Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 12:54

Αλληλεγγύη στην LGBTIQ κοινότητα της Αιγύπτου

Joseph Daher

Αλληλεγγύη στην LGBTIQ κοινότητα της Αιγύπτου

Μια πρωτοφανής αστυνομική καταστολή έχει ξεκινήσει εναντίον της LGBTQI κοινότητας στην Αίγυπτο από τις 22 Σεπτεμβρίου 2017, μετά τη συναυλία του Λιβανέζικου συγκροτήματος MashrouLeila στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σημαίες του ουράνιου τόξου, του συμβόλου της κοινότητας LGBT, εμφανίστηκαν από κάποιους στο κοινό.

Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα της συναυλίας, πολιτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου και θρησκευτικοί λόγιοι του Αλ-Άχζαρ καταδίκασαν τους ανθρώπους που κυμάτιζαν τις σημαίες του ουράνιου τόξου και πίεσαν το κράτος να σταματήσει την προσπάθεια διαφθοράς -όπως την αποκαλούν- της νεολαίας. Μια εκκλησία διοργάνωσε μια αντι-γκέι διάσκεψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να συλλαμβάνουν δεκάδες άτομα -LGBTQI ή θεωρούμενα ως LGBTQI- τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τη συναυλία. Τουλάχιστον 57 άτομα έχουν φυλακιστεί στην Αίγυπτο από τότε.

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων κατηγορήθηκε για «ακολασία» ή για «προαγωγή της ακολασίας», σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του νόμου κατά της πορνείας και κατά της ακολασίας του 1961. Άλλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διευκόλυνση ακολασίας και ως μέλη απαγορευμένης ομάδας για την υπονόμευση των διατάξεων του Συντάγματος και του νόμου για την προαγωγή των «παρεκκλίσεων». Αυτοί οι νόμοι χρησιμοποιούνται από τα δικαστήρια για να παρακάμψουν την απουσία ρητής τιμωρίας της ομοφυλοφιλίας στην Αίγυπτο.

Οκτώ άτομα που συνελήφθησαν έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έως έξι ετών.

Οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και οι κατηγορητήριες είναι επίσης κατάφωρες παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και των εγγυήσεών της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που επικυρώθηκαν από τα διαδοχικά αιγυπτιακά καθεστώτα. Οι φυλακισμένοι δεν ήταν σε θέση να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και να επιλέξουν τους δικηγόρους τους. Τα άτομα που συνελήφθησαν υποβλήθηκαν σε απειλές και βασανιστήρια, όπως άγριους ξυλοδαρμούς, συνεχείς προσβολές στα αστυνομικά τμήματα, απειλές σεξουαλικής βίας και «αναλυτικές εξετάσεις» για να «αποδειχθεί» η ομοφυλοφιλία τους.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης διαδραμάτισαν επίσης έναν εγκληματικό ρόλο καλώντας και ενθαρρύνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να καταστείλουν τα LGBTIQ άτομα ή άτομα ύποπτα ως LGBTQI. Προώθησαν το μίσος και τη ρητορική των διακρίσεων εναντίον αυτών των ατόμων υποστηρίζοντας ότι η ύψωση της σημαίας του ουράνιου τόξου, καθώς και κάθε άτομο LGBTQI, θέτουν σε κίνδυνο τις αιγυπτιακές αξίες και την ηθική. Εκτός από αυτό, συκοφαντούσαν εκείνους που φυλακίστηκαν δημοσιεύοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στις ειδήσεις προτού ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις ή απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014, η δημοσιογράφος της τηλεόρασης Μόνα αλ-Ιρακί συμμετείχε σε μια επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας σε ένα λουτρό στο Κάιρο, βιντεοσκοπώντας τους άντρες που συνελήφθησαν και δημοσίευσαν την ταυτότητά τους.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για τα Μέσα Ενημέρωσης προσχώρησε σε αυτήν την εκστρατεία δημοσιεύοντας μια δήλωση στην οποία αναφερόταν: «Οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να εμφανίζονται σε οπτικά, ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή στον τύπο». Υποστήριξαν επίσης ότι η ομοφυλοφιλία είναι «μια ασθένεια και μια ντροπή που πρέπει να αποκρύπτεται περισσότερο και να μην προβάλλεται

Το λαϊκό ροκ συγκρότημα MashrouLeila, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των LGBTQI καταγγέλλει σε δήλωσή του στο Facebook το «κυνήγι μαγισσών» και αναφέρει: «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πόσο λυπηρό είναι να βλέπουμε μια ακόμη εποχή οπισθοδρομικής τυραννίας να εξαπλώνεται σε μια από τους τις πιο αγαπημένες χώρες και σ’ ένα απ’ τα πιο αγαπημένα ακροατήρια.»

Το συγκρότημα του Λιβάνου, το οποίο είναι ήδη persona non grata στην Ιορδανία, στο μέλλον δεν θα μπορεί πια να εμφανιστεί στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η πολύ συντηρητική ένωση Αιγυπτιακών Μουσικών.

Η εκστρατεία καταστολής επεκτάθηκε τις επόμενες ημέρες μετά τη συναυλία και περιέλαβε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτές, για μερικούς από τους οποίους υποβλήθηκαν αιτήματα για έρευνα. Ένα μέλος της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η επιτροπή θα εξετάσει την αύξηση της ποινής για την ομοφυλοφιλία, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί έγκλημα στην Αίγυπτο.

Αυτή η εκστρατεία ενάντια στα LGBTQI άτομα δεν είναι κάτι μεμονωμένο ή νέο. 232 άτομα, είτε LGBTQI είτε θεωρούμενα ως LGBTQI, συνελήφθησαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών καταδικάστηκε σε σχέση με την απαγόρευση της πορνείας και της ακολασίας.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο «αυτό το κυνήγι μαγισσών», το χειρότερο μέσα σε δύο δεκαετίες, συνεχίζεται, ενώ κάποιοι κρύβονται για να αποφύγουν τη φυλάκιση. Ακτιβιστές που έχουν καταγγείλει την πρόσφατη καταστολή, όπως η Σάρα Χεγκάζι, έχουν επίσης συλληφθεί. Η Σάρα Χεγκάζι έχει φυλακιστεί, χτυπηθεί από κρατούμενους, και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αιγυπτιακή φυλακή, εάν κριθεί ένοχος για «προαγωγή της σεξουαλικής παρέκκλισης» και άλλες κατηγορίες που συνδέονται με το υποτιθέμενο έγκλημά της: την ύψωση της σημαίας του ουράνιου τόξου σε μια συναυλία.

Μέχρι σήμερα, καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει δημοσίως ούτε έχει σχολιάσει αυτή την καταστολή.

Πρόκειται για τη χειρότερη καταστολή εναντίον ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, μετά τις μαζικές συλλήψεις 52 ανθρώπων ύστερα από επιδρομή στο Queen Boat, ένα πλωτό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον Νείλο, το 2001. Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ δύο συναινούντων ενηλίκων ομοφυλοφίλων φυσικά, δεν θα έπρεπε να θεωρείται αξιόποινη πράξη.

Όπως πολύ σωστά υποστήριξε το συγκρότημα MashrouLeila «Αυτή η καταστολή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχωριστεί από την ασφυκτική ατμόσφαιρα φόβου και κακοποιήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι Αιγύπτιοι, ανεξάρτητα από τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς τους».

Το αιγυπτιακό καθεστώς χρησιμοποίησε εκτεταμένα αυθαίρετες συλλήψεις, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια εναντίον μελών της πολιτικής αντιπολίτευσης και θεωρούμενων αντιφρονούντων, πολλοί από τους οποίους υποτίθεται ότι είναι μέλη ή υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και αριστεροί, δημοκράτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και άλλοι. Χωρίς να ξεχνάμε τη σφαγή περισσότερων από 800 διαδηλωτών Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτών τους στην πλατεία Rabaa του Καΐρου τον Αύγουστο του 2013. Ο Αιγυπτιακός Συντονισμός για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ECRF), μια ανεξάρτητη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει εντοπίσει 30 άτομα τα οποία έχασαν τη ζωή τους από βασανιστήρια ενώ κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα και σε άλλα κέντρα κράτησης του υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2013 έως το Δεκέμβριο του 2015. Το ECRF ανέφερε το 2016 ότι οι δικηγόροι του έλαβαν 830 καταγγελίες βασανιστηρίων και ότι άλλα 14 άτομα είχαν πεθάνει από βασανιστήρια.

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν επίσης αρκετούς ηγέτες ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Εννέα ηγέτες έχουν συλληφθεί και από αυτούς, επτά παραμένουν στη φυλακή1. Άλλοι ανεξάρτητοι συνδικαλιστές απειλούνται να υποστούν ανάλογη τύχη. Οι αρχές δεν αναγνωρίζουν ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν εκτός της, ελεγχόμενης από το κράτος, ομοσπονδίας συνδικάτων της Αιγύπτου, ενώ έχουν συλληφθεί εργάτες για συμμετοχή σε απεργίες.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο εκτιμούν ότι περισσότεροι από 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στις φυλακές της χώρας. Είκοσι φυλακές χτίστηκαν από τότε που πήρε την εξουσία Σίσι.

Το καθεστώς συνέχισε επίσης να διώκει πολίτες για δυσφήμηση της θρησκείας, κυρίως άθεους, ενώ οι θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και οι Χριστιανοί Κόπτες, οι Σιίτες Μουσουλμάνοι και οι Μπαχάι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιοριστικές διακρίσεις στη νομοθεσία και στις πρακτικές και ανεπαρκή προστασία από τη βία.

Το καθεστώς του Σίσι είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο αντεπαναστατικός παράγοντας στην Αίγυπτο.

Κάτω το αυταρχικό καθεστώς του αλ-Σίσι και όλων των καταπιεστών.

Αλληλεγγύη στα LGBTQI άτομα και ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Solidarity with the LGBTIQ community in Egypt», Peace News, 12 Οκτωβρίου 2017 και سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 8 Οκτωβρίου 2017· στα γαλλικά: «Solidarité avec la communauté LGBTIQ en Egypte»,سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 8 Οκτωβρίου 2017.

Σημειώσεις

1 «Egypt: Free jailed union leaders», Act NOW. A LabourStart campaig

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 15:51
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.