Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 23:01

Ιράν: Οι μουλάδες αποδυναμώνονται, ο αγώνας του λαού συνεχίζεται

Ιράν: Οι μουλάδες αποδυναμώνονται, ο αγώνας του λαού συνεχίζεται

Babak Kia [1]

ΠΗΓΗhttps://internationalviewpoint.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο θάνατος του προέδρου Ραϊσί στις 19 Μαΐου σε συντριβή ελικοπτέρου δεν θα επηρεάσει πραγματικά τον τρόπο λειτουργίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στο σημερινό θεσμικό σύστημα, την πραγματική εξουσία έχει ο ηγέτης, ο οποίος αποφασίζει για τις κύριες κατευθύνσεις της πολιτικής. Ο πρόεδρος είναι απλώς το νούμερο 2, ένας εκτελεστής.

Τούτου λεχθέντος, ο Ραϊσί είχε προταθεί για να διαδεχθεί τον 85χρονο ασθενή Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Από αυτή την άποψη, ο θάνατός του αποδυναμώνει την εξουσία των Μουλάδων. Θα φουντώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό των φυλών που μοιράζονται την εξουσία και τον πλούτο και θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές λαϊκές εξεγέρσεις.

Ο θάνατος του Ραϊσί αποτέλεσε ασφαλώς αντικείμενο ενός σκηνοθετημένου εθνικού πένθους από τις αρχές.

Το καθεστώς πρόκειται να εκλέξει εσπευσμένα νέο πρόεδρο στις 28 Ιουνίου. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι οι αυθόρμητοι πανηγυρισμοί που ξέσπασαν όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ραϊσί. Από την Τεχεράνη μέχρι το Σακέζ στο Κουρδιστάν (την πόλη καταγωγής της Τζίνα Μαχσά Αμινί), ο πληθυσμός εξέφρασε τη χαρά του λίγο-πολύ ανοιχτά, καθώς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να δικαστεί ο Ραϊσί για τα εγκλήματά του.

Ο "Χασάπης της Τεχεράνης".

Το βιογραφικό του Ραϊσί εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απέχθεια του κόσμου προς αυτόν και την Ισλαμική Δημοκρατία. Στη δεκαετία του 1980, ο Ραϊσί ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στην Τεχεράνη. Υπό τις εντολές του Χομεϊνί, ηγήθηκε της καταστολής και εκτέλεσε περίπου δέκα χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στο τέλος του πολέμου κατά του Ιράκ.

Στόχος του καθεστώτος ήταν να εξαλείψει κάθε πιθανότητα διαφωνίας και να εξαλείψει τη μαχητική γενιά που είχε αντιταχθεί στη δικτατορία του Σάχη, αλλά απέρριπτε και τη δικτατορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αναπληρωτής εισαγγελέας αλλά και εκτελεστής, ο Ραϊσί καταγγέλθηκε από τους επιζώντες αυτού του αιματηρού κύματος ως ο άνθρωπος που σκότωσε αντιπάλους με τα ίδια του τα χέρια. Ο ρόλος του στις εκτελέσεις του 1988 του χάρισε το παρατσούκλι "Χασάπης της Τεχεράνης".

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, επανενεργοποίησε την αστυνομία των ηθών. Φέρει άμεση ευθύνη για την παρενόχληση των γυναικών, τον θάνατο της Ζίνα Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης "Γυναίκα Ζωή Ελευθερία". Έχει επίσης φυλακίσει και βασανίσει συνδικαλιστές ηγέτες, περιβαλλοντολόγους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών και καλλιτέχνες.

Το οικονομικό και κοινωνικό του έργο είναι καταστροφικό.

Χτυπημένος από έναν πληθωρισμό της τάξης του 70%, σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες του καθεστώτος, οι Φύλακες της Επανάστασης και οι συγγενείς τους έχουν γίνει εξαιρετικά πλούσιοι.

Αλληλεγγύη από τους παγκόσμιους ηγέτες

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κανείς δεν θρηνεί για τον θάνατο του Ραϊσί... κανείς εκτός από τους αξιωματούχους του καθεστώτος, τους περιφερειακούς συμμάχους του, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε παράλογο και εγκληματικό στρατόπεδο, αλλά και τους ηγέτες ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών ή κρατών της περιοχής που, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας, προσέφεραν τη βοήθειά τους με την ελπίδα να βρεθεί ο Ραϊσί ζωντανός. Ακόμη και το ΝΑΤΟ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του... Όταν πρόκειται να σωθεί ένας αρχηγός κράτους, οι παγκόσμιοι ηγέτες δείχνουν αλληλεγγύη, παρά τις διαφορές τους.

Αλλά στο Ιράν, κανείς δεν ξεχνά ότι οι ίδιοι αυτοί περιφερειακοί και ευρωπαίοι ηγέτες δεν βιάζονται ποτέ όταν πρόκειται να σώσουν τις χιλιάδες των Ιρανών που έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών ή του ίδιου του καθεστώτος. Κανείς δεν ξεχνά την εγκληματική μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρνείται το άσυλο σε όσους φεύγουν από τη δικτατορία.

Στον αγώνα του ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο λαός του Ιράν βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις και στη διεθνή αλληλεγγύη από τα κάτω.

 https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8538

[1]  Ο Babak Kia είναι ακτιβιστής της " Αλληλεγγύης Σοσιαλιστών στους εργαζόμενους στο Ιράν" και μέλος της Τέταρτης Διεθνούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 21:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.