Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 23:51

Στον πόλεμο στην Ουκρανία αφιερώνεται ο νέος τόμος 36 της Μαρξιστικής Σκέψης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 36, Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στον πόλεμο στην Ουκρανία αφιερώνεται ο νέος τόμος 36 της Μαρξιστικής Σκέψης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει αναμφισβήτητα την πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων. Πέρα από τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και από τις δυο πλευρές, το οικονομικό κόστος από την καταστροφή της Ουκρανίας μπορεί, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου, να ανέλθει ακόμη και σε 1 τρις δολάρια. Βαριές είναι και θα είναι επίσης οι έμμεσες συνέπειες: ενεργειακή και επισιτιστική κρίση με απειλή λιμού στην Αφρική, επιδείνωση της κλιματικής κρίσης μέσα από την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα, ένταση του κυνηγητού των εξοπλισμών, του μιλιταρισμού και του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών μπλοκ, πυροδότηση νέων πολέμων, όπως αυτός στη Μέση Ανατολή.

Το περιοδικό παίρνει θέση υπέρ της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας απέναντι στο μεγαλορωσικό σοβινισμό του καθεστώτος Πούτιν. Ταυτόχρονα, το τεύχος περιλαμβάνει άρθρα όπου συζητούνται όλες οι συνέπειες του πολέμου, καθώς και κείμενα προοδευτικών θεωρητικών όπου υποστηρίζονται διαφορετικές εκτιμήσεις για τον πόλεμο.

Μετά από ένα εισαγωγικό χρονικό του πολέμου από τον Ο. Διαμάντη ακολουθεί μια ομάδα κειμένων από Ουκρανούς, Ρώσους και Δυτικούς ακτιβιστές, που αναφέρονται στο κύριο διακύβευμα της στάσης απέναντι στον πόλεμο (S. Hannah, T. Bilous, Α. Jikhareva & K. Surber, D. Nichols, Δ. Καρέλλας, K. Kryzhich, I. Budraitskis, A. Perova και Τ. Μαστρογιαννόπουλος). Μια ομάδα κειμένων των P. Rousset, J. Ayoub & A. Liasheva, J. Daher, M. Karadjis, S. Pirani, Κ. Κούσιαντα & Π. Αυθίνου, D. Saburova, συζητούν τις γεωπολιτικές όψεις του πολέμου και τη διαπλοκή τους με τις ταξικές και κινη­ματικές όψεις, στην Ουκρανία και ευρύτερα. Τέλος, στα κείμενα των C. Katz, M. Pröbsting, R. Bernabe, Χ. Κεφαλή και Β. Αγτζίδη συζητούνται ιδεολογικές και ιστορικές πτυχές της σύγκρουσης.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Μεθώνης 71Α, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 23:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.