/2023/04/sudanese-appeal-for-solidarity/.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 17:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.