Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 11:51

Δεν υπάρχει Κλιματική Δικαιοσύνη στη Γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού

 

 

Soraya Misleh

 

Δεν υπάρχει Κλιματική Δικαιοσύνη στη Γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού

 

 

Καθώς το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία στη Γάζα και την εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή το πράσινο μάρκετινγκ, καλύπτοντας τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας με το «πράσινο ξέπλυμα» [«greenwashing»]. Συμμετείχε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28), όπως ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να «παρουσιάσει την ισραηλινή καινοτομία για το κλίμα, καθώς η μεγαλύτερη συμβολή του Ισραήλ στην παγκόσμια κλιματική κρίση έγκειται στην παροχή πρακτικών τεχνολογιών και λύσεων».

Αυτή η προσβολή δεν έμεινε ατιμώρητη. Ακτιβιστές αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στην COP 28, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του σιωνιστικού απαρτχάιντ και του εποικισμού. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διάβασαν επίσης τα ονόματα των θυμάτων της γενοκτονίας και κατήγγειλαν τη μόλυνση του νερού στη Γάζα.

Με μόνο μια σύντομη ανάπαυλα να διακόπτει τις δολοφονίες, περισσότεροι από 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν σφαγιαστεί τις τελευταίες 60 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 11.000 παιδιών.

Πέρα από αυτό, ο παλαιστινιακός λαός έχει αναγκαστεί να ζήσει με τις καταστροφές που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στο περιβάλλον του, ακόμα και στο ίδιο του το δέρμα. Η δηλητηρίαση της γης και η ρύπανση που προκλήθηκε από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς θα αφήσει ίχνη καταστροφής που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Μπορεί ακόμη και να σκοτώσει πολλούς από τους Παλαιστίνιους που θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την άμεση γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Οικ-εξομάλυνση σχέσεων

Η επίσημη παρουσία των Σιωνιστών, παρά τις κατηγορίες για μια νέα φάση της συνεχιζόμενης Νάκμπα, αποτελεί το επιστέγασμα μιας διάσκεψης που δικαιολογημένα ονομάστηκε «Oil COP», καθώς πρόεδρος είναι ένας μεγιστάνας του πετρελαίου, ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, διευθύνων σύμβουλος της ADNOC, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η οποία φιλοξένησε το συνέδριο στην πρωτεύουσά της, το Ντουμπάι.

Η αγανάκτηση υπερβαίνει αυτή την υποκρισία: τα ΗΑΕ διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ, στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ». Αυτές υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό τη μεσολάβηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και περιλαμβάνουν μια σειρά από μνημόνια κατανόησης για την υλοποίηση κοινών έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική βιομηχανία και το νερό.

Η οικολογική εξομάλυνση των σχέσεων ενισχύει το ρόλο του ισραηλινού «πράσινου ξεπλύματος» ως μηχανή παραγωγής χρήματος για τις ισραηλινές εταιρείες, ενώ υπονομεύει την παλαιστινιακή ενεργειακή δημοκρατία και την επισιτιστική κυριαρχία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον παλαιστινιακό αγώνα για αυτοδιάθεση.

Ο προβληματισμός αυτός δημοσιεύεται σε άρθρο μιας ομάδας ερευνητών και ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων η Παλαιστίνια Manal Shqair, ο Αλγερινός Hamza Hamouchene και η Τυνήσια δημοσιογράφος Hafawa Rebhi.[1] Υπενθυμίζεται ότι στις ακτές της Μεσογείου ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο, που φτάνει και στη Γάζα, και ο γενοκτόνος Σιωνιστής πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χορήγησε, στις 30 Οκτωβρίου, εν μέσω των βομβαρδισμών στη Γάζα, 12 άδειες για την έρευνα φυσικού αερίου στην περιοχή σε έξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η British Petroleum και η ιταλική Eni.

 

Διαπραγματεύσεις για τα ορυκτά

Η σιωνιστική παρουσία στην COP 28 μπορεί να έχει τον κρυφό στόχο της διαπραγμάτευσης με τις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά αποτελεί επίσης μέρος αυτής της «οικολογικής εξομάλυνσης», όπως καταγγέλλεται από Παλαιστίνιους περιβαλλοντολόγους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη. «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη όταν ο κόσμος σιωπά για το τι συμβαίνει;», δήλωσε ο Abeer Butmeh σε συνέντευξή του στο Middle East Eye.

Ο Butmeh μίλησε επίσης στο Middle East Eye για τις ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι παρούσες στην COP 28, η οποία διαρκεί έως τις 12 Δεκεμβρίου: «Θα προωθηθούν ως επαγγελματικές εταιρείες στον τομέα της ανακύκλωσης, της καθαρής ενέργειας και της διαχείρισης του νερού, καθώς και της βιώσιμης γεωργίας και της πράσινης δόμησης. Αλλά, για να λέμε την αλήθεια... θα πρέπει να έρθετε να δείτε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη».

 

Περιβαλλοντικό έγκλημα και εθνοκάθαρση

Ο αφανισμός του μέλλοντος της Γάζας, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν την πλειοψηφία των νεκρών, βαθαίνει τη δραματική ανθρωπιστική κρίση που ήδη αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη στενή λωρίδα, η οποία βρίσκεται υπό εγκληματική σιωνιστική πολιορκία για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η αναγνώριση αυτού του τραγικού σεναρίου για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της ήρθε με τη μορφή ανακοίνωσης του ΟΗΕ το 2015 ότι η Γάζα θα καταστεί ακατοίκητη σε πέντε χρόνια. Το Ισραήλ είχε ήδη δηλητηριάσει τη γεωργική γη των Παλαιστινίων, η οποία, ακόμη και πριν από τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, το 96% του νερού της είχε κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι προσφύγων από τη Νάκμπα του 1948, είναι κάτω των 18 ετών και έχουν ήδη υποστεί άλλες πέντε περιόδους μαζικών βομβαρδισμών τα τελευταία 15 χρόνια, εκτός από πιο συχνές μεμονωμένες βομβιστικές επιθέσεις, όπως το 2023, πριν από τις αρχές Οκτωβρίου.

 

«Τελική λύση» και περιβαλλοντική καταστροφή

Τώρα που το Ισραήλ αισθάνθηκε ελεύθερο να προχωρήσει προς την «τελική λύση», η κρίση του νερού έχει γίνει πολύ πιο σοβαρή. Οι κάτοικοι της Γάζας πίνουν νερό μολυσμένο με λύματα από την έναρξη αυτής της γενοκτονίας στις 7 Οκτωβρίου.

«Όποια και αν είναι η πολιτική μοίρα που επιφυλάσσει το μέλλον για τη Γάζα, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον στην περιοχή είναι σαφείς: η ρύπανση ενός πολέμου που κράτησε εβδομάδες, από θραύσματα βομβών από μαχητικά αεροσκάφη και βλήματα από τανκς, θα διαρκέσει για χρόνια και ίσως για μια ολόκληρη ζωή», επισημαίνει ένα δημοσίευμα της 5ης Δεκεμβρίου στο The New Arab.

Στις 20 Νοεμβρίου, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT World δημοσίευσε την προειδοποίηση των ειδικών για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα όταν οι σιωνιστικές βόμβες σταματήσουν επιτέλους να πέφτουν στα κεφάλια τους.

Τόνισαν πώς η αδιάκοπη χρήση πυρομαχικών και εκρηκτικών στη Γάζα έχει απελευθερώσει τοξικά σωματίδια στον αέρα και το νερό, με τη δυνατότητα να δηλητηριάζουν τους κατοίκους της Γάζας τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, προκαλώντας μεταξύ άλλων καρκίνο, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Κατοικίες, σχολεία, τζαμιά, ακόμη και νοσοκομεία έχουν μεταμορφωθεί σε ένα μείγμα σκόνης και μπλεγμένων μετάλλων. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους, ο αέρας έχει γίνει μη αναπνεύσιμος, το νερό είναι μολυσμένο και τα τρόφιμα λείπουν, εκθέτοντάς τους σε διάφορες ασθένειες», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί, όπως αυτοί που πραγματοποιεί το Ισραήλ, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. «Οι εκτιμήσεις που βασίζονται στις διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

 

Χημικά όπλα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ

Ως επιστέγασμα, το Ισραήλ έχει επίσης χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπως ο λευκός φώσφορος, ο οποίος, πάλι σύμφωνα με το άρθρο του TRT World, όταν εκτίθεται στην ατμόσφαιρα, «καίγεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες –αρκετά υψηλές για να κάψει μέταλλα και οστά– και συχνά προκαλεί πυρκαγιές».

Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει επίσης: «Η Αμερικανική Υπηρεσία Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών αναφέρει ότι ο λευκός φώσφορος μπορεί να συσσωρευτεί αργά στο σώμα των ψαριών που ζουν σε μολυσμένες λίμνες ή ρυάκια». Με άλλα λόγια, αν οι ψαράδες της Γάζας δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην πριν, επειδή το Ισραήλ μείωνε όλο και περισσότερο τα αλιευτικά τους μίλια, με την κατάπαυση του πυρός δεν θα έχουν ούτε ψάρια για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν βαθύνει την καταστροφή και είναι ήδη αισθητές. Οι Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει από λοιμώξεις και ήδη έχει εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας σε σχολείο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Το 80% των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά τις τελευταίες 60 ημέρες.

 

Περιβαλλοντική Νάκμπα που προωθείται από τον Σιωνισμό

Η περιβαλλοντική καταστροφή δεν περιορίζεται στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη, όπου η εθνοκάθαρση προχωρά και όπου το Ισραήλ έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 260 Παλαιστίνιους και τραυματίσει περίπου 3.000 μόνο τις τελευταίες 60 ημέρες, το σιωνιστικό κράτος εφαρμόζει περιβαλλοντικό απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Έχουν μεταφέρει εκεί τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες και έχουν εγκαταστήσει χωματερές πάνω από υδροφόρους ορίζοντες που υδροδοτούν παλαιστινιακές οικογένειες.

Έχει επίσης σφετεριστεί τους φυσικούς πόρους και, από το 1967, έχει κόψει περισσότερα από 800.000 ελαιόδεντρα, γεγονός που επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων οικογενειών.

Η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα και το κύμα εθνοκάθαρσης στη Δυτική Όχθη αποτελούν μια νέα φάση της συνεχιζόμενης Νάκμπα, η οποία, για περισσότερα από 75 χρόνια, έχει επίσης μια περιβαλλοντική συνιστώσα.

Ένας από τους ιδρυτικούς οργανισμούς του σιωνιστικού αποικιακού σχεδίου, το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, ήταν υπεύθυνος για τη μετατροπή του τοπίου των αυτοχθόνων σε ένα τοπίο ευρωπαϊκού τύπου. Κατά τη διαδικασία αυτή, έκοψε χιλιάδες δέντρα, κατέστρεψε τα αυτόχθονα δάση, λίμνες και ποτάμια, ενώ ισχυρίστηκε κυνικά ότι έκανε «την έρημο να ανθίσει», σε έναν από τους σιωνιστικούς μύθους που πουλήθηκαν στον κόσμο κατά την εθνοκάθαρση του 1948.

Όπως τόνισε η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, μία από τις φωνές που καταγγέλλουν την εν εξελίξει σφαγή του παλαιστινιακού λαού, «δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη στην κατοχή». Δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη στη γενοκτονία.

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Soraya Misleh, “Não há justiça climática no genocídio do povo palestino”, Opinião Socialista, 6 Δεκεμβρίου 2023, https://www.opiniaosocialista.com.br/nao-ha-justica-climatica-no-genocidio-do-povo-palestino/.

Soraya Misleh, “There is No Climate Justice in the Genocide of the Palestinian People”, International Worker's League - Fourth International, 10 Δεκεμβρίου 2023, https://litci.org/en/there-is-no-climate-justice-in-the-genocide-of-the-palestinian-people/ (μετάφραση Carlos Sapir).

Soraya Misleh, «No hay justicia climática en el genocidio del pueblo palestino», Liga Internacional de los Trabajadores - Cuarta Internacional, 7 Δεκεμβρίου 2023, https://litci.org/es/no-hay-justicia-climatica-en-el-genocidio-del-pueblo-palestino/ (μετάφραση Natalia Estrada).

 

 

Σημειώσεις

[1] Manal Shqair, Hamza Hamouchene, Hafawa Rebhi, “Econormalização árabe-israelense: apartheid da água e colonialismo verde na Palestina”, Instituto Humanitas Unisinos, 1 Δεκεμβρίου 2023, https://www.ihu.unisinos.br/categorias/634792-econormalizacao-arabe-israelense-apartheid-da-agua-e-colonialismo-verde-na-palestina [μια εκδοχή αυτού του άρθρου: Manal Shqair, Hamza Hamouchene, Hafawa Rebhi, «Η οικο-εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες καλύπτει τα εγκλήματά του», e la libertà, 13 Δεκεμβρίου 2023, https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/9324-%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85, μετάφραση του: Manal Shqair, Hamza Hamouchene, Hafawa Rabhi, “How Arab eco-normalisation of Israel covers up its crimes”, Al Jazeera, 12 Δεκεμβρίου 2023, https://www.aljazeera.com/opinions/2023/12/12/how-arab-eco-normalisation-of-israel-covers-up-its-crimes].

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 12:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.