Κατεστραμμένα αυτοκίνητα και κτίρια στην κεντρική αγορά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των RSF και του στρατού στο Χαρτούμ του Σουδάν, 27 Απριλίου 2023. (Φωτογραφία Reuters)
Οι Σοσιαλιστές του Σουδάν αποκαλύπτουν τους λόγους της πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ Αλ-Μπουρχάν και Χεμεντί
«Ο Μπουρχάν είναι σύμμαχος της Αιγύπτου και των ισλαμιστών. Ο Χεμεντί υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φλερτάρει με τις δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής.»
«Και τα δύο κόμματα είναι εναντίον της επανάστασης και ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για πολιτική ανυπακοή.»
«700 πολίτες είναι νεκροί ή τραυματίες στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.»
Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης [Κουουάτ αντ-Ντά’εμ ας-Σαρί’ / στο εξής RSF / Rapid Support Forces – σ.τ.μ.] συγκρούονται με τον σύμμαχό τους, τον σουδανικό στρατό, από προχθές το πρωί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μερόης. Η στρατιωτική σύγκρουση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλες τις φρουρές και των δύο πλευρών σε όλες τις πολιτείες. Οι απώλειες την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν δεκάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, 97 άμαχοι και σχεδόν 600 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
Ποιοι είναι οι ηγέτες των αντιμαχόμενων παρατάξεων;
Ο στρατός πολεμά υπό τη διοίκηση του στρατηγού Αμπντέλ Φάτταχ Αλ-Μπουρχάν, ενώ ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, πιο γνωστός ως Χεμεντί, ελέγχει τις RSF. Ο Αλ-Μπουρχάν είναι αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχε στον πόλεμο στο Νταρφούρ. Ο στρατός στρατολόγησε πολιτοφύλακες από τους Μαχαμίντ, την εθνοτική ομάδα από την οποία προέρχεται ο Χεμεντί. Ο Αλ-Μπουρχάν συνελήφθη από το ένοπλο κίνημα του Αμπντούλ Ουαχίντ Μοχάμεντ Νουρ και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων τον Σεπτέμβριο του 2003. Συμμετείχε στη συγκρότηση της πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, γνωστής ως συνοριοφύλακες, του πυρήνα των RSF.
Ο Αλ-Μπουρχάν δεν ήταν εξέχων αξιωματικός καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας, αλλά η αφοσίωσή του στους ισλαμιστές και η μακρά εμπειρία του στο Νταρφούρ του επέτρεψαν να δημιουργήσει ένα δίκτυο σχέσεων με τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση και έκαναν τον έκπτωτο πρόεδρο να τον προαγάγει. Προήχθη στο βαθμό του στρατηγού του στρατού από τον ανατραπέντα πια πρόεδρο, ο οποίος διέλυσε την κυβέρνηση και την αντικατέστησε με στρατιωτική κυβέρνηση στις 26 Φεβρουαρίου 2019 σε μια προσπάθεια να ελέγξει την επανάσταση του Δεκεμβρίου.
Η επαναστατική κινητοποίηση τον Απρίλιο του 2019 οδήγησε σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και είχε ως αποτέλεσμα τη συμπάθεια των κατώτερων αξιωματικών προς την επανάσταση. Ο στρατός αναγκάστηκε να οργανώσει πραξικόπημα κατά του Ομάρ αλ-Μπασίρ στις 11 Απριλίου. Ο υπουργός Άμυνας, Ιμπν Αούφ, έγινε επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αλλά η πολιτική ηγεσία της επανάστασης, οι επαναστάτες και ο Χεμεντί αρνήθηκαν την ηγεσία του Ιμπν Αούφ, και στις 13 Απριλίου ο Ιμπν Αούφ και οι συνάδελφοί του κατέθεσαν τα όπλα και ο Αλ-Μπουρχάν ανέλαβε την ηγεσία του στρατιωτικού συμβουλίου, συμμαχώντας με τον Χεμεντί ως διοικητής των RSF. Ξεκίνησε μια σειρά διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία της επανάστασης για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Στις 3 Ιουνίου 2019 (29η του Ραμαζανιού), ο Αλ-Μπουρχάν και ο Χεμεντί στράφηκαν εναντίον της επανάστασης και διέπραξαν τη σφαγή έξω από τη Γενική Διοίκηση στο Χαρτούμ και στις πολιτείες, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακύρωσαν τις διαπραγματευτικές συναντήσεις, έδιωξαν τους διεθνείς διαμεσολαβητές, έκοψαν το διαδίκτυο και το Χαρτούμ μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα. Όμως ο επαναστατημένος δρόμος οργανώθηκε γρήγορα και κινητοποίησε διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων στις 30 Ιουνίου, οι οποίες έβαλαν φωτιά στο Σουδάν, ανάγκασαν το στρατιωτικό συμβούλιο να υποχωρήσει και επανέφεραν τις δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε μια μεταβατική κυβέρνηση βασισμένη σε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών.
Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (Χεμεντί);
Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο είναι ένας Άραβας του Νταρφούρ από τη φυλή Μαχαμίντ, μια εθνοτική ομάδα που έχει εξαπλωθεί στην αφρικανική περιοχή του Σάχελ μέσω του εμπορίου βοοειδών. Γεννήθηκε το 1972 και είναι το νεότερο άτομο που έχει λάβει το βαθμό του στρατηγού του στρατού. Ο Χεμεντί εργαζόταν ως έμπορος βοοειδών στο Βόρειο Νταρφούρ. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Νταρφούρ, τα κοινωνικά του συμφέροντα απειλήθηκαν και αρχικά δημιούργησε μια πολιτοφυλακή για να προστατεύσει την επιχείρησή του και στη συνέχεια συμμάχησε γρήγορα με την κυβέρνηση στις λεγόμενες πολιτοφυλακές «Τζαντζαουίντ» που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.
Σε συνέντευξή του στο CNN στις πρώτες μέρες της δράσης του, ο Χεμεντί απαίτησε από την κυβέρνηση να τον αναγνωρίσει και να μετατρέψει τις δυνάμεις του σε τακτικές δυνάμεις. Το φωτοστέφανο του Χεμεντί μεγάλωσε αφού απέδειξε την ικανότητά του να νικά τα ένοπλα κινήματα στο Νταρφούρ από το 2008 έως το 2012 και ο καθαιρεθείς πλέον Αλ-Μπασίρ τον αντάμειψε μετατρέποντας τις δυνάμεις του σε ημι-κανονικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 2013, γνωστές ως RSF. Ο Χεμεντί έγινε στρατιωτικός αξιωματικός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, του κατασταλτικού βραχίονα των ισλαμιστών στο Σουδάν.
Ένα μήνα αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2013 ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Ο μηχανισμός ασφαλείας κατέστειλε τις διαμαρτυρίες, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 μάρτυρες χρησιμοποιώντας τα δύο στρατιωτικά του όπλα: το τμήμα Επιχειρήσεων Ισλαμικής Καθοδήγησης και τις RSF. Ο Χεμεντί συμμετείχε στον πόλεμο στην Υεμένη, δεκαπλασιάζοντας τον πλούτο του και τον αριθμό των στρατευμάτων του από 5.000 το 2014 σε 40.000 το 2017, το ένα πέμπτο των δυνάμεων του στρατού. Κατέστειλε επίσης ένοπλα κινήματα στο Νταρφούρ το 2016. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάστηκε μαζί του στη «Khartoum Process», που είχε ως στόχο να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Λιβύης, με αντάλλαγμα οικονομικές ανταμοιβές.
Μετά την κλιμάκωση των διαφωνιών μεταξύ των RSF που αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή και της ισλαμιστικής ηγεσίας ασφαλείας, ο Χεμεντί απαίτησε να υπαχθούν οι δυνάμεις του στο στρατό, αλλά η ηγεσία του στρατού αρνήθηκε να υπαγάγει τις RSF στη διοίκηση του επιτελείου της. Το 2017, ο Ομάρ αλ-Μπασίρ κατέληξε σε λύση, η οποία ήταν η μετατροπή των RSF σε επίσημες δυνάμεις με νομοθετική ρύθμιση βάσει του άρθρου 5 του νόμου. Τέθηκαν υπό τις άμεσες διαταγές του Αλ-Μπασίρ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τις αποκαλεί «Η προστασία μου» (Χιμέιτι). Ο Αλ-Μπασίρ συγκρότησε την επιτροπή ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ένοπλα κρατικά σώματα στο Σουδάν: «τον σουδανικό στρατό, τις RSF, τον σουδανικό μηχανισμό ασφαλείας και την αστυνομία». Με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τη συνέχιση των μέτρων οικονομικής λιτότητας, ξέσπασε η σουδανική επανάσταση τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Χεμεντί επέλεξε την ουδετερότητα και έγινε δεύτερος στην ιεραρχία του στρατιωτικού συμβουλίου στις 13 Απριλίου 2019, αλλά οι δυνάμεις του διέπραξαν σφαγές εναντίον των εξεγερμένων μαζών στις 3 Ιουνίου 2019 και το επαναστατικό στρατόπεδο παρέμεινε εχθρικό απέναντί τους μέχρι σήμερα.
Ο Αλ-Μπουρχάν κατήργησε μονομερώς το άρθρο 5 του νόμου για τις RSF τον Ιούλιο του 2019, το οποίο καθιστούσε τις RSF παράλληλες δυνάμεις και ενέκρινε πολιτική διευθέτηση με τους πολιτικούς τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Οι RSF έγιναν «ανεξάρτητες δυνάμεις» και, σύμφωνα με τα λόγια του Αλ-Μπουρχάν, αναδύθηκαν από τα «σπλάχνα των ενόπλων δυνάμεων».
Η μεταβατική κυβέρνηση και η συγκρότηση του περιφερειακού χάρτη συμμαχιών
Οι δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής σχημάτισαν το 2019 τη μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Χάμντοκ ως πρωθυπουργό, τον Μπουρχάν ως επικεφαλής του Κυρίαρχου Συμβουλίου και τον Χεμεντί ως αναπληρωτή του. Ο Χάμντοκ θεωρούσε τη μεταβατική κυβέρνηση ως μια ιδιαίτερη και αρμονική συνεργασία. Ο Χεμεντί απέκτησε επιρροή και η κυβέρνηση του Χάμντοκ παρέδωσε πολλές οικονομικές και εξωτερικές αρμοδιότητες στον στρατό, γεγονός που αύξησε την επιρροή του τελευταίου. Ο Χάμντοκ παρέδωσε την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικής Έκτακτης Ανάγκης τον Απρίλιο του 2020 στη Χεμεντί και η είσοδος των RSF, με τα οικονομικά τους συμφέροντα, στον τομέα των εξαγωγών χρυσού είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή υπό την προεδρία της Χεμεντί να λάβει μόνο μία απόφαση, η οποία ήταν η κατάργηση του μονοπωλίου της Κεντρικής Τράπεζας στον χρυσό.
Η επιρροή του Χεμεντί έχει αυξηθεί, ιδίως με τη Σαουδική Αραβία μέσω της εμπλοκής της στον πόλεμο της Υεμένης, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω του εμπορίου χρυσού και με τον Χαφτάρ στη Λιβύη. Ο Χεμεντί παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στον Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι για την αντιμετώπιση της εξέγερσης στο βόρειο Τσαντ τον Απρίλιο του 2021 και παρενέβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την υποστήριξη της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2021. Η μεταβατική κυβέρνηση άφησε επίσης το ζήτημα της ειρήνευσης με τα ένοπλα κινήματα στον στρατό και ο Χεμεντί διαπραγματεύτηκε μαζί τους στην Τζούμπα, με αποτέλεσμα τη συμφωνία της «ειρήνης της Τζούμπα». Ο Χεμεντί διατηρεί στενές σχέσεις με την Αιθιοπία, ιδίως με τον Αμπίι Άχμεντ. Έχουν κάνει ανταλλαγή στρατιωτικής και πολιτικής εκπαίδευσης και επενδύσεων στην Αιθιοπία. Αρνήθηκε επίσης να εμπλακεί με τον σουδανικό στρατό στον πόλεμο της κατεχόμενης από την Αιθιοπία Αλ-Φασάγκα. Έχει επίσης σχέσεις με τη Ρωσία και την πολιτοφυλακή της Βάγκνερ και επισκέφθηκε τη Ρωσία την παραμονή του πολέμου με την Ουκρανία.
Ο κύριος σύμμαχος του Αλ-Μπουρχάν είναι το αιγυπτιακό καθεστώς, – ο σουδανικός και ο αιγυπτιακός στρατός ήταν σύμμαχοι σε όλη την ιστορία του Σουδάν. Ο σουδανικός στρατός εκμεταλλεύτηκε τον πόλεμο στο Τιγκράι της Αιθιοπίας για να εμπλακεί στον πόλεμο στην Αλ-Φασάγκα με την υποστήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αφού οι δύο στρατοί υπέγραψαν κοινή αμυντική συμφωνία τον Μάρτιο του 2021 για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την ασφάλεια των κοινών συνόρων τους και διεξήγαγαν τις ασκήσεις «Φρουροί του Νείλου» τον Μάιο του 2021 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μερόης.
Πριν από τις ασκήσεις, ο Χεμεντί ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να λάβει εγγυήσεις ότι τα σουδανικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στις ασκήσεις θα επέστρεφαν από τη βάση της Μερόης στη βάση Ουάντι Σαγιέντνα στο Ομντουρμάν, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των RSF. Στην πραγματικότητα, μόλις τελείωσαν οι ασκήσεις, τα μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν υπό τη διοίκηση του σουδανικού στρατού με τη βοήθεια του αιγυπτιακού στρατού.
Ο Αλ-Μπουρχάν έχει επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε επίσης με τον Νετανιάχου στην Ουγκάντα και αυτή ήταν η αρχή της εξομάλυνσης [των σχέσεων Σουδάν Ισραήλ – σ.τ.μ.], προϋπόθεση για να αφαιρέσουν οι ΗΠΑ το Σουδάν από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Μετά την αφαίρεση του Σουδάν από την λίστα και την εφαρμογή από την κυβέρνηση Χαμντόκ των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επέβαλε η Δύση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διαγραφής του χρέους και την επιστροφή του Σουδάν στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, ο Αλ-Μπουρχάν συμμάχησε με τη Χεμεντί, τα ένοπλα κινήματα και τα απομεινάρια του πρώην καθεστώτος και στράφηκε κατά των δυνάμεων της Ελευθερίας και Αλλαγής στις 25 Οκτωβρίου 2021: Ο Αλ-Μπουρχάν πάγωσε τα άρθρα του μεταβατικού Συντάγματος που αφορούσαν τη δικαιοσύνη, τη σφαγή των καθιστικών διαμαρτυριών και την εξάρθρωση του παλαιού καθεστώτος.
Ο επαναστατημένος δρόμος, οι επιτροπές αντίστασης και η πρωτοπορία της εργατικής τάξης αποδοκίμασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα και οργανώθηκαν διαδηλώσεις αντίστασης στο πραξικόπημα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ηγεμονία στο δρόμο και να εμποδίσουν το πραξικόπημα να επιβληθεί. Η λύση «Χάμντοκ» του Αλ Μπουρχάν μαζί με τον Χάμντοκ έληξε με την παραίτηση του τελευταίου και αφού ο επαναστατημένος δρόμος την απέρριψε. Οι επιτροπές αντίστασης και άλλες επαναστατικές δυνάμεις ενώθηκαν κάτω από τον καταστατικό χάρτη που εγκαθίδρυε τη «Λαϊκή Εξουσία». Το επαναστατικό ρεύμα ενισχύθηκε στον δρόμο και στις 30 Ιουνίου 2022 κατάφερε να πραγματοποιήσει αποκεντρωμένες καθιστικές διαμαρτυρίες και η εξουσία του Αλ-Μπουρχάν περιορίστηκε στη γενική διοίκηση.
Αιτίες της σύγκρουσης
Ο Αλ-Μπουρχάν αποκατέστησε την ικανότητα του εχθρικού προς τον Χεμεντί μηχανισμού ασφαλείας να προβαίνει σε συλλήψεις για την καταστολή πορειών. Το πρόγραμμα διαγραφής του χρέους ανεστάλη, όλα τα οικονομικά σχέδια που εξαρτώνται από τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών πάγωσαν και η οικονομία εισήλθε σε κατάσταση πλήρους ύφεσης. Επανέφερε στην κρατική γραφειοκρατία τους εκδιωχθέντες του παλαιού καθεστώτος. Οι τελευταίοι μισούν τον Χεμεντί, τον οποίο θεωρούν προδότη εκείνου που τον δημιούργησε [του Ομάρ αλ-Μπασίρ – σ.τ.μ.]. Η εχθρότητα των αξιωματικών απέναντι στις RSF έχει αυξηθεί επειδή τις βλέπουν ως μια παράλληλη δύναμη που απειλεί το κύρος του στρατού –της ανώτατης κυβερνητικής εξουσίας στο Σουδάν– και όχι λόγω των εγκλημάτων τους, του ελέγχου της οικονομίας και της συμβολής τους στη στρατιωτικοποίηση της σουδανικής πολιτικής, η οποία έχει αποκαλυφθεί με αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπημάτων.
Από τον Ιούλιο του 2022, η Σαουδική Αραβία παρενέβη μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας σε μια νέα συμφωνία μεταξύ των οπορτουνιστικών δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής και των δυνάμεων της αντεπανάστασης, σε αυτό που ήταν γνωστό ως Κουαρτέτο και οδήγησε στην υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαισίου τον Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ αυτών των φορέων. Η συμφωνία απορρίφθηκε από τους ανώτερους αξιωματικούς που ήταν ευθυγραμμισμένοι με το παλιό καθεστώς, τους ισλαμιστές που ελέγχουν τον γραφειοκρατικό και οικονομικό κρατικό μηχανισμό, καθώς και από τις ενωμένες επιτροπές αντίστασης μέσω του καταστατικού τους χάρτη. Κάτω από την πίεση των ισλαμιστών και των αξιωματικών τους στον Αλ-Μπουρχάν από τη μία πλευρά και την εγγύτητα των συμφερόντων του Χεμεντί με τις δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής από την άλλη, ο Χεμεντί ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα σε ομιλία του στις 19 Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση των κρυμμένων ισλαμιστών και στη διεξαγωγή δημόσιων συγκεντρώσεων παρά την απαγόρευσή τους. Η δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής αποδέχτηκαν τη συμμαχία με τον Χεμεντί και εγκατέλειψαν τον επαναστατημένο δρόμο για να υποπέσουν για άλλη μια φορά στα οπορτουνιστικά τους λάθη. Η ρητορική επιθετικότητα μεταξύ του στρατού και των RSF εντάθηκε τον Μάρτιο. Ο ίδιος ο Αλ-Μπουρχάν είχε θωρακίσει τη Γενική Διοίκηση με ένα τεράστιο τσιμεντένιο τείχος. Οι δύο δυνάμεις ήταν πλήρως προετοιμασμένες για σύγκρουση παρά τις διαμεσολαβήσεις μέχρι τη νύχτα της 14ης Απριλίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέκλαν Γουόλς, ο νούμερο δύο των RSF, Αμπντούλ Ραχίμ Ντάγκαλο, αδελφός του Χεμεντί, η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου, τη συμφωνημένη ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου μεταβατικού συντάγματος, ο Αμπντούλ Ραχίμ δήλωσε ότι ο Αλ-Μπουρχάν είχε χτίσει ένα τείχος για να προστατεύσει τον εαυτό του και ότι δεν τον ένοιαζε τι συνέβαινε έξω απ’ αυτό, ότι δεν τον ένοιαζε αν η υπόλοιπη χώρα καιγόταν. Τελικά, στις 15 Απριλίου, η φωτιά άναψε και στις δύο πλευρές.
«Όποιος δεν έχει όπλο δεν έχει γνώμη» – Χεμεντί.
Η θέση του επαναστατημένου δρόμου
Οι επαναστατικές δυνάμεις αρνούνται να πάρουν θέση στη σύγκρουση, δεν είναι ουδέτερες αλλά εχθρικές και προς τις δύο πλευρές. Δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στις δυνάμεις της αντεπανάστασης ούτε στις οπορτουνιστικές δυνάμεις. Όποιος κι αν βγει νικητής από αυτή τη μάχη –αν δεν μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο– θα χτυπήσει τις δυνάμεις της επανάστασης, αν οι τελευταίες δεν προετοιμαστούν και δεν οργανωθούν στις γειτονιές σε επιτροπές αντίστασης και μέσα από μια συνεκτική δομή στους χώρους εργασίας. Μόλις τελειώσει η μάχη, ο νικητής πιθανότατα θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας και θα κυβερνήσει τη χώρα με στρατιωτική κυβέρνηση, γι’ αυτό οι επαναστάτες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται οργανωτικά για γενική πολιτική ανυπακοή από τώρα.
Κίνταμ, 17 Απριλίου 2023
Όλος ο πλούτος και η δύναμη στον λαό – Ο στρατός στους στρατώνες, να διαλυθούν οι Τζαντζαουίντ.
#كل_الثروة_والسلطة_للشعب#العسكر_للثكنات_والجنجويد_ينحل
Μετάφραση: elaliberta.gr
، 17 Απριλίου 2023 ، الاشتراكي ،”اشتراكيو السودان يكشفون أسباب الصراع الحقيقية بين البرهان وحميدتي“
https://revsoc.me/arab-and-international/45282/
« Les socialistes du Soudan dévoilent les raisons du combat réel entre Al Burhan et Hemedti », Afriques en Lutte, 23 Απριλίου 2023, https://www.afriquesenlutte.org/afrique-de-l-est/soudan/article/les-socialistes-du-soudan-devoilent-les-raisons-du-combat-reel-entre-al-burhan μετάφραση από τα αραβικά στα γαλλικά, Luiza Toscane.