Διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα, Ιούλιος 2014, Ξάνθη
Μουσταφά Τσολάκ
Ωρίμασαν οι συνθήκες για να μας αλλάξετε και τα ονόματα, κύριε Κοτζιά;
Λίγες μέρες πριν, ο ΥπΕξ Νίκος Κοτζιάς, στην εκπομπή του Α. Παπαχελά, δίπλα στ’ άλλα, μίλησε και για τη Θράκη και τη μειονότητα που ζει σ’ αυτό το κομμάτι του ομορφότερου προτεκτοράτου της ΕΕ.
Όταν άκουσα τις δηλώσεις του, πρέπει να ομολογήσω, ανατρίχιασα.
Ας τα πιάσουμε ένα-ένα…
Για τα «εσωτερικά» της μειονότητας
Ο «μέντορας του πατριωτισμού», λοιπόν, όπως τον αποκαλούν οι «τσιπροφρουροί», με την ευκαιρία τις απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία για τους μειονοτικούς, αναφέρει τα εξής:
«…Στο τουρκογενές κομμάτι, υπάρχει ένα κυνήγι μαγισσών, έχουν ανακαλύψει Γκιουλενιστές -εγώ δεν τους ήξερα- και μάλιστα όπως ξέρετε υπάρχει και μια περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, τον οποίο προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν -παρανόμως- από ένα σχολείο που ήταν για παιδιά, μουσουλμανόπαιδα, και για τουρκογενή αυτοπροσδιορισμό. Νομίζω ότι από τη μια μεριά δεν είναι καλό να εισάγονται στην Ελλάδα οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας, από την άλλη μεριά δείχνει ότι αυτό το κατά πολλούς, συμπαγές κομμάτι των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν σχέσεις με την Τουρκία και που καθοδηγούνται -όπως λέγεται- από το προξενείο της Κομοτηνής κλπ, αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ότι, όπως κάθε κοινωνικός ιστός, έχει τις εσωτερικές του αντιθέσεις και βλέψεις.»
Πρώτον, ο κ. Κοτζιάς, όταν αναφέρεται στη μειονότητα, μιλά για τρεις ομάδες: τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Παλιά τακτική του ελληνικού (παρα)κράτους, λογική του «διαίρει και βασίλευε». Και είναι κωμικοτραγικό που δεν θέλει να μιλήσει για Τούρκους, όπως δηλαδή αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι. Αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι δευτερεύον.
Δεύτερον, η «παράνοια» του δικτάτορα Ερντογάν, μπορεί να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της γειτονικής μας χώρας και να έχει φτάσει στα σύνορα «της καρδιάς του» δικτάτορα, ώστε να «τιμωρούνται» μειονοτικοί με απαγορεύσεις εισόδου (ή απαγορεύσεις πρόσβασης στις ιστοσελίδες μειονοτικών εφημερίδων) στη γειτονική χώρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να «ανοίγει την όρεξή» του ΥπΕξ μας, διότι δεν δημιουργεί «εσωτερική διαίρεση» όπως ο ίδιος θα ήθελε, αλλά αντίθετα, αλληλεγγύη μέσα στη μειονότητα.
Τρίτον, ποιοι είναι –επιτέλους– αυτοί που «καθοδηγούνται» απ’ το προξενείο; Θα μας πει ο κ. Κοτζιάς, να ξέρουμε και εμείς; Μήπως γνωρίζει κάποιους εκεί στο ΣυΡιζΑ, που «δωροδοκούνται» απ’ το προξενείο της γειτονικής μας χώρας και δε μας το λέει;
Τέλος, συμφωνούμε με τον κ. Κοτζιά στο να μην εισάγονται «εσωτερικές αντιθέσεις» άλλων χωρών στη μειονότητα. Και εμείς οι αριστεροί το καταπολεμάμε αυτό, σε αντίθεση με τους ΣυΡιζΑίους φίλους του κ. ΥπΕξ.
Για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής
Συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς και μας ενημερώνει:
«Εγώ, αυτό που κύρια με ενδιαφέρει στη Θράκη, είναι η υλοποίηση μιας απόφασης, που πήρε ο Πρωθυπουργός, και ανέθεσε σ’ εμένα, ως μέλος της Κυβέρνησης, όχι ως Υπουργού Εξωτερικών, να υλοποιήσω, είναι η δημιουργία ενός think tank, ενός πολιτικού φορέα, που να δει τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Θράκης, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Διότι η κοινωνία αυτή χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από τα νιάτα της, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι γυναίκες αυτών των ανθρώπων δεν περνάνε καλά, εσώκλειστες στις οικογένειες των μειονοτικών, έχουμε φαινόμενα μεγάλης διάδοσης ναρκωτικών. Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα του κοινωνικού ιστού, για μένα είναι σοβαρότερα από το αν επηρεάζει ή δεν επηρεάζει το Προξενείο της Κομοτηνής.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι, μπορεί να επηρεάζουν τρίτοι παράγοντες στο χώρο, μόνο όταν υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αν ξαναδώσουμε μια πνοή ανάπτυξης στη Θράκη, αν ξαναδώσουμε μια ελκυστικότητα στο να πάνε επενδύσεις, να μείνει ο πληθυσμός εκεί, τότε νομίζω θα περιοριστούν, δεν λέω ότι θα εξαλειφθούν, άλλου είδους φαινόμενα, ή προβοκάτσιες όπως εσείς είπατε».
Πρώτον, από πού προκύπτει, κ. Κοτζιά, ότι οι γυναίκες της μειονότητας είναι «εσώκλειστες» και υπάρχουνε μέσα στη μειονότητα φαινόμενα διάδοσης ναρκωτικών; Έχετε κάποια στοιχεία γι’ αυτά ή έχετε έμπιστες πηγές (την ομάδα φεμινιστών-τριών και τη νεολαία του ΣυΡιζΑ); Διότι τουλάχιστον ότι αφορά το πρώτο, απ’ όσο ξέρω, τα κορίτσια που σπουδάζουν σήμερα είναι περισσότερα απ’ τα αγόρια. Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας εξέλιξης μέσα στη μειονότητα στην οποία καθόλου δεν θέλησαν να βοηθήσουν ποτέ οι φίλοι του κ. Κοτζιά.
Δεύτερον, αυτό το έργο με την «ανάπτυξη της Θράκης», δηλαδή μια ανάπτυξη για τους πλειονοτικούς εις βάρος τον μειονοτικών, το έχουμε ξαναδεί: Τότε που χρηματοδοτούνταν απ’ το κράτος κάποιοι για να αγοράσουν γη απ’ τους μειονοτικούς –τη στιγμή που οι μειονοτικοί δε δικαιούνταν να αγοράσουν αλλά μόνο να πουλάνε–, με τις αφαιρέσεις ιθαγένειας απ’ τους μειονοτικούς που ταξίδευαν στη Τουρκία, με τη μεταφορά χριστιανικού πληθυσμού στη Θράκη για «ισορροπία» κλπ. Μπαγιάτικα και επικίνδυνα κόλπα, που τα προτείνει επίσης ο έτερος «θρακάρχης» μας, ο κ. Ε. Στυλιανίδης. Επίσης οι εξαγγελίες αυτές είναι και τελείως αντίθετες με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και διαιωνίζουν το παρακράτος.
Τρίτον, θέλετε να συζητάτε και να αποφασίζετε για τη Θράκη και τη μειονότητα, χωρίς να έχετε επαφή μαζί της; Μας λέτε πως θέλετε να δημιουργήσετε έναν πολιτικό φορέα think-thank για τη Θράκη και απευθύνατε πρόσκληση σ’ όλα τα ελληνικά κόμματα γι’ αυτό. Και ρωτώ, λοιπόν: Δε θα έπρεπε να συζητάτε με τους ίδιους για τα προβλήματα τους αντί για «αντιπροσώπους» ελληνικών (!) κομμάτων; Θα συζητάτε δηλαδή με την ΧΑ, το ΛαΟΣ και τους ΑνΕλ για τη λύση των προβλημάτων της μειονότητας;
Το επικίνδυνο παιχνίδι
Όλες αυτές οι ερωτήσεις, βέβαια, είναι μάταιες. Διότι, ο κ. Κοτζιάς ξέρει πολύ καλά τι πάει να κάνει…
Πάει να εφαρμόσει το μπαγιάτικο μοντέλο Τζιφκόφ –ως φάρσα.
Και ο Τζιφκόφ ακριβώς τα ίδια είχε κάνει: είχε ξεκινήσει με εκχριστιανισμό και «εκβουλγαρισμό» των Πομάκων, ύστερα ανάγκασε τους Τούρκους της Βουλγαρίας να αλλάξουν ονόματα και όσους δεν άλλαζαν, να τους αναγκάζει να ανεβαίνουν στα τρένα με προορισμό τη Τουρκία.
Και ο κ. Κοτζιάς, απ’ το ίδιο σημείο ξεκίνησε: Δεν είναι τυχαίο που οι ναζιστές της ΧΑ και οι εθνικιστές των ΑνΕλ καθημερινά μας ξανασερβίρουν το πιάτο με τους «Έλληνες Πομάκους» που τους καταπιέζουν και εκτουρκίζουν οι «κακοί Τούρκοι»… και κάνουν φιέστες στα ορεινά χωριά της Ροδόπης και Ξάνθης, τη στιγμή που η κυβέρνηση της προδοσίας και το ΥπΕξ τους δίνουν πάτημα.
Αν καταφέρουν, θα περάσουν στο επόμενο στάδιο. Σ’ αυτό, δηλαδή, το βίαιο, σκληρό. Και πιστεύουν πως η κρίση με τη Τουρκία και η επιθετικότητα του δικτάτορα Ερντογάν, θα τους βοηθήσει να ξεδιπλώσουν αυτό το πρότζεκτ.
Αλλά ξεχνάνε κάτι: Δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ’80 ή του ’90. Μειονοτικοί και πλειονοτικοί, μαζί, ενωμένοι, θα αντισταθούμε άγρια σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι άνευ προηγούμενου. Και ο κ. Κοτζιάς, μαζί με τα άλλα εθνίκια και τους παρακρατικούς θα τρίβουν τα μάτια τους όταν θα δουν αυτήν την αντίσταση.
Πηγή: Barikat, 12 Μαρτίου 2017.