Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 20:26

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Κινητοποίηση 21 Απριλίου ενάντια στην απόφαση για κατάργηση των ορθοπεδικών εφημεριών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ:

Κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Απριλίου ενάντια στην απόφαση για κατάργηση των ορθοπεδικών εφημεριών

Τη διεξαγωγή κινητοποίησης διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, έξω από την πύλη του Ασκληπιείου, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με αφορμή την αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την Πέμπτη 15 Απριλίου το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που, σημειωτέον, έγινε έξω από το νοσοκομείο.

Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους της νοτιοανατολικής Αττικής, σε σωματεία εργαζομένων, σε συλλόγους και φορείς, για συμμετοχή στην κινητοποίηση και ζητά τη συμπαράσταση του κόσμου ενάντια στα σχέδια που συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο.

Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στα νότια προάστια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15:00 και εφημερεύει κάθε 4ηημέρα. Έτσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ηςΥΠΕ. Αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 6 Απριλίου.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν είναι χαρακτηριστικά:

– Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μ.ο. 81 ασθενείς.

– Το 2019 έγιναν 2.180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία

– Το 2020 έγιναν 1.750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Δέσποινα Τοσονίδου: «Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτό. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία. Ξέρουμε επίσης ότι κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες του νοσοκομείου μας δεν αιτήθηκε ένα τέτοιο μέτρο, πλην ίσως της διοίκησης, που επισήμως δηλώνει ότι δεν γνώριζε… Παράλληλα, μάς ζητά να κάνουμε υπομονή και να το ….. δοκιμάσουμε, ενώ προσπαθεί να μας πείσει με αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «επιβαρύνεται σημαντικά το Ασκληπιείο λόγω της μετατροπής του Θριασίου και του Ερυθρού σε νοσοκομεία κόβιντ, δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό, οπότε το κλείσαμε».

Όπως αναφέρθηκε, την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων (Θριάσιο, Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Σωτηρία), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντιμετώπιση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ;

Ένα βασικό ζήτημα που τέθηκε ήταν το ποιον ευνοεί μια τέτοια απόφαση. «Μήπως εν τέλει τα κριτήρια σας είναι αυτά της ενίσχυσης της ιδιωτικής κερδοφορίας στην περιοχή των νοτίων; Ποιος κερδίζει από την περιστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου μας; Μήπως τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής;» Και τόνισαν: «Τι θα γίνει εάν κάποιος εργαζόμενους delivery έχει ατύχημα; Θα ταξιδέψει μέχρι το ΚΑΤ, ενώ κινδυνεύει η ζωή του;»

«Καλούμε», τόνισαν, «τους κατοίκους της Νοτιανατολικής Αττικής να υπερασπιστούν το Ασκληπιείο Βούλας. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου μας».

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Γαρδικλής, γενικός γραμματέας του Σωματείου, ανέφερε ότι: «Εδώ κι ένα χρόνο έχει έρθει στο νοσοκομείο μόνο ένας ειδικός παθολόγος. Ζούμε ένα έγκλημα εδώ και ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός κλίνης ΜΕΘ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση εδώ κι ένα χρόνο με την έναρξη της πανδημίας, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πριν ένα χρόνο ζητούσαμε απλές χειρουργικές μάσκες και τις έκρυβαν στο γραφείο του διοικητικού διευθυντή. Στη συνέχεια ζητήσαμε να δούμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνο στα χαρτιά! Γίνεται έξωση σε ασθενείς αιμοκαθαιρούμενους που είναι ακριβώς δίπλα από covid ή ρευματολογικό. Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν νοσηλεύονται περιστατικά covid στον 3ο και 4ο όροφο μάς απάντησαν “δεν έγιναν γι αυτό οι δωρεές”»!

Τέλος, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη «βιομηχανία ΕΔΕ σε βάρος συναδέλφων από τη Διοίκηση», κάτι που έχουν καταγγείλει και στο παρελθόν. «Σε δέκα μήνες ένας νοσηλευτής έχει αλλάξει 7 τμήματα…!», τόνισαν, επειδή απλά αντιδρά σε αποφάσεις της Διοίκησης και της Υγειονομικής Περιφέρειας.

https://www.3bnews.gr/

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου

Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

ΟΧΙ στην αναστολή της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας

Κικίλια και Κοντοζαμάνη

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Μετά από 50 χρόνια καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας, το Ασκληπιείο Βούλας, το μοναδικό δη­μό­σιο νο­σο­κο­μεί­ο στα νότια προ­ά­στια, κλείνει την πύλη του καθημερινά στις 15:00 και εφημερεύει κάθε 4η ημέρα. Έτσι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.

Στην καθημερινή ορθοπεδική εφημερία του Ασκληπιείου εξετάζονται κατά μ.ο. 81 ασθενείς. Το 2019 έγιναν 2.180 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία, το 2020 έγιναν 1.750 έκτακτα ορθοπεδικά χειρουργεία. Δεν ξέρουμε πότε αποφασίστηκε αυτή η αθλιότητα σε βάρος των κατοίκων της Νοτιανατολικής Αττικής. Ξέρουμε όμως ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας το ανακάλυψε τυχαία, αφού δεν περισσεύει σεβασμός από τους κυβερνώντες για την ενημέρωση των υγειονομικών του Ασκληπιείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ξέρουμε επίσης ότι κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες του νοσοκομείου μας δεν αιτήθηκε ένα τέτοιο μέτρο, πλην ίσως της διοίκησης, που επισήμως δηλώνει ότι δεν γνώριζε, παράλληλα δε μας ζητάει να κάνουμε υπομονή και να το ….. δοκιμάσουμε, ενώ προσπαθεί να μας πείσει με αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου «επιβαρύνεται σημαντικά το Ασκληπιείο λόγω της μετατροπής του Θριασίου και του Ερυθρού σε νοσοκομεία κόβιντ, δεν έχουμε επάρκεια σε προσωπικό, οπότε το κλείσαμε».

Την ώρα που μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν κλείσει την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων (Θριάσιο, Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Τζάνειο, Σωτηρία), την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα καταστήματα και τα λύκεια αυξάνοντας έτσι την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, η αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου έχει ως αποτέλεσμα να μένει σε ολόκληρη την Αττική μόνο το ΚΑΤ για την αντι­με­τώ­πι­ση του επείγοντος ορθοπεδικού περιστατικού.

Κύριε Κικίλια, κύριε Κοντοζαμάνη, κύριε Ροϊλέ, κύριοι της Διοίκησης του Ασκληπιείου Βούλας, βάσει ποιων κριτηρίων πήρατε αυτή την τόσο επιζήμια για τους κατοίκων των νοτίων, αλλά και των νησιών, απόφαση; Βλέπετε, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι τα κριτήρια αυτά είναι υγειονομικά. Έχετε κάνει τα πάντα ένα χρόνο τώρα για να μας αποδείξετε ότι ποσώς ενδιαφέρεστε για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας. Αφήνετε το ΕΣΥ απροστάτευτο, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την εξαθλίωση και την απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου, οργανώνετε μέρα με την ημέρα την απαξίωση των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Ανοιγοκλείνετε, κύριοι υπουργοί και κύριοι διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του Ασκληπιείου 100 και πλέον κλίνες Covid στο νοσοκομείο μας χωρίς καμία ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ανοιγοκλείνετε τη ρευματολογική κλινική, μειώσατε τα τακτικά χειρουργεία. Και τώρα, επιχειρείτε άλλο ένα χτύπημα στο αδια­πραγ­μά­τευ­το κοι­νω­νι­κό αγαθό της υγεί­ας και της ζωής, χωρίς να υπάρ­χει σαφής αι­τιο­λο­γι­κή συ­σχέ­τι­ση με την παν­δη­μία Covid.

Κύριοι της διοίκησης, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη είστε υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους των νοτίων.

Μήπως εν τέλει τα κριτήρια σας είναι αυτά της ενίσχυσης της ιδιωτικής κερδοφορίας στην περιοχή των νοτίων; Ποιος κερδίζει από την περιστολή της ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου μας; Μήπως τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιοχής;

Πρό­κει­ται για άλλη μία κα­θα­ρά τα­ξι­κή επιλογή της κυ­βέρ­νη­σης, που σε πε­ρί­ο­δο σφο­δρής παν­δη­μί­ας, επι­λέ­γει με κυ­νι­σμό την επι­βί­ω­ση μόνο όσων έχουν να πλη­ρώ­σουν ιδιω­τι­κά θε­ρα­πευ­τή­ρια. Covid και μη-covid πε­ρι­στα­τι­κά απο­τε­λούν επι­κίν­δυ­νη πε­ρι­πέ­τεια για τους «εξαρ­τώ­με­νους» από το μισθό τους.

Κύριοι του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ, κύριε Πλεμμένε και κύριε Βουγιουκλάκη, οργανώνετε την απαξίωση του νοσοκομείου μας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Σας καλούμε να άρετε άμεσα την απόφαση για απόσυρση του Ασκληπιείου από την καθημερινή ορθοπεδική εφημερία. Δεν θα σας αφήσουμε να ρημάξετε το δημόσιο νοσοκομείο. Ενισχύστε ΤΩΡΑ το Ασκληπιείο Βούλας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι στη συρρίκνωση της λειτουργίας του, όχι στην αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας.

Ως εδώ! Καλούμε τους κατοίκους της Νοτιανατολικής Αττικής να υπερασπιστούν το Ασκληπιείο Βούλας. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου μας.

Σας καλούμε όλους και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 21 Απριλίου 19:00 μπροστά στο Ασκληπιείο Βούλας.

Βούλα 15-04-2021

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                        Ο Γ. Γραμματέας

Δέσποινα Τοσονίδου             Δημήτρης Γαρδικλής

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 20:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.