Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 16:33

Για να μην περάσει το νέο μνημόνιο απαιτείται άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων

Κώστας Κούσιαντας

 

Απ' τον έντιμο συμβιβασμό περάσαμε στον επώδυνο, αλλά υποτίθεται αναγκαίο, συμβιβασμό ενός νέου μνημονίου. Το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας έχει πια διαμορφωθεί ύστερα από τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στην αδιαλλαξία των δανειστών, η οποία αύξανε... όσο μεγαλύτερες γινόταν οι υποχωρήσεις της άλλης πλευράς.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση αποδέχεται τους όρους ενός νέου μνημονίου που θα βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τις εργαζόμενες τάξεις και θα καταστήσει την επιδίωξη ανατροπής της λιτότητας μια πολύ μακρινή και αβέβαιη προοπτική.

 

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μέτρα που μέχρι το τέλος του 2016 θα φτάσουν τα 7,9 δισ. Και φυσικά αυτά θα βγουν από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων μαζών.

 

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

αύξηση της εισφοράς των επικουρικών ταμείων από το 3% στο 3,5% (370 εκ.)

επιβολή εισφοράς 5% (από 0%) στις επικουρικές συντάξεις (240 εκ.)

αύξηση εισφοράς ασθενείας σε όλες τις κύριες συντάξεις από το 4% στο 5% (405 εκ.)

αύξηση της εισφοράς για επικουρικά Ταμεία από 3% στο 3,5% (370 εκ.)

αύξηση της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» για εισοδήματα πάνω 50.000 ευρώ (470 εκ.)

σταδιακή κατάργηση από 1 -1 - 2016 όλων των πρόωρων συντάξεων (360 εκ.) που θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το β' εξάμηνο του 2016

αύξηση του ΦΠΑ (2,04 δισ.). Θα υπάρχουν τρεις συντελεστές (6% -13% -23%). Στον χαμηλό συντελεστή του 6% θα υπάγονται φάρμακα και βιβλία, στον μεσαίο συντελεστή 13% η ηλεκτρική ενέργεια, τα βασικά είδη διατροφής, η εστίαση και τα ξενοδοχεία, ενώ τα περισσότερα υπόλοιπα αγαθά θα πάνε στον βασικό, ενιαίο συντελεστή που θα είναι πλέον το 23%. Το 30% των τροφίμων θα έχει τον υψηλό συντελεστεί του 23% (από 13%). Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αυξηθούν κατά 10%. Τα βασικά είδη διατροφής και τα φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κτλ θα έχουν συντελεστεί 13%. Στον χαμηλό συντελεστή του 6% θα υπάγονται φάρμακα και βιβλία. Απ' ο,τι φαίνεται καταργούνται και οι μειωμένοι συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.

ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις εισφορές των εργαζομένων (294), η οποία ισοδυναμεί με περικοπή στους μισθούς.

 

Το 57% του στόχου των 7,9 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 θα προέλθει λοιπόν από την καταλήστευση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το υπόλοιπο 43% θα προέλθει: από την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (200 εκ.), τους φόρους διαφημίσεων (200 εκ.) και πολυτελούς διαβίωσης (94 εκ.), τις άδειες κινητής τηλεφωνίας (350 εκ.) και ηλεκτρονικών παιγνιδιών – VLTs (280 εκ.), την έκτακτη εισφορά από επιχειρήσεις (350 εκ.) και τον φόρο εισοδήματος σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ (410 εκ.). Επίσης ακύρωση της μείωσης στις εισφορές εργοδοτών κατά 2,9% (855 εκ.) (η οποία όμως θα μετακυλιθεί στους εργαζόμενους).

 

Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων νέου μνημονίου από μια κυβέρνηση η οποία εκλέχτηκε με την σαφή υπόσχεση ότι θα καταργούσε τα μνημόνια και θα επέβαλε μέτρα “ανακούφισης” που θα οδηγούσαν στην ανάσχεση της λιτότητας, συνιστά μια χυδαία πρόκληση εναντίον των εργαζόμενων μαζών οι οποίες εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι θα δικαίωνε τους αγώνες τους των προηγούμενων χρόνων. Ταυτόχρονα συνιστά μια τεράστια διάψευση κάθε αυταπάτης ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταμάτημα της λιτότητας χωρίς ρήξη με το ευρώ, την ΕΕ και και τους Έλληνες καπιταλιστές, οι οποίοι επιμένουν να παραμένουν στο ευρώ με κάθε κόστος... στις πλάτες των εργαζομένων.

Η πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι εξευτελιστικές υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν συνεχώς τροφή, όχι μόνο στις όλο και πιο αυξανόμενες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και στο εσωτερικό μαύρο μέτωπο, το οποίο ενθαρρύνεται και επιχειρεί να συσπειρώσει την “καθώς πρέπει κοινωνία” σε μια μετωπική επίθεση εναντίον των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το νέο μνημόνιο θα είναι μια τεράστια νίκη αυτής της συμμαχίας της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης που θα σύρει μαζί της τα πανικοβλημένα μεσοστρώματα για να επιβάλουν συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας και εξαθλίωσης στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

 

Οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι άμεσες. Τα εργατικά σωματεία και οι οργανώσεις της αριστεράς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να προγραμματίσουν συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις για όλες τις επόμενες μέρες που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και οι οποίες θα πρέπει να κορυφωθούν σε γενική απεργία εάν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο μνημόνιο στη βουλή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα πρέπει να πρωτοστατήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, με αποφάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς και στις σχολές και με προτάσεις για ενότητα στη δράση προς την υπόλοιπη αριστερά.

Το ΚΚΕ θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με την τεράστια ευθύνη που θα έχει για την επιβολή ενός νέου μνημονίου εάν συνεχίσει να κάνει πλάτες στις κυβερνητικές πολιτικές κρατώντας τις δυνάμεις του μακριά από το υπόλοιπο κίνημα.

Για την αριστερά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μνημόνιο είναι η ώρα της κρίσης.

Ή θα συνταχτεί πίσω από την κυβέρνηση, με την δικαιολογία ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα – και τότε θα δει τον εαυτό της να μετατρέπετε σε αριστερό δεκανίκι μιας κυβέρνησης, η οποία δεν θα είναι πια χρήσιμη, ούτε για τους εργαζόμενους που την ψήφισαν για να “σκίσει μνημόνια”, αλλά ούτε και για τους καπιταλιστές, η επόμενη επιδίωξη των οποίων θα είναι μια ισχυρή αυταρχική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει εφαρμόσει αυτά τα μέτρα και να “τιμωρήσει” την εργατική τάξη, έτσι ώστε να μην αμφισβητήσει ξανά την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών πειραματιζόμενη με “αριστερές παρενθέσεις”.

Ή θα έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική και θα καταστήσει σαφές, ότι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα μέσα στη βουλή, αλλά και ότι θα συμβάλει στην οργάνωση ενός μαζικού απεργιακού κινήματος για να μην φτάσουν καν μέχρι τη βουλή.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 02:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.