Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 21:32

Νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος η παραχώρηση χώρου στο 144ο ΔΣ Αθήνας για το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας «η Ενότητα»

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μεγάλη νίκη η συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας στο 144 δημοτικό

keerfa diamartyria

Με μια μεγάλη νίκη ολοκληρώθηκε στις 18 Νοέμβρη η μάχη για να μην κλείσει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”, με το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να υπερψηφίζει την παραχώρηση του σχολείου 144 τα σαββατοκύριακα ώστε να διδάσκονται τα παιδιά την μητρική τους γλώσσα, τα ουρντού, και οι μητέρες τα ελληνικά. Καταψήφισαν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ενώ απείχαν και οι άλλες εκδοχές ακροδεξιού και εθνικιστικού προσανατολισμού, ο Καπερνάρος και ο Καραμπελιάς. Ο τελευταίος πρόσφατα δήλωσε ότι χρειάζεται να ανοίξουν ακατοίκητα νησιά για τους πρόσφυγες...

Ο σύλλογος γονέων και ο διευθυντής του 144 δημοτικού σχολείου μπήκαν μπροστά από την πρώτη στιγμή που η παραιτηθείσα εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας Ινέζ Λυκούδη, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Κ.Μπακογιάννη, προκάλεσε την διακοπή της λειτουργίας του σχολείου με την μεθόδευση να αποσύρει την ομόφωνη θετική εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής. Εκατόν τριάντα παιδιά, περίμεναν να ανοίξει το σχολείο από τις αρχές Σεπτέμβρη και χθες βρέθηκαν να κάθονται σε θρανία διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας στην συγκέντρωση στήριξης έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Η νίκη ήταν αποτέλεσμα της συμπαράστασης από δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα, ομοσπονδιών όπως της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, φοιτητικών συνελεύσεων, ακόμη και δημοτικών συμβουλίων, όπως των Χανίων. Η Πακιστανική κοινότητα κέρδισε την στήριξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και διεκδίκησε με την μαζική στήριξη της γειτονιάς την επαναλειτουργία του σχολείου. Της γειτονιάς που το 2017 έβαλε φρένο στην εκστρατεία μίσους της Χρυσής Αυγής κατά των παιδιών των μεταναστών και το δικαίωμα τους στην μόρφωση.

Η ήττα της ισλαμοφοβικής ρατσιστικής ατζέντας επέβαλε την υποχώρηση του Μπακογιάννη και την “παραίτηση ευθιξίας” της Ινεζ Λυκούδη. Φρόντισε όμως να την καλύψει με διορισμό σε άλλη έμμισθη θέση! Το σοκ προκάλεσε η καταγγελία που ξεκίνησε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με την ανάρτηση βίντεο όπου η Ινεζ Λυκούδη μιλάει από μικροφώνου σε ρατσιστική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στις 12/5/2011 που μετατράπηκε σε πογκρόμ με θύματα ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες από ρόπαλα και μαχαίρια.

Ηττήθηκε η επιχείρηση της Πακιστανικής πρεσβείας της Αθήνας να πάρει την στήριξη του Δήμου Αθήνας για να βάλει λουκέτο στο σχολείο. Ο προηγούμενος πρέσβης μάλιστα είχε συναντήσει τον φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο! Μένει να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος τι συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Πακιστανικής πρεσβείας.

Είναι μια μεγάλη ιδεολογική και ηθική χρεοκοπία τόσο για τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, όσο και για την δεξιά παράταξη της μειοψηφία των 21 συμβούλων που διοικεί τον Δήμο Αθήνας, το πως έκλεισε αυτή η υπόθεση. Οι παλινωδίες για το σχολείο της Πακιστανικής κοινότητας και η αποκατάσταση των δύο δημοτικών συμβούλων που προκάλεσαν οργή, για φιλορατσιστική στάση η Ινεζ Λυκούδη και ανοχή στο σεξισμό η Κατερίνα Γκαγκάκη, είναι ένα τεράστιο μελανό στίγμα που θα τους συνοδεύει. Δεν ξεπλένονται τέτοιες συμπεριφορές με μεταθέσεις για την Ινεζ Λυκούδη και δηλώσεις “για μια δεύτερη ευκαιρία” στην Κατερίνα Γκαγκάκη.

Ο αγώνας ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό και το κυνηγητό κατά των προσφύγων είναι μπροστά μας και η νίκη για το σχολείο είναι έμπνευση για όλους ότι οι αγώνες μπορούνε να νικάνε!

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα:

Νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος η παραχώρηση χώρου στο 144ο ΔΣ Αθήνας για το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας «η Ενότητα»

144 1

Ψηφίστηκε η παραχώρηση του 144ου ΔΣ Αθήνας για να λειτουργήσει το κυριακάτικο σχολειό της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα». Η απόφαση πάρθηκε τη Δευτέρα στη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, μετά και από κινητοποίηση που καλέστηκε από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών ΠΕ «ο Αριστοτέλης», τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 144 ου ΔΣ Αθήνας και της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπόλια-Κολωνός-Ακ. Πλάτωνα, και στην οποία συμμετείχε και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων, ο διευθυντής του σχολειού και η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «ο Αριστοτέλης».

Πρόκειται για νίκη του κινήματος αλληλεγγύης και ήττα της ρατσιστικής, ξενοφοβικής ατζέντας της δημοτικής αρχής που ακόλουθη τη γραμμή «νομός, τάξη, κέρδη»! Με χαρά θα υποδεχτούμε τα παιδιά που μετά από 2,5 μήνες τα παρεμποδίζουν κυνικά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους. Το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το 144ο «το πακιστανικό σχολειό θα λειτουργήσει/η αλληλεγγύη μας και πάλι θα νικήσει», νίκησε!

 

             Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία

 

sxoleio

Στέργιος Ζιαμπάκας

Υπερψηφίστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, σημαίνοντας τη νίκη στον αγώνα των ίδιων των παιδιών της κοινότητας και των αλληλέγγυων

Τεταμένο το κλίμα απέναντι στην ξενόφοβη δημοτική σύμβουλο Δήμητρα-Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη, η οποία παραμένει πρόεδρος της «Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.» και ζητά «τα ρέστα» για τη «συκοφαντία» που υφίσταται!

Νικηφόρος κατέληξε ο αγώνας για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας. Έπειτα από την περιπέτεια που προκάλεσε η δημοτική αρχή, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίστηκε η παραχώρηση αιθουσών του 144ου Δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια για τα μαθήματα παιδιών με καταγωγή από το Πακιστάν στη μητρική τους γλώσσα.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επαναλειτουργίας του σχολείου (η λειτουργία του είχε ξεκινήσει το 2017 στον Δήμο Αθηναίων) είχε νωρίτερα γνωμοδοτήσει ομόφωνα η σχολική επιτροπή. Στο κύμα συμπαράστασης για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 144ου Δημοτικού σχολείου όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών.

Την άριστη συνεργασία που είχε το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας με τους φορείς του σχολείου επιβεβαίωσε ο διευθυντής του 144ου Δημοτικού σχολείου, Θ. Γούναρης, επιρρίπτοντας στη δημοτική αρχή την ευθύνη για το ότι «πήγε να δυναμιτιστεί ένα πολύ ήρεμο κλίμα». Ηλεκτρισμένο, πάντως, παρέμεινε το κλίμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου η αντιπολίτευση επανέλαβε την κριτική της στη δημοτική αρχή για τον χειρισμό της υπόθεσης από τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη, Δήμητρα-Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη.

Αν και η παραίτησή της από τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου για το Παιδί έχει γίνει δεκτή από τον δήμαρχο, μετά τη δημοσίευση βίντεο που αποκάλυπτε τη συμμετοχή της σε ρατσιστική σύναξη μίσους τον Μάιο του 2011 (σύναξη που αποτέλεσε έναυσμα για ένα πρωτοφανές αντιμεταναστευτικό πογκρόμ τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός μετανάστη), η κ. Λυκούδη παραμένει στην έμμισθη θέση του προέδρου της διαδημοτικής εταιρείας «Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.». Η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνσή της και από αυτήν τη θέση.

«Πολύ βαρύ αυτό που έκανε η κ. Λυκούδη και για τον ίδιο λόγο που δεν είναι στη θέση της εντεταλμένης συμβούλου, δεν πρέπει να έχει και άλλη θέση ευθύνης», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος.

«Θεωρώ λάθος ένας άνθρωπος που έχει παραιτηθεί τη μια μέρα να προσλαμβάνεται την επόμενη. Είναι λάθος μήνυμα, σαν να μην αντιλαμβανόμαστε το βάρος αυτού που έχει γίνει. Πρέπει να το ξανασκεφτείτε σοβαρά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ευθιξία τη μια μέρα και να μην υπάρχει την επόμενη», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», Π. Γερουλάνος.

Θυμίζοντας ότι στη ρατσιστική συγκέντρωση του 2011 ακούγονταν ρατσιστικές ιαχές του τύπου «αν είναι να χυθεί αίμα, θα χυθεί αίμα», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, τόνισε ότι η πολιτική στάση της κ. Λυκούδη ισοδυναμεί με «ανοιχτή ανοχή στον ρατσισμό και στον φασισμό». «Δεν μπορεί τέτοιες πολιτικές στάσεις να είναι ανεκτές», υπογράμμισε.

«Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μιας δεύτερης ευκαιρίας», θέλησε να αντιτείνει ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση» της κ. Λυκούδη, ενώ χαρακτήρισε «γενναιότητα» τη διευκρίνιση του κ. Ηλιόπουλου ότι «δεν χαρακτηρίσαμε ποτέ την κ. Λυκούδη χρυσαυγίτισσα» - διευκρίνιση στην οποία προέβη ο ίδιος εφόσον η δημοτική αρχή θέλησε με ανακοίνωσή της να του καταλογίσει ότι την εντάσσει στη Χρυσή Αυγή.

«Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του ρατσισμού στη χώρα περιορίζεται στη Χρυσή Αυγή. Αλλά θεωρώ ότι αυτό το οποίο εξέφρασε η κ. Λυκούδη ήταν ρατσιστικές απόψεις. Και αυτό είναι πολιτική κριτική, όχι προσωπική στοχοποίηση», ανταπάντησε ο κ. Ηλιόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στη διοίκηση του δήμου.

Για συκοφάντησή της «από διάφορα δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» διαμαρτυρήθηκε η κ. Λυκούδη, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση, απαιτώντας μάλιστα να της ζητήσουν συγγνώμη «όσοι ξεκίνησαν αυτήν τη συκοφαντία». Κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι «φαντάζεστε πράγματα» και έχει ξεκινήσει «πογκρόμ» εναντίον της, ενώ η ίδια δείχνει «ευαισθησία και αγάπη σε όλα τα παιδιά της πόλης». Υποστήριξε ότι ζήτησε από τον δήμαρχο να την αποδεσμεύσει από την αρμοδιότητα της Παιδείας, «για να μπορέσω να αποκαταστήσω την αλήθεια από όλα τα ψεύδη με κάθε νόμιμο μέσο».

Άραγε, είναι πιο κοντά στην αλήθεια ή στο ψεύδος η εκδοχή που έδωσε η κ. Λυκούδη για την αναφορά της το 2011 στη ρατσιστική σύναξη ότι η «πλ. Βικτωρίας είναι άδεια σήμερα, είναι καθαρή. Μόνο περιστέρια. Ας είναι το ξεκίνημα να καθαρίσει όλη η περιοχή»;

Χθες είπε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση: «Πόσοι από εσάς ήσασταν το ’11 να περπατήσετε πάνω στα στρώματα από τσόφλια αυγών και στις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες στις πλατείες μας;». «Έχουμε την κ. Λυκούδη να μας λέει ότι δεν υπήρξε ρατσιστικός λόγος το 2011 στη ρατσιστική συγκέντρωση μίσους και να επιμένει ότι ο λόγος για τον οποίο λέει ότι “καθάρισε η πλατεία επιτέλους” ήταν για τα τσόφλια. Τους μετανάστες εννοούσε. Θα ζητήσω το βίντεο να προβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο! Να προβληθεί και να δούμε εάν ο λόγος της είναι ρατσιστικός ή όχι», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

https://www.efsyn.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 23:23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.