Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 21:16

Μπαράζ απολύσεων στην Workable: Οι εργαζόμενοι οργανώνονται και απαιτούν

Μπαράζ απολύσεων στην Workable: Οι εργαζόμενοι οργανώνονται και απαιτούν

Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει... 24 απολύσεις στην εταιρεία Workable, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Οι απολύσεις αφορούν το 9% των εργαζομένων, εκ των οποίων οι 13 είναι στην Αθήνα, 9 στην Βοστώνη και 2 στο Λονδίνο.

Ο μύθος ενός ακόμη «great place to work» καταρρίφθηκε: Στα τέλη Μαρτίου η Workable δήλωνε θωρακισμένη κεφαλαιακά και ότι δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις. Οι μάσκες όμως έπεσαν…

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μ. Βέμπερ (τ.πρ. EPP - European People's Party), πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία της Workable. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την εταιρεία ‘’πηγή αισιοδοξίας’’.

Παράλληλα η Workable βρίσκεται στον ίδιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με άλλες εταιρείες (Endeavor Greece) στον οποίο επίσης όλως “τυχαίως” είναι ιδρύτρια η Μαρέβα – Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη!

?Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.

Καμία νέα απόλυση

Οι εργαζόμενοι δεν είπαν την τελευταία λέξη!

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει .

Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

 

radical.logo

Workable: Ακόμα μια εταιρεία “πρότυπο” δείχνει ποια πραγματικά είναι

Μετά την Beat και άλλες δεκάδες εταιρείες του κλάδου, ήρθε και η σειρά της Workable να κάνει απολύσεις και μάλιστα παραμονή πρωτομαγιάς και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι εμφανές ότι η διοίκηση της Workable θεώρησε “πετυχημένο” το πείραμα Beat και αποφάσισε να ακολουθήσει τα ίδια βήματα, ώστε οι εργαζόμενοι πάλι να πληρώσουν τις ζημιές της εργοδοσίας. Εννιά απολύσεις στην Ελλάδα και δύο απολύσεις στο εξωτερικό, φήμες για εκ νέου απολύσεις την Δευτέρα καθώς και μειώσεις μισθών και κόψιμο των πολυδιαφημισμένων “benefits” είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός άλλης μιας “πετυχημένης startup”, της “αριστείας”, του “άψογου εργασιακού περιβάλλοντος” και “επιτυχημένης επιχειρηματικότητας”.

Ο CEO της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, ένα μήνα πριν διαβεβαίωνε τους εργαζομένους ότι η εταιρεία είναι οικονομικά ικανή να αντέξει τους κραδασμούς και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται, καθώς υπάρχει μεγάλο οικονομικό απόθεμα για αρκετό καιρό ακόμα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλλον για τον CEO της Workable, ένας μήνας είναι ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να κάψει τα οικονομικά του αποθέματα και να προσπαθήσει να προσπαθεί να ρίξει το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

H εταιρεία παρέχει λογισμικό HR και συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών που δουλεύουν με καθεστώς τηλεεργασίας κανονικότατα, και εν μέσω της πανδημίας. Αποτελεί ερώτημα λοιπόν, πώς ξαφνικά η εταιρεία άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα, ενώ τα κεφάλια μερικές μέρες πριν δήλωναν το αντίθετο.

Η Workable, είναι η εταιρεία που είχε χαρακτηριστεί ως «πηγή αισιοδοξίας» από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατα την επίσκεψή του λίγο πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Είναι επίσης η εταιρεία η οποία βρίσκεται στον ίδιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με άλλες εταιρείες (Endeavor Greece) στον οποίο επίσης όλως “τυχαίως” είναι ιδρύτρια η Μαρέβα – Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Στον ίδιο οργανισμό βρίσκεται και μια άλλη εταιρεία που πρόσφατα προέβη σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, η Blueground. Μάλλον η συνταγή της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας και της προώθησης τέτοιων εταιρειών στην Ελλάδα είναι να ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη με μειώσεις μισθών και να κάνουν απολύσεις προκειμένου να μην επηρεαστούν στο ελάχιστο τα κέρδη τους.

Οι απολύσεις ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έβλεπε καμία μείωση στη δουλειά και στις υποχρεώσεις του αλλά και βασίστηκε στις καθησυχαστικές δηλώσεις του CEO.

Για ακόμη μια φορά προφασίζονται την γνωστή καραμέλα της μειωμένης αποδοτικότητας των συναδέλφων, προκειμένου να καλύψουν την κακοδιαχείριση και τον αλόγιστο κάψιμο των χρηματοδοτήσεων που έχουν λάβει μέχρι στιγμής. «Μειωμένη αποδοτικότητα» λοιπόν καταλογίζει η εργοδοσία για τους συναδέλφους, εργαζόμενους που δούλευαν ατέλειωτες ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραδώσουν features για την αξιοποίηση της πλατφόρμας της Workable στις νέες συνθήκες, καθώς τους ζητήθηκε να δώσουν όλοι το “κάτι παραπάνω” και η -ήδη μεγάλη- εντατικοποίηση της εργασίας πέρασε σε νέα επίπεδα τον τελευταίο μήνα. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν ενάμιση χρόνο (Nοεμβρης 2018) η Workable πήρε Series C funding 50 εκατομμύρια δολάρια και τώρα ξαφνικά ΔΕΝ “βγαίνουν” αν δεν κάνουν απολύσεις – μειώσουν μισθούς.

Δεν τους πιστεύουμε! Και σίγουρα δεν θα επωμιστούμε την “ζημιά” όπως δεν μοιραστήκαμε και τα κέρδη τους τόσα χρόνια. Είναι προφανές ότι η πανδημία δεν είναι η ικανή για να βάλει σε ρίσκο τα οικονομικά της Workable. Αποτελεί όμως την ευκαιρία που έψαχναν για απολύσεις, περικοπές και εντατικοποίηση των εργαζομένων με σκοπό την διασφάλιση και αύξηση των κερδών τους. Εμείς με την σειρά μας απαντάμε καμία απόλυση – καμία μείωση μισθών – καμία απώλεια προνομίων των εργαζομένων. Απαντάμε στην εργοδοσία πως θα μας βρουν μπροστά τους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΞΗ

ΟΥΤΕ ΣΤΗ WORKABLE ΟΥΤΕ ΣΤΗ BEAT ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ

https://www.radicalit.gr/

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων της Workable:

Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

1. Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.

2. Καμία νέα απόλυση.

3. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.

4. Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας

https://www.radicalit.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 21:27

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.