Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 23:03

Λος Άντζελες: Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Λος Άντζελες: Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Héctor A. Rivera, Dana Cloud

ΠΗΓΗ: https://www.tempestmag.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο Héctor Rivera και η Dana Cloud περιγράφουν μια συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στο Λος Άντζελες στις 14 Οκτωβρίου για την υπεράσπιση της παλαιστινιακής αντίστασης και τον τερματισμό της γενοκτονίας από το Ισραήλ.

Στις 14 Οκτωβρίου, το Παλαιστινιακό Κίνημα Νεολαίας (PYM) μαζί με έναν συνασπισμό οργανώσεων κάλεσαν σε διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα στο ισραηλινό προξενείο στο Λος Άντζελες. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση για να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να ακούσουν ομιλητές από το PYM, την Al-Awda, τον Σύνδεσμο Παλαιστινίων Αμερικανίδων Γυναικών, την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (JVP), την Ένωση Παλαιστινίων Αμερικανίδων Γυναικών και τον συνασπισμό ANSWER.

LA palestine march

Φωτογραφία: Héctor Rivera.


Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η οπισθοδρομική αντίδραση κατά της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεχιστεί η οργάνωση για την αντιμετώπιση της επικείμενης γενοκτονίας στη Γάζα. Τόνισαν διάφορα κύρια σημεία, όπως το ισραηλινό απαρτχάιντ ως ιστορία και πλαίσιο για την εξέγερση, το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται στην κατοχή και τη συνενοχή των ΗΠΑ στην επικείμενη/εν εξελίξει γενοκτονία. Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές αντικατόπτριζαν αυτές τις εμφάσεις.
Εκτός από την κινητοποίηση της παλαιστινιακής κοινότητας, στη συγκέντρωση συμμετείχαν άνθρωποι από πολλές εθνικότητες, μάχες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με πλακάτ που έγραφαν: " Κατοχή σημαίνει Αναπηρία - Δικαιοσύνη για την Αναπηρία σημαίνει Ελεύθερη Παλαιστίνη", "Ο Σιωνισμός είναι μια πληγή για τον Ιουδαϊσμό" και " Black Lives for Palestine". Ανάμεσα στο πλήθος μπορούσε κανείς να δει επίσης σημαίες από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ιορδανία, το Αφγανιστάν και το Μεξικό. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη της Tempest Collective, της LeftVoice και άλλων σοσιαλιστικών ομάδων.

hectorhuezo PalestineRally LosAngeles

Φωτογραφία: Héctor Rivera.


Καθώς η συγκέντρωση μετατράπηκε σε πορεία, οι διαδηλωτές φώναζαν "Ισραήλ, Ισραήλ, δεν μπορείς να κρυφτείς, σε κατηγορούμε για γενοκτονία" και "Μία λύση! Ιντιφάντα! Επανάσταση!" μεταξύ άλλων.

Η ζωηρή διαδήλωση απλωνόταν για αρκετά τετράγωνα κάτω από τον καυτό απογευματινό ήλιο κατά μήκος της λεωφόρου Wilshire, μακριά από το Ισραηλινό Προξενείο και προς το Ομοσπονδιακό Κτίριο. Το τεράστιο πλήθος, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλαισιωμένο από αυτοκίνητα και φορτηγά που έφεραν ακόμη περισσότερες παλαιστινιακές σημαίες, κινήθηκε αργά υπό τα συνθήματα " Ελευθερώστε την Παλαιστίνη", "Όταν οι λαοί βρίσκονται υπό κατοχή, η αντίσταση είναι δικαιολογημένη", " Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη", "Μπάιντεν/Νετανιάχου δεν μπορείτε να κρυφτείτε, σας κατηγορούμε για γενοκτονία" και "Ε, Νετανιάχου, τι λες, πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα;".

Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση και ζωντάνια, δείχνοντας πώς η συγκέντρωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κλίμα της περιχαράκωσης και την ισλαμοφοβία του ευρύτερου δημόσιου λόγου. Τα συνθήματα περιλάμβαναν επίσης: "Από την Παλαιστίνη μέχρι το Μεξικό, τα συνοριακά τείχη πρέπει να φύγουν!". Σε ένα σημείο, οι διαδηλωτές ακολούθησαν το κάλεσμα ενός μικρού παιδιού: "Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη!"

Καθώς το συλλαλητήριο πλησίαζε στον αυτοκινητόδρομο 405, το μεγάλο μέγεθός του εμπόδιζε την πρόσβαση στις ράμπες εισόδου. Παρόλο που το LAPD και η Τροχαία της Καλιφόρνιας είχαν μείνει πίσω για το μεγαλύτερο μέρος του συλλαλητηρίου, το χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να μετακινήσουν 100 περιπολικά για να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές και να τους απομακρύνουν από τις ράμπες του αυτοκινητόδρομου.

palestine cars
Φωτογραφία από τον Héctor Rivera.


Μόλις έφτασαν στο ομοσπονδιακό κτίριο, μια ομάδα περίπου δέκα Σιωνιστών που φορούσαν μαύρες μάσκες και εμφανίστηκαν ως έποικοι χλεύαζαν τους διαδηλωτές με ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας "Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν". Το πλήθος των υποστηρικτών της Παλαιστίνης κατέκλυσε αυτούς τους προβοκάτορες και τους έπνιξε με τα συνθήματα "Ελεύθερη Παλαιστίνη!". Μετά από δέκα λεπτά το πλήθος κυνήγησε τους Σιωνιστές γύρω από το ομοσπονδιακό κτίριο και νιώθοντας φοβισμένοι και λιγότεροι, οι δειλοί Σιωνιστές χτύπησαν το πλήθος με σπρέι πιπεριού και διέφυγαν με αυτοκίνητα που τους περίμεναν. Αυτή η συμπλοκή προκάλεσε επίσης μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία και έδωσε την αφορμή για επιθετικές κινήσεις μεγάλης ταχύτητας των περιπολικών της αστυνομίας στις διασταυρώσεις κοντά στην πορεία.

Μετά από μια σύντομη συγκέντρωση στο Ομοσπονδιακό Κτίριο, η πορεία επέστρεψε στο Ισραηλινό Προξενείο, όπου περίμεναν περισσότεροι διαδηλωτές και ακολούθησε δεύτερος γύρος συνθημάτων. Αυτή η συγκέντρωση ήταν η μακράν μεγαλύτερη δράση στην περιοχή του Λος Άντζελες και έρχεται μετά από αρκετές συγκεντρώσεις σε τοπικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του UCLA, όπου εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν αποχή για την Παλαιστίνη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι μια ευπρόσδεκτη εκδήλωση υποστήριξης για τη Γάζα και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε μια εποχή που η διαφορετική άποψη και η υποστήριξη για την Παλαιστίνη έχει φιμωθεί σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

promiseli PalestineRally LosAngeles

Φωτογραφία από τoν Promise Li.


https://www.tempestmag.org/2023/10/thousands-demand-a-free-palestine-in-los-angeles/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 21:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.