Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 10:57

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ-Κατάληψη του χώρου στάθμευσης της Νομικής Σχολής Αθηνών

 

Άμεση επιτόπια αντίδραση, σημαντική νίκη!

"Θα αρθεί η απόφαση για την επί πληρωμή στάθμευση φοιτητών με αναπηρία".
Ανακοίνωση: "Ανακοινώνεται οτι οι φοιτητές ΑμεΑ του ΕΚΠΑ δύναται να σταθμεύουν δωρεάν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών. Από την Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρήσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών."

Ευχαριστούμε όλους τους συνανάπηρους και αλληλέγυους!
Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτο. Η μετωπική σύγκρουση με όσους/όσες επιχειρούν να μας το αμφισβητήσουν δεν είναι εναλλακτική επιλογή αλλά υπαρξιακή υποχρέωση.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

 

Από τις 7:30 το πρωί η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: “Μηδενική Ανοχή”έχει προχωρήσει σε Κατάληψη του χώρου στάθμευσης της Νομικής Σχολής Αθηνών σε συμπαράσταση προς τους φοιτητές με Αναπηρία [ΦμεΑ] του ΕΚΠΑ που καλούνται από τις πρυτανικές αρχές να καταβάλουν ελάχιστο αντιτίμου ύψους 20€ μηνιαίως για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ εντός του κτηρίου της Νομικής και ΚΑΛΕΙ όλους τους συνανάπηρους και αλληλέγγυους να συνδράμουν δυναμικά στην προσπάθεια! Ραντεβού στη Νομική!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Διοίκηση του ΕΚΠΑ την άμεση απόσυρση της απόφασης και την απαλλαγή των ΦμεΑ από την καταβολή αντιτίμου στάθμευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων τους. Παράλληλα προσδοκούμε την δημιουργία ενός δημοκρατικού και ελεύθερου πανεπιστήμιου που αποδέχεται τις πανανθρώπινες αξίες και λειτουργεί έξω από τις λογικές της «κανονικότητας».

Οι αγώνες για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην ίδια την ζωή, δεν τελειώνουν ποτέ.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

 

https://www.facebook.com/mideniki.anoxi

 

 

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.

Πανεπιστημίου 30

Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2015

Το ΕΚΠΑ, όπως και όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια, ΟΦΕΙΛΕΙ να διασφαλίζει στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές των ΑμεΑ.

ΟΦΕΙΛΕΙ, αναγνωρίζοντας την –ακόμα μεγαλύτερη- προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος για να ξεπεράσει τα προβλήματα που τα ΑμεΑ αντιμετωπίζουν σε μια χώρα που δε φημίζεται για την πρόνοια στον τομέα της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση κατά τα σχολικά χρόνια, να λαμβάνει κάθε πρόβλεψη στην κατεύθυνση της τήρησης μιας από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου απέναντι στους συγκεκριμένους φοιτητές του: αυτή της ισότιμης πρόσβασης στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στη πράξη;

Τι γίνεται όταν ζητείται να παραχωρηθεί θέση στάθμευσης σε δύο φοιτητές ΑμεΑ (ΦμεΑ) στο κτήριο της Νομικής;

Η Διοίκηση του Ιδρύματος απαντάει ότι πρέπει να πληρώνουν 20€ το μήνα…

Κι αυτό, παρά το ότι, όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, η βασικότερη υποχρέωση που έχει το Ίδρυμα είναι να διασφαλίζει την πρόσβασή τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ακόμα και αν αυτό απαιτεί «τροποποιήσεις […] ώστε [αυτά] να καταστούν προσβάσιμα (τοποθέτηση ραμπών, ανελκυστήρων, κουπαστών, προσβάσιμων τουαλετών, ειδικής σήμανσης για άτομα με απώλεια όρασης, χαμηλών επιτοίχιων καρτοτηλεφώνων και υδροψυκτών, θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ΑμεΑ)».

Αν θεωρεί η Διοίκηση ότι με αποφάσεις σαν αυτή διασφαλίζει τις συνθήκες που επιτρέπουν στους ΦμεΑ να ολοκληρώσουν –κατά το δυνατόν- απρόσκοπτα τις σπουδές τους, κάνει λάθος.

Αν θεωρεί ότι, σε ένα Πανεπιστήμιο που απέχει μακράν από το να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στις σπουδές στους ΦμεΑ, αυτό το μέτρο εξυπηρετεί κάτι, απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

Γνωρίζει καλά η Διοίκηση ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Ιδρύματος η διασφάλιση της ισοτιμίας ΟΛΩΝ των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης.

Τα άτομα με αναπηρία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ σε μια κοινωνικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιθωριοποιημένη ομάδα. Η περιθωριοποίησή τους δεν είναι συνέπεια της βλάβης που τα σώματά τους φέρουν. Είναι συνέπεια των αντιλήψεων, των πολιτικών και των πρακτικών που εφαρμόζονται.

ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΑΥΤΟ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη λήψη όλων των μέτρων που θα διασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαίδευση των ΦμεΑ σε ίση βάση με όλους/ες τους άλλους/ες.

 

Για το Δ.Σ

 

Ο Πρόεδρος              Η Γ.Γραμματέας

 

Ζαχαρίας Τριγάζης          Μαρλέν Λογοθέτη

 

http://sdpekpa.blogspot.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 16:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.