Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 22:25

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου: Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία εργαζομένων σε ΜΚΟ την Πέμπτη 30/1

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΚΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/1

Στα μέσα Δεκέμβρη του 2019 η διοίκηση της ΜΚΟ Άρσις ανακοινώνει τις απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους 6 εργαζομένων του Κέντρου Υποστήριξης Νέων στην Αθήνα. Τις μέρες που ακολούθησαν, μετά από επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με το προσωπικό, η εργοδοσία της ΜΚΟ κατέληξε στη μετατροπή των συμβάσεων δύο συναδελφισσών/συναδέλφων σε μερικής απασχόλησης και στην παράταση σύμβασης ενός μήνα για μία συναδέλφισσα. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του ΚΥΝ, μετά από τρεις στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις με την εργοδοσία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 30/1, την οποία κήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και υποστηρίζει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ.

Η υπόθεση της ΜΚΟ Άρσις δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Πρόσφατα η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε από τη μια μέρα στην άλλη σε μαζικές απολύσεις της πλειοψηφίας του προσωπικού του προγράμματος της επιτροπείας, αιφνιδιάζοντας τόσο τις/τους εργαζόμενες/εργαζόμενους, όσο και τα υπ' ευθύνη της ασυνόδευτα ανήλικα.

Πάγια δικαιολογία των αφεντικών των ΜΚΟ όταν πρόκειται να προβούν σε απολύσεις είναι οι “δυσκολίες” στη χρηματοδοτική ροή, κάτι που φανερώνει όχι μόνο την προχειρότητα με την οποία σχεδιάζουν τα εκάστοτε επιχειρησιακά τους προγράμματα, αλλά και την αδιαφορία τους για τα δικαιώματα του πληθυσμού που κατά τ' άλλα διατείνονται ότι “ωφελούν”.
Με λίγα λόγια, το “ανθρωπιστικό” τους προσωπείο καταρρέει όταν παύει να εξυπηρετεί τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που καταδεικνύουν την αβεβαιότητα και την επισφάλεια που κυριαρχεί στο χώρο των ΜΚΟ. Η εργασιακή μας καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από την καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τη μη αναγνώριση των πτυχίων μας και του πραγματικού καθεστώτος εργασίας μας, την καθυστέρηση στις πληρωμές μας, την υπογραφή συνεχόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την ανασφάλιστη εργασία, το «μπλοκάκι», τις στοχοποιήσεις και εκδικητικές απολύσεις όσων διεκδικούν αυτά που δικαιούνται.

Εξ'άλλου, η σύγχρονη εργασιακή μας πραγματικότητα εδώ και χρόνια ορίζεται ως μια διαρκής -και πλέον κανονικοποιημένη- έκτακτη ανάγκη, μία συνθήκη εξαίρεσης που επιτρέπει και “δικαιολογεί” κάθε είδους παραβιάσεις και ψυχολογικούς και ηθικούς εκβιασμούς από τις εργοδοσίες των ΜΚΟ.

Ταυτόχρονα, ως εργαζόμενες/εργαζόμενοι στη Λέσβο, δραστηριοποιούμαστε σε ένα πεδίο που διαρκώς συρρικνώνει δικαιώματα, περιορίζει ελευθερίες και επιβάλλει την πειθάρχιση στο “δόγμα της ασφάλειας”. Ειδικά οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας, εκτός του ότι παραβιάζουν καταφανώς τα δικαιώματα των αιτουσών/αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων, αναβαθμίζουν το ρόλο της αστυνομίας και του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού (ακόμα και με συμμετοχή σε συνεντεύξεις ασύλου) και επιβάλλουν την καταστολή και την αστυνομοκρατία απέναντι σε όποια/όποιον δικαίως αντιστέκεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άδικη κράτηση στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μόριας των τριών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο και ενώ ο εισαγγελέας αποφάσισε την μη προφυλάκιση τους. Στα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. κρατούνται σε άθλιες συνθήκες άνθρωποι με μόνο κριτήριο την καταγωγή τους. Επίσης στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το εφετείο των 35 που συνελήφθησαν αυθαίρετα τον Ιούλιο του 2017 μετά απο διαμαρτυρία στο στρατόπεδο της Μόριας.

Απέναντι στην εξαθλίωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, απαντάμε με κοινούς αγώνες προσφύγων και εργαζομένων για ζωή και αξιοπρέπεια.
Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απαντάμε με αλληλεγγύη και συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες.

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ / ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ
-ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ
-ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ΜΟΡΙΑΣ
-ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 35
-ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ
-ΚΑΜΙΑ/ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΗ/ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το ΣΒΕΜΚΟ την Πέμπτη 30/1

Καλούμε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/εργαζόμενους σε ΜΚΟ σε συμμετοχή στη διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω στις 19/3

Καλούμε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/εργαζόμενους βάσης σε ΜΚΟ να συμμετέχουν στη συνέλευση, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τα αιτήματά μας και να διευρύνουμε τους αγώνες μας.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 22:31

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.