Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 09:42

Κουίρ χειραφέτηση στην πρώιμη Σοβιετική Ρωσία

 

 

Εισαγωγικό σημείωμα rs21: Η πρώιμη σοβιετική περίοδος χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την εργατική εξουσία και τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και από τον πλήρη μετασχηματισμό της κοινωνικής ζωής. Πολλά από τα κινήματα εναντίον της καταπίεσης που άνθισαν μετά τη δεκαετία του 1960 βρίσκουν πρόδρομο σε αυτά τα πρώτα σοβιετικά χρόνια. Σε αυτό το άρθρο η Ira Roldugina δημοσιεύει μια μακροσκελή επιστολή από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, που υπογράφει ως NΠ σε έναν γιατρό που υποστηρίζεται από τις σοβιετικές αρχές, ο οποίος λάμβανε αλληλογραφία από όλη τη Ρωσία. Η επιστολή παρουσιάζει λεπτομερώς τη μαρτυρία του από πρώτο χέρι σχετικά με την πολιτική της σεξουαλικότητας στην πρώιμη σοβιετική Ρωσία. Το άρθρο αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο μέρος θέτει το πλαίσιο και το δεύτερο είναι η επιστολή του NΠ. Το άρθρο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από τον Nick Evans.

 

 

 

Ira Roldugina

 

«Κανένας νόμος και καμία σύμβαση δεν θα μας πείσει ότι οι πράξεις μας είναι εγκληματικές και ανώμαλες». Κουίρ χειραφέτηση στην πρώιμη Σοβιετική Ρωσία

 

 

Ιστορικό και πλαίσιο

Θα εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε την πλήρη κλίμακα των καταπιέσεων στην ΕΣΣΔ και να μην κατανοούμε τους μηχανισμούς τους, για όσο χρονικό διάστημα πολλά έγγραφα παραμένουν απρόσιτα στους ιστορικούς και συχνά στους συγγενείς των θυμάτων. Ορισμένα από τα έγγραφα εξακολουθούν να είναι κλειδωμένα στα αρχεία της FSB1 που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Ρωσία. Το 2014, το καθεστώς διαβάθμισης ενός όγκου εγγράφων που αφορούσε το έργο των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας παρατάθηκε για άλλα 30 χρόνια, μετά από απόφαση μιας διυπουργικής επιτροπής για τη διατήρηση των κρατικών μυστικών. Παρ’ όλα αυτά, ενώ παραμένουν πολλά κενά, οι ιστορικοί έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάλυση των σοβιετικών καταπιέσεων και στην εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων.

Το 1934, ένα άρθρο για τον «σοδομισμό»2 εμφανίστηκε σε όλους τους σοβιετικούς ποινικούς κώδικες και διατηρήθηκε στη νομοθεσία μέχρι το 1993. Σε αντίθεση με όσους καταδικάστηκαν βάσει του περίφημου «πολιτικού» άρθρου 58, όσοι καταδικάστηκαν βάσει του άρθρου 121 του Ποινικού Κώδικα της ΡΣΣΔ3 δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ ως θύματα πολιτικής καταστολής από το κράτος ή την κοινωνία στη μετασοβιετική Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη σχεδόν τίποτα για το πώς ζούσαν οι ομοφυλόφιλοι στην ΕΣΣΔ και τις μορφές καταπίεσης που αντιμετώπιζαν. Οι σοβιετικές στατιστικές, που αποχαρακτηρίστηκαν τη δεκαετία του 1990, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο μεταξύ χιλίων και χιλίων πεντακοσίων ανδρών σε όλη τη Σοβιετική Ένωση καταδικάζονταν βάσει αυτού του νόμου κάθε χρόνο4. Είναι δυσκολότερο να υπολογιστεί πόσοι ακόμη άνθρωποι εκβιάστηκαν και εξαναγκάστηκαν σε συνεργασία από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για τις λεσβίες γυναίκες. Ο νόμος δεν τις αφορούσε· αντίθετα, η καταστολή τους είχε τη μορφή της παθολογικοποίησης. Όλα τα σχετικά ιατρικά έγγραφα είτε καταστράφηκαν μετά από μια καθορισμένη περίοδο είτε παρέμειναν απόρρητα. Αυτό το τείχος σιωπής βοήθησε τις σύγχρονες ρωσικές αρχές να κατασκευάσουν τη ρητορική τους περί «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών» και να περάσουν το νόμο «κατά της διάδοσης της ομοφυλοφιλίας». Κανείς απ’ όσους επέζησαν από τα στρατόπεδα εγκλεισμού ή τα νοσοκομεία της σοβιετικής εποχής και βρίσκεται ακόμα εν ζωή δεν είναι πλέον διατεθειμένος να μιλήσει ανοιχτά ο ίδιος γι’ αυτό, και έχει σοβαρούς λόγους γι’ αυτό.

Στις σπάνιες εξαιρέσεις περιλαμβάνονται τα απομνημονεύματα του αρχαιολόγου Λεβ Κλέιν, «Ο κόσμος γύρισε ανάποδα», γραμμένα με το ψευδώνυμο Βάντιμ Σαμοΐλοφ που χρησιμοποίησε ο Κλέιν για το μη ακαδημαϊκό του έργο. Ο διάσημος σοβιετικός και Ρώσος αρχαιολόγος και ιστορικός εξηγεί πώς οι συγκρούσεις με την επίσημη εξουσία στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οδήγησαν στην καταδίκη του βάσει του άρθρου 121. Του αφαιρέθηκαν τα ακαδημαϊκά του διαπιστευτήρια και καταστράφηκε η φήμη του. Το παράδειγμα αυτό δείχνει πόσο εύκολα και αποτελεσματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το άρθρο περί «σοδομισμού» για να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με έναν αντίπαλο. Ο Κλέιν δίνει μια λεπτομερή περιγραφή του σωφρονιστικού συστήματος και της θέσης των ομοφυλόφιλων μέσα σε αυτό. Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας είχε ελάχιστες ελπίδες να αποφυλακιστεί ζωντανός ή τουλάχιστον χωρίς σοβαρό τραυματισμό. Ο ίδιος ο Κλέιν προστατευόταν από την ιδιότητά του ως μέλος της «διανόησης», οπότε η περιγραφή του είναι αυτή του μάρτυρα και όχι του συμμετέχοντα στα γεγονότα.

Ο «παραδοσιακός» χαρακτήρας της σεξουαλικότητας στη σοβιετική και ρωσική πραγματικότητα είναι ένα διαρκώς επαναλαμβανόμενο τροπάριο. Αυτό ενισχύεται από το στίγμα που περιβάλλει την ομοφυλοφιλία, το οποίο καθιστά αδύνατο για τους ανθρώπους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να μιλήσουν σε πρώτο πρόσωπο. Αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα.

Οι καταπιέσεις που ξεκίνησαν στα πρώτα χρόνια της εξουσίας των Μπολσεβίκων, και ακόμη περισσότερο η μεγάλης κλίμακας τρομοκρατία της δεκαετίας του 1930, έχουν συσκοτίσει πολλές επαναστατικές κοινωνικές διαδικασίες που ξεφεύγουν από έναν στενά πολιτικό ορισμό. Ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν η χειραφέτηση των φύλων, η οποία επηρέασε τους ομοφυλόφιλους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Μπολσεβίκοι κατήργησαν τον νόμο περί «σοδομισμού» το 1917, σε μια κίνηση που είχε ήδη συζητηθεί και προετοιμαστεί ενεργά στην τσαρική Ρωσία. Άλλες διαδικασίες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο: η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού, η εκκοσμίκευση, η εξάπλωση του αλφαβητισμού και η αλλαγή της φύσης της πατριαρχικής οικογένειας. Οι αριστερές ιδέες, οι οποίες διαδίδονταν στην κοινωνία από τα τέλη του 19ου αιώνα, επέτρεψαν την κατανόηση των αφηρημένων αντιλήψεων περί δικαιοσύνης με πιο απτό τρόπο, σε σχέση με τις συγκεκριμένες συνθήκες των συγκεκριμένων ατόμων. Επιπλέον, η αποδυνάμωση της λογοκρισίας μετά τα επαναστατικά γεγονότα του 1905 άνοιξε το δρόμο για πολυάριθμες μεταφράσεις της λαϊκής ευρωπαϊκής ιατρικής βιβλιογραφίας. Σε αυτή τη βιβλιογραφία, οι ομοφυλόφιλοι συχνά παθολογικοποιούνταν, αλλά τουλάχιστον περιγράφονταν και αναλύονταν με επιστημονικούς όρους και όχι με όρους θρησκευτικής ηθικής. Το διάσημο βιβλίο του Αυστριακού ψυχιάτρου Κραφτ-Έμπινγκ (1840-1902), το οποίο μεταφράστηκε αρκετές φορές στα ρωσικά, περιλάμβανε πολλές αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Μετά τη δημοσίευση της πρώτης αυστριακής έκδοσης, στην οποία ο Κραφτ-Έμπινγκ περιέγραφε κλινικά περιστατικά από τη δική του ιατρική πρακτική, οι αναγνώστες άρχισαν να του γράφουν, θέλοντας να μοιραστούν τις δικές τους αντιλήψεις και εμπειρίες. Με την πάροδο του χρόνου, μετά από πολλαπλές επανεκδόσεις, το έργο του είχε εξελιχθεί σε μια συλλογή ιστοριών που αφηγούνται ομοφυλόφιλοι άνθρωποι για τον εαυτό τους. Η ρωσική μετάφραση αυτού του βιβλίου συνέβαλε στο να γίνει ορατή η χειραφέτηση των ομοφυλόφιλων και στις ρωσικές πηγές. Οι Ρώσοι άρχισαν επίσης να γράφουν τις δικές τους επιστολές.

Μια τέτοια συλλογή φυλασσόταν στο αρχείο του Βλαντιμίρ Μπεχτέρεφ (1857-1927) και έχει δημοσιευτεί από εμένα5. Ο Μπεχτέρεφ ήταν ψυχίατρος, νευρολόγος, φυσιολόγος και ιδρυτής του Ψυχο-νευρολογικού Ινστιτούτου. Ξεκίνησε την εργασία του με ομοφυλόφιλους κατά την τσαρική περίοδο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ύπνωσης. Κατά τη σοβιετική περίοδο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και ζήτηση. Με την οικονομική υποστήριξη των νέων αρχών, ταξίδευε συνεχώς σε όλες τις μεγάλες ρωσικές πόλεις για να κάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις. Έχουμε επιστολές που γράφτηκαν στον γιατρό από όλη τη Ρωσία. Οι απαντήσεις του δεν έχουν διασωθεί, καθώς δεν είχε γραμματεία. Ο Μπεχτέρεφ ήταν υπεύθυνος για την αλληλογραφία του, και αν κρίνουμε από την ένταση και τον τόνο των επιστολών που λάμβανε, έχαιρε μεγάλης εμπιστοσύνης και σεβασμού από το κοινό. Εκτός από τα παραδοσιακά αιτήματα ασθενών για τη θεραπεία ενός ολόκληρου φάσματος νευρικών και άλλων ασθενειών, το αρχείο περιλαμβάνει μια σειρά επιστολών με εντελώς διαφορετική έμφαση: σε αυτές οι άνθρωποι, που αισθάνονται έλξη για άτομα του ίδιου φύλου, δεν ζητούν να θεραπευτούν, αλλά εμπλέκουν τον ειδικό σε ένα είδος διαλόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστολές αυτές μοιάζουν συχνά με την αλληλογραφία μεταξύ του Κραφτ-Έμπινγκ και των αναγνωστών του. Για να καταλάβουμε γιατί το έκαναν αυτό, θα πρέπει να εξηγήσουμε εν συντομία ποιοι ήταν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι επιστολογράφοι ανήκαν στην ίδια κοινωνική ομάδα. Προέρχονταν από κατώτερες κοινωνικές τάξεις, είχαν μικρή μόρφωση (τουλάχιστον με την έννοια της συστηματικής εκπαίδευσης) και ανήκαν περίπου στην ίδια γενιά. Ήταν άνθρωποι που γεννήθηκαν στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, οπότε θα είχαν μεγαλώσει όταν η αριστερή ρητορική διαδίδονταν ευρέως στη ρωσική κοινωνία και στη συνέχεια θα είχαν βιώσει τις νέες δυνατότητες που άνοιξε η αλλαγή του καθεστώτος το 1917.

Για παράδειγμα, η Τατιάνα Μιροσνίκοβα, πρώην αγρότισσα, η οποία σπούδασε στο Ινστιτούτο Λαϊκής Εκπαίδευσης στο Εκατερίνοσλαβ (σήμερα Ντνεπρ) στα μέσα της δεκαετίας του 1920, έγραψε στον Μπεχτέρεφ,

«Όσο για τις γυναίκες, τις έχω αγαπήσει και τις αγαπώ με τρόπο που κανένας άνδρας δεν μπορεί να αγαπήσει. Υπηρέτησα στον Κόκκινο Στρατό και φρόντισα τις νεαρές κυρίες όπως ακριβώς θα έκανε ένας άνδρας. Η έλξη ήταν μερικές φορές τόσο ισχυρή, και εξακολουθεί να είναι, που αν με πρόδιδαν, τότε θα προσπαθούσα να αυτοκτονήσω από ζήλια. Γι’ αυτό μπήκα στη φυλακή. Δεν μπορώ να βρω λόγια για να εκφράσω πόσο ισχυρά ήταν τα αισθήματα έλξης που ένιωθα. Τώρα είμαι φοιτήτρια στην εργατική σχολή του Ντνεπροπετρόβσκ στο Ινστιτούτο Λαϊκής Εκπαίδευσης. Ζω εδώ τρία χρόνια, έχω μια φίλη, με την οποία ζω πάνω από δύο χρόνια, και την αγαπώ τόσο πολύ που, ως ένδειξη της φιλίας μας, άλλαξε το επώνυμό της.»

Μια επιστολή ενός άνδρα από το Ροστόφ, ο οποίος δίνει μόνο τα αρχικά Λ.Γκ., αρχίζει με μια συγγνώμη: «Αγαπητέ αναγνώστη, σου ζητώ να συγχωρέσεις τη φτωχή μου μόρφωση για κάποια λάθη στις λέξεις και στη στίξη μου, όπως τελείες και κόμματα. Είμαι 35 ετών, είμαι ένας παιδεραστής [...] ένας άνθρωπος που θα τον αποκαλούσατε ομοφυλόφιλο». Με ασυνάρτητες, ανολοκλήρωτες φράσεις, με λάθη στη σύνταξη και τη στίξη, οι άνθρωποι αυτοί, που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, δίνουν αποκαλυπτικές και λεπτομερείς περιγραφές αυτού που, μόλις είκοσι χρόνια νωρίτερα, θα θεωρούνταν αμαρτία, για την οποία θα μιλούσαν, αν μιλούσαν, μόνο στην εξομολόγηση. Αυτά και άλλα τέτοια στοιχεία που βρέθηκαν στο αρχείο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι, παράλληλα με τις μεγάλες, κατακλυσμιαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, συνέβαινε και ένα άλλο, πολύ λιγότερο ορατό γεγονός. Στη νέα, ορθολογική και κοσμική Ρωσία, η χειραφέτηση των ανθρώπων για τους οποίους η έλξη προς τα άτομα του δικού τους φύλου αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς τους ήταν ένα ακόμη επαναστατικό επίτευγμα, το οποίο, κυριολεκτικά μέσα σε μια δεκαετία, αφού έγινε αντιληπτό και αξιολογήθηκε από τις αρχές, στη συνέχεια ανακόπηκε με στοχευμένες καταστολές και την εισαγωγή του νόμου περί «σοδομισμού».

Ωστόσο, μια συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε από την Οδησσό ξεχωρίζει μέσα στο αρχείο του Μπεχτέρεφ. Σε αντίθεση με τις άλλες, αυτή γράφτηκε σε γραφομηχανή και είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Ο συγγραφέας δεν δίνει το όνομά του και υπογράφει ως ΝΠ. Αφηγείται την ιστορία της απίστευτης ζωής του στον καθηγητή Μπεχτέρεφ με τη μορφή φυλλαδίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο ταυτόχρονα αποκαλύπτει πολλές προσωπικές λεπτομέρειες. Ο κομψός τρόπος γραφής είναι αμέσως εμφανής και δεν μοιάζει καθόλου με τις άλλες επιστολές. Ο ΝΠ ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε στη Σιβηρία σε μια μεγάλη αγροτική οικογένεια, αλλά προφανώς έχει εργαστεί σκληρά για να αποκτήσει μόρφωση και έχει αναλύσει προσεκτικά τη ζωή του. Είναι επίσης φανερό ότι έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να συντάξει την επιστολή και την έχει χωρίσει προσεκτικά σε υποενότητες, με τους δικούς τους υπότιτλους: «Επιτεύγματα της κοινής μας ζωής», «Πώς η επανάσταση επηρέασε τη σεξουαλική μας ζωή», «Αποτελούμε κίνδυνο για την κοινωνία;».

 

Επιστολή του NΠ προς τον δρ. Μπεχτέρεφ

«Εξαιρετικά αξιότιμε καθηγητά,

Όταν άκουσα τη διάλεξή σας, βρήκα σ’ αυτήν πολλά αληθινά χαρακτηριστικά της ζωής της κοινωνίας μας. Ειδικότερα, πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν με ακρίβεια στην επιστολή από το Ροστόφ. Ωστόσο, δεν μπορώ να συμφωνήσω απόλυτα με την άποψή σας ότι οι σεξουαλικές έλξεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανατροφή, αν και, φυσικά, αυτό είναι επίσης δυνατό σε κάποιο βαθμό. Σε αντίθεση με την άποψή σας, θα σας δώσω διάφορα παραδείγματα από τη δική μου ζωή και από τη ζωή πολλών ομοφρόνων μου. Γεννήθηκα σε μια αγροτική οικογένεια στη Σιβηρία. Είχα δύο αδελφούς και δύο αδελφές. Τα αδέλφια μου ήταν φυσιολογικοί άνθρωποι. Και όμως, παρά τις ίδιες υλικές συνθήκες –δεν έχει νόημα να μιλάμε για εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στην αγροτιά– από τους πέντε από εμάς, εγώ από την πρώτη κιόλας παιδική ηλικία, άρχισα ήδη να βιώνω εντελώς διαφορετικά συναισθήματα και επιθυμίες όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις. Από την πρώτη κιόλας παιδική ηλικία, όλες μου οι κλίσεις ήταν θηλυκές. Μου άρεσε να καθαρίζω δωμάτια, να ράβω, έπαιζα με κούκλες, και μου άρεσε να ντύνομαι με γυναικεία φορέματα, και έκανα στον εαυτό μου γυναικεία χτενίσματα. Αργότερα έφτιαχνα περούκες και φορούσα γυναικεία κοσμήματα. Φορούσα κορσέ και όλες οι παρέες μου στην παιδική μου ηλικία ήταν κορίτσια. Δεν μου άρεσε να παίζω με αγόρια λόγω της σκληρής συμπεριφοράς τους. Ποτέ δεν τσακώθηκα, ποτέ δεν έβρισα, μισούσα το κάπνισμα και το ποτό. Μου άρεσε να μένω καθαρός, να διατηρώ το δωμάτιό μου καθαρό, δεν χρησιμοποιούσα ποτέ βρώμικα σεντόνια και αγαπώ τα λουλούδια. Με άλλα λόγια, δεν είχα όλα τα “φυσιολογικά” για έναν άνδρα χαρακτηριστικά, όπως την αγριάδα, τη μέθη, την αγένεια κ.λπ. Ήμουν επικριτικός για τον τρόπο που οι άνδρες συμπεριφέρονταν στις γυναίκες, καθώς επέτρεπαν στον εαυτό τους κάθε είδους ελευθερία, αλλά απαιτούσαν οι γυναίκες να είναι πιστές και τίμιες απέναντί τους, και καθώς ο πιο ακόλαστος άνδρας απαιτούσε μια τίμια κοπέλα όταν παντρευόταν. Αυτό με προβλημάτιζε μέχρι τα βάθη της ψυχής μου. Θεωρούσα ότι ένας ακόλαστος άνδρας ήταν πολύ χειρότερος από οποιαδήποτε πόρνη, αφού μια πόρνη οδηγείται σε αυτό το δρόμο από ανάγκη, ενώ ένας ακόλαστος άνδρας που χρησιμοποιεί μια πόρνη οδηγείται μόνο από τη δική του σεξουαλική ικανοποίηση. Και στη συνέχεια, όταν άρχισα να μεγαλώνω, διαπίστωσα ότι με έλκυαν περισσότερο τα άτομα του δικού μου φύλου».

Ο ΝΠ αναφέρει παρεμπιπτόντως τις αριστερές του απόψεις, οι οποίες ήταν σημαντικές για τον ίδιο, και περιγράφει τη συνάντησή του με τον σύντροφό του, με τον οποίο ζούσε μαζί για 17 χρόνια κατά τη στιγμή που έγραφε στον Μπεχτέρεφ. Δεν αναφέρει το όνομα του συντρόφου του.

«Φυσικά, η ζωή στις μικρές επαρχιακές πόλεις είναι αδύνατη για εμάς, λόγω της πατριαρχικής φύσης της και της κλειστοφοβικής ομοιομορφίας όλων των κατοίκων. Επομένως, είναι καλύτερα για εμάς να ζούμε σε μεγάλες πόλεις, όπου μπορούμε πιο εύκολα να κρύψουμε τις κλίσεις μας, αφού σε μια μεγάλη πόλη ούτε οι γείτονές σου δεν ξέρουν τι κάνεις ή ποιον γνωρίζεις. Το 1907 ήμουν στο θέατρο και άρχισα να μιλάω με έναν νεαρό στρατιώτη που καθόταν κοντά μου. Καθώς μιλούσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε τις ίδιες απόψεις για τα πολιτικά ζητήματα, δηλαδή ήμασταν και οι δύο αριστεροί. Γίναμε αμέσως πολύ στενοί φίλοι. Με συνόδευσε στο σπίτι από το θέατρο. Έμεινε το βράδυ μαζί μου. Από εκείνη τη στιγμή γίναμε στενοί φίλοι [...] Εκτός από τις πολιτικές μας ομοιότητες, ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμασταν πολλά άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά. Ήταν προσεκτικός, όπως κι εγώ –δεν κάπνιζε και δεν έπινε, όπως κι εγώ δεν κάπνιζα και δεν έπινα– ήταν σεμνός, πράγμα που επίσης μας έφερε κοντά, και δεν ήταν σπάταλος. Συνολικά, αυτό μας έκανε να έχουμε έναν πολύ στενό δεσμό μεταξύ μας. Μετά από ενάμιση χρόνο, ζούσαμε ως ένα ενιαίο νοικοκυριό. Κάθε αμφιβολία και δυσπιστία μεταξύ μας είχε εξαφανιστεί. Δεν κρατούσαμε λογαριασμούς. Όλα όσα κερδίζαμε, ή, ακριβέστερα όσα κέρδιζα εγώ, αφού εκείνος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και έπαιρνε μόνο 8 ρούβλια το μήνα, τα είχαμε κοινά. Εκείνη την εποχή, υπογράψαμε ένα σύμφωνο γάμου, πιστεύοντας τότε ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν ακόμη πιο στενό δεσμό μεταξύ μας. Και έτσι εδώ και 17 χρόνια ζούμε ευτυχισμένα μαζί, χωρίς διαφωνίες και καυγάδες».

Ο συγγραφέας δίνει κάποιες εξηγήσεις στο ίδιο το κείμενο για την κομψότητα της δομής της επιστολής και για το βάθος της ανάλυσης που φαίνεται εξαιρετικό αν αναλογιστεί κανείς το αγροτικό του υπόβαθρο. Ο NΠ γράφει ότι, αφού ήταν αναλφάβητος μέχρι την ηλικία των 21 ετών, έκανε ένα άλμα στην πνευματική του ανάπτυξη, χάρη στον σύντροφό του, ο οποίος είχε ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα.

«Όταν γνωριστήκαμε, ήμασταν και οι δύο, και εγώ ειδικότερα, σχεδόν αναλφάβητοι, αλλά ο φίλος μου ήταν πολύ αποφασισμένος να σπουδάσει. Σηκωνόταν στη διάρκεια της νύχτας για να μελετήσει. Η φιλοδοξία του με επηρέασε και άρχισα κι εγώ να μελετώ. Σε διάστημα ενάμισι έτους, μελέτησα τη ρωσική ιστορία, τη ρωσική γλώσσα, τα μαθηματικά μέχρι την άλγεβρα, την ιστορία της λογοτεχνίας και άρχισα να μελετώ τις φυσικές επιστήμες. Έγινα συνδρομητής της τοπικής εφημερίδας και της εφημερίδας Petrograd Financial Times6. Εν ολίγοις, άρχισα να απολαμβάνω το διάβασμα και τις ακαδημαϊκές αναζητήσεις. Φυσικά, η ζωή μας πρόσφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ανάπτυξή μου. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών ήμουν εντελώς αναλφάβητος, αλλά μετά από δύο χρόνια της κοινής μας ζωής ήξερα ήδη πολλά. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μας θητείας αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Μόσχα για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Η ζωή στη Μόσχα βοήθησε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξή μου. Εδώ υπήρχαν πολλά κυριακάτικα σχολεία και απογευματινά μαθήματα. Μετά από τέσσερα χρόνια στη Μόσχα είχα τελειώσει το γυμνάσιο και είχα αποφασίσει να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Οι ακόλουθες λεπτομέρειες που αποκαλύπτει ο συγγραφέας είναι ακόμη πιο εκπληκτικές. Στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο NΠ και ο σύντροφός του ξεκίνησαν για τη Γερμανία, όπου σκόπευε να συνεχίσει τις σπουδές του. Αυτού του είδους τα ταξίδια στο εξωτερικό από κάποιον που προερχόταν από μη προνομιούχο περιβάλλον, ο οποίος μετανάστευε για λόγους άλλους από την εργασία ή την επαγγελματική ανάγκη, ήταν από μόνα τους σπάνια για την εποχή. Οι εντυπώσεις από τη χώρα τις οποίες μοιράζεται με τον Μπεχτέρεφ, γεμάτες φιλοσοφικές προεκτάσεις και θυμίζοντας δημοσιογραφία των πολιτών, είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες.

«Τις πρώτες κιόλας μέρες μας εκεί, δηλαδή την 1η Αυγούστου σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, συλληφθήκαμε ως ύποπτοι για κατασκοπεία και κρατηθήκαμε για τρία χρόνια σε απομόνωση. Η απομόνωσή μας δεν πέρασε άσκοπα. Διαβάσαμε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη της φυλακής και μάθαμε αρκετά. Ολόκληρος ο τρόπος ζωής του γερμανικού λαού είχε μεγάλη επίδραση πάνω μας. Βρήκα εκεί πολλά που είχαν απήχηση σε μένα. Βρήκα την καθαριότητα και την τάξη εκεί. Βρήκα ευσυνειδησία και τακτική ζωή. Ανακάλυψα τι μπορείς να πετύχεις αν μετράς κάθε λεπτό, δηλαδή αν δεν χάνεις χρόνο. Καθώς ταξίδευα κατά μήκος του Έλβα, έμεινα έκπληκτος από την τάξη που επικρατούσε παντού. Εδώ δεν υπήρχε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ακαλλιέργητης γης. Και όλα αυτά είχαν επιτευχθεί από ανθρώπινα χέρια. Εδώ είδα όλη τη σημασία του χάσματος μεταξύ της πατρίδας μας και της Γερμανίας. Έμεινα έκπληκτος που όλοι οι προηγούμενοι κυβερνήτες μας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γερμανικής εθνικότητας, δεν είχαν δώσει καμία σημασία στη δική τους πατρίδα. Η σεξουαλική μας ζωή ξεθύμανε λόγω του σοβαρού υποσιτισμού εκείνη την εποχή. Το 1918 μας έστειλαν στην Πετρούπολη. Με την άφιξή μου στη Ρωσία κατατάχθηκα στον Κόκκινο Στρατό».

Στην επιστολή του ο NP αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στην έννοια της «κοινωνικής ηθικής» και στην κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν μια γυναίκα, παντρεμένη με έναν ομοφυλόφιλο άνδρα. Σε γενικές γραμμές, η ρητορική του ΝΠ φαίνεται εξαιρετική, ειδικά για κάποιον με το υπόβαθρό του, αλλά φαίνεται επίσης απίστευτη για ένα άτομο οποιασδήποτε θέσης σε αυτή την περίοδο.

«Δεν θα είναι μυστικό για κανέναν ότι τέτοια πράγματα γίνονται χωρίς συμφωνία ακόμη και με γυναίκες, και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να τιμωρηθεί, αν υπήρχε η θέληση, και οποιοσδήποτε άνδρας θα μπορούσε να κατηγορηθεί για βιασμό, αφού καμία γυναίκα δεν ανοίγει τα πόδια της σε έναν άνδρα με τη θέλησή της, και εκείνος αναγκάζεται να καταφύγει σε ψυχολογική βία».

Σε αυτή τη φράση, ο συγγραφέας εκφράζει μια ιδέα που θα γινόταν, με πιο σαφή τρόπο, μια από τις βασικές προϋποθέσεις της ριζοσπαστικής φεμινιστικής κριτικής μισό αιώνα αργότερα, στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960: η ιδέα ότι η σιωπή γύρω από την πατριαρχία και την ανδρική κυριαρχία είναι καταπιεστική ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση σωματική βία. Σήμερα ο ΝΠ θα χαρακτηριζόταν φεμινιστής, και ίσως να το άξιζε.

Μια από τις πιο δραματικές στιγμές της επιστολής του ΝΠ φυλάγεται για το τέλος του κειμένου. Στο πρώτο μέρος της επιστολής δίνει την εντύπωση ότι δεν ήταν ποτέ παντρεμένος με γυναίκα, ίσως σκόπιμα για να εντείνει το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια όμως μας δίνεται η ιστορία του έγγαμου βίου του με μια γυναίκα. Όλα όσα γράφει μοιάζουν αρκετά σύγχρονα, ακόμη και εκατό χρόνια αργότερα.

«Παντρεύτηκα, δηλαδή παντρεύτηκα μια γυναίκα, όταν ήμουν 19 ετών. Σκέφτηκα τότε ότι δεν μπορείς να είσαι εργένης για πάντα. Και να πώς κατέληξε. Η γυναίκα μου με αγάπησε. Νόμιζα ότι θα τη συνήθιζα. Είχα σεξουαλικές σχέσεις μαζί της, αλλά το έκανα χωρίς το απαραίτητο πάθος από την πλευρά μου, σχεδόν ως καθήκον. Δεν ήθελα να την προσβάλω και προσπάθησα να της δώσω κάτι από αυτό που επιθυμούσε, αλλά το ένιωθα αποκρουστικό και αφόρητα ψεύτικο. Αργότερα άρχισα να βρίσκω την όλη διαδικασία εντελώς απωθητική. Η σύζυγός μου άρχισε επίσης να παρατηρεί αυτή τη συμπεριφορά. Άρχισαν οι αναστεναγμοί και οι επιπλήξεις. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να την πείσω ότι είχα μια τέτοια φύση που έπρεπε να την ανεχτεί. Ποτέ δεν την εμπόδισα να βγαίνει με νεαρούς άντρες, και ήμουν μάλιστα ευτυχής μέσα μου που θα με απατούσε, προκειμένου να μπορέσω έτσι να την ξεφορτωθώ. Στο τέλος, βρήκα την υποκρισία αδύνατη. Ήθελα να την έχω φίλη, αλλά όχι γυναίκα μου, αλλά αυτό ήταν αδύνατο. Δεν μπορούσε να με καταλάβει, και μου ήταν δύσκολο να την καταλάβω. Παραδέχτηκα ότι είχε δίκιο. Αλλά ποιος ήταν ένοχος... Φυσικά, ήταν οι κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτόν τον γάμο. Τότε κατάλαβα το έγκλημα που είχε διαπραχθεί. Δύο ζωές είχαν καταστραφεί, ειδικά η ζωή της γυναίκας. Πού θα μπορούσε να πάει τώρα; Βρισκόταν σε αδιέξοδο. Εξάλλου, δεν ήταν και τόσο εύκολο να πάρει διαζύγιο στην τσαρική περίοδο, και το να είναι μια γυναίκα χωρίς σύζυγο, σκεφτείτε τι σήμαινε αυτό...».

Υπάρχουν πολλές άλλες λεπτομέρειες στην επιστολή: για τη ζωή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας σε πόλεις όπως η Οδησσός, όπου ζούσε ο ΝΠ την εποχή που έστειλε την επιστολή· για τις διώξεις των ομοφυλόφιλων ανδρών ακόμη και μετά την κατάργηση του νόμου περί «σοδομισμού», βάσει του νόμου περί «διαφθοράς ανηλίκων»- για τους εκβιασμούς τους από συμμορίες στις πόλεις· για τη φύση της σεξουαλικότητας στο σύνολό της και για τους στενούς δεσμούς με εκείνους που ο ΝΠ αποκαλούσε «φυσιολογικούς». Αλλά το κύριο καθήκον της επιστολής του ΝΠ, προφανώς, ήταν να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Ήθελε να μιλήσει στον επιφανή γιατρό για τις αδικίες και τις αυθαίρετες διώξεις που υφίσταντο οι ομοφυλόφιλοι στη νέα σοβιετική Ρωσία, με την ελπίδα, ίσως, ότι ο Μπεχτέρεφ θα μιλούσε στις διαλέξεις και τους λόγους του για αυτές τις πτυχές της ζωής εκείνων που οι σοβιετικές αρχές δεν θεωρούσαν de jure εγκληματίες.

«Πού βρίσκονται τα επιτεύγματα αυτού του πολιτισμού, για τον οποίο τόσο πολύ καυχιόμαστε; Η στάση που τηρούν απέναντί μας οι αρχές, οι νόμοι των οποίων θα έπρεπε να βασίζονται στην επιστήμη και τη λογική, είναι εντελώς άδικη. Αγωνιστήκαμε για τη σοβιετική εξουσία από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ύπαρξής της, και τώρα που έχουμε ειρήνη, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Τι πρέπει να κάνουμε; Σίγουρα μια τέτοια στάση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, σίγουρα η κοινή λογική θα νικήσει τις ξεπερασμένες μεσαιωνικές προκαταλήψεις;»

Τα λόγια με τα οποία ο ΝΠ τελειώνει την επιστολή του θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί από τον Χάρβεϊ Μιλκ, τον διάσημο Αμερικανό ΛΟΑΤ ακτιβιστή που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων τη δεκαετία του 1960, αντιστεκόμενος σε αστυνομικές επιδρομές και επιθέσεις σε γκέι μπαρ και επιμένοντας στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

«Δεν θα αναγκάσουμε κανέναν να ενταχθεί στον τρόπο ζωής μας, και αν συνάψουμε σχέσεις με αμοιβαία συμφωνία και των δύο μερών, και αυτό μας φαίνεται φυσιολογικό, τότε κανένας νόμος, καμία σύμβαση δεν θα μας πείσει ότι οι πράξεις μας είναι εγκληματικές και μη φυσιολογικές. Οι νόμοι γράφονται από ανθρώπους και αλλάζουν, και πιστεύουμε ότι θα έρθει η μέρα που θα αναγνωριστεί το δικαίωμά μας – δηλαδή το πολιτικό δικαίωμα στην ελεύθερη συμβίωση».

Το ύφος της επιστολής, οι σκέψεις και οι ιδέες που εκφράζει ο συγγραφέας και οι απίστευτες λεπτομέρειες της βιογραφίας του θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να σκεφτεί ότι αυτό το ανώνυμο κείμενο είναι, αν όχι ψεύτικο, τότε εξωραϊσμένο. Η χρήση γραφομηχανής ενισχύει αυτές τις υποψίες. Θα το αποκαλούσαμε εξωραϊσμένο αν το κείμενο δημιουργήθηκε πράγματι από τον συγγραφέα στην εν λόγω περίοδο, αλλά ορισμένα γεγονότα είτε διαστρεβλώθηκαν είτε επινοήθηκαν, και αν ο συγγραφέας του κειμένου κατείχε διαφορετική κοινωνική θέση από αυτήν που αναφέρεται στο κείμενο. Επιπλέον, παρά τον τεράστιο αριθμό γεγονότων που παρουσιάζει ο ΝΠ στην επιστολή, είναι αδύνατο να ελεγχθούν ή να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο συγγραφέας τους. Ένα πολύ πιο μορφωμένο άτομο θα μπορούσε να έχει γράψει μια τέτοια επιστολή, γνωρίζοντας για τον Μπεχτέρεφ και το ενδιαφέρον του για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, προκειμένου να δημιουργήσει μια τέτοια λογοτεχνική αφήγηση. Φαινόταν αδύνατο να ελπίζει κανείς σε ακριβή ταυτοποίηση του συντάκτη.

Στο Λένινγκραντ, οκτώ χρόνια μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία σύνταξης της επιστολής του ΝΠ (το 1925), πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες συνελήφθησαν κρυφά από το μυστικό πολιτικό τμήμα νούμερο 4 της OGPU7. Εκατοντάδες άνδρες συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του ενός ή του άλλου σημείου του άρθρου 58 («αντεπαναστατικές» δραστηριότητες) του Ποινικού Κώδικα. Μερικούς μήνες αργότερα, ο αντιπρόεδρος της OGPU Γκένριχ Γιάκοντα ενημέρωσε τον Στάλιν με ένα μήνυμα για την ανακάλυψη μιας «κοινωνίας παιδεραστών», και το 1934 εμφανίστηκε ένα νέο άρθρο 154 στον Ποινικό Κώδικα της ΡΣΣΔ και άλλων δημοκρατιών (το 1960, όταν εισήχθη ένας νέος Ποινικός Κώδικας, πήρε τον αριθμό 121). Τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση αυτή, που προφανώς σχετίζονταν ειδικά με την αντεπαναστατική δραστηριότητα, έχουν διατηρηθεί στο αρχείο της FSB. Ξεφυλλίζοντας τις αμέτρητες καταγγελίες σε θρυματισμένο χαρτί κακής ποιότητας (υπήρχε μεγάλη έλλειψη χαρτιού εκείνη την εποχή), και ρίχνοντας μια ματιά στα ξεθωριασμένα γράμματα, διάβασα πώς κατά την πρώτη συνάντηση με τον ανακριτή, ο εκάστοτε υπάλληλος/οδηγός/κομμωτής/μπάρμαν επιμένει ότι ήταν πράγματι ομοφυλόφιλος, αλλά δεν είχε ποτέ εναντιωθεί στη σοβιετική εξουσία. Τέτοιες δηλώσεις ήταν πολύ σύντομες, και καταγράφουν απλώς ένα πράγμα – το άτομο δεν ομολογήσει. Στη συνέχεια επισυνάπτονταν το πρακτικό της δεύτερης ανάκρισης του ίδιου ανθρώπου, που έγινε ένα μήνα μετά την πρώτη. Η εικόνα αλλάζει ριζικά. Ο ανακρινόμενος άνδρας αποκαλεί τον εαυτό του «παιδεραστή», συμπαθεί ταυτόχρονα τον φασισμό και αντιτίθεται με σφοδρότητα στη σοβιετική εξουσία, ιδίως στις κολλεκτίβες. Η δεύτερη ανάκριση παρέχει άφθονες λεπτομέρειες και ονόματα.

Μελέτησα αυτά τα έγγραφα αφότου ανακάλυψα την επιστολή του ΝΠ. Η παρακάτω ανάκριση τράβηξε αμέσως την προσοχή μου, καθώς αόριστα αντανακλούσε γνωστά γεγονότα, αλλά με ενδείξεις ημερομηνιών και τόπων.

«Από το 1910 έως το 1914, έζησα στη Μόσχα, δούλεψα σε γραφομηχανή και παρακολούθησα απογευματινά μαθήματα (γενικής εκπαίδευσης). Από το 1914 έως το 1918 ήμουν στη Γερμανία, όπου είχα πάει για να βρω δουλειά και να μάθω γερμανικά... Ήμουν στη Γερμανία μαζί με τον πολίτη Στεπάν Αντόνοβιτς Μίνιν. Τον Ιανουάριο του 1919, κατατάχθηκα εθελοντικά στον Κόκκινο Στρατό και εργάστηκα ως μέλος του τμήματος επιχειρήσεων στο αρχηγείο της ταξιαρχίας της πρώτης ουκρανικής μεραρχίας... Με τον Στεπάν Αντόνοβιτς Μίνιν ζω 26 χρόνια, από το 1907».

Η υπογραφή στην ανάκριση είναι Νίκα Πολιάκοφ – NΠ.

Ο Πολιάκοφ γεννήθηκε το 1885 σε ένα χωριό της περιοχής Ιρκούτσκ. Αφού έφυγε από την Οδησσό, έζησε με τον σύντροφό του Στεπάν στο Λένινγκραντ το 1933 στην ίδια διεύθυνση – οδός Ρουμπινστάιν, σπίτι 15 («Οικία Τολστόφ»), διαμέρισμα 561. Συνελήφθησαν εκεί από την OGPU τον Σεπτέμβριο του 1933. Δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία ότι ο NΠ ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Νίκα Πολιάκοφ, και η υποψία ότι η επιστολή προς τον Μπεχτέρεφ είχε εξωραϊστεί έπρεπε επίσης να απορριφθεί. Παραμένει άγνωστη η τύχη του Πολιάκοφ και του Μίνιν, οι οποίοι δικάστηκαν από μια ειδική συνεδρίαση του Οργάνου της OGPU, και ο καθένας τους καταδικάστηκε σε τρία χρόνια στα στρατόπεδα. Η υπόθεση περιέχει μια αναφορά ότι ο Μίνιν απελευθερώθηκε μετά τη φυλάκισή του στο στρατόπεδο Σολόφκι, αλλά δεν σώζεται κανένα τέτοιο έγγραφο για τον Πολιάκοφ. Είναι πιθανόν να μην επέζησε των σκληρών συνθηκών εγκλεισμού στο στρατόπεδο Μπελομόρσκο της Βαλτικής, όπου εξέτιαν τις ποινές τους οι συλληφθέντες αυτής της κατηγορίας.

Η επιστολή του Νίκα Πολιάκοφ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της πρώιμης σοβιετικής κουίρ χειραφέτησης, η μνήμη της οποίας έχει εξαλειφθεί από τις καταπιέσεις και την σιωπή που επιβλήθηκε σχετικά με την αγάπη του ίδιου φύλου. Ενώ η ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης έχει δεχτεί διάφορες μορφές θεσμικής υποστήριξης, οι πρώιμοι σοβιετικοί κουίρ παραμένουν στο κάτω μέρος της ατζέντας της κοινωνίας των πολιτών. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αόρατοι στις κανονιστικές και νομικές πηγές και δεν έχουν καθόλου θέση στη «μεγάλη αφήγηση» της ρωσικής ιστορίας. Ωστόσο, στον απόηχο της εκατονταετηρίδας της Ρωσικής Επανάστασης, αυτή η κοινωνική ομάδα επιδεικνύει μια εντυπωσιακή σύγκλιση με τη νεωτερικότητα – το δικαίωμα να είναι κανείς ο εαυτός του εξακολουθεί να μην θεωρείται ακόμη αυτονόητο. Και όμως, μια φωνή από τη δεκαετία του 1920, της οποίας τα επιχειρήματα είναι επίκαιρα και τα παραδείγματα καταπίεσης οικεία, δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζει τέλος στο ερώτημα «αν είναι δυνατόν να είσαι queer στη Ρωσία»8. Τώρα είναι απαραίτητο να γραφτεί η ιστορία τους.

Η επιστολή του Νίκα Πολιάκοφ και ολόκληρη η ιστορία της πρώιμης σοβιετικής queer ατζέντας στη δεκαετία του 1920 μπορούν επίσης να συνεισφέρουν νέο υλικό και ιδέες στη συζήτηση για την έννοια της «νεωτερικότητας». Η έννοια επικρίνεται συχνά, αλλά λίγα έργα σύγχρονης ιστορίας μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της. Μια πρόσφατη ειδική έκδοση του περιοδικού Нового литературного обозрения9 («Νέα Λογοτεχνική Επιθεώρηση») έδειξε πώς κορυφαίοι ιστορικοί που έχουν εμπλακεί στη συζήτηση για τη νεωτερικότητα και τις συναφείς έννοιες, κατέληξαν όλοι να παρουσιάζουν τις δικές τους διανοητικές κατασκευές. Τι κάνει ένα άτομο και μια κοινωνία σύγχρονους ή μοντέρνους; Ποια χαρακτηριστικά και ποιες ιδιότητες αποκαλύπτονται από αυτή τη διαδικασία; Πώς και πότε η ιδέα της προόδου εισήλθε στην καθημερινή ζωή και πώς την υλοποίησαν οι άνθρωποι στην πράξη; Ήταν η μετααυτοκρατορική Ρωσία απλώς σοβιετική ή υπήρχε μια σταλινική και μια πρώιμη σοβιετική φάση; Ο προφανής παραλογισμός αυτών των ερωτημάτων εξηγείται, από τη σημαντικότατη –και σπάνια προβληματική– απόσταση μεταξύ των θεωριών για τις αντιλήψεις της νεωτερικότητας, αφενός, και των εμπειρικών μελετών, αφετέρου. Θα έλεγα ότι ο Νίκα Πολιάκοφ και η ιστορία της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκε, ιδωμένη μέσα από τον φακό της νεωτερικότητας, μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή τη διχοτόμηση. Μας επιτρέπουν ταυτόχρονα να υπονομεύσουμε τις οικουμενικιστικές αξιώσεις της έννοιας και να καταδείξουμε πώς αυτή άλλαξε ανάλογα με τον χρόνο και τον τόπο. Η ρητορική του ασκεί κριτική σε κάθε έννοια εξουσίας εξωτερικής προς τον άνθρωπο («οι άνθρωποι γράφουν τους νόμους»), και επίσης δίνει νόημα στη δική του μορφή ύπαρξης, μια μορφή που αντιμετωπίστηκε ως αμαρτωλή επί αιώνες και εκδιώχθηκε από τη δημόσια σφαίρα. Το αίτημά του για νομιμότητα, και η αίσθηση κοινότητας με εκείνους που είχαν βιώσει μια παρόμοια χειραφέτηση, η ένωσή τους σε μικρές κοινότητες σε πόλεις σε όλη τη χώρα – όλα αυτά δείχνουν μια αναλαμπή της νεωτερικότητας, και της προόδου, εκεί όπου κανένας ιστορικός δεν είχε καν μπει στον κόπο να κοιτάξει10. Φαίνεται ότι στις έννοιες της νεωτερικότητας που κυκλοφορούν σήμερα (απούσα, κοινή, εναλλακτική ή διαπλεκόμενη), θα πρέπει να προστεθεί μια ακόμη – η κουτσουρεμένη νεωτερικότητα.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Ира Ролдугина, «“Никакие законы, никакие условности не убедят нас, что наши поступки преступны и ненормальны”. Из истории раннесоветской квир-эмансипации», Colta, 1 Ιανουαρίου 2018, https://www.colta.ru/articles/specials/17030-nikakie-zakony-nikakie-uslovnosti-ne-ubedyat-nas-chto-nashi-postupki-prestupny-i-nenormalny

Ira Roldugina, “Queer emancipation in early Soviet Russia”, rs21, 9 Φεβρουαρίου 2018, https://www.rs21.org.uk/2018/02/09/queer-emancipation-in-early-soviet-russia/

 

 

Σημειώσεις

1 Η FSB είναι η μετασοβιετική υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB.

2 Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν «мужеложство» (μουζιελόζστβο).

3 Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η μεγαλύτερη συνιστώσα δημοκρατία της ΕΣΣΔ.

4 Queer History of Belarus in the second half of the 20th century: a preliminary study, Μινσκ 2016, https://belarusianqueerstory.noblogs.org/files/2016/10/queer_history.pdf

5 Ирина Ролдугина, «“Почему мы такие люди?”: Раннесоветские гомосексуалы от первого лица: новые источники по истории гомосексуальных идентичностей в России», Ab Imperio, τεύχος 2, 2016, σσ. 183-216. https://muse.jhu.edu/article/630661

6 «Биржевые ведомости» (μπιρζιέβγιε βεντομόστι): «Χρηματιστηριακές ειδήσεις».

7 Προκάτοχος της KGB.

8 Разногласия. Выберите пол, Αύγουστος 2008, https://www.colta.ru/storage/rubric/68/raznoglasiya_link_1.pdf

9 Нового литературного обозрения (Νόβοε Λιτερατούρνοε Ομπεζρένιε), https://www.nlobooks.ru/

10 Το βιβλίο του Dan Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia (2001), παραμένει η μοναδική πρωτοποριακή μελέτη στον τομέα αυτό, αλλά παρόλα αυτά είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάλυση της επιστημονικής συζήτησης για την ομοφυλοφιλία, παρά στην ομοφυλοφιλική υποκειμενικότητα, απλώς και μόνο επειδή ο Healey εργάστηκε με διαφορετικές πηγές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 09:49

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.