Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 00:16

Eνάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, Τετάρτη 18/12, 6 μμ πλατεία Κολοκοτρώνη

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕ

Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών!

Αύξηση τώρα των δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ε.Ε. και τη σκληρή λιτότητα όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ή ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ), ψηφίζει ένα ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ επικοινωνιακά εμφανίζει προϋπολογισμό ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών. Είναι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και επίθεση διαρκείας στα λαϊκά εισοδήματα. Συνέχιση με ανθρωποβόρα δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2012 και 2% μέχρι το 2060, ενίσχυση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και δραστική μείωση της κοινωνικής πολιτικής.

Εμφανίζουν ως θετικά μέτρα 1,89 δις, τις παροχές στις επιχειρήσεις, μαζί με τα μέτρα μείωσης του φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι 10.000 και τα 123 εκατομμύρια των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί, χωρίς να αναφέρεται στις συνολικές γεννήσεις. Οι μειώσεις φόρων στο κεφάλαιο ανέρχονται στα 616 εκατομμύρια ευρώ. Με μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις κατά 4%, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα της τάξης των 75 εκατομμυρίων, μείωση 26 εκατομμύρια για τις εργολαβικές εταιρείες. Στο κεφάλαιο θα μοιραστεί άμεσα και κονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που φθάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες θα δώσουν 460 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και καλύπτουν μόνο το 7,6% των συνολικών εσόδων. Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα, που η πλειοψηφία είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν 11,4 δισεκατομμύρια, 325 εκατομμύρια πιο πολλά από το 2019. Οι αυξήσεις φόρων είναι 760 εκατομμυρίων, αφού οι εισπράξεις προβλέπεται να εκτιναχθούν στα 52,1 δις. Οι εισπράξεις από τον πλέον αντιλαϊκό φόρο, το ΦΠΑ, θα ανέβουν στα 18,3 δισεκατομμύρια. Ακόμα έχουμε θεσμική πρόβλεψη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών 123 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Στις κοινωνικές δαπάνες υπάρχουν μειώσεις 634 εκατομμυρίων στα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και κοινωνική μέριμνα. Περικόπτονται ακόμα και τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ με μείωση 173 εκατομμύρια, τα οικογενειακά επιδόματα με μείωση 139 και το επίδομα ενοικίου με μείωση 51. Τα επικοινωνιακά τρικ που μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις διαψεύδονται από το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι και αυτό μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ η αύξηση των κρατικών εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές είναι 593 εκατ. ευρώ που προέρχονται κύρια από μισθωτούς.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας τείνει σε μια μείωση 30% από το 2009 μέχρι σήμερα. Σε ποσοστό του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία ανέρχεται σε 2,82% κι ενώ είναι τεχνηέντως ελάχιστα αυξημένος σε απόλυτο αριθμό, είναι μειωμένος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ (-0,05). Ενώ λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων υπάρχει μια άνοδος, ταυτόχρονα δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα, προϋπολογισμένο έστω και ένα 1 ευρώ, για τους… διορισμούς στην Γενική Παιδεία, στην «μείζονα κατηγορία παροχές σε εργαζόμενους» που είπε η Κεραμέως. Καμιά διευκρίνιση για χρονοδιάγραμμα. Επίσης μεταφέρεται το ’20 το ποσό για τις προσλήψεις της ειδικής αγωγής. Οι 38.000 αναπληρωτές συνάδελφοι σε όλη την εκπαίδευση και η ελαστική εργασία ήρθαν για να μείνουν. Οι όποιοι διορισμοί είναι και θα είναι μόνο αποτέλεσμα της πλατιάς και μαζικής συγκρουσιακής πάλης του κινήματος. Κατά τα άλλα τα σχολεία θα αντιμετωπίζουν μέχρι νεωτέρας, καταρρέοντα κτίρια, χαμηλά αμειβόμενους καθηγητές, μαθητές με αξία το φροντιστήριο χωρίς όραμα και με μέλλον ανεργίας, συγχωνεύσεις, πολυπληθή τμήματα, εκπαιδευτικό προσωπικό μετακινούμενο σε πολλά σχολεία, συνεχείς αλλαγές σε ταξικότερη κατεύθυνση στο περιεχόμενο σπουδών, τον επικείμενο πέλεκυ της αξιολόγησης κλπ.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα και ο κόσμος των εκπαιδευτικών πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη συναίνεση και την υποταγή του κυρίαρχου συνδικαλισμού και να οργανώσει τον αγώνα με στόχο την ανατροπή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Αυτό το καθήκον δε μπορούν να το εκπληρώσουν οι απαξιωμένες και υποταγμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη συμμετοχή τους σε στημένους κοινωνικούς διαλόγους και διεκδικήσεις της μιζέριας και της ζητιανιάς. Απέναντι στην πολιτική της αιώνιας λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής και στους προϋπολογισμούς της φτώχειας πρέπει να αντιτάξουμε την πρόταση της άμεσης συλλογικής αντίστασης και δράσης, με τις μορφές του ενιαίου ανυποχώρητου διακλαδικού αγώνα και συντονισμού μέχρι τη νίκη. Να παλέψουμε για να ανατραπεί η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και η οικονομική πολιτική επικυριαρχία της Ε.Ε.

Όλοι την Τετάρτη 18/12/19 στις 6μμ στον ΟΤΕ στη Σταδίου και πορεία στη Βουλή!

 

Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων

Όλοι την Τετάρτη 18/12 στις 6μμ στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία στη Βουλή

Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό λιτότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε ένα ακόμα ακραία μνημονιακό αντιλαϊκό προϋπολογισμό συνεχίζοντας τη σκληρή λιτότητα των όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Είναι προκλητικό, μάλιστα το επικοινωνιακό σκηνικό που παρουσιάζει τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει ότι πρόκειται για φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και περικοπές στο λαϊκό εισόδημα. Τα ματωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5%, η ενίσχυση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, τα μειωμένα ποσά για κοινωνική πολιτική είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του που συνεχίζουν την επίθεση διαρκείας στα λαϊκά εισοδήματα.

Φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Ο ΓΚΠ προβλέπει: α) σημαντικές «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο ύψους 616 εκ. € β) μείωση κατά 123 εκατομμύρια ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματικών ομίλων, και γ) διασφάλιση πάνω από 6 δισ. ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

Στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

Στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Από αυτές τις δύο κατηγορίες, οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 616 εκατ., ενώ από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη προβλέπονται απώλειες 26 εκατ.

Τέλος για τους «επενδυτές» προβλέπονται επιδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού ύψους 6,75 δισ. € (τα 6 δισ. με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Φοροληστεία σε βάρος του λαού

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα:

Τα ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά περίπου 760 εκατ., από 51,4 δισ. φέτος, στα 52,16 δισ. το 2020.

ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,415 δισ. (από 11,09 δισ. φέτος), αύξηση 325 εκατ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση, στα 18,27 δισ. (από 17,8 δισ.), με αύξηση κατά 470 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7,2 δισ. με αύξηση 88 εκατ.

- ο φόρος εισοδήματος, που αναλογεί στις κάθε είδους εταιρείες, αποτελεί μόλις το 7,6% των φόρων. Το υπόλοιπο ποσό, το 92,4% το πληρώνουν οι εργαζόμενοι!!!!!

Ταυτόχρονα, προωθούνται μειώσεις της τάξης των 634 εκ. ευρώ για όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για επιπλέον μειώσεις στα ήδη μειωμένα κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και κοινωνική μέριμνα. Περικόπτονται ακόμα και τα προνομιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκατομμύρια, τα οικογενειακά επιδόματα, που μειώνονται κατά 139 εκατομμύρια, και το επίδομα ενοικίου, που μειώνεται κατά 51 εκατομμύρια.

Τα επικοινωνιακά τρικ που μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις διαψεύδονται από το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι και αυτό μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη συναίνεση και την υποταγή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού και να οργανώσει το επόμενο διάστημα απεργιακό αγώνα για την ανατροπή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα.

Η Πρωτοβουλία σωματείων για συντονισμό καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 18/12, στις 6μμ στην πλ. Κολοκοτρώνη παλιά Βουλή και πορεία στη Βουλή.

Η γραμματεία της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 00:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.