Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 13:53

Πώς μπορεί η Φεμινιστική Αλληλεγγύη να βοηθήσει την Ουκρανία; το βίντεο της εκδήλωσης

Πώς μπορεί η Φεμινιστική Αλληλεγγύη να βοηθήσει την Ουκρανία;

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

Από την έναρξη της ολοκληρωτικής ιμπεριαλιστικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, οι ομιλίες του Πούτιν, η ρωσική κρατική προπαγάνδα και οι πραγματικές σφαγές και οι βιασμοί που διέπραξε ο ρωσικός στρατός αποκάλυψαν τον γενοκτονικό και μισογυνιστικό χαρακτήρα αυτής της εισβολής. Ταυτόχρονα, η αντίσταση του ουκρανικού λαού υπήρξε ηρωική. Υπήρξαν επίσης πολλές άλλες εκφράσεις αντίστασης σε αυτόν τον πόλεμο, που κυμαίνονται από παγκόσμιες διαμαρτυρίες μέχρι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας και πρωτοβουλίες από άτομα και ομάδες για να βοηθήσουν την αντίσταση στην Ουκρανία. Οι Ουκρανές φεμινίστριες αποτέλεσαν ενεργό μέρος της αντίστασης τόσο στην πραγματική μάχη όσο και σε διάφορες άλλες ανεκτίμητες αρμοδιότητες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η φροντίδα των παιδιών, η παραγωγή τροφίμων, η επικοινωνία και η χάραξη στρατηγικής μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως συγγραφείς, ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι. Μεταξύ των περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, πολλές γυναίκες προωθούν την πολύτιμη επικοινωνία με τον κόσμο. Η Ρωσική Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση, αν και πολύ μικρότερη σε σύγκριση, έχει συγκεντρώσει σαράντα διαφορετικές φεμινιστικές ομάδες μέσα στη Ρωσία για να αντιταχθούν στην εισβολή. Έχουν επίσης προσπαθήσει να καταπολεμήσουν την κρατική παραπληροφόρηση δημοσιοποιώντας γεγονότα σχετικά με τον πόλεμο μέσω ενός καναλιού Telegram. Ωστόσο, πολλά από τα μέλη τους μαζί με άλλους αντιπάλους του πολέμου εντός της Ρωσίας έχουν συλληφθεί και φιμωθεί από το ρωσικό αστυνομικό κράτος και την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει. Χρειάζεται επειγόντως μια συντονισμένη παγκόσμια φεμινιστική προσπάθεια αλληλεγγύης για την υποστήριξη της ουκρανικής λαϊκής αντίστασης και του αγώνα τους για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων της χώρας τους. Σε αυτό το πάνελ θα υποστηριχθεί ότι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών, του αντιρατσισμού, των εργατικών δικαιωμάτων, της περιβαλλοντικής πολιτικής, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ και του δικαιώματος στην αναζήτηση της αλήθειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ουκρανικός αγώνας είναι καθοριστικός για το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι ομιλήτριες θα δώσουν επίσης ιδέες για το πώς οι φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο μπορούν να βοηθήσουν την ουκρανική αντίσταση και, με τον τρόπο αυτό, να συνδέσουν μεταξύ τους και με την προσπάθεια ανάπτυξης μιας εναλλακτικής λύσης στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό τους αγώνες κατά της έμφυλης βίας, του μισογυνισμού, του αντιμαύρου ρατσισμού, της κλιματικής αλλαγής και της παραπληροφόρησης. ---------------------------------------------------------------------

Ομιλήτριες: Α: Η Yuliya Yurchenko είναι συγγραφέας του βιβλίου "Η Ουκρανία και η αυτοκρατορία του κεφαλαίου": From Marketization to Armed Conflict (Pluto Press, 2018). Είναι ανώτερη λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Οικονομίας, Διακυβέρνησης, Χρηματοοικονομικής και Λογοδοσίας του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Δικτύου Κριτικής Πολιτικής Οικονομίας. Η Oksana Dutchak είναι Ουκρανή κοινωνιολόγος και συνεκδότρια του βιβλίου Commons: Journal of Social Criticism, ένα περιοδικό της ουκρανικής αριστεράς. Είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικών και Εργασιακών Ερευνών στο Κίεβο, όπου έχει μελετήσει την εργασία και τις συνθήκες εργασίας, καθώς και τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων. Σήμερα είναι πρόσφυγας.

Η Wonda Powell είναι ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας στο Los Angeles Southwest College. Συνεχίζει το έργο της στις εθνοτικές σπουδές.

Η Sasha Talaver είναι υποψήφια διδάκτωρ (Σπουδές Φύλου, CEU, Βιέννη) και επί του παρόντος είναι υπότροφος στο ZZF (Leibniz Center for contemporary History Potsdam). Η Sasha διερευνά τον ρόλο της κρατικά υποστηριζόμενης γυναικείας οργάνωσης στη Σοβιετική Ένωση, της Σοβιετικής Αντιφασιστικής Επιτροπής Γυναικών, στη χάραξη σοβιετικής πολιτικής. Το προηγούμενο ερευνητικό της έργο αφορούσε το αντιστασιακό γυναικείο κίνημα στο σοβιετικό Λένινγκραντ, η Sasha έχει συν-επιμεληθεί το βιβλίο Feminist Samizdat: 40 Years After (Μόσχα: commonplace, 2020).

Η Frieda Afary είναι Ιρανοαμερικανίδα βιβλιοθηκάριος και μεταφράστρια στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου Socialist Feminism: A New Approach (Pluto Press).

Η εκδήλωση αυτή υποστηρίζεται από το

Commons, Journal of Social Criticism (Ουκρανία),

New Politics Magazine,

Internationalism From Below

 και Haymarket Books.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 16:09
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι είναι ο αναπαραγωγικός ρατσισμός;

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.