Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 15:48

Τουρκία: Η αστυνομία Ερντογάν διέλυσε τη διαδήλωση των «Μητέρων του Σαββάτου», συγγενών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στις φυλακές Κύριο

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των «Μητέρων του Σαββάτου» αφού οι συμμετέχοντες αψήφησαν την απαγόρευση και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την συνηθισμένη τους καθιστική διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη. 

Συγγενείς πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1980 και '90 - η ομάδα που αποκαλείται «Μητέρες του Σαββάτου» - συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μια συμβολική «αγρυπνία» στη συνοικία Μπέϊογλου. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονταν 700 τέτοιες συγκεντρώσεις.

Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, μητέρες και συγγενείς πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Γαλατασαράι, στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ του Μπέιογλου. Φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Μητέρες του Σαββάτου». Στην πορεία συμμετείχαν επίσης ορισμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση, αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες την έλλειψη επίσημης άδειας καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την «τρομοκρατική οργάνωση του PKK». Αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Γαλατασαράι και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παράδρομους, ενώ ορισμένοι από αυτούς φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω ο φασισμός».

Μεταξύ των 20 συλληφθέντων είναι και η Εμινέ Οτζάκ, 82 ετών. Είναι η μητέρα του Χασάν Οτζάκ ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το 1995. «Η φωτογραφία αυτή δεν θα διαγραφεί από τη μνήμη μας και από το ποινικό σας μητρώο» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρίκουλου, αναρτώντας μια φωτογραφία δύο αστυνομικών που κρατούν από τα χέρια την Εμινέ Οτζάκ.

Ο βουλευτής του HDP και πρώην δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ υποστήριξε εξάλλου ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήρους και ανάρτησε στο Twitter βίντεο όπου διακρίνονται αστυνομικοί να καταδιώκουν τους διαδηλωτές.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ιδίως στις κουρδικές περιοχές.

anemosantistasis


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.