Παντελής Αυθίνος Να λοιπόν που η Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 14 του Δεκέμβρη αποκτάει την δική της δυναμική και έχει την δυνατότητα να υπερβεί τον ετήσιο εθιμοτυπικό χαρακτήρα με τον οποίο την νοηματοδοτούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.Σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη αποκάλυψαν τις κρυμμένες δυναμικές της περιόδου και τις βαθύτερες ανησυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα–Καμένου... Οι μαχητικές ταξικές δυνάμεις, που οργανώνουν τους αγώνες από τα κάτω και στηρίζουν την αυτενέργεια και την αυτοοργάνωση της βάσης, μπορούν και πρέπει –παρά και ενάντια στις γραφειοκρατίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών– να οργανώσουν αυτήν την δυνατότητα και να…
Η αντιδραστική αξιολόγηση, ο απεργοσπαστικός εκβιασμός της κατάπτυστης τροπολογίας Γεροβασίλη δεν πέρασε! Με ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ που ξεπερνούν το 80% κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απέδειξαν για δεύτερη φορά ότι «η ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Η νέα «αξιολόγηση» δεν χρειάζεται να «μείνει στα χαρτιά», έχει ήδη πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως και ο προηγούμενος νόμος Μητσοτάκη.
H απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο. Αποτελεί σταθμό στο χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αξιοποίησε ένα σύνολο νόμων, συνταγματικών περιορισμών, μνημονικών δεσμεύσεων των προηγούμενων και της παρούσας κυβέρνησης και οδηγιών της ΕΕ για να οδηγήσει στην απόλυση και την απόγνωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των ΟΤΑ όλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα!!
Εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 7-8 Ιουνίου, για τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) και το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Η αναμέτρηση διεξάγεται σε ένα «τοξικό» κλίμα σε επίπεδο πληροφόρησης, σε περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων στην επιχειρηματική διαπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και αναταράξεων σε μια σειρά «μαγαζιά» του κλάδου, όπως είναι ο «Πήγασος» του Μπόμπολα, ο ΔΟΛ του Μαρινάκη, η «Real» του Χατζηνικολάου και άλλα.
Η πείρα μας έχει κάνει όλους ασφαλώς σοφότερους να διαπιστώσουμε πως η οικοδόμηση συλλογικού συσχετισμού απέναντι στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του υπαλλήλους, κυβερνήσεις και τρόϊκες, είναι μονόδρομος. Ασφαλώς, δεν αρκεί η πείρα, όπως δεν αρκεί και η διαπίστωση... Θέλει επιπλέον και πράξη, αλλά και αποτέλεσμα, το οποίο το έχουμε -έστω μικρό- κάθε φορά που ξεπερνάμε τον εγκλωβισμό σε φοβίες και κανιβαλισμούς. Αυτό προσπαθούμε και τώρα, στις εκλογές των σωματείων μας, για να στηρίξουμε την αυτοπεποίθηση όλων μας, εξηγώντας ότι μπορούμε και ότι αξίζει — και ότι είναι και αναγκαίο για να τους σταματήσουμε!
Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο Η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% από το 2018 (περίπου 7 δις κάθε χρόνο) για μεσοπρόσθεσμο διάστημα (δηλαδή για 2-10 χρόνια) επιβεβαιώνει πως έχει ήδη συμφωνηθεί, με τη στήριξη όλου του αστικού πολιτικού προσωπικού που ψήφισε ή στηρίζει το 3ο Μνημόνιο, η επιβολή ενός νέου Μνημονίου κάθε χρόνο!
Σελίδα 1 από 52