Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 22:03

Ένα αντίο στο σύντροφο Τάσο Κατιντσάρο

 

Petros Constantinou

 

Ένα αντίο στο σύντροφο Τάσο Κατιντσάρο. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή του στην οργανωμένη μάχη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την επανάσταση. Από την εξέγερση του Νοέμβρη, στη μεταπολίτευση, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ αλλά και μετέπειτα σε όλα τα πάνω και τα κάτω του κινήματος ήταν μαχητής της επανάστασης. 
Στη φωτό, ο Τάσος, με την στολή στρατιώτη και καλυμμένο το πρόσωπο με κόκκινο μαντήλι (δεύτερος από δεξιά), μαζί με άλλους πέντε στρατιώτες στην πορεία του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1982, κρατάνε το πανό ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, είχε φουντώσει τις προσδοκίες για αλλαγές και η επαναστατική αριστερά εκείνη την περίοδο πήρε την πρωτοβουλία να τις μετατρέψει σε μαζικό κίνημα της νεολαίας μέσα και έξω από το στρατό. Κεντρικό σύνθημα “στο στρατό-12μηνη θητεία συνδικαλισμό”! Και αυτό, σε περίοδο που η θητεία ήταν 26 μήνες και η στρατονομία έκανε έλεγχο στους δρόμους για να εντοπίσει φαντάρους που δεν φορούσαν “ευπρεπώς” την στολή τους! 
Ήταν μια μάχη με μεγάλες νίκες για την νεολαία, με μείωση της θητείας και δικαίωμα στους φαντάρους να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς στολή. 
Σύντροφε Τάσο, ήσουν στην πρώτη γραμμή και θα σε έχουμε μαζί μας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας για να ξεφορτωθούμε τον καπιταλισμό. Καλό ταξίδι.

 

 

 

 

 

Σύντροφε Τάσο θα σε θυμόμαστε πάντα, Venceremos…

 

«Αρκεί να θυμάσαι το πέταγμα,

το πουλί πεθαίνει μια μέρα»

 

Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης

Πάντα στην πρώτη αλυσίδα…

 

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Τάσος Κατιντσάρος σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018 στις 9.00 το πρωί. Θα ενημερώσουμε αργότερα για τον τόπο και το χρόνο της κηδείας. Η Παντιέρα εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, στον αδελφό του Κώστα και στη συντρόφισσά του καθώς και σε όλους διαχρονικά τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Τάσου.

 

-Τάσος Κατιντσάρος!

-Πρώτη φορά, Απών!

 

Θα είναι όμως, πάντοτε μαζί μας. Μαζί με όλους εκείνους με τους οποίους διασταυρώθηκε κάποτε η πορεία του. «Παρών» σ’ όλες τις μάχες, στον αγώνα που συνεχίζεται, για μια άλλη κοινωνία.

Όπως ήτανε πάντοτε. Από νεαρή ηλικία. Παρών σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές μάχες, από τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο, τους μεγάλους αγώνες της μεταπολίτευσης, μέχρι σήμερα.

tasos katintsaros 2

 

Πάντα στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη αλυσίδα της διαδήλωσης. Όπως στη σύγκρουση εκείνου του Νοέμβρη, του «μικρού». Στο Πολυτεχνείο του ’80 και τη διεκδίκηση της πορείας να πάει μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην πορεία του Πολυτεχνείου πριν τις εκλογές, την Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1974.

 

Έφυγε ο Τάσος του Μαχητή. Έφυγε ο Τάσος ο μαχητής. Της ενότητας και της σύγκλισης της άλλης, της ανυπόταχτης και ανατρεπτικής αριστεράς σε χρόνια που η έννοια της αριστεράς κυλίστηκε στη λάσπη. Σε χρόνια επίπλαστης ευμάρειας που όσοι επέμεναν, φάνταζαν «γραφικοί»…

 

Ο Τάσος, που αποχαιρέτησε συγκλονιστικά το σύντροφό του, τον «ξανθό της Κ.Ο. Μαχητής», τον Αγησίλαο (Λάκη) Χριστοδουλόπουλο. Τον Τάσο Βέλα της παρανομίας.

 

Έγραψες κάποτε γι’ αυτόν, θυμάσαι Τάσο;

«Αρκεί να θυμάσαι το πέταγμα, το πουλί πεθαίνει μια μέρα». Η παρουσία του μας σφράγισε όλους και τον καθέναν ξεχωριστά. Τόσο που τον αισθανόμαστε πάντα δίπλα μας, ακούμε το γέλιο του στις παρέες μας, τον νιώθουμε κοντά μας σ’ όλες τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

 

Εύστοχα λόγια. Ήρθε η ώρα να σου επιστραφούν.

 

Τον Τάσο τον γνώρισα στην πρώτη κατάληψη πανεπιστημιακής σχολής μετά τη μεταπολίτευση, στην κατάληψη της Πάτρας το Δεκέμβρη του 1977. Έκτοτε οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν πάρα πολλές φορές.

 

Θυμάμαι την εντύπωση που έκαναν οι φαντάροι της «Επιτροπής για το Στρατό» με τις κόκκινες μάσκες, στην πορεία του Πολυτεχνείου. Η χαρακτηριστική ματιά του, τα μάτια που ‘’έπαιζαν’’, τον πρόδωσαν και τον αναγνώριζες αμέσως…

 

Θυμάμαι, αρκετούς μήνες πριν την πορεία του Νοέμβρη του ’80, που είχε έρθει στα γραφεία της Β’ Πανελλαδικής για να μας προειδοποιήσει…

Ερχόταν στα γραφεία μας, ερχόταν και στα πάρτι. (‘’Ξεχώριζε’’ μάλιστα αυτούς που δούλευαν στα πόστα αντί να διασκεδάζουν και τους προσέγγιζε πολιτικά.)

 

Ομιλητής στην κατάληψη του Πολυτεχνείου του ’85, μετά το θάνατο του Μιχάλη Καλτεζά. Σε ανοιχτή γραμμή με τον Λάκη…

 

Στη μεγάλη διαδήλωση των δεκάδων χιλιάδων, που οργάνωσε η Κ.Ο. Μαχητής για το θάνατο του Σιδέρη Ισιδωρόπουλου την Πρωτομαγιά του ’76 («Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά»…).

 

maxitis

 

Θυμάμαι με συγκίνηση, την περήφανη στάση του στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2002. Τη συμμετοχή του στην επιτροπή συμπαράστασης στη διωκόμενη Ειρήνη Αθανασάκη και στη διοργάνωση της συναυλίας αλληλεγγύης στο θέατρο Φοίνικας.

 

Θυμάμαι τα δύο σημαντικά πολιτικά και ταυτόχρονα συγκλονιστικά κείμενά του, για το Δεκέμβρη του ’44 και τον Άρη Βελουχιώτη:

 

Δεκέμβρης ’44: «Αυτά τα κόκκινα σημάδια είναι από αίμα…»

 

Υπάρχουν σελίδες της σύγχρονης ιστορίας που καίνε… Υπάρχουν γεγονότα που δεν γίνονται λαϊκό ανάγνωσμα ούτε εικονογραφούνται σε περιοδικά ποικίλης ύλης… Υπάρχουν ταξικές συγκρούσεις όπου ήρωες είναι οι ίδιες οι λαϊκές μάζες και όχι «μυθικά» πρόσωπα…

 

και “Ο Άρης κάνει πόλεμο, μ’ αντάρτες παλικάρια…”

 

Αλλά και το κορίτσι με την κονσέρβα Σκόμπι…

 

Βρεθήκαμε στο εγχείρημα της σύγκλισης διαφορετικών ρευμάτων στην Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, την ΕΑΣ το 1989.

 

Είναι γνωστή η συμβολή του στη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος της ΚΣΕ της οποίας διετέλεσε επί πολλά χρόνια. Μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ επίσης διετέλεσε επί πολλά χρόνια, μέχρι πρόσφατα (5/4/2018) οπότε αποχώρησε.

 

Τον θυμάμαι σε αμέτρητες διαδηλώσεις, πάντα να συζητάει και να ανταλλάσσει δυο λόγια, πώς τα βλέπουμε. Δεκτικός στην άλλη άποψη, ευπρεπής στην πολιτική διαφωνία.

 

Μα πιο πολύ τον θυμάμαι σε κείνη τη φωτογραφία, στο πρωτοσέλιδο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, στο εδώλιο με τη γροθιά υψωμένη μόλις εκφωνήθηκε η αθώωση των «τεσσάρων του Μαχητή» για την ηθική αυτουργία για τα γεγονότα της 25 Μάη του 1976. (Αντώνης Ταβάνης, Χάρης Βρόντος, Γιώργος Φωτιάδης και Τάσος Κατιντσάρος). Αμήχανος ο συντάκτης ύλης, μη ξέροντας πού μπαίνει ο τόνος στο όνομά του, το είχε τονίσει σε δύο γράμματα, λάθος και τα δύο. Είναι καιρός να το γράφουμε όλοι πλέον σωστά: Τάσος Κατιντσάρος.

 

Τάσο, σε αποχαιρετούν οι σύντροφοί σου της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των μετωπικών εγχειρημάτων, του Μαχητή, της Κ.Ο. Μαχητής στη συνέχεια, του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στους οποίους έδωσες το «παρών». Των αγώνων που δεν δικαιώθηκαν ακόμη. Των αγώνων που θα δικαιωθούν αργά ή γρήγορα.

 

Θα σε θυμούνται με αγάπη και περηφάνια που σε γνώρισαν, όσοι συμπορεύτηκαν μαζί σου σύντροφε Τάσο. Venceremos…

 

ΥΓ: Είναι προφανές ότι, υπό το κράτος αυτών των πρώτων στιγμών, ελάχιστα από τη ζωή και τη δραστηριότητα του Τάσου περιλαμβάνονται στις λίγες παραπάνω γραμμές. Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη παρουσίαση της διαδρομής και του έργου αυτού του αγωνιστή της επαναστατικής αριστεράς που μας άφησε σήμερα το πρωί, στην επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ. Θα ενημερώσουμε για τον τόπο και το χρόνο της κηδείας του. Θα παραθέσουμε και την πολύωρη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που είχε παλαιότερα δώσει στον Νίκο Ξηρουδάκη. Είχαμε κι άλλα σχέδια, δεν προλάβαμε…

 

ΠΑΝΤΙΕΡΑ

 

 

Καλό ταξίδι Τάσο

Θανάσης Τσιριγώτης – Αγγελική Φατούρου

Τον Τάσο Κατιντσάρο τον γνωρίσαμε από τα πέτρινα χρόνια της μεταπολίτευσης όταν έδινε τις πολιτικές του μάχες μέσα στην οργάνωση Κ.Ο. Μαχητής. Δύσκολα χρόνια όπου οι φοιτητές των επαναστατικών οργανώσεων θήτευαν στα εργοστάσια και έκοβαν τον χρόνο τους ανάμεσα στα πολιτικά καθήκοντα, ένα αδιάκοπο τρεχαλητό, και στα οράματα για μια νέα ζωή.

Ο Τάσος Κατιντσάρος πέρασε τη μεταπολίτευση, την πασοκική έρημο, την κατάρρευση του παλινορθωμένου καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού όρθιος. Νομίζουμε ότι τον «έσωσε» η εργατική του αναφορά και η προσήλωσή του σε αρχές. Ακόμα κι όταν πρώην σύντροφοί του διάλεγαν τον εύκολο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κατιντσάρος συνέχισε να μιλάει και να δρα με σεβασμό στην εργατική τάξη και την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Δεν είχαμε τις ίδιες απόψεις και πολλές φορές συγκρουστήκαμε πολιτικά· όπως πολλές φορές περπατήσαμε μαζί στις ίδιες απεργιακές και αγωνιστικές διαδρομές.

Ο Τάσος Κατιντσάρος ανήκε στην πολιτική γενιά που την χαρακτηρίζει η αφοσίωση στον επαναστατικό σκοπό, η ρήξη με τον συμφιλιωτισμό κάθε λογής, η ανάδειξη των προβλημάτων του λαού και μ’ αυτές τις πολιτικές σημαίες έζησε και πέθανε ανήμερα της ίδρυσης του ΕΑΜ.

Ο μειλίχιος τόνος του λόγου του και η στέρεη πεποίθησή του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σ’ εποχές που περισσεύει ο αγνωστικισμός και η παραίτηση.

Καλό ταξίδι Τάσο Κατιντσάρε.

Θανάσης Τσιριγώτης – Αγγελική Φατούρου, μέλη της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

 prologos

 

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Σύντροφε Τάσο, θα είσαι πάντα δίπλα μας.

Έφυγε, το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, ο σύντροφος μας, Τάσος Κατιντσάρος, μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και ιδρυτικό της μέλος.

Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη και την συμπαράσταση μας στους κοντινούς του ανθρώπους. Ο Τάσος ήταν πέρα από σύντροφος, ένας φίλος, ένας αγωνιστής που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο κίνημα. Συμμετέχοντας από μαθητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνέχισε να είναι ενεργό κομμάτι του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού και της επαναστατικής αριστεράς.

Οργανώθηκε την περίοδο της χούντας στην οργάνωση Κ.Ο. Μαχητής και μετά τη διάλυσή της, εντάχθηκε στο ΝΑΡ από το 1990 μέχρι και το 2017 οπότε και εντάχθηκε στην πολιτική κίνηση “Κομμουνιστικό Σχέδιο”. Πάντα συμμετείχε στα μέτωπα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς (ΜΕΡΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και αγωνίστηκε για μία μαζική κομμουνιστική επαναστατική αριστερά.

Αποτέλεσε, σε μια εποχή κατάρρευσης και απογοήτευσης για το επαναστατικό κίνημα, ιδρυτικό μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου το 1992 μαζί με λίγους ακόμη συντρόφους.

Ο Τάσος ήταν και θα είναι μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες των αγώνων του λαού του Περιστερίου. Αν κάτι εξέφραζε ο Τάσος, ήταν η ακλόνητη του πίστη στον λαϊκό ριζοσπαστισμό και σε ένα νέο κομμουνιστικό σχέδιο, ακόμα και αν οι συνθήκες ήταν δύσκολες.

Είχε να δώσει ακόμα πολλά. Θα μας λείψει η σκέψη του, η συντροφιά του, η νεανικότητα του και η ανεκτίμητη προσφορά του.

Για όλους εμάς είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για τον Τάσο σε χρόνο παρελθοντικό. Έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας και της οικογένειας μας.

Τάσο, θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την μνήμη σου στους δρόμους που κατεβήκαμε μαζί.

Η πολιτική κηδεία του σ. Τάσου θα γίνει στο κοιμητήριο Περιστερίου την Δευτέρα 1/10 στις 16:00.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

Με οδύνη αποχαιρετούμε τον σύντροφο Τάσο Κατιντσάρο

Με οδύνη, συντροφικότητα και αγάπη αποχαιρετούμε τον σύντροφο Τάσο Κατιντσάρο που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο.

Από τα μαθητικά του χρόνια πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από την Κομμουνιστική Οργάνωση «Μαχητής». Στρατευμένος σταθερά στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα, συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους πολιτικούς αγώνες της μεταπολίτευσης.

Με τον Τάσο συμπορευτήκαμε στην υπόθεση της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης από το 1990 μέσα από τις γραμμές του Νέου Αριστερού Ρεύματος, στην Πολιτική Επιτροπή του οποίου ήταν μέλος μέχρι και το 2017, οπότε εντάχθηκε στην Πολιτική Κίνηση «Κομμουνιστικό Σχέδιο».

Τον θυμόμαστε στους κοινούς αγώνες, τις διαδηλώσεις, στις συζητήσεις και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και της κομμουνιστικής αριστεράς.

Ξεχωριστή και πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του ελπιδοφόρου ενωτικού εγχειρήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος της ΚΣΕ και του ΠΣΟ της οποίας διετέλεσε επί πολλά χρόνια.

Ο Τάσος ήταν μπροστά σε όλες τις μάχες. Στρατευμένος στη λογική της δημιουργικής ανάπτυξη του μαρξισμού. Πάντα δεκτικός στην άλλη άποψη, ευπρεπής στην πολιτική διαφωνία.

Σε αποχαιρετούμε Τάσο, μαζί με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές σου της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των μετωπικών εγχειρημάτων, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στους οποίους έδωσες το «παρόν».

Στους αγώνες αυτούς που θα δικαιωθούν αργά ή γρήγορα, θα πρωταγωνιστήσει μια σύγχρονη κομμουνιστική ελπίδα.

Οι σύντροφοί σου στο ΝΑΡ και τη νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και όλοι όσοι σε γνώρισαν και αγωνίστηκαν δίπλα σου, θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και επιστράτευση δυνάμεων για μια νέα κομμουνιστική αυγή στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 ΝΑΡ

 

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Κίνησης «Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο»

 

«Έφυγε» ο σύντροφος Τάσος Κατιντσάρος, αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος και της επαναστατικής Αριστεράς

Σήμερα το πρωί 27 Σεπτεμβρίου 2018, «έφυγε» ο Τάσος Κατιντσάρος για το μεγάλο ταξίδι του μέλλοντος και της μνήμης, σε ηλικία 63 χρονών.

Ο Τάσος ήταν μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ και της Πολιτικής Κίνησης «Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ».

Γεννήθηκε και έζησε στο Περιστέρι, την αγαπημένη του «λαϊκή γειτονιά» και, από τα μαθητικά του χρόνια, μέσα στη χούντα, οργανώθηκε στην αντιδικτατορική Κομμουνιστική Οργάνωση «Μαχητής». Από τότε, έζησε σαν μαχητής, πάλεψε σαν μαχητής και έφυγε σαν μαχητής, μετά από μακριά μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν από τους συνδημιουργούς της συντονιστικής επιτροπής εργαζομένων και μαθητών στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης, μέσα από σχηματισμούς της επαναστατικής Αριστεράς. Δεν εξαργύρωσε τίποτε από όλα αυτά. Αφιερώθηκε στον αγώνα χωρίς να κερδίσει τίποτε υλικό, ούτε θώκους και αξιώματα.

Στα πέτρινα χρόνια της μεγάλης υποχώρησης του ‘90, αρχικά βοήθησε στη συγκρότηση της Εναλλακτικής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης και το 1990 προσχώρησε στο Νέο Αριστερό Ρεύμα, του οποίου υπήρξε αδιάλειπτα μέλος της Συντονιστικής και μετέπειτα, Πολιτικής Επιτροπής του, μέχρι το 2017.

Πίστεψε και πάλεψε με ανιδιοτέλεια για την ενότητα της επαναστατικής Αριστεράς. Συνέβαλλε όσο λίγοι στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι σύντροφοι, τα μέλη και όλες οι οργανώσεις της, τον αγαπούσαν για το ενωτικό και δημιουργικό πνεύμα του.

Τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχε στην ίδρυση της Πολιτικής Κίνησης Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Τα τελευταία χρόνια της ενσωμάτωσης μεγάλων τμημάτων της Αριστεράς στο αστικό μνημονιακό στρατόπεδο, των πικρών απογοητεύσεων και του κατακερματισμού, δεν το έβαλε κάτω, αγωνίστηκε σταθερά και αισιόδοξα για την προγραμματική και μετωπική ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής και όλης της μαχόμενης Αριστεράς και κυρίως του κομμουνιστικού κινήματος. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια έδωσε και την τελευταία του ικμάδα, ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ο Τάσος ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Με σπάνια ευρυμάθεια, με ευγένεια σε όλες του τις σχέσεις, ευαίσθητος απέναντι σε κάθε αδικία και οξύς παρατηρητής των κοινωνικών φαινομένων, ήταν ανήσυχος και ανικανοποίητος, «ψαχνόταν» διαρκώς, αλλά με μια αδογμάτιστη σταθερότητα στο μαρξισμό και στο ρόλο του εργατικού κινήματος. Αντιπάλευε τις αδυναμίες του. Είχε πολλούς φίλους και ενέπνεε το σεβασμό σε όλους, ακόμη και με όσους διαφωνούσε.

«Κυρίως, μας ενώνει αίμα», είπε σε μια από αυτές τις αντιπαραθέσεις για την ιστορία του λαϊκού κινήματος.

Κυρίως, όμως, έβλεπε στο μέλλον.

Στεκόμαστε δίπλα στη σύντροφό του, στην οικογένειά του, στους οικείους του.

Τάσο, καλό ταξίδι.

 

 ΚΟΜΜΟΝ

 

Μετάβαση: Κίνηση για μια Μετωπική Ανατρεπτική Αριστερά

 

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ αποχαιρετούμε με οδύνη τον αγαπημένο σύντροφό μας Τάσο Κατιντσάρο. Ο σύντροφος Τάσος από τα μαθητικά του χρόνια στρατεύτηκε στην υπόθεση της απελευθέρωσης του ανθρώπου μέσα από τις γραμμές της επαναστατικής αριστεράς. Έμεινε ακλόνητος στις ιδέες του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ακόμα και τους τελευταίους μήνες που έδινε τη μάχη με τον καρκίνο δεν έλειψε ποτέ από τη συλλογική προσπάθεια.

Ως μέλη της ΜΕΤΆΒΑΣΗΣ υπήρξαμε τυχεροί που από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας μας είχαμε μαζί μας τον σύντροφο Τάσο, παράδειγμα και έμπνευση, πολύτιμη παρουσία και αστείρευτο πλούτο.

Σε αυτόν τον πρώτο, σύντομο αποχαιρετισμό μόνο μια υπόσχεση μπορούμε να του δώσουμε, την αγαπημένη του λέξη:

Venceremos αγαπημένε σύντροφε, με εσένα μαζί, πάντα στην πρώτη αλυσίδα όπως πάντα!

 

 

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον Τάσο Κατιντσάρο

Έφυγε σήμερα Δευτέρα 27/09/2018, σε ηλικία 63 χρονών ο σύντροφος Τάσος Κατιντσάρος, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (Τάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και της Πολιτικής Κίνησης «Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ», μετά από γενναία και μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε και έζησε στο Περιστέρι, και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια, μέσα στη χούντα, μέσα από τις γραμμές της Κομμουνιστικής Οργάνωση «Μαχητής». Από τότε, έζησε σαν μαχητής, πάλεψε σαν μαχητής και έφυγε σαν μαχητής.

Ήταν από τους συνδημιουργούς της συντονιστικής επιτροπής εργαζομένων και μαθητών στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης, μέσα από σχηματισμούς της επαναστατικής Αριστεράς.

Στα πέτρινα χρόνια της μεγάλης υποχώρησης του ‘90, αρχικά βοήθησε στη συγκρότηση της Εναλλακτικής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης και το 1990 προσχώρησε στο Νέο Αριστερό Ρεύμα, του οποίου υπήρξε αδιάλειπτα μέλος της Συντονιστικής και μετέπειτα, Πολιτικής Επιτροπής του, μέχρι το 2017.

Πίστεψε και πάλεψε με ανιδιοτέλεια για την ενότητα της επαναστατικής Αριστεράς. Συνέβαλλε αποφασιστικά στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία εξελέγη για χρόνια μέλος της ΚΣΕ και του ΠΣΟ. Τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχε στην ίδρυση της Πολιτικής Κίνησης Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνίστηκε σταθερά και αισιόδοξα για την προγραμματική και μετωπική ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και τους οικείους του

Σύντροφε Τάσο σε αποχαιρετούμε , μαζί με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές σου της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των μετωπικών εγχειρημάτων, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στους οποίους έδωσες το «παρόν».

Στους αγώνες αυτούς που θα δικαιωθούν αργά ή γρήγορα, θα πρωταγωνιστήσει μια σύγχρονη κομμουνιστική ελπίδα.

 

ANTAΡΣYA

 

 

ΣΕΚ: Αποχαιρετισμός στον σ. Τάσο Κατιντσάρο

Με αισθήματα μεγάλης θλίψης αποχαιρετούμε τον σ. Τάσο που έφυγε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018. Χάνουμε- και μαζί μας όλη η Αριστερά- έναν σύντροφο με τον οποίο μας ενώνουν αγώνες που δώσαμε μαζί εδώ και δεκαετίες για την κοινή υπόθεση της νίκης και της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

Δεν μας ενώνει μόνο η κοινή μας ένταξη στο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Αν και αυτό θα ήταν από μόνο του αρκετό για να σταθούμε με τη γροθιά υψωμένη στη μνήμη του, έχουμε μια κοινή διαδρομή από τα χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης. Η Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) από την οποία προέρχεται το κόμμα μας βρέθηκε ξανά και ξανά μέσα στους αγώνες μαζί με την Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής στην οποία εντάχθηκε ο σ. Τάσος από τα μαθητικά του χρόνια.

Μαζί στην εξέγερση του Νοέμβρη 1973, μαζί στην πρώτη Πρωτομαγιά μετά την πτώση της δικτατορίας και στις απεργίες ενάντια στο νόμο 330, μαζί σαν συμπαραστάτες στην κατάληψη της ΜΕΛ λίγο πιο μετά. Όταν η κυβέρνηση του Καραμανλή προσπάθησε να καταστείλει την επαναστατική αριστερά ως «τρομοκράτες» ακολουθώντας στα χνάρια της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δολοφονία των Μπάντερ-Μάινχοφ, βρεθήκαμε ξανά μαζί σαν συμπαραστάτες του Γιάννη Σερίφη μέχρι να κερδηθεί η κρίσιμη δίκη ενάντια σε εκείνη τη σκευωρία.

Και ύστερα, μαζί στο κίνημα για το στρατό με τον σ. Τάσο στην πρώτη γραμμή των στρατευμένων νεολαίων που απαιτούσαν μείωση της θητείας και ελεύθερο συνδικαλισμό μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αυτή την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο σ. Τάσος καλούμε όλους και όλες να τιμήσουμε μαζί σαν πολύτιμη συμβολή στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Αθήνα, 27/9/2018
Η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ)

ΣΕΚ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 15:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.