Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 21:52

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση: Το Καραβάνι της Υγείας στην Αθήνα (φωτορεπορτάζ)

 

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση: Το Καραβάνι της Υγείας στην Αθήνα (φωτορεπορτάζ)

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στην Αθήνα με το Καραβάνι της Υγείας στις 6/10, όπως ονομάστηκε η απεργιακή πορεία που οργάνωσαν τα σωματεία των νοσοκομείων και οι ομοσπονδίες των υγειονομικών. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το ΕΚΑΒ και το ΓΝΑ Γεννηματάς. Μαζί με τα δύο αυτά σωματεία ξεκίνησαν να βαδίζουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Νικολάου, του Παίδων Πεντέλης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.Στο ύψος της Μεσογείων και της Μιχαλακοπούλου μπήκαν οι εργαζόμενοι από το Λαϊκό και το Αγία Σοφία. Στον κόμβο Κηφισίας και Αλεξάνδρας μπήκαν ο Άγιος Σάββας, το ΕΛΠΙΣ, το Αγλαΐα Κυριακού και το Αγία Όλγα. Όταν η πορεία πέρασε από το Ιπποκράτειο, ενώθηκαν με την πορεία οι εργαζόμενοί του. Στην πλατεία Μαβίλη μπήκαν στη διαδήλωση οι εργαζόμενοι από το Έλενα. Στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής τα νοσοκομεία του Καρπενησίου, της Κορίνθου, του Έβρου, της Αμαλιάδας και το Αττικό. Οι εργαζόμενοι του Αιγινήτειου και του Νίμιτ ςμπήκαν στην πορεία όταν αυτή πέρασε έξω από τα νοσοκομεία τους. Αντίστοιχα και με τον Ευαγγελισμό όπου μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ενώθηκε και το μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
Στην Πανεπιστημίου μπήκαν στη διαδήλωση οι εργαζόμενοι από το Οφθαλμιατρείο και στην Ομόνοια οι εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα. Όλοι μαζί έφτασαν και πολιόρκησαν για ώρα το υπουργείο Υγείας.
«Η Υγεία ανήκει σε όλο το λαό, όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Αγώνας, αγώνας απεργιακός, θα ‘ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», «Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν υγεία για όλο το λαό», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.Μετά το τέλος της διαδήλωσης έγινε συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων στο Εργατικό Κέντρο. Αποφασίστηκε ότι θα προταθεί και στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις Ομοσπονδίες της Υγείας να κλιμακωθεί ο αγώνας με 48ωρη πανελλαδική απεργία. Ταυτόχρονα, θα γίνει κάλεσμα σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για Γενική Απεργία.

 

Nosokomeia.2

Nosokomeia.3

 

 Nosokomeia.4

 

Nosokomeia.5

Nosokomeia.6Nosokomeia.7

Nosokomeia.9

Nosokomeia.10

Nosokomeia.11

Nosokomeia.12

Nosokomeia.13

Nosokomeia.14

 

Nosokomeia.15

 

Nosokomeia.16

 

Nosokomeia.17

 

Nosokomeia.18

 

Nosokomeia.19

 

Nosokomeia.20

 

Nosokomeia.21

 

Nosokomeia.22

 

Nosokomeia.23

 

Nosokomeia.24

 

Nosokomeia.25

 

Nosokomeia.26

Nosokomeia.27

 

Nosokomeia.28

Nosokomeia.29

Nosokomeia.30

 

Nosokomeia.31

 

Nosokomeia.32

Nosokomeia.33

Nosokomeia.34

Nosokomeia.35Nosokomeia.36Nosokomeia.37Nosokomeia.38

 

Nosokomeia.39

Nosokomeia.40

Nosokomeia.41

Nosokomeia.42Nosokomeia.43Nosokomeia.44

Nosokomeia.45

Nosokomeia.46

 

Nosokomeia.47Nosokomeia.48Nosokomeia.49Nosokomeia.50Nosokomeia.51Nosokomeia.52

 www.facebook.com/ergatiki

 

ΣΕΚ: Όλοι μαζί στο δρόμο που έδειξε η απεργία στα Νοσοκομεία,

Για μαζικές προσλήψεις με κλιμάκωση των αγώνων,

Για να σώσουμε δημόσια Υγεία-Παιδεία, Ρεύμα και Νερό από τα Μνημόνια και τους κερδοσκόπους.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει τη σημερινή απεργία και πορεία των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Συνεχίζοντας τη δράση που ονόμασαν «Καραβάνι της Υγείας» και εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβρη, οι απεργοί ξεσήκωσαν όλη την Αθήνα ξεκινώντας από το Γεννηματάς, συσπειρώνοντας στη διαδρομή όλα τα Νοσοκομεία από το Γουδί, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, την πλατεία Μαβίλη, τον Ευαγγελισμό και φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας. Μαζί τους ενώθηκαν αντιπροσωπείες απεργών από τις άλλες πόλεις.

Το αίτημα για μαζικές προσλήψεις και αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ δεν είναι «άλλη μια κλαδική διεκδίκηση», είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης που παλεύει για να προστατέψει τις βασικές της ανάγκες από την επέλαση των Μνημονίων και των αρπακτικών της αγοράς. Είναι το ίδιο μέτωπο που ανοίγουν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούν να καλυφθούν τα κενά στα Σχολεία και οι εργαζόμενοι στους Δήμους με τις κινητοποιήσεις για στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ, στη ΔΕΗ, στις Συγκοινωνίες, στα Λιμάνια, στα Αεροδρόμια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Είναι ενίσχυση της κοινής εργατικής αντίστασης ενάντια στα σχέδια για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και του συνδικαλισμού που ετοιμάζει η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημόνιου.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση που χτύπησε με τα ΜΑΤ τους συνταξιούχους την ώρα που κόβει τις συντάξεις και εκχώρησε στο τροϊκανό «Υπερταμείο» όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, έτρεξε επικοινωνιακά να προλάβει τους απεργούς των Νοσοκομείων ανακοινώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους καναλάρχες για να κάνει προσλήψεις του χρόνου. Πρόκειται για κοροϊδία καθώς τέτοιες εξαγγελίες έχουν αθετηθεί ξανά και ξανά και βέβαια δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των κενών θέσεων και μάλιστα χωρίς μονιμότητα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επικοινωνιακή υποκρισία δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πόσο φοβάται τις απεργίες και άρα πόσες δυνατότητες ανοίγονται για κλιμάκωση των αγώνων που βάζουν τις ανάγκες της εργατικής τάξης πάνω από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.

Μια τέτοια κλιμάκωση είναι εφικτή όταν οργανώνεται από τα κάτω, όπως έδειξαν οι απεργοί των Νοσοκομείων που στηρίχτηκαν στη δράση των σωματείων, των επιτροπών αγώνα και του κοινού Συντονιστικού που χτίζουν. Αυτή τη δράση μπορούμε και πρέπει να την απλώσουμε παντού, στηρίζοντας τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλους τους εργατικούς χώρους και τις εργατογειτονιές, ενισχύοντας τον Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια και τις Ιδιωτικοποιήσεις και δυναμώνοντας την κοινή πάλη της Αριστεράς και ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αγωνίζεται για τη συνολική ανατροπή του συστήματος που γεννάει όλες αυτές τις αντεργατικές επιθέσεις.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα,

Αθήνα, 6 Οκτώβρη 2016.

ΣΕΚ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.