Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 12:22

Τι είναι η αναπαραγωγική δικαιοσύνη;

Angi Becker Stevens

Τι είναι η αναπαραγωγική δικαιοσύνη; 1

Ομιλία της φεμινίστριας συγγραφέας Angi Becker Stevens σε μια εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στο Ανν Άρμπορ.

Είσαστε όλοι εδώ σήμερα, γιατί συνειδητοποιούμε τι είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας φεμινιστικής αντίστασης. Είναι επίσης μια κρίσιμη στιγμή για να οικοδομήσουμε αυτό το είδος του πραγματικά διαθεματικού φεμινιστικού κινήματος2 που χρειαζόμαστε, το οποίο μιλά για τα δικαιώματα όλων των γυναικών και όχι μόνο μερικών. Και ένας ουσιαστικός τρόπος για να οικοδομήσουμε αυτό το κίνημα είναι να προχωρήσουμε πέρα από την πολιτική υπέρ της επιλογής που επικεντρώνεται στην άμβλωση και την αντισύλληψη, σε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι σημαίνει πλήρης αναπαραγωγική δικαιοσύνη.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη είναι ένα πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τις έγχρωμες γυναίκες και ορίζεται από την βασική πεποίθηση ότι κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν και πότε θα έχει ένα μωρό, να αποφασίσει αν δεν θα έχει μωρό και να μεγαλώσει τα παιδιά που έχει ήδη σε ένα ασφαλές περιβάλλον και σε μια υγιή κοινότητα, χωρίς να απειλείται από διαπροσωπική ή κρατική βία.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει όχι μόνο ότι η έκτρωση παραμένει νόμιμη, αλλά όλες οι γυναίκες - συμπεριλαμβανομένων των φτωχών γυναικών, οι οποίες είναι δυσανάλογα πιθανό να είναι και έγχρωμες γυναίκες - έχουν πράγματι πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό σημαίνει δωρεάν άμβλωση, που παρέχεται κοντά στο σπίτι και χωρίς εμπόδια, όπως είναι οι υποχρεωτικές περίοδοι αναμονής, επεμβατικές υπερηχογραφίες ή απαιτούμενη γονική συγκατάθεση.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει να έχουμε πλήρη έλεγχο σε όλες τις πτυχές της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής ζωής μας, που σημαίνει τον τερματισμό κάθε σεξουαλικής βίας.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι οι τρανς άντρες και γυναίκες, καθώς και τα μη δυαδικά άτομα και τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο, έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στον τομέα της αναπαραγωγής και παροχή ιατρικών υπηρεσιών επιβεβαίωσης της σεξουαλικότητας και του φύλου.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα διατροφής και μητρότητας για όλες τις εγκύους γυναίκες. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι ενθαρρύνονται όλες τις γυναίκες να κάνουν πραγματικά ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την αναπαραγωγική τους περίθαλψη, από την αντισύλληψη έως τον τοκετό.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει το δικαίωμα των κουίρ ατόμων να έχουν παιδιά και να σχηματίζουν οικογένειες με την υποστήριξη των κοινοτήτων τους, χωρίς το φόβο της βίας.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει υποστήριξη σε εγκύους γυναίκες ανεξαρτήτως της ηλικίας, της φυλής, της κατάστασής τους ως μετανάστριες ή της οικονομικής τους κατάστασης.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει το δικαίωμα των γυναικών να ανατρέφουν τα παιδιά τους. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι δεν πρέπει πλέον να απομακρύνονται τα παιδιά από τη φροντίδα γονιών των οποίων το μόνο έγκλημα είναι η φτώχεια. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει όχι πλέον εξευτελισμό των μαύρων γυναικών ως «βασίλισσες της κοινωνικής πρόνοιας»3.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει επισιτιστική ασφάλεια και καθαρό πόσιμο νερό. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι αντί να λέμε στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να μην έχουν παιδιά, τερματίζουμε το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο αναγκάζει εξαρχής τους ανθρώπους να ζουν στη φτώχεια.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει εγγυημένη αμειβόμενη άδεια μητρότητας. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει την οικονομική στήριξη των γυναικών που ασκούν επί του παρόντος μη μισθωτή εργασία φροντίδας των παιδιών στο σπίτι και την προσφορά δωρεάν, ποιοτικής παιδικής μέριμνας για όσες εργάζονται έξω από το σπίτι.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει τη θεραπευτική αγωγή αντί για ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον τερματισμό ολόκληρου του ρατσιστικού συστήματος φυλακών που διαχωρίζει τις οικογένειες. Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες για τις έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές, καθώς και προγράμματα για να τις βοηθήσουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους μετά την απελευθέρωσή τους.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει τον τερματισμό της αστυνομικής βίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μαύρες μητέρες ποτέ δεν θα πρέπει να θάψουν τα παιδιά τους επειδή φορούσαν κουκούλα ή επειδή έπαιζαν στο πάρκο.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει περιβαλλοντική δικαιοσύνη και τερματισμό του περιβαλλοντικού ρατσισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αναπνέουν αέρα που έχει δηλητηριαστεί από τους αποτεφρωτές ή να πίνουν νερό που έχει δηλητηριαστεί με μόλυβδο.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι καμία γυναίκα ή παιδί δεν θα πρέπει να ζει με το φόβο της βίας στο σπίτι και ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν πρόσβαση σε πόρους που θα τους επιτρέπουν να ξεφύγουν από την κακοποίηση.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που σκοτώνουν τα παιδιά και τους γονείς τους σε όλο τον κόσμο. Σημαίνει την υποδοχή των προσφύγων που αναζητούν μόνο ένα ασφαλές μέρος για να υπάρξουν.

Η αναπαραγωγική δικαιοσύνη σημαίνει ότι οι γονείς δεν θα χωρίζονται πια από τα παιδιά τους με απελάσεις, κρατήσεις ή φυλάκιση.

Πρέπει να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε εναντίον των επιθέσεων που πραγματοποιούνται ενάντια στα αναπαραγωγικά δικαιώματα από αυτή τη σημερινή διοίκηση [των ΗΠΑ]. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η πλήρης αναπαραγωγική δικαιοσύνη για όλες και όλους δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί από οποιονδήποτε πρόεδρο ή από οποιοδήποτε μεγάλο κόμμα στα πλαίσια του σημερινού μας συστήματος. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε πλήρη αναπαραγωγική δικαιοσύνη χωρίς να καταργήσουμε την καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική και λευκής υπεροχής ετερο-πατριαρχία. Και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε ένα φεμινιστικό κίνημα που δεν θα συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο.

Μετάφραση: e la libertà

Πηγή: Angi Becker Stevens, «What is Reproductive Justice?», Against the Current, φ. 188, Μάιος, Ιούνιος 2017, Solidarity και International Viewpoint, 27 Απριλίου 2017. 

Σημειώσεις

1 [Σ.τ.Μ.:] Για τους όρους «αναπαραγωγική δικαιοσύνη» και «αναπαραγωγικά δικαιώματα», βλ., Rachael Ferguson, Gwyneth Lonergan, «Συλλογική ευθύνη: τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Ευρώπη σε κρίση», Φύλο συκής, 22 Μαΐου 2014. 

2 [Σ.τ.Μ.:] «Διαθεματικός φεμινισμός», βλ., «Φεμινισμός και διαθεματικότητα», Provo, 19 Μαΐου 2016: «Ο όρος intersectionality (στα ελληνικά αποδίδεται ως “διαθεματικότητα”) εισήχθη από την Kimberle Crensheaw». Βλ. επίσης: Abbey Volcano, J. Rogue, «Φεμινισμός, Διαθεματικότητα και Αναρχισμός», Rebel, 22 Νοεμβρίου 2013 και «Γλωσσάρι για τον φεμινισμό», SocialPolicy.gr, 23 Μαρτίου 2017. 

3 [Σ.τ.Μ.:] Ο όρος «welfare queens» χρησιμοποιείται συστηματικά από τον αμερικανικό δεξιό και νεοφιλελεύθερο πολιτικό και δημοσιογραφικό λόγο, για να στιγματίσει κυρίως τις φτωχότερες μαύρες ανύπαντρες μητέρες, οι οποίες, υποτίθεται ότι γεννάνε συνεχώς παιδιά για να εισπράττουν επιδόματα από την κοινωνική πρόνοια με τα οποία ζουν πλουσιοπάροχα. Ο όρος επινοήθηκε πρώτη φορά το 1974, ίσως από τον George Bliss, στη κίτρινη φυλλάδα Chicago Tribune και λίγο αργότερα εντάχθηκε στην πολιτική ρητορική του Ρέιγκαν κατά την προσπάθειά του να διαλύσει το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Βλ., «Welfare queens», Wikipedia

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 12:29
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.