Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 21:40

Αζάτ Μιφτάχοφ: Η FSB είναι ο μεγάλος τρομοκράτης!

Αζάτ Μιφτάχοφ: Η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) είναι ο μεγάλος τρομοκράτης

ΠΗΓΗ: https://posle.media

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο Αζάτ Μιφτάχοφ έκανε μια τελική δήλωση στη δίκη του στο Εκατερίνμπουργκ

Αυτή την άνοιξη, ο μαθηματικός και αναρχικός Αζάτ Μιφτάχοφ καταδικάστηκε για δεύτερη φορά με κατασκευασμένες κατηγορίες. Αφού εξέτισε τέσσερα χρόνια στη φυλακή επειδή φέρεται να έσπασε το παράθυρο των γραφείων της Ενωμένης Ρωσίας, ο νεαρός κατηγορήθηκε ξανά αμέσως μόλις αποφυλακίστηκε: οι αρχές ισχυρίζονται ότι "επιδοκίμασε την τρομοκρατία" όσο ήταν έγκλειστος. Μετά την ακρόαση των μαρτύρων, ορισμένοι από τους οποίους είναι κρατούμενοι και κάποιοι άλλοι δεν έχουν αποκαλυφθεί, η εισαγγελία ζήτησε ποινή φυλάκισης τριών ετών για τον Αζάτ. Μετά την τελική αγόρευση του Μιφτάχοφ, ο δικαστής αποφάσισε να τον καταδικάσει για έναν επιπλέον χρόνο.

Επισήμως, η υπόθεση αυτή δεν αφορά μια αντιπολεμική υπόθεση. Γνωρίζουμε όμως ότι όσο ο Αζάτ ήταν στην αποικία απέτρεπε τους ανθρώπους από το να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό. Αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει στις πατριωτικές παρελάσεις της 9ης Μαΐου. Όταν ο Αζάτ μίλησε στην τελική ακρόαση της δεύτερης υπόθεσης στις 29 Μαρτίου 2024 στο Εκατερίνμπουργκ, αφιέρωσε τη μισή ομιλία του στον σύντροφό του που πολέμησε στο πλευρό της Ουκρανίας και πέθανε υπερασπιζόμενος τον Μπαχμούτ.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, όπως και πολλοί αντιπολεμικοί ακτιβιστές, ο Αζάτ θα αφεθεί ελεύθερος μόνο όταν αρχίσει ένας ριζικός μετασχηματισμός του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Αντιλαμβανόμενος αυτό απόλυτα, εκφώνησε την τελική του ομιλία, η οποία από μόνη της έγινε μια πολιτική και ακτιβιστική πράξη.

………………………………………………………………………………………….........................

Κατά τη διάρκεια των ετών που ήμουν φυλακισμένος με τις κατηγορίες μιας προηγούμενης ποινικής υπόθεσης, δεν ανέπτυξα ποτέ μια φλογερή αγάπη για το κράτος, και τώρα βρίσκομαι και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τώρα δικάζομαι για αυτό που οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταδεχθεί να ονομάσουν "επιδοκιμασία της τρομοκρατίας" και παραποιούν τα στοιχεία, όπως ακριβώς έκαναν και πριν από πέντε χρόνια. Η προκλητικότητα και το θράσος με το οποίο πλαστογραφούν στοιχεία δεν τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί. Είναι σαν να μας λένε: "Δεν είναι πρόβλημα για μας να βάλουμε κανέναν στη φυλακή".

Βλέπουμε το ίδιο θράσος στα πολυάριθμα περιστατικά βάρβαρων βασανιστηρίων που διαπράττουν οι φύλακες του καθεστώτος, η FSB. Αυτοί οι φύλακες δεν νοιάζονται που οι επαίσχυντες πράξεις τους δημοσιοποιούνται.

Αντιθέτως, οι πράξεις αυτές προβάλλονται ως πηγή υπερηφάνειας. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος δείχνει την τρομοκρατική του φύση, κάτι που οι αναρχικοί επεσήμαναν πριν από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όταν βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα "Η FSB είναι ο μεγάλος τρομοκράτης" [1].

Αυτό που λέγαμε τότε έχει γίνει πλέον εμφανές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε πώς ολόκληρη η εξωτερική και εσωτερική πολιτική του [ρωσικού] κράτους έχει καταντήσει ένας ιμάντας μεταφοράς δολοφονιών και εκφοβισμού. Ενώ ψεύτικοι μάρτυρες προσπαθούν να αποδείξουν τις κατηγορίες ότι "επιδοκίμασα την τρομοκρατία", τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εκκλήσεις για μαζική δολοφονία ανθρώπων που διαφωνούν με την κρατική πολιτική. Βλέπουμε ότι το κράτος, ενώ επιδίδεται σε χειροκροτήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πραγματικότητα επιδιώκει να διατηρήσει το μονοπώλιο του τρόμου.

Όσο κι αν οι Chekist (αξιωματικοί ασφαλείας, μυστικές υπηρεσίες κλπ)  [2] προσπαθούν να εκφοβίσουν την κοινωνία των πολιτών, βλέπουμε ακόμη και σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς ανθρώπους που βρίσκουν το κουράγιο να αντισταθούν στον τρόμο που έχει ξεχυθεί πέρα από τα σύνορα του κράτους. Διακινδυνεύοντας την ελευθερία τους και τη ζωή τους, οι πράξεις τους αφυπνίζουν τη συνείδηση της κοινωνίας μας, την έλλειψη της οποίας νιώθουμε τώρα τόσο έντονα, και η σταθερότητα τους μέχρι τέλους αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα για μένα ήταν ο φίλος και σύντροφός μου Ντμίτρι Πετρόφ (γνωστός και ως Ντίμα ο οικολόγος) [3], ο οποίος σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τον Μπαχμούτ από στρατιώτες που είχαν γίνει εργαλεία του ιμπεριαλισμού. Τον γνώρισα ως έναν φλογερό αναρχικό που, εν μέσω μιας δικτατορίας, έκανε ό,τι μπορούσε για να μας οδηγήσει σε μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές της αλληλοβοήθειας και της άμεσης δημοκρατίας.

Ως απόφοιτος του προγράμματος ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και διδάκτωρ ιστορίας, γνώριζε καλά τη δομή της κοινωνίας και μπορούσε να υποστηρίξει καλά τη θέση του, κάτι που πάντα μου έλειπε.

Κι όμως, δεν περιοριζόταν στη θεωρητικολογία, αλλά συμμετείχε επίσης σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση του αντάρτικου κινήματος, κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής της FSB. Εξαιτίας αυτού, αναγκάστηκε να συνεχίσει το έργο του ως αναρχικός στην Ουκρανία.

Όταν ξεκίνησαν τα ζοφερά γεγονότα των τελευταίων δύο ετών, δεν μπόρεσε να μείνει στο περιθώριο. Ως δραστήριος σύντροφος, προσπάθησε να δημιουργήσει μια ένωση ελευθεριακά σκεπτόμενων ανθρώπων που θα αγωνίζονταν για την ελευθερία των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Δυστυχώς, κανένας πόλεμος δεν είναι χωρίς απώλειες, και ο Ντίμα ήταν ένας από αυτούς. Θα ήταν αδικαιολόγητα εγωιστικό εκ μέρους μου να θαυμάζω μόνο την ανιδιοτέλεια αγνώστων και να μην αναγνωρίζω τη θυσία εκείνων που μου είναι προσωπικά αγαπητοί. Το γνωρίζω καλά αυτό, παρά τη λύπη μου που όλες οι συνεργασίες μου μαζί του ανήκουν πλέον αμετάκλητα στο παρελθόν.

Και όμως δυσκολεύομαι να αποδεχτώ αυτή την απώλεια.

Γνωρίζοντας ότι ήταν ένας από τους καλύτερους από εμάς, και θέλοντας να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να διασφαλίσω ότι η θυσία του δεν ήταν μάταιη, πρέπει να αναγνωρίσω ότι η συμβολή μου θα είναι ασήμαντη σε σύγκριση με αυτό που ήταν ικανός να κάνει.

Αυτό που μόλις είπα ήταν ίσως απροσδόκητο για κάποιους ανθρώπους. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που με υποστηρίζουν μπορεί να απογοητευτούν, καθώς δυσκολεύομαι, προς λύπη μου, να μιλήσω δημόσια. Ίσως κάποιος διαφωνήσει με τις πεποιθήσεις μου, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τον ειρηνισμό.

Προσπαθώντας να είμαι ορθολογιστής σε όλα, ωστόσο, απορρίπτω την πίστη σε πράγματα των οποίων η ύπαρξη δεν έχει αποδειχθεί. Μεταξύ άλλων, δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη του κόσμου. Δεν πιστεύω ότι όλα τα κακά θα τιμωρηθούν εκ των πραγμάτων. Γι' αυτό υποστηρίζω τη σθεναρή αντίσταση στο κακό και τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Αλλά ακόμη και αν ορισμένοι από τους υποστηρικτές μου δεν συμμερίζονται όλες τις πεποιθήσεις μου, εξακολουθώ να είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά τους.

Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι μου έγραψαν επιστολές γεμάτες ζεστασιά και ευχές. Ακόμη και μέσα στην ερημιά της σωφρονιστικής αποικίας, έπαιρνα στοίβες από αυτά σχεδόν κάθε εβδομάδα. Είμαι σίγουρη ότι η τόσο μεγάλη προσοχή προς το πρόσωπό μου ελήφθη υπόψη από τους ανθρώπους που έβαλαν στόχο να με κάνουν υποταγμένο. Θεωρώ πολύ ευχάριστο και συγκινητικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι μοιράζονται μαζί μου ένα μέρος της ζωής τους, είτε οι εμπειρίες είναι χαρούμενες είτε λυπηρές. Κάθε γράμμα μου είναι πολύτιμο και διαβάζω κάθε ένα από αυτά.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που με έχουν υποστηρίξει οικονομικά. Χάρη σε αυτούς, δεν μου έλειψε ποτέ τίποτα όλα αυτά τα χρόνια της φυλάκισής μου. Υπήρξαν φορές που ξέμεινα από χρήματα για να συντηρήσω τον εαυτό μου, αλλά μόλις απηύθυνα έκκληση για βοήθεια, μέσα σε λίγες ημέρες, οι άνθρωποι που νοιάζονταν για μένα επανέφεραν τον προϋπολογισμό μου σε ένα άνετο επίπεδο. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και είναι αδύνατον να το ξεχάσω.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Βλαντιμίρ Ακιμένκοφ, [4] ο οποίος, για περισσότερα από δέκα χρόνια, οργανώνει εράνους για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στους ακτιβιστές των συλλογικοτήτων FreeAzat [5] και Solidarité FreeAzat [6] , οι οποίοι έχουν οργανώσει εκστρατείες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης μαζί μου σε μια κλίμακα που με ξεπερνάει. Η πρόσφατη εκστρατεία σας "1001 γράμματα" [7] ήταν μία από αυτές. Αφού διάβασα όλες αυτές τις επιστολές, εξεπλάγην ευχάριστα όταν διαπίστωσα ότι άνθρωποι σε δεκάδες διαφορετικές χώρες ανησυχούν για μένα. Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκστρατεία, δείχνοντάς μου έτσι πόσο πολύ με υποστηρίζετε.

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στους μαθηματικούς όλου του κόσμου, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αζάτ Μιφτάχοφ [8], για την υποστήριξή τους εκ μέρους της μαθηματικής κοινότητας. Είμαι πολύ συγκινημένος που άνθρωποι στους οποίους θαυμάζω, των οποίων την επιστημονική δεινότητα ονειρεύομαι να πετύχω κάποτε, γνωρίζουν για μένα και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι μίλησαν δημόσια για μένα. Και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Μιχαήλ Λομπάνοφ, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Γαλλία για τη σθεναρή υποστήριξή του. Αλλά ακόμη και εκεί, παρά τις δυσκολίες της εξορίας, η αλληλεγγύη του προς το πρόσωπό μου ήταν τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε.

Πολλές ευχαριστίες στους Ρώσους ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ανήκουν στις συλλογικότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίοι διακινδύνευσαν την άνεσή τους δείχνοντας αλληλεγγύη μαζί μου ενώ ζούσαν κάτω από μια δικτατορία. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους όσοι ήρθαν να με υποστηρίξουν με την παρουσία τους παρακολουθώντας τη δίκη. Κάποιοι από εσάς ταξιδέψατε εκατοντάδες χιλιόμετρα για το σκοπό αυτό, και κάποιοι από εσάς το κάνατε περισσότερες από μία και περισσότερες από δύο φορές. Για άλλη μια φορά εξεπλάγην ευχάριστα από μια τόσο μεγάλη προσοχή προς το πρόσωπό μου.

Πολλές ευχαριστίες σε όλα τα έντιμα μέλη του Τύπου που, με το έργο τους, βοήθησαν το κοινό να παρακολουθήσει τη δίκη μου.

Ευχαριστώ τη συνήγορο υπεράσπισής μου, Σβετλάνα Σιντόρκινα, για την αφοσίωσή της στην υπεράσπισή μου στις δίκες μου. Δεν παύω ποτέ να θαυμάζω τον επαγγελματισμό της και είμαι πεπεισμένος ότι είμαι πολύ τυχερός που την έχω. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Λένα, το κύριο στήριγμά μου στις δοκιμασίες μου. Με βοήθησε με την αφοσίωσή της να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες της φυλάκισής μου. Συν τοις άλλοις, είμαι ευλογημένος που είμαι ερωτευμένος μαζί της.

Καθώς ολοκληρώνω τις ευχαριστίες μου, μένω με την αίσθηση ότι κάποιος μπορεί να έχει παραβλεφθεί. Αυτό είναι συνέπεια της τεράστιας, σταθερής υποστήριξης που έχω λάβει από τη στιγμή της σύλληψής μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος που έχει γίνει αντικείμενο της υποστήριξής σας - ότι, παρά τα σκοτεινά γεγονότα των τελευταίων ετών, η αλληλεγγύη σας δεν γνωρίζει εδαφικά σύνορα. Αυτό είναι που μου δίνει ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον για όλους μας.

Μεταφράστηκε στα αγγλικά από  το Russian Reader

https://posle.media/language/en/the-fsb-is-the-main-terrorist/

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 [1]  https://therussianreader.com/2020/10/23/ivan-astashin/

[2]  https://en.wikipedia.org/wiki/Chekism

[3]  https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Petrov_(anarchist)

[4]  https://therussianreader.com/tag/vladimir-akimenkov/

[5]  https://t.me/free_azat

[6] https://www.facebook.com/groups/freeazat/

[7]  https://therussianreader.com/2024/02/11/2538/

[8]  https://caseazatmiftakhov.org/about/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 21:57

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.