Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 21:41

Δημήτρης Λιβιεράτος (1927-2023)

Δημήτρης Λιβιεράτος (1927-2023)

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο ιστορικό του εργατικού κινήματος, σ. Δημήτρη Λιβιεράτο που έφυγε από τη ζωή σήμερα 16 Ιούνη 2023.

Τα βιβλία του Μίμη, όπως τον ξέραμε όλοι/ες, άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά.

Όμως, ο Μίμης ήταν πάνω από όλα ένας αγωνιστής ταγμένος στην υπόθεση της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Γεννήθηκε το 1927. Στα νιάτα του εντάχθηκε στην Αντίσταση και στο τροτσκιστικό κίνημα. Στάθηκε ενεργά στο πλευρό της Επανάστασης στην Αλγερία και αταλάντευτα σε όλους τους αγώνες της τάξης μας.

Με τον Μίμη βρεθήκαμε μαζί σε όλες τις μάχες των τελευταίων δεκαετιών. Από την Επιτροπή Υπεράσπισης των 5 της ΟΣΕ το 1992 για το βιβλίο Η Κρίση στα Βαλκάνια το Μακεδονικό και η Εργατική Τάξη, στις ομιλίες στο Μαρξισμό που οργανώνει το ΣΕΚ κάθε χρόνο, μέχρι τον περασμένο μήνα, στα τραπεζάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στα αγαπημένα του Πετράλωνα.

Τον αποχαιρετάμε με υψωμένες γροθιές και την υπόσχεση ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

16/6/23

Εργατική Αλληλεγγύη

(Στη φωτό η τελευταία μας συνάντηση με τον Μίμη Λιβιεράτο, στις 21 Μάη την ημέρα των εκλογών, στο τραπεζάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Πετράλωνα)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 21:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.